fernandez: Kurde faktycznie do 3 strony tego wątku nie doszedłem, niestety program którym go testujecie jakoś do mnie nie przemawia.
Pod Windows zalecił bym FFT-z ponieważ odpalenie jednego programu wiele razy jak na screen-ach wyżej nie gwarantuje że odpalają się one na oddzielnych rdzeniach a na dodatek nie ma pewności czym błąd może być wywołany. Ja przez wiele lat pracy widziałem tylko 10-15 uszkodzonych procesorów (nie licząc ordynarnie spalonych przez OC)
Chciałem odpalić tego FFT-Z i zobaczyć co to za cudo, ale wywala mi nieskończoną ilośc błedów :/
SP2004 (czy też odmiana dwuwątkowa - Orthos) jest dość starym programem, ale do dziś używanym (tak jak Priem95). I wbrew temu co piszesz, da się ustawić żeby każda jego istancja była uruchomiona na innym rdzeniu/wątku.
Owszem, uszkodzony procesor raczej to rzadki przypadek, ale całkiem go wykluczyć nie można. Tym bardziej, że komputer został kupiony używany.
Ale mimo wszystko, przed testem nowy w 100% sprawny zasilacz, ponieważ stary lub nowy uszkodzony może powodować WSZYSTKO:
- przegrzewanie się
- błędy procesora
- artefakty na ekranie
- resety
- różne błędy raportowane przez smart, bardzo często Spin Retry, UDMA CRC itp.
Tak że moja kryształowa kula podpowiada mi że w tym wypadku może być uszkodzony zasilacz lub płyta. Nie stawiał bym na procesor.
ps. Nie przeczytałem wątku od deski do deski 
Zasilacz został sprawdzony. Podczas testów FurMarka. Bardzo mocno obciąza kartę graficzną i jeden wątek procesora. Także sam pobór mocy będzie wkięszy niż w przypadku samego testu CPU.
Pozostaje sprawdzenie w pierwszej kolejności płyty głównej o czym juz pisałem wcześniej.