Oczywiście zaczniemy od ściągnięcia i instalacji tego programu. Aby zainstalować OP2M trzeba mieć zainstalowaną JAVĘ. Można ją pobrać stąd. Po ściągnięciu i zainstalowaniu JAVY wchodzimy w START/ URUCHOM i wpisujemy
javaws http://www.glauberpires.com.br/p2m/download/OpenP2M.jnlp. Po czym czekamy aż nastąpi aktualizacja naciskamy run i już mamy uruchomiony OP2M.
Po uruchomieniu jeśli chcemy coś ściągnąć (oczywiście wcześniej musimy odnaleźć na jakimś forum lub stronie daną rzecz oraz link do niej) wchodzimy w Zaloguj po czym następnie wpisujemy login oraz hasło, oraz wybieramy skrzynkę na której umieszczone są dane np. centrum.cz oraz metodę połączenia, następnie naciskamy Zaloguj.
Pokazuje nam się nowe okno gdzie następuję listowanie plików, które chcemy pobrać. Po udanym zakończonym listowaniu otrzymujemy komunikat po czym możemy zaznaczyć wszystkie pliki oraz zacząć pobieranie. Transfery są takie jak powinny być dla przykładu mam 1mb internet i wyciąga mi 125 kb/s. Po ściągnięciu danych należy je scalić. Wchodzimy w scalaj pliki wybieramy plik z końcówką .p2m otwieramy i scalamy po scaleniu otrzymujemy nasze ściągnięte dane i możemy usunąć wszystkie party.
Na koniec moja taka mała rada, wyszukujcie najlepiej skrzynki centrum.cz oraz gmail napewno nie walla bo to straszna lipa , wolno idzie i zawiesza się.