Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#181 ciges132

ciges132

Nowy

• 4 postów

Napisano 02 12 2006 - 11:36

Ok...thX...;)

• 0

#182 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 02 12 2006 - 12:03

Może poprostu zasilacz nie wyrabia. Podłączałeś coś ostatnio do komputera ?

• 0

#183 proman

proman

Nowy

• 2 postów

Napisano 02 12 2006 - 12:54

Witam. Od pewnego czasu moj komputer samoczynnie sie restartuje. Nie ma znaczenia czy jest dlugo czy krotko wlaczony, czy jest intensywnie uzywany czy nie. Wymienilem zasilacz i plyte glowna i problem pozostal. Uzylem programu Debugging Tools for Windows i wykryl on ze przyczyna jest "cfoss speed". Wiec odinstalowalem go. Ponownie uzylem Debugging Tools for Windows i pokazuje sie ze przyczyna jest "hardware ( nvatabus+9585 )".

Procesor 1.6 Duron, plyta glowna Asrock K7NF2, pamiec 512MB RAM, karta graficzna Radeon 9550, karta dzwiekowa Sound Blaster Audigy. Prosze o pomoc.

Oto skan z Debugging Tools for Windows:

Microsoft ÂŽ Windows Debugger Version 6.6.0007.5
Copyright Š Microsoft Corporation. All rights reserved.

Loading Dump File [C:\WINDOWS\Minidump\Mini120206-01.dmp]
Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available

Symbol search path is: *** Invalid ***
* Symbol loading may be unreliable without a symbol search path. *
* Use .symfix to have the debugger choose a symbol path. *
* After setting your symbol path, use .reload to refresh symbol locations. *
Executable search path is:
* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *
* *
* The Symbol Path can be set by: *
* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *
* using the -y <symbol_path> argument when starting the debugger. *
* using .sympath and .sympath+ *
Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe
Windows XP Kernel Version 2600 (Service Pack 2) UP Free x86 compatible
Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS
Kernel base = 0x804d7000 PsLoadedModuleList = 0x8055a420
Debug session time: Sat Dec 2 11:11:38.109 2006 (GMT+1)
System Uptime: 0 days 0:33:05.710
* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *
* *
* The Symbol Path can be set by: *
* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *
* using the -y <symbol_path> argument when starting the debugger. *
* using .sympath and .sympath+ *
Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe
Loading Kernel Symbols
..........................................................................................................................
Loading User Symbols
Loading unloaded module list
...........
Unable to load image nvatabus.sys, Win32 error 2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for nvatabus.sys
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for nvatabus.sys
Unable to load image sptd.sys, Win32 error 2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for sptd.sys
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for sptd.sys
* *
* Bugcheck Analysis *
* *

Use !analyze -v to get detailed debugging information.

BugCheck 10000050, {a475ff56, 0, f8373585, 0}

ANALYSIS: Kernel with unknown size. Will force reload symbols with known size.
ANALYSIS: Force reload command: .reload /f ntoskrnl.exe=FFFFFFFF804D7000,214080,42251106
***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.

***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.

*** WARNING: Unable to verify timestamp for ACPI.sys
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ACPI.sys
*** WARNING: Unable to verify timestamp for CLASSPNP.SYS
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for CLASSPNP.SYS
*** WARNING: Unable to verify timestamp for Ntfs.sys
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for Ntfs.sys
Probably caused by : hardware ( nvatabus+9585 )

Followup: MachineOwner
---------
  • 0

#184 _kuba

_kuba

Początkujący

• 37 postów

Napisano 02 12 2006 - 16:02

powiedz jaki zasilacz zmieniles na jaki

bo moze zmieniles siekierke na kijek

popatrz po plycie czy kondensatory na niej nie "puchna"

proboj reinstalowac system

moze restart biosu by pomogl

moze pamięci sypia bledami przetestuj je memtestem

moze proboj flashowac bios na mobo przyczyn moze byc wiele na odległosc ciezko ci pomoc
  • 0

#185 proman

proman

Nowy

• 2 postów

Napisano 02 12 2006 - 17:43

powiedz jaki zasilacz zmieniles na jaki

bo moze zmieniles siekierke na kijek

popatrz po plycie czy kondensatory na niej nie "puchna"

proboj reinstalowac system

moze restart biosu by pomogl

moze pamięci sypia bledami przetestuj je memtestem

moze proboj flashowac bios na mobo przyczyn moze byc wiele na odległosc ciezko ci pomoc

zasilacz byl ATX 300 watt teraz jest 350
  • 0

#186 _kuba

_kuba

Początkujący

• 37 postów

Napisano 02 12 2006 - 18:28

a firma ?

na allegro ludzie sprzedaja "wspaniale" zasilacze po 650w za 100zł z czego realna moc ktora potrafia udźwignąć to ok 300w
  • 0

#187 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 02 12 2006 - 18:38

Wyłącz automatyczny restart systemu, i napisz jaki komunikat ci się wyświetlił -spróbuj uruchomić komputer na podmienionych pamięciach RAM, może tam tkwić problem.
  • 0

#188 alex82

alex82

Początkujący

• 56 postów

Napisano 02 12 2006 - 19:33

Wyłącz automatyczny restart systemu, i napisz jaki komunikat ci się wyświetlił -spróbuj uruchomić komputer na podmienionych pamięciach RAM, może tam tkwić problem.

Powiedz cos wiecej gdzie takiej opcji szukać ?????? :(
  • 0

#189 michal13031986

michal13031986

Początkujący

• 11 postów

Napisano 02 12 2006 - 22:22

może to być przyczyną że grafa się przegrzewa, sprobuj tez przemienić ram z jednego slotu na inny
  • 0

#190 ciges132

ciges132

Nowy

• 4 postów

Napisano 03 12 2006 - 20:48

Pod kompa mam podłączoną drukarke i karte dźwiękową...
  • 0

#191 zerthimon

zerthimon

Nowy

• 4 postów

Napisano 04 12 2006 - 12:36

Witam!

Mam problem. Komputer nie wykrywa dysków a zamias jednego dlugiego "pikniecia" wydaje dwa, bardzo nietypowe i bardzo krótkie. Zaraz po tym(po procesie wykrywania dysków), pojawia sie komunikat, zeby wcisnąc F(coś tam-nie pamiętam co :( ) co przywróci ustawienia Default BIOSU. Problem w tym, ze nie klikam nic, on sie resetuje i tak bez konca. Kiedy uruchomie go z powrotem to juz jest normalnie, ale BIOS i tak jest ustawiony na Default. Wydaje mi si, że te dźwięki pochodzą od dysku i że to on ma problemy z wystartowalem, ale może się mylę, może bo BIOS? MOże musze wgrać jego nowszą wersję?
Pomóżcie koledzy! :(

• 0

#192 71proste

71proste

Zaawansowany użytkownik

• 1 009 postów

Napisano 04 12 2006 - 16:53

a napiszesz jaki masz sprzet,bios itd????

• 0

#193 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 04 12 2006 - 22:07

Stawiam na obluzowaną grafikę lub jakaś część się grzeje...
  • 0

#194 zerthimon

zerthimon

Nowy

• 4 postów

Napisano 05 12 2006 - 09:05

Mam płytę główną ASRocka P4VT8+ (BIOS AMI), grafika to GeForce FX5200 i celeron d320 (2,4) i dysk Maxtor 40GB.
Nie jestem pewien czy chodzi i to, że coś się grzeje bo to się dzieje gdy komputer jest uruchamiany pierwszy raz. Potem juz nic się nie dzieje. Wczoraj zrobiłem upgrade BIOSU z 1.00 na 1.60 i narzie wszystko jest ok.
  • 0

#195 71proste

71proste

Zaawansowany użytkownik

• 1 009 postów

Napisano 05 12 2006 - 13:38

No to jak zmiana biosu pomogla to nie ma co sie wiecej zastanawiac,jakby cos nie tak to wiesz gdzie pisac.Pzdr.
  • 0

#196 zerthimon

zerthimon

Nowy

• 4 postów

Napisano 05 12 2006 - 16:07

Spotkałem sie z podobnym problemem i może to być wina BIOSU. Zrób upgrade o nowszej wersji. Ta starsza może źle widzieć Twój duży dysk, czyli po prostu nie rodzi sobie z nim. Tylko najpierw poczytaj coś o wgrywaniu nowego BIOSU, żebyś nie zrobił jakiejś głupoty bo potem już kompa nigdy nie odpalisz :(
Pozdrawiam!
  • 0

#197 mrowka328

mrowka328

Początkujący

• 11 postów

Napisano 09 12 2006 - 00:38

Witam ponownie!
Troche zwlekałem ponieważ długo testowałem kompa i próbowałem sobie odpowiedzieć na pytanie jaka jest przyczyna (chciałem sie upewnic na 100%) i chyba wiem!
Testowałem całego kompa różnymi programami i nie tylko programami.
Oto wyniki testów: a)od razu po zakupie kompa b)teraz
Procek: VGA: RAM: HDD: nagrywara:
a)6500pt. a)12000pt. a)bdb a)bdb a)bdb
b)2800pt. b)4000pt. b)db b)bdb b)nie wykrywa jej!!??

Przestały mi także działać 2 wejścia (do mikrofonu i na sluchawki-przedni panel). Testowałem prawktycznie wszystko, wymienialem dysk,ram,VGA,proca,zasilke,dodalem 2 wiatraki i próbowałem różnych, najróżniejszych sposobów!
Temp. nie są zbyt rewelacyjne, wszystko przez....zle pomiary! procek na kompie pokazuje mi ze ma ~75*C, a naprawde ma (bo mierzylem miernikiem(dwoma)) ~65*C;VGA -ok; ram, nie ma czujnika; dysk-w porządku, mobo-mozna powiedziec ze ok; chipset-eeee....pisze ze ma 50*C, a naprawde ma jakies 80*C!Dołączona grafika! A więc tak wszystko wskazuje mi na chipset!Dołączona grafika zauważyłem też, że im więcej chipset sie grzeje tym szybciej sie resetuje, a wyniki oraz wydajnosc drastycznie spadająDołączona grafika Wydaje sie troche dziwne, ale tylko to mi wskazuje na ciagly restart i beznadziejny komp! Tak jak napisalem ze mojej nagrywarki nie wykrywa,bo przestała działać, a wszystko po restarcie! Jednym słowem wszystko jest z******Dołączona grafika!Dołączona grafika
Szkoda ze nie ma programu do testownia mojego chipsetu-przynajmniej ja nie znalazlem!

Prosze o pomoc! Czy da sie cos na to poradzić! Czy może ktoś ma wiarygodne dowody ze nie mam racji, w co wątpie, ponieważ chipset steruje wszystkim, a widać że jest z nim coś nie tak!!?? GG:2659264 - czasem cały dzień nie moge wlanczyc GG przez kompa, więc mnie zazwyczaj nie ma.

P.S.
Prosze nie zwracać uwagi na klawisze, ponieważ przedtem nie mialem polskich znaków, a teraz nagle sie naprawiły i jeszcze sie nie przystosowałem!Dołączona grafika

P.S.
"Firekage" - czy to był żart?? Jak to miał nie być żart to już wole wydać troche kasy i go oddać całego kompa do naprawy!!
  • 0

#198 Stahoo

Stahoo

Nowy

• 3 postów

Napisano 09 12 2006 - 13:24

Witam...Prosze o rade na temat problemu z moim komputerem bo nawet nie moge juz na nim nic robić..Problem ten zaczął się jakieś pół roku temu...tyle że na początku komp zawieszał się lub restartował dość rzadko i znośnie,jednak po jakimś czasie zrobiło się to częstę,praktycznie za każdym uruchomieniem komputera,aż do dzis kiedy komputer włącza się i zatrzymuje się(zawiesza) w momencie pasku ładowania windowsa xp...a konkretnie to ładuje ładuje i nagle zawias i monitor sie wyłacza i miga lampka ,i niestety juz tak jest kilka godzin,ogólnie padł...Na początku problemów i później zawieszał mi się on bez powodu tz. czsami zawias był tuż po włączeniu,gdy wyświetlają się informacje o kompie lub też podczas ładowania xp albo po 5 minutowej pracy na systemie...po prostu robił to w różnych momentach,ale jak podziałał z 30 minut to już wiedziałem że bedzie ok...nie raz musiałem go z 7 razy uruchamiać aby działał normalnie.Muszę powiedzieć,że kiedys kumpel poradził mi abym go przeczyścił i odkurzył...tak też zrobiłem i rzeczywiście podziałało ale na 1,5 tygodnia a potem wszystko wróciło...robiłem też format ale 2 dni i znów to samo...Pamięć Ram sprawdzałem jakimś programem i wyszło że jest ok...podejrzewam zasilacz bo troche poczytałem na necie,ale wole byc pewien niż kupie nowy...Pamiętam,że w biosie napięcie zasilacza było +5V - (5.03) , -12V - (11.82), i 12V (12.48)...niestety nic innego już nie sprawdze bo nie moge wejść do windowsa no i w domu bede dopiero za tydzień...Moj komp to:procek AMD Athlon 1700+,pamięć 256 SDRAM,karta GeForce MX440,płyta to jakaś Motherboard(tak jest napisane na płycie instalacyjnej)...Chciałbym wiedzieć czy mam kupować zasilacz (chce nawet to zrobić dzisiaj zeby do domu pojechać i zrobić tego kompa),czy jednak to może być w większym stopniu co innego..? Co mi doradzicie...Z góry dzięki za odpowiedzi...pozdrawiam
  • 0

#199 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 09 12 2006 - 14:08

Prawdopodobnie jest to wina zasilacza, tak z ciekawości ile on ma W ?

Ile jesteś w stanie wydać na nowy zasilacz ?
  • 0

#200 Stahoo

Stahoo

Nowy

• 3 postów

Napisano 09 12 2006 - 14:32

Słuchaj nawet nie sprawdzałem,a nie ma mnie teraz w domu i tego nie zrobie..wiem że to jakiś tani zwykły zasilacz ma chyba góra 300 Watt...czyli ogólnie radziłbyś zmiane zasilacza tak?? jeżeli potwierdzisz to tak zrobie...dzięki za odp.. a kasy na zasilacz dużo nie mam zastanawiam się nad kupnem tego - http://www.allegro.pl/item145792764_ultra_...cja_kurier.html ...co sądzisz?? słyszałem ze fortrony są dobre..
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych