uwazasz, ze jak kawalek plastiku laczy dwa zlacza to daje nam jedno gniazdo? to brzmi jak jakis zart, sa to dwie rozne sprawy
na innej plycie z tym samym chipsetem juz tak nie bedzie..
nie wiem jak dokladnie wyglada kontrukcja kontrolera w plycie glownej, ale nie ma to znacznenia, gdy chce podlaczyc do niej dysk - widze zlacze podlaczam i dziala, i nie obchodzi mnie czy mozna w to samo miejsce podlaczyc 16 urzadzen 100 czy 1, 1 zlacze = 1 dysk i to sie tylko liczy, to ma dzialac i koniec, a przyznam szczerze ze nie widzialem jeszcze kontrukcji ktora by dziala z 16 urzadzeniami na raz podlaczonymi do jednego portu SATA
prosze podac jakas specyfikacje czy dokumentacje, gdzie mozna przeczytac, ze mozna do jednej linii SATA podlaczyc wiele urzadzen i bedzie to dzialac
moze jestem niedoedukowany w tych sprawach, dlatego prosze o cos czego nie mozna podwazyc
Komputer nie widzi dysku
Rozpoczęty przez
Burnago
, 26 02 2011 20:42
25 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 01 03 2011 - 17:43
Napisano 01 03 2011 - 22:42
A co ci mówi Koder i Dekoder Koder ma N wejść i 1/2/4 wyjścia, przykład koder 8 bitowy ma szynę danych równoległą i 8 wejść w układzie sygnał jest kodowany i wychodzi jako sygnał szeregowy. Tak samo Dekoder z tym że wejście jest 1/2/4 a wyjście 8 bitowe czyli ma 8 wyjść każde z osobna dla każdego bitu. Masz klawiaturę i masz tam parę kabelków (około 5) a klawiszy ponad 100 każdy klawisz ma odpowiedni kod i co musiała by z klawiatury wychodzić taśma jak przy stacji dysków i nagrywarek. A tak masz max 5 kabelków i właśnie masz to z połączeniami w IDE i SATA II. W IDE masz sygnał równoległy a więc masz więcej kabli, większe gniazdo które jest właściwie gniazdem podwójnym, to samo gniazdo pod Flopy Dysk. A w systemie SATA II zamieniono sygnał równoległy na sygnał szeregowy co spowodowało do zmniejszenia miniaturyzacji gniazda i przewodu łączącego płytę z urządzeniem. Nie będę ci rysował bo to zajęło by dużo i czasu. Ale wystukaj sobie w Google jakiś 8 bitowy mikroprocesor zobaczysz że tam będzie 8 wej/wyj pod sygnał danych oraz 16 wej/wyj sygnału adresowego. Dzięki czemu masz 8 linii pod nie podłączasz np. 8 układów scalonych pamięci RAM, każda pamięć ma powiedzmy 1MB pojemności z szyny adresowej jedno wej/wyj adresowe jest podłączone pod każdą kość czyli zostało ci jeszcze 8 nóżek wolnych inaczej 8 adresów do wykorzystania powiedzmy że wykorzystamy je do innych urządzeń zewnętrznych czyli w dalszym ciągu podłączamy szynę 8 bitową pod urządzenie. Kurcze już nie mam sił ci tłumaczyć.
Poszukaj sobie schematu połączeń procesora np. z pamięcią RAM ale na 8 bitowym bo na obecnym nic nie skumasz to elektronika i trzeba się dobrze znać na schematach umieć je czytać.
I tak info dla niezaawansowanego czyli zielonego w temacie, tak jedno gniazdo jeden kabel i jedno urządzenie.
Za jakie grzechy ja cierpię co ci złego zrobiłem że mnie tak meczysz zobacz sobie w Google co i jak a potem podyskutujemy w innym wyznaczonym poście.
Poszukaj sobie schematu połączeń procesora np. z pamięcią RAM ale na 8 bitowym bo na obecnym nic nie skumasz to elektronika i trzeba się dobrze znać na schematach umieć je czytać.
I tak info dla niezaawansowanego czyli zielonego w temacie, tak jedno gniazdo jeden kabel i jedno urządzenie.
Za jakie grzechy ja cierpię co ci złego zrobiłem że mnie tak meczysz zobacz sobie w Google co i jak a potem podyskutujemy w innym wyznaczonym poście.
Użytkownik brutus3 edytował ten post 01 03 2011 - 22:43
Napisano 01 03 2011 - 23:47
wiem jak dziala MUX, tego nie musiales mi wykladac
i teraz widzisz do czego sie to sprowadzilo, i tak napisales: "jedno zlacze = jedno urzadzenie" - i o to przeciez chodizlo od poczatku
chodzi o to ze nie ma co ludziom mieszac w glowach, owszem nalezy edukowac, ale w pewnym momencie mozna zaszkodzic, zwlaszcza nie opisujac danego zjawiska dokladnie, bo niestety konkluzja jest taka, ze to o czym piszesz juz jest poza tematem tego watku
oczywiscie zgadzam sie z tym, ze taki procesor transmisji szeregowej moze obslugiwac wiele urzadzen z jednej lini, jednak trzeba sie liczyc z tym, ze mozliwosci proceora nie zawsze musza sie pokrywac z jego realnym zastosowaniem, a wrecz smiem twierdzic, ze w 90% przypadkow nikt nie wykorzystuje w pelni potencjalu jaki daje dany uklad, bardzo czesto z powodu musu wstecznej kompatybilnosci
jesli cierpisz z tego powodu to Cie przepraszam, myslalem, ze normalna dyskusja (bez wyzwisk) na forum jest wskazana
i teraz widzisz do czego sie to sprowadzilo, i tak napisales: "jedno zlacze = jedno urzadzenie" - i o to przeciez chodizlo od poczatku
chodzi o to ze nie ma co ludziom mieszac w glowach, owszem nalezy edukowac, ale w pewnym momencie mozna zaszkodzic, zwlaszcza nie opisujac danego zjawiska dokladnie, bo niestety konkluzja jest taka, ze to o czym piszesz juz jest poza tematem tego watku
oczywiscie zgadzam sie z tym, ze taki procesor transmisji szeregowej moze obslugiwac wiele urzadzen z jednej lini, jednak trzeba sie liczyc z tym, ze mozliwosci proceora nie zawsze musza sie pokrywac z jego realnym zastosowaniem, a wrecz smiem twierdzic, ze w 90% przypadkow nikt nie wykorzystuje w pelni potencjalu jaki daje dany uklad, bardzo czesto z powodu musu wstecznej kompatybilnosci
jesli cierpisz z tego powodu to Cie przepraszam, myslalem, ze normalna dyskusja (bez wyzwisk) na forum jest wskazana
Użytkownik fernandez edytował ten post 01 03 2011 - 23:49
Napisano 02 03 2011 - 01:22
Nie no daj spokój, jest ok, po prostu tak za haczyłem o temat i to dobrze że bez wyzwisk sam wolę tak dyskusję bo z dyskusji samemu można wiele zyskać dla siebie.
Chciałem trochę rozkręcić ale co my tylko dwaj w dyskusji a reszta to kibice , i tylko gry i simlocki w głowie.
Chciałem trochę rozkręcić ale co my tylko dwaj w dyskusji a reszta to kibice , i tylko gry i simlocki w głowie.
Napisano 05 03 2011 - 00:44
Jutro jadę do znajomego zajmującego się komputerami. Jak dotąd nie udało mi się nic więcej zrobić.
Napiszę jak przebiegła próba naprawy. Bardzo możliwe, że będzie trzeba sformatować dysk.
Napiszę jak przebiegła próba naprawy. Bardzo możliwe, że będzie trzeba sformatować dysk.
Napisano 10 03 2011 - 14:26
Witam ponownie po dłuższej przerwie. Udało mi się osobiście odpalić komputer.
Problem leżał w tym, że instalator systemu nie mógł wykryć sterowników SATA. O dziwo parę dni potem z niewyjaśnionych przyczyn udało się wgrać ponownie sterowniki i zainstalować nowy system.
Podejrzewam, że ostatnio narobiło się na dysku w systemie mase błędów i to wszystko zakłóciło.
Problem leżał w tym, że instalator systemu nie mógł wykryć sterowników SATA. O dziwo parę dni potem z niewyjaśnionych przyczyn udało się wgrać ponownie sterowniki i zainstalować nowy system.
Podejrzewam, że ostatnio narobiło się na dysku w systemie mase błędów i to wszystko zakłóciło.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych