Witam serdecznie,
Postaram się wyjaśnić w miarę prosto
Mam taki wielki kłopot kupiłem komputer jakiś już czas temu mam skopiowana płytę xp home (oczywiście płyta to z laptopa) i niestety uszkodził mi się czytnik cd, kłopot w tym że to co mam zainstalowane to jakiś 7up sp3?? nie przeszkadzało by mi to ale często pojawiał się mi niebieski ekran, teraz stoję w martwym punkcie bo podczas uruchomienia przez menager zadań setup.exe z folderu xp pojawia mi sie komunikat że zainstalowana nowsza wersja systemu windows i żeby starsza zainstalować to trzeba zbootować z cd co w moim przypadku jest nie realne. Teraz jedyne co działa to menager zadań i poprzez klikanie na nowe zadanie moge coś uruchomić, nie działa pulpit, nie może uruchomić mój komputer.
Panowie oraz Panie znający się lepiej czy istnieje jakaś metoda zainstalowania z dysku??
aha i nie mam też stacji dyskietek
Instalacja Windows XP na komputerze z Windows 7
Rozpoczęty przez
patio997
, 23 04 2011 19:13
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 23 04 2011 - 19:13
Napisano 23 04 2011 - 19:39
Z dysku nie dasz rady musisz zainstalować z pendrive bootowalnego lub wykombinować dysk przenośny z systemem lub jakiś DVD lub CD zewnętrzny aby podpiąć pod usb.
Napisano 23 04 2011 - 19:59
Hmm w BIOS'ie zobacz czy istnieje możliwość przestawienia opcji: "Bot from CD - z OFF na ON", może wtedy uda Ci się jakoś wskrzesić stacje dysków i zainstalować na nowo system operacyjny.
Jeśli nie, to pozostają tylko dyski przenośne jak pendrive itp.
Jeśli nie, to pozostają tylko dyski przenośne jak pendrive itp.
Użytkownik FOR edytował ten post 23 04 2011 - 20:00
Napisano 23 04 2011 - 21:49
no to trudno bo doszłem do momentu jak instalator restartuje komputer i wybieram partycje na instalacje systemu i niebieski ekran, z różnymi komunikatami, także dzięki coś postaram się wykołować
Napisano 24 04 2011 - 00:19
32 czy 64 bitowy masz system?
Napisano 24 04 2011 - 08:50
32, Panowie a jest jakaś możliwość zainstalowania comandera żeby się uruchomił pod dosem prawda i wtedy bym zainstalował xp już, mam tylko telefon na usb ale i tak bez karty pamięci,
#7 Gość_cabana_*
Napisano 24 04 2011 - 13:41
Na początek zrób kopie ważnych plików za pomocą Ubuntu Live CD tzn uruchom z płytki komputer, następnie za pomocą GParted sformatuj dysk do ext3, potem do NTFS i spróbuj zainstalować jeszcze raz system.
Oczywiście możesz za pomocą USB użyć tego. Jak masz taką możliwość to pożyć od kogoś napęd CD/DVD na USB
Oczywiście możesz za pomocą USB użyć tego. Jak masz taką możliwość to pożyć od kogoś napęd CD/DVD na USB
Użytkownik cabana edytował ten post 24 04 2011 - 13:42
Napisano 26 04 2011 - 22:18
Bootowanie przez pena jest strasznie niewygodne, załatw sobie napęd zewnętrzny:)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych