Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#2141 kris15

kris15

Obserwator

• 7 postów

Napisano 15 07 2008 - 21:13

To nie jest zaden błąd.
Wejź: Panel sterowania>Opcje ułatwień dostępu> Wyłacz klawisze trwałe. U ustawieniach mozsz ustawić żeby się to nie załączało przy nacikaniu shift-a

Wiem, że to nie jest błąd. Widziałem, że w Panelu Sterowanie, tylko nie wiedziałem co dalej. Robiłem to kiedyś. Dzięki Nurek za odświeżenie pamięci :(

• 0

#2142 piotrmika

piotrmika

Nowy

• 4 postów

Napisano 16 07 2008 - 12:36

Witajcie

Nie wiem czy piszę w dobrym temacie, ale musicie mi wybaczyć.

Więc po kolei:

zamówiłem koledze komputer, który sobie wybrał. Dzisiaj rano odebrałem przesyłkę i wypakowałem komputer. Od samego początku nie podobało mi się, że w środku coś się "strzela". Podpiąłem komputer i... nic. Sprawdzam kabel przełączam przełączniki nadal nic. Widzę, że ścianka boczna jest nie przykręcona. I moim oczom ukazał się widok: Wentylator od procesora, wisi na kablu, na którym był podpięty do płyty głównej. Dysk na dnie obudowy, kabel IDE rozwalony, a dokładniej wtyczka. Założyłem z powrotem wentylator na procesor i... działa. Ale nie do końca. Wentylator się kręci, ale monitor się nie "podnosi", komputer nie reaguje. Dysk startuje. Karta graficzna i dysk twardy na pewno są dobre sprawdziłem je u siebie na komputerze.

Co mogę zrobić w tej sytuacji, z góry dzięki za wszelaką pomoc. Dodam jeszcze, że procesor to AMD Athlon, boję się, że rdzeń mógł zostać uszkodzony...

• 0

#2143 Mironov

Mironov

Stały użytkownik

• 256 postów

Napisano 16 07 2008 - 12:41

dzwoń do firmy i powiedz w jakim stanie doszedł komputer, ale tu to raczej wina firmy przewozowej. Sprzęt był jakoś zabezpieczony?
  • 0

#2144 piotrmika

piotrmika

Nowy

• 4 postów

Napisano 16 07 2008 - 13:24

Komputer był kupiony na aukcji na Allegro od uzytkownika. Pudełko z komputerem było wyłożone samą tekturą...
  • 0

#2145 Mironov

Mironov

Stały użytkownik

• 256 postów

Napisano 16 07 2008 - 13:39

Komputer nowy czy używany? Jaką spedycją dostałeś sprzęt? Jeśli podpisałeś kurierowi odbiór bez zastrzeżeń to może być lipa
  • 0

#2146 piotrmika

piotrmika

Nowy

• 4 postów

Napisano 16 07 2008 - 13:43

KOmputer uzywany, jak już wcześniej pisałem kupiony koledze, przyszedł pocztą. teraz chodzi mi o odzyskanie pieniędzy
  • 0

#2147 Mironov

Mironov

Stały użytkownik

• 256 postów

Napisano 16 07 2008 - 14:01

Nie wiadomo kto zawinił, czy sprzedający, słabo zabezpieczający sprzęt, czy poczta polska, która nieumiejętnie obchodziła się z przesyłka. Dzwoń do sprzedawcy i powiedz jaka sprawa (chodź nie wiem czy to coś da). Jeśli paczka ma widoczne uszkodzenia to idź na pocztę i zgłoś to. A z ciekawości ile zapłaciłeś?
  • 0

#2148 piotrmika

piotrmika

Nowy

• 4 postów

Napisano 17 07 2008 - 12:05

Komputer nie ma jako takich uszkodzeń, a wentylator już założyłem, dysk przykręciłem, ale zrobiłem zdjęcia komputera jak wyglądał zaraz po ściągnięciu obudowy. Komputer kosztował 350 zł + 22 zł przesyłka
  • 0

#2149 Kuki

Kuki

Stały użytkownik

• 179 postów

Napisano 17 07 2008 - 15:40

Wydaje mi się że to nauczka na przyszłość :) lepiej zapłacić troszkę więcej za przytransportowanie sprzętu i mieć pewność ze nic mu sie nie stalo no chyba ze zeczywiscie zawinił sprzedający
  • 0

#2150 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 17 07 2008 - 16:01

Jak wentylator się odczepił, to mógł się obijac o płytę i uszkodzić ścieżki. Obejrzyj dokładnie płytę czy nie ma żadnych śladów na niej. Jesli załączyłes komputer bez wentylatora to procesor mógł ulec spaleniu. Jak nie zgłosiłeś sprawy od razu przy kurierze, to wątpię aby firma uznała reklamacje. Z drugiej strony to nie ich wina że wentylator odpadł, oni dowiexli paczkę bez uszkodzeń zewnętrznych - raczej sprzedającego że tego nie zabezpieczył.
  • 0

#2151 PCS-KING

PCS-KING

Początkujący

• 49 postów

Napisano 18 07 2008 - 18:16

Witam.Mam pewien problem otóż chodzi oto że po podkręceniu komputera,komputer dziwnie się zachowuje tzn. nie mam żadnych problemów z użytkowaniem
jego tylko jak wciskam przycisk Power przy kompie to komputer się włącza na 3 sek. i potem się resetuje i włącza ponownie (już normalnie do systemu)
Więc co tu jest grane??Może za lekko podniosłem mu napięcie ?

• 0

#2152 Ziele

Ziele

Biblioteka Zielińskiego

• 1 812 postów

Napisano 18 07 2008 - 20:31

Proponuję trochę obniżyć, bo może ci się coś spalić jak przegiąłeś z podkręcaniem :)

• 0

#2153 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 19 07 2008 - 09:10

Prawdopodobnie włączył ci się tzw. double-bot, sprawa czesto spotykana na płytach z chipsetami 965 i p35. Nie ma się tym co przejmować. Czasem pomaga wgranie najnowszego biosu, ale nie wiem czy konkretnie na tej płycie
  • 0

#2154 Paweł krak

Paweł krak

Obserwator

• 7 postów

Napisano 19 07 2008 - 10:07

Moja konfiguracja
pł.gl-GA-8IPE775-G 865PE s775 SATA 1GBLAN BLK
kLOCEK P4 3,4GHz/800/1MB LGA 775BOX
RAM 2x DDR 400/512MB CL2.5 AM1 (APACER)
GRAFIKA GF FX-5700LE 256DDR/128BIT DVI box GALAX
DZWIEK ALC658
ZASILACZ 300W PFC X7

Wymieniałem ostatnio dysk twardy na SEAGATE 500GB ATA
NA GWARANCJI JAKIES ROK TEMU BYŁ WYMIENIANY NAPED DVD

OPIS PROBLEMU

Komputer sie przywiesza na ułamki sekund, objawia sie to min tym że podczas słuchania muzyki w winampie i np uruchamianiu albo pracy innego programu albo kilku programów dzwiek czesczy i jest jakby rozciagniety, NIe mowiac juz o tym ze podczas gry w Gta SA sie przycina cała gra, a chodzila normalnie przed wymiana dysku.
Problem sie zaczał wczoraj nic nie było robione z systemem i ze sprzetem od 2miesiecy gdzies kiedy to wymienilem twardziela.

Zeskanowalem partycje systemowa avastem i zrobilem defragmentacje windosowskim programem.

Musze jeszcze wspomniec ze komputer wydaje niepokojace dzwieki buczy jakby mial zaraz wystartowac- gdy chodzi dłużej
  • 0

#2155 Mironov

Mironov

Stały użytkownik

• 256 postów

Napisano 19 07 2008 - 10:13

sprawdź w managerze urządzeń czy dysk pracuje w trybie DMA czy PIO. Powinno być DMA. (kontrolery IDE,ATA ATAPI->podstawowy kanał IDE ->właściwości->ustawienia zaawansowane)
  • 0

#2156 Paweł krak

Paweł krak

Obserwator

• 7 postów

Napisano 19 07 2008 - 10:21

sprawdź w managerze urządzeń czy dysk pracuje w trybie DMA czy PIO. Powinno być DMA. (kontrolery IDE,ATA ATAPI->podstawowy kanał IDE ->właściwości->ustawienia zaawansowane)

Tryb transfeu-DMA jeżeli dostępne
Bieżący tryb transferu-Tryb PIO

w urzadzeniach jet tez DMA jezeli dostepne
a bieżacy tryb -nie dotyczy
  • 0

#2157 Mironov

Mironov

Stały użytkownik

• 256 postów

Napisano 19 07 2008 - 10:27

Czyli masz już przyczynę :) usuń kontroler z managera urządzeń i uruchom ponownie komputer, powinno pomóc
  • 0

#2158 Paweł krak

Paweł krak

Obserwator

• 7 postów

Napisano 19 07 2008 - 10:40

Dzikie chyba pomgło, teraz bede wiedzial na przyszłośc :)
  • 0

#2159 Oloslawek

Oloslawek

Nowy

• 1 postów

Napisano 19 07 2008 - 18:13

Witam wszystkich, od dłuższego czasu gdy włączałem system pojawiał się "CHK DISC" komunikat przy starcie na niebieskim tle. ( to chyba BLUE SCREEN) czy coś takiego zawsze to anululowałem po nacisnięciu jakiegoś klawisza na klawiaturze. A na dzień dzisiejszy przy starcie systemu gdy zaczyna ładować sie Windows XP, nignie coś na niebiesko z cyferkami ( bo to zdązyłem aby przeczytać) po tym system startuje od nowa i tak w kółko. Co jest tego przyczyną i jak odpalic komputer, może coś zmienić w biosie? Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mnie pointruował krok po kroku co mam zrobić
  • 0

#2160 Kuki

Kuki

Stały użytkownik

• 179 postów

Napisano 19 07 2008 - 18:34

Musisz w biosie ustawić aby komputer się automatycznie nie restartował, wtedy odczytasz kod błędu wkleisz w google i powinnienes znaleźć odpowiedz na to co dolega twojemu kompowi;) spróbuj po przekładać pamięci może to pomoże, albo podłączyć pod inny komputer hdd przerzucić potrzebne ci pliki i spróbować zrobić formata
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych