Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#2161 Sobol1

Sobol1

Obserwator

• 6 postów

Napisano 20 07 2008 - 16:41

Witam Serdecznie. Od dłuzszego czasu mam taki problem, że Komputer nagle się wyłącza. tzn. słyszę takie dziwne "piknięcie" gdzieś pod obudową i po paru sekundach robi się ten niebieski ekran i napisy :" Prawdopodobnie system został uszkodzony ....... " Gdy go później próbuję właczyć to przy uruchamianiu pokazuje się napis DYSK FILED cos takiego . Muszę wtedy z 20 razy probować go uruchomic i wkoncu załapie za ktoryms razem.
Proszę o Pomoc gadu:50 888 23

• 0

#2162 Hugster

Hugster

Tweaks.pl Team

• 426 postów

Napisano 20 07 2008 - 17:44

Witam.

Na wstępie drobna prośba o zapoznanie się z regulaminem - Art. 3 § 8..

Co do problemu:
- możliwe, że system jest uszkodzony - zagubione dll'ki, wirus
- uszkodzona pamięć ram
- bad sectory dysku

Proponuje przeskanować system antyvirusem, sprawdzić pamięć MemTest'em - tak na początek.

---
Pozdrawiam
Hugster

• 0

#2163 Sobol1

Sobol1

Obserwator

• 6 postów

Napisano 20 07 2008 - 19:07

Wirusa nie mam żadnego a ten MEM Test własnie wykonuję. Próbowałem równierz wczesniej formatowac i robilem to chyba z 5 razy i dalej mam ten sam problem. :/

Mem Test nie wykrył zaqdnego błedu.Co ja jeszcze moge zrobic ? :)
  • 0

#2164 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 20 07 2008 - 19:10

Przeskanować dysk np. programem hdd regenerator. Zobaczyć czy w SMART dysku nie pokazuje jakiś ostrzerzeń - bodajże w speedfanie jest możliwość sprawdzenia tego
  • 0

#2165 Sobol1

Sobol1

Obserwator

• 6 postów

Napisano 20 07 2008 - 19:24

w Speed Fan / w S.M.A.R.T, ale pokazało mi się coś takiego : SMART Enabled for drive 0 . tylko nie wiem o co chodzi
  • 0

#2166 Bardock

Bardock

Ocean of Apathy

• 985 postów

Napisano 21 07 2008 - 08:19

To znaczy, że program nie odnajduje żadnych ostrzeżeń.
  • 0

#2167 Sobol1

Sobol1

Obserwator

• 6 postów

Napisano 21 07 2008 - 10:32

Oto co mi się pokazuję :
Dołączona grafika

Dołączona grafika
  • 0

#2168 ReDbAcK

ReDbAcK

Nowy

• 3 postów

Napisano 21 07 2008 - 11:04

Witam,
jestem posiadaczem Windows Vista Home Premium, ale od poczatku mam z tym problemy. Gdy gram w gry (bo dzieje się to tylko podczas gry) komuter sam sie restaruje. Pojawia się niebieski ekran z bialymi napisami:

A problem has been detected and Windows has been shut down to pravent damage 
to your computer

DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

Check to make sure any new hardware or software is properly installed. 
If this is a new installation, ask your hardware or software manufacturer
for any Windows updates you might need. 

If problems continue, disable or remove any newly installed hardware 
or software. Disable BIOS memory options, such as caching or shadowing. 
If you need to use a safe mode to remove or disable components, restart 
your computer and press F-8 to select advanced startup options, and then 
select safe mode.

Dzieje się to różniej. Raz po minucie, a raz po 2 godzinach gry.
Bardzo proszę o pomoc! Prosze mi napisać krok po kroku co mam zrobić bo jestem totalnie w tym ciemny...

Nie wiem czy to się przyda ale odrazu podaje więcej info komputera:
Procesor: Intel? Core™2 Quad CPU Q6600 @ 2,40GHz 2,40 GHz
Pamięć (RAM): 2046 MB
Typ systemu: 32-bitowy system operacyjny

Proszę o pomoc !

//edit
Na innych forach poczytalem o tym, że to może być coś ze sterownikami, ale problem w tym że ja komputer kupiłem jakieś 3 miechy temu, i all było odrazu zainstalowane. POMÓŻCIE !
  • 0

#2169 harry299

harry299

Nowy

• 1 postów

Napisano 21 07 2008 - 16:17

Witam!
Mam następujący problem.
Gdy włączałem komputer wyskakiwał mi bład, że "Nie można uruchomić systemu windows ponieważ został uszkodzony plik, lub go nie ma" plik bodajże, windows/system32/drivers/ntsf.sys. Aby go naprawić pisało by włożyć płyte z windowsem i naciśnąć "r" czyli naprawę.
Wszysyko pięknie ładnie.
Wkładam płytę z windowsem, ładują sie pliki... i po chwili wyskakuje błąd "kod 4" i nic.
Instalowałem windowsa na swoim dysku twardym w innym komputerze, tą samą płytką co wcześniej i nie było żadnych problemów. Windows mam oryginalny.
Po kilku dniach próbowałem włączyć ponownie komputer, to niby się włączał tzn ładował się windows ( czasami nie ) i po chwili komputer się sam resetował, tak w kółko. Instalowałem windowsa na swoim dysku twardym
Testowałem z innego komputer ( przekładałem ) zasilacz, dysk twardy, karte graf, ram ... i dalej to samo, lecz gdy wsadziłem do innego komputera swój dysk twardy komputer normalnie się uruchamiał, wiec nie jest to problem dysku twardego ani żadnej rzeczy którą wcześniej wymieniłem wyżej.
Mam nadzieje, że przyczyną nie będzie procesor, badz płyta główna.

Liczę, że ktoś bedzie w stanie mi pomóc.

Pozdrawiam.
  • 0

#2170 Bardock

Bardock

Ocean of Apathy

• 985 postów

Napisano 22 07 2008 - 00:27

Zanieś kompa do serwisu, widzę tylko taką możliwość.
  • 0

#2171 maniak08

maniak08

Początkujący

• 96 postów

Napisano 22 07 2008 - 00:50

Witam
ostatnio czyscilem strasznie zasyfiony komputer, mial standardowe boxowe chlodzenie amd i k.grafiki gigabyte geforce 6600 z pasywnym chlodzeniem pod agp. sciagnolem sam wiatraczek z chlodzenia procka zeby go przeczyscic i wyciagnolem karte grafiki i pamiec ram. wszystko przeczyscilem i jak dalem spowrotem to komp ak sie uruchamia ma jakies bledy w wyswietlaniu grafiki. typu zle litery, i kwadratowe "kleksy". w trybie awaryjnym wlancza sie do pulpitu a w normalnym po ladowaniu sie systemu nie wchodzi na pulpit. Co moze byc a takich refleksow i takiego zachowania komputera?? uszkodzilem grafike?

• 0

#2172 timmy

timmy

Zaawansowany użytkownik

• 624 postów

Napisano 22 07 2008 - 02:58

oops nie chce cie denerwowac

ale sprawdz czy dobrze dopioles Grafike

jesli tak to

Uszkodziles grafike ;]

• 0

#2173 Gość_Wojtex16_*

Gość_Wojtex16_*

Napisano 22 07 2008 - 10:38

Spróbuj wymienić pastę na karcie graficznej na nową.
  • 0

#2174 ReDbAcK

ReDbAcK

Nowy

• 3 postów

Napisano 22 07 2008 - 13:52

ODNAWIAM TEMAT

Jeszcze jedna informacja, bo dopiero teraz przepisalem ja. Na tym niebieskim ekraniku pojawia sie jeszcze napis:
STOP: 0x000000D1 (0x00000008, 0x00000002, 0x00000001, 0x806675B2)
ndis.sys - Address 806675B2 base at 80642000 DateStamp 4549b2fd
Szukałem odpowiedzi na stronkach Microsoftu, ale nie znalazłem. Napisałem też do nich, ale jeszcze nie odpisali.

PROSZE O POMOC
  • 0

#2175 Gość_Wojtex16_*

Gość_Wojtex16_*

Napisano 22 07 2008 - 18:37

Skoro restarty komputera są padczas grania to sprawdz inny sprawny zasilacz.
  • 0

#2176 maniak08

maniak08

Początkujący

• 96 postów

Napisano 22 07 2008 - 19:17

eeev [beeep] w serwisie ze niby grafa i nowa kupowac... do [beeep] wogole wyiagnolem z agp przedmuchalem i wsadzilem
  • 0

#2177 Maci3k

Maci3k

Początkujący

• 11 postów

Napisano 22 07 2008 - 19:20

i sprawdź czy w momencie zwisu karta albo chipset się nie przegrzewa ;] też tak miałem z BSOD że karta przegrzewała chipset a chipset wyłączał kompa :]
  • 0

#2178 Gość_Quaron_*

Gość_Quaron_*

Napisano 22 07 2008 - 19:52

Witam,

jeżeli taki "topic" już powstał to z góry przepraszam, przeszukując forum nie znalazlem odpowiedzi na mój problem.

Opis problemu:

Komputer zawiesza się w różnych momentach po wciśnięciu guzika power, gdy pierwszy raz zaczął pokazywać się ten problem można było korzystać z komputera przez jakieś 5 min (ładował się windows wszystko fajnie, pięknie hula jak tralala) aż nagel "freeze" nic nie pomaga poprostu się zawiesza co dziwne po restarcie guizkiem "restart" system wogolnie chce sie uruchomic wogole nie chce "zaskoczyć" monitor nie pojawia sie takie charakterystyczne piknięcie które dla mnie oznacza że bios zaczyna wykrywać komponenty (pewnie się mylę ale co tam ), jedyny sposob na ponowne właczenie kompa to wylaczenie guzikiem od zasilacza i odczekanie jakichs 10 min LOL, pozniej włącza się wszystko ponownie jak wczesniej na 5 min i bach! to samo Oo. Po jakimś czasie stało sie jeszcze gorzej czas do zawieszenia skrócił sie do jakichiś 20 sek. O.O

Nie mam pojęcia co jest grane, dlatego proszę o pomoc. Mam nadzieje ze ktos cos zrozumial z tego belkotu ;]

Czynności które wykonałem:

Wymiana bateryjki i wyjęcie jej na jakies 30 min
Zaladowanie optymalnych ustawien biosa (chociaz takie powinny byc bo raczej nic nie bylo grzebane)
przekladanie kosci pamieci
wypicie żywca
przedmuchanie kurzu
noi wlasciwie to tyle....

jezeli chodzi o konfiguracje:
dokladnie nie pamietam bo to nie moj komp
ale plyta napewno Gigabyta nie pamietam dokladnego modelu ale dowiem sie jak bedzie trzeba
procesor AMD Athlon cos powyżej 2gh
1 GB ramu Kingstona w 2 kościach nie pamietam taktowania
grafika Gigabyte Geforece 6600 GT (z tego co pamietam)
system win xp

licze na pomoc z góry dzieki ;]
  • 0

#2179 ReDbAcK

ReDbAcK

Nowy

• 3 postów

Napisano 22 07 2008 - 20:19

Z tego co wiem to ten błąd co wyskakuje odpowiedzialny jest za modem, karte sieciowa, protokoły itp. wiec wątpie aby to coś dało.
Mimo to zrtobiłem to o czym pisaliście, zaraz będe grał to sie okaze czy pomogło. Mam nadzieje ze tak ;]

//edit

NIC NIE POMOGLO ;]
  • 0

#2180 n1gdy

n1gdy

Obserwator

• 6 postów

Napisano 22 07 2008 - 20:29

Witam mam taki oto problem a mianowicie niedawno zmieniłem w swoim kompie kartę graficzną na Gainward bliss 7900GS 512mb na złaczu AGP zasilacz z jakiegos seryjnego 300W na MODE COM FEEL III 500W oraz dostawiłem 3 kości po 1GB ramu po tej zmianie moj komputer zaczął sie zawieszac. Uruchamia się windows i czasami zawiesza sie odrazu a czasami po 5-10 minutach nieważne czy gram, slucham muzyki, ogladam film. Przez alt-ctrl-del nic nie idzie i zostaje tylko reset przyciskiem. Wlaczalem program everest i temperatura na karcie graficznej wacha sie w granicach 40-45 stopni zas na procesorze dochodzi do 50 stopni oto dane komputera przed wymiana tych rzecz:
procesor: amd athlon 2500XP (1.8 GHz)
pamiec : 512mb ddr 400mhz
karta graficzna : gainward geforce 4 ti 4800se 64mb
dyski : 60 i 160 gb
zasilacz: standardowy ze zwyklej obudowy 300W
a to wymienione rzeczy teraz na:
rocesor: amd athlon 2500XP (1.8 GHz)
pamiec : 3x1GB ddr 400mhz
karta graficzna : gainward bliss 7900GS 512MB
dyski : 60 i 160 gb
zasilacz: mode com feel III 500W

dodam tez ze przed ta zmiana zdejmowalem wentylator z procka i wyczyscilem jego a jest to : glacialtech diamond 2000.
czasami tez przy odpalaniu biosu wyskakuje mi wartosc napiecia na vdd na czerwono na 1.71
dodam tez ze karta graficzna podlaczona jest jeszcze pod 2 wtyki zasilania.
niewiem juz sam co mam zrobic aby zlikwidowac ten problem. prosze o pomoc.
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych