Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#2021 motyx

motyx

Zaawansowany użytkownik

• 571 postów

Napisano 21 06 2008 - 21:04

Jako że jestem tutaj świeży, chciałbym się przywitać.
A więc: Witam Wszystkich!

Teraz przejdę do części, dla której piszę ten temat.

Skoro rozpoczęły się wakacje wziąłem się do sprzątania w pokoju. Gdy pokój już był wysprzątany spojrzałem na stojący przy biurku komputer. Go też postanowiłem wyczyścić. Rozebrałem go na części pierwsze (wszystko od płyty głównej zostało oddzielone), przeczyściłem radiator od procesora, wiatraczek od procesora i wiatraczek do zasilacza.wszystko ładnie szło, aż go poskładałem i........ No właśnie..... komputer nie żyje.
Po włączeniu świecą się cały czas diody (czerwona -HDD i zielona -POWER), lecz nie ma tego charakterystycznego dźwięku (ti, di, tuu) i nic się na monitorze nie wyświetla (tak choćby nie dociera do monitora żaden sygnał. Monitor (LG) przechodzi w "Power Saving Mode" (tak przechodzi jak jest wyłączony). Proszę o pomoc, gdyż nie wiem co robić, a komputer jest mi bardzo potrzebny.

P.S. gdy się odłączy napędy (Cd i DVD) czerwona dioda nie świeci się cały czas. Raz zaświeci, a raz nie.

• 0

#2022 Gość_Wojtex16_*

Gość_Wojtex16_*

Napisano 21 06 2008 - 22:06

Sprawdz czy wszystko dobrze podłączyłeś ,może twoja płyta potrzebuje dodatkowe zasilanie. Posprawdzaj wszystko.

• 0

#2023 Marko_

Marko_

Stały użytkownik

• 279 postów

Napisano 21 06 2008 - 23:44

Przyłączam się do rady Wojtex16. Z zasady kabli od przycisku power i reset jak i głośniczka i portów usb się nie odłancza do czyszczenia (ściągnij z netu instrukcje do płyty i sprawdź czy je dobrze podłączyłeś). Ściągasz tylko wiatrak z CPU i wyciągasz grafe do przeczyszczenia wentylatora reszta odkurzacz. zanim coś wyciągniemy dotykamy obudowy (części nie pomalowanej), wciskamy ostrożnie jak coś nie chce wejść trzeba się zastanowić dlaczego (miałem kilka kompów w naprawie z zerwanym drukiem praktycznie płyta do wymiany), po wyczyszczeniu nowy silikon termoprzewodzący na powierzchnie radiatorów i po sprawie. Zobacz kartę graficzną czy dobrze jest włożona po załączeniu zasilacza monitor musi wyświetlić ekran BIOSu ,jeśli po załączeniu kręcą się wiatraki.
  • 0

#2024 motyx

motyx

Zaawansowany użytkownik

• 571 postów

Napisano 22 06 2008 - 01:19

a więc..... wszystko posprawdzałem, tylko nie jestem pewien co do tych małych kabelków Dołączona grafika

Zdjęcie całej płyty głównej:
Dołączona grafika

oraz miejsca gdzie te małe kabelki się podpina
Dołączona grafika

P.S. nie wiem jaki jest to model płyty głównej, dlatego wrzuciłem zdjęcie płyty
P.P.S. wykluczyłem możliwość, że wadliwymi częściami są: zasilacz, karta graficzna, dysk twardy, monitor
//
Jak tak sobie myślałem to wymyśliłem że może być bios walnięty..... Na taką dolegliwość co polecacie ?
  • 0

#2025 Gość_Wojtex16_*

Gość_Wojtex16_*

Napisano 22 06 2008 - 13:31

Właśnie patrze na płytę i widze, że masz problemy z jej podłączeniem (np. kabelki), wiatraczek widze że też nie jest podłączony. Ściągnij sobie manuala do twojej płyty głównej i sprawdz, jak to podłączyć.
  • 0

#2026 motyx

motyx

Zaawansowany użytkownik

• 571 postów

Napisano 22 06 2008 - 15:47

tylko nie wiem jaka to jest płyta główna ;/
  • 0

#2027 Gość_Wojtex16_*

Gość_Wojtex16_*

Napisano 22 06 2008 - 17:17

No to ściagnij program Everest Ultimate, potem go zainstaluj i sprawdz jaką masz płytę główną.
  • 0

#2028 Jakub566

Jakub566

Pedobear

• 897 postów

Napisano 22 06 2008 - 17:24

nie wiesz,jak to?nie ma na niej modelu i producenta,chyba na każdej płycie głównej jest to napisane?
  • 0

#2029 motyx

motyx

Zaawansowany użytkownik

• 571 postów

Napisano 22 06 2008 - 18:33

Wojtex16 -- jak mam sprawdzić, skoro komputer nie chce nawet wyświetlić podczas włączania ekran biosu ?
Jakub566 -- mniejwiecej w ktorym miejscu jest to napisane ?
  • 0

#2030 Rondel

Rondel

Początkujący

• 112 postów

Napisano 22 06 2008 - 23:01

Sprawdź jaką masz płytę metodą prób i błędów (jeśli nie ma gdzieś nadrukowanej nazwy). Spisz sobie kila serii numerów z płyty i wygooglaj je. Ja w ten sposób zawsze odnajdywałem nazwy do starych części. Niestety z twojej fotki nie jestem w stanie odczytać numerków.

PS - czy po czyszczeniu radiatora pamiętałeś o nowej paście termoprzewodzącej przed założeniem wiatraka?

PS2- jak nie dasz rady sam znaleźć to walnij trochę więcej zbliżonych fotek płyty to może coś wynajdziemy.
  • 0

#2031 Marko_

Marko_

Stały użytkownik

• 279 postów

Napisano 22 06 2008 - 23:21

Przy slocie pci-express masz napis coś FC dalej nie mogę odczytać może spisz sobie nazwy nadrukowane na płycie i podaj na forum tak będzie szybciej

• 0

#2032 pawix17

pawix17

Nowy

• 1 postów

Napisano 22 06 2008 - 23:40

też mam z tym problem nawet mnie to w kur... ale jestem cierpliwy spubuje zmienić zasilacz też tak radzę

• 0

#2033 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 22 06 2008 - 23:56

MEM Test spod DOS'a i jazda...
  • 0

#2034 lysyadin

lysyadin

Początkujący

• 21 postów

Napisano 23 06 2008 - 07:23

witam
chyba tu jestem najnowszy wiec czesc wszystkim :turned:

sprawa wyglada tak,
mam kompa 1,7 celeron, grafika tnt 2 32mb, dzwiek integracja

przedtem ddr 256 ramu i stary dysk :/

aktualnie 1 gb ramu, nowiutki dysk

powiedzcie skad pojawiaja sie zawiechy? faktycznie komp chodzi o niebo lepiej jak przedtem, ale to i tak nie daje satysfakcji..
ciagle sie zawisza, tzn mozna pracowac na nim, ale muli go strasznie a potrzebuje naprawde sprawny komp.

slyszalem ze wine moze miec zasilacz i zebym wymienil go na mocniejszy, ale co to ma wspolnego skoro komp mi sie nie wylacza?

macie jakis pomysl?
  • 0

#2035 Marko_

Marko_

Stały użytkownik

• 279 postów

Napisano 23 06 2008 - 08:46

Uszkodzony zasilacz jest powodem różnych trudno identyfikowalnych problemów, między innymi może być powodem restartu kompa. Na początek proponuję reistalkę XP. Zainstaluj nowe sterowniki i powinno hulać,.
  • 0

#2036 motyx

motyx

Zaawansowany użytkownik

• 571 postów

Napisano 23 06 2008 - 10:07

Przy PCI-Express pisze FC i CE ale pomiędzy nimi "Home use ONLY"
Znalazłem kilka numerów na płycie głównej:

ES-676B
vA0 d31

oraz (nie wiem czy kompletny, bo możliwe że nieaktualna już plomba gwarancyjna mogła zasłonić część)

10121203

P.S. Ta Pasta termoprzewodząca jest taka ważna ? Jak odczepiłem ten radiator byłą na nim i na procesorze jakaś pasta (choćby silikon) i nie dawała się tak łatwo zmyć. Na procesorze jej troszkę zostało i to tylko tyle tej pasty, która tam jest. Możliwe, że to jest przyczyną
  • 0

#2037 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 23 06 2008 - 10:14

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=ES...+Google&lr=
  • 0

#2038 Rondel

Rondel

Początkujący

• 112 postów

Napisano 23 06 2008 - 13:08

motyx, pasta jest cholernie ważna! jeśli nie ma pasty to ciepło nie trafia z procesora na radiator i grozi to spaleniem procka! Za każdym razem jak się zdejmuje radiator to zawsze trzeba zetrzeć starą pastę i nałożyć nową!
I co rozumiesz przez "łatwo zmyć"? Nie mów że czyściłeś tą pastę wodą!? :turned:
Pastę trzeba delikatnie ścierać miękka szmatką albo chusteczką, nie powinna tam się znaleźć ani kropla wody!

edit: Moja rada dla ciebie to dorwać jakiegoś kumpla żeby ci wszystko po podłączał i nasmarował procek pastą termoprzewodzącą, albo jak nie znasz nikogo takiego to zabierz komputer do serwisu.
  • 0

#2039 motyx

motyx

Zaawansowany użytkownik

• 571 postów

Napisano 23 06 2008 - 13:14

Kupiłem pastę (ehh.... 5 zł w plecy...) wyczyściłem szmatką starą pastę z procesora i z radiatora, nałożyłem nową, poskładałem i dalej to samo......
P.S. Wcześniej najpierw wymyłem dokładnie wodą a potem spirytem (95%) i zostawiłem aż do wyschnięcia.
P.P.S. Kupiłem też nową bateryjkę ale też nic to nie dało
  • 0

#2040 oskar93

oskar93

Banned

• 678 postów

Napisano 23 06 2008 - 13:17

A kabelek od wiatraczka CPU podlaczony?
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych