Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#2101 konrad18

konrad18

Zaawansowany użytkownik

• 548 postów

Napisano 06 07 2008 - 11:17

Spróbuj przewrócić system z ostatnich dni np.2 dni wstecz

• 0

#2102 MaciasKLIN

MaciasKLIN

Nowy

• 3 postów

Napisano 06 07 2008 - 11:39

Punkt przywracania, mam z 3lipca o 16:45, czyli z dnia, kiedy już skończyłem wykonywać operacje "odchudzania" Windowsa. Wg poradnika, można było wyłączyć Przywracanie Systemu, ja to zrobiłem, jednak potem włączyłem ponownie.

• 0

#2103 Czulu

Czulu

Nowy

• 2 postów

Napisano 06 07 2008 - 16:58

Witam, mój komputer (niedawno własnoręcznie złożony z nowych i pozostałych po poprzednim komputerze podzespołów) :

Płyta główna : Gigabyte GA-EP435-DS4
Ram: OCZ DDR II 2x2gb 800mhz CL4 OCZ2P8004GK
Procesor : Intel Core 2 Duo E8400 3GHz 6MB BOX
Dysk twardy: Barracuda 160 GB Serial ATA NCQ ST-3160811AS (na razie pusty) + drugi również Seageta 80 GB, kupiony parę la temu
Grafika : Asus GeForce 9800GX2 1024MB DDR3/256bit
Zasilacz : Corsair CMPSU-750TXEU (750 Watt)
Karta dźwiękowa Sound Blaster Live

Mój problem jest następujący, co jakieś 1-1,5 godziny przytrafiają mi się krótkie, trwające ok sekundy "zwisy", w trakcie których z głośników (jeśli wcześniej był odtwarzany jakiś dzwięk) dobiega terkot, tak jakby w kółko odtwarzany był jeden i ten sam fragment pliku dźwiękowego. Trwa to dosłownie moment, po czym sytuacja wraca do normy. Nie jest to może samo w sobie coś strasznego, ale chciałbym po prostu wiedzieć czy nie stanowi to symptomu jakiegoś problemu który może w przyszłości sie pogłębić. Pozdrawiam.
  • 0

#2104 Marko_

Marko_

Stały użytkownik

• 279 postów

Napisano 07 07 2008 - 00:43

System robi coś takiego przy zapchanym i niedefragmentowanym dysku przy manipulowaniu plikiem wymiany. Zwolnij miejsce na dysku przeprowadź defragmentację usuń zbędne aplikacje.Możesz również ustawić plik wymiany na stałą wielkość.
  • 0

#2105 asfdweagerg

asfdweagerg

Nowy

• 1 postów

Napisano 07 07 2008 - 18:28

Witam,

Mam pewien problem z moim komputerem. Otoz siedzialem sobie niedawno przed kompem grajac w pewna gre, az tu nagle *bach* - nie ma dzwieku. Mysle sobie ze moze glosniki sie odlaczyly. Sprawdzilem, podlaczone. No to kliknalem na glosniczek w pasku zadan i okazalo sie ze dzwiek jest wyciszony. Odhaczylem ptaszka i zamiast dzwieku uslyszalem ciagly pisk. Pisk nie ustawal wiec wylaczylem komputer.

Po chwili gdy sprobowalem go wlaczyc szlag mnie trafil. Wlaczam kompa i nic. Zupelnie nic sie nie dzieje. Wszystkie wiatraczki chodza, diody swieca, ale na monitorze nic nie ma. Nie ma nawet tego "pikniecia" ktore towarzyszy kazdemu wlaczaniu koputera. (No wiecie o co chodzi).

Raczej pogodzilem sie z faktem ze ktoras z czesci sie rozpieprzyla, tylko teraz pytanie: ktora? Bardzo prosze o pomoc!

Dodam ze przy tym pisku ktory nawiedzil moj komputer wszystko dalej dzialalo, system chodzil, moglem dalej grac. Tylko ten pisk.
  • 0

#2106 Czulu

Czulu

Nowy

• 2 postów

Napisano 07 07 2008 - 21:47

Zrobiłem co było wyżej wymienione i nic nie pomogło :/
  • 0

#2107 Mironov

Mironov

Stały użytkownik

• 256 postów

Napisano 07 07 2008 - 22:50

możliwe, że padł bios. Spróbuj wyjąc pamięci i odpalić kompa. Jeśli zapiszczy to znaczy , że bios dobry jeśli nie będziesz miał swoją przyczynę awarii. A przy włączaniu kompa zapalają się lampki na klawiaturze?
  • 0

#2108 Kuki

Kuki

Stały użytkownik

• 179 postów

Napisano 08 07 2008 - 16:59

Witam ostatnio dotarla do mnie leciwa jednostka. I jest z nią następujący problem podczas wlacząnia (po przejsciu procedury POST) następuje reset (chwilowy czarny ekran i puk) odnowa. Kondensatory wyglądają ok. Przekładałem pamięć do 3 rożnych gniazd, zamiast ati 9700 pro włożyłem 9200 i to samo nawet po formacie. Wyciągałem poszczególne elementy tzn pamiec i grafe i komputer piszczy tak jak powinien nie mogę rozgryźć tego problemu możne ktoś się już z czymś takim spotkał?? Płyta to epox 8RDA3 pro
  • 0

#2109 kovmar

kovmar

Początkujący

• 21 postów

Napisano 08 07 2008 - 23:46

Witam

Postanowiłem złożyc sobie kompa tam płyta gigabyte m61 , hdd samsung , 1gb ddr2 zasilacz modecom 400W itd.
NO i mam problem przy uruchamianiu kompa mam dźwiek taki długi i tak co chwile co by wskazywało na pamięc ram sprawdzałem i w jednym i w drugim gnieździe nic nie dało , włozyłem od kolegi tez nie
co ciekawe sprawdziłem tez grafike to samo , wiec co może byc przyczyną?
ODpalałem tez go z samą nagrywarką lub z dyskiem też nie nawet bez niczego nic nie dało
Prosze o odp

Pozdrawiam
  • 0

#2110 Mironov

Mironov

Stały użytkownik

• 256 postów

Napisano 09 07 2008 - 00:36

http://www.bioscentral.com/beepcodes/awardbeep.htm - po prawej stronie masz opisy sygnałów dla danych biosów porównaj ze swoim...
A komp złożony z nowych czy używanych części?
  • 0

#2111 krzyhoo

krzyhoo

Admin

• 1 039 postów

Napisano 09 07 2008 - 01:52

może to po prostu walnięty zasilacz, bo właśnie taki jest objaw

• 0

#2112 kovmar

kovmar

Początkujący

• 21 postów

Napisano 09 07 2008 - 09:10

komp z nowych częśći ,juz nie ma błędu znaczy nie ma dźwięku włożyłem jeszcze raz procesor i nie piszczy juz ale nadal pozostaje ciemny ekran i nie ma tego charakterystycznego pikniecia
jak włacze zasilania to diody nana klawiaturze sie zapalają, a moze jest coś z dyskiem jak włącza to słcyać jak chodzi to jest dysk sata 2 i nie było w nim żądnej zworki?
jak to mozna naprawić?

• 0

#2113 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 09 07 2008 - 09:52

i to samo nawet po formacie.

Jakim cudem w takim razie zrobiłeś format?
Pamiec zlicza czy nie?
Da się wejśc do biosu?
Resetowałes bios?
  • 0

#2114 Mironov

Mironov

Stały użytkownik

• 256 postów

Napisano 09 07 2008 - 10:50

jeśli nie ma piknięcia to niedobrze...odpal bez ramu a potem bez karty graficznej (tak jak próbowałeś wcześniej). Nie napisałeś co masz za procesor, nowy??
  • 0

#2115 kovmar

kovmar

Początkujący

• 21 postów

Napisano 09 07 2008 - 11:38

bez ramu piszczy , karte graficzną mam zintegrowaną ale testowałem drugą Gf 8400 GS i to samo nic nie dało , wszystkie części są nowe procek athlon x2 4600

Wszystko niby działa nagrwarka się otwiera na klawiaturze palą sie diody nie wiem co jest nie tak
  • 0

#2116 rubin30

rubin30

Początkujący

• 15 postów

Napisano 09 07 2008 - 11:54

Nie chce cie straszyc, ale to moze byc procesor. Cokolwiek robisz przy komputerze pamietaj o wyrownaniu roznic potencjalow. Jezeli dotknales procesor bez dotkniecia reka obudowy, mogles go uszkodzic. Nawet nie poczujesz przejscia ladunkow. Ja uzywam specjalnej opaski podpietej do kompa.
  • 0

#2117 kovmar

kovmar

Początkujący

• 21 postów

Napisano 09 07 2008 - 12:23

jak mozna to sprawdzic?przecież nie bede 2 procka kupował

ale zdjąłem wentylator z radiatorem i widziałem jak procek wyskoczył znaczy był przyklejony mocno do tej pasty termoprzewodzącej
czy tak musi byc bo to tak wyglądało jakby nie trzymał sie w gniazdu Am2?
  • 0

#2118 powerfullman

powerfullman

Obserwator

• 7 postów

Napisano 09 07 2008 - 12:27

a zasunoles lufke obok procesora zeby sie trzymał?!?! tak byc nie moze!Dołączona grafika musisz wlozyc procek i taka srebrna lufke / rurke wsunac pod plastik zeby zatwierdziła procesor!!
  • 0

#2119 rubin30

rubin30

Początkujący

• 15 postów

Napisano 09 07 2008 - 12:33

procesory montuje sie metoda ZIF co znaczy Zero Insertion Force (w wolnym tlumaczeniu nic na hama ;) ) Powinien byc wlozony bez uzycia sily, ale z boku masz taka dzwigienke, ktora go blokujesz. Jezeli wyciagnales go na sile i jak napisales "wyskoczyl ci" to moge przypuszczac, ze go uszkodziles (np urwales lub naderwales nozke).
Pamietaj tez o tym, ze jezeli odlaczyles procesor od wentylatorka, to musisz delikatnie usunac stara warstwe pasty i naniesc nowa.
  • 0

#2120 Kuki

Kuki

Stały użytkownik

• 179 postów

Napisano 09 07 2008 - 12:41

Normalnie zrobilem formata komputer przechodzi normalnie cześć uruchamiania piknie i wogole dochodzi do tego jak niby powinien pokazać się ten pasek z lądowaniem systemu ale tego nie ma czarny ekran i pyk reset. Wszystko się da, bios normalnie chodzi mogę w nim zmieniać cudować do bólu. Biosu nie resetowalem bo chyba nie ma powodu do resetu jednak moge to zrobic.
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych