Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#2421 Michaelo

Michaelo

Obserwator

• 5 postów

Napisano 17 09 2008 - 18:32

Dzięki wielkie za odpowiedź :) A czy mógłby jeszcze ktoś może napisać co o tym sądzi, bo chciałbym być w miarę pewien... ;D

• 0

#2422 Irenicus

Irenicus

Nowy

• 3 postów

Napisano 17 09 2008 - 18:42

Już znalazłem tutaj jest to opisane
http://support.microsoft.com/kb/314503/pl

• 0

#2423 Gryfiths

Gryfiths

Nowy

• 2 postów

Napisano 17 09 2008 - 20:02

Witam, mam ogromny problem oraz ogromną prośbe do was o jakakolwiek pomoc w tej sprawie.

Dzisiaj otrzymalem nowy sprzet:

Plyta glowna: MSI P35 NEO3-F
Procesor Core 2 duo E8400 3ghz
Pamiec Kingston 2x 1024mb ddr2 800mhz CL5
HDD: WD 500Gb
Grafika: Sapphire HD 4870 512 mb
Zasilacz: Chieftec GPS-500W

Nie jestem absolutnym laikiem w sprawach sprzetowych, skladalem juz nie jeden komputer. Ten oto sprzęt złożyłem tak jak należy ( w koncu to moj sprzet ), według instrukcji itd. Podczas odpalania komputera pojawia sie obraz z logo płyty głównej MSI a na dole ekranu napis "Press <TAB> to swich post or <DEL> to enter setup", i w tym momencie komputer wisi, albo przechodzi dalej i zawiesza sie po 1-2 sekundach, na ekranie wtedy widac informacje o procesorze, pamieci oraz poprawnym tescie dzialania USB. Dalej komputer nie reaguje...

Bardzo prosze o waszą pomoc, byc moze ktos mial podobny problem, byc moze ktos z was wie co zrobic w tym wypadku. Dodam ze sprzwdzalem juz kilka roznych sposobow, mecze sie juz z tym ponad 4 godziny i nic :/

Czekam na wasze posty... z góry dziekuje.
  • 0

#2424 Siarag1203

Siarag1203

Obserwator

• 8 postów

Napisano 17 09 2008 - 21:16

Witam.
Zmodernizowałem ostatnio komputer i od tamtego czasu co jakis czas zawiesza mi się pc nawet gdy nie jest obciązony.
Komp jest świeżo po formacie wiec wirusy raczej nie wchodzą w gre .
AMD Phenom X3 8650
Gigabyte Radeon HD 4850 512
2giga ramu
Płyta GA-MA78G-DS3H
Zasilacz Amacrox Warrior 400w
Dysk Seagate 200giga sata

Z góry dziękuje
  • 0

#2425 Daniel W.

Daniel W.

Stały użytkownik

• 259 postów

Napisano 18 09 2008 - 08:50

Zatem ciezko stwiedzic,musisz kombinowac...Moze rzeczywiscie jest jakis problem ze sprzetem,wypnij wszystkie Nie potrzebne(która nie są nieodzowne do odpalenia pc) i uruchom go ...Gdybania,ale moze do czegos dojdziemy...

pozdrawiam
Daniel
  • 0

#2426 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 18 09 2008 - 09:07

A po odłączeniu dysku i CD tez nie startuje? Bo wyglada jakby wieszał się właśnie przy tym.
  • 0

#2427 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 18 09 2008 - 09:25

Od zasilacza radziłbym zacząć. Oczywiście możliwe jest ze padło coś innego, np. płyta główna albo grafika, ale tak na 80% stawiałbym na zasilacz.
  • 0

#2428 Kuklux

Kuklux

Początkujący

• 10 postów

Napisano 18 09 2008 - 09:32

Może jeszcze cos dodam. Czasami podczas uruchamiania wyskakuje mi komunikat, ze plik windows\system32\config\system nie został znaleziony lub uszkodzony. Ale jak daje restart to normalnie sie uruchamia. Druga rzeczą jest bluescreen, który jest wyświetlany pod koniec procedury startowej, ale zaraz po tym sie restartuje i nic z tego nie wiadomo, a w poglądzie zdarzeń wyskakuje mi komunikat, ze Plik zdarzeń jest uszkodzony. Ostatnią rzeczą jest komunikat o odzyskiwaniu rejestru, jakiś wpis musiał zostać odzyskany na podstawie rejestru lub kopii alternatywnej. A jeśli chodzi o problem ze sprzętem wydaje mi sie, że to może być płyta główna, ale pewny nie jestem(na pewno to nie są ramy gdyż niedawno je wymieniłem). Ale jeszcze pokombinuje.
  • 0

#2429 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 18 09 2008 - 10:15

Przeinstaluj system..Nie ma co kombinować. I przeskanuj dysk pod kątem błędów.
  • 0

#2430 dawe237

dawe237

Nowy

• 3 postów

Napisano 18 09 2008 - 10:28

U ciebie pewnie format tylko pomożę...
Posłuchajcie ja mam taki problem: Otóż dostałem komp od znajomego i był pusty w środku ale zrobiłem mimo to formata, wszystko działa lux, zainstalowałem wszystkie podzespoły i gut. Próbowałem tym kompem zastąpić mój stary pecet no i spoko dobrze działa, wiec próbuje załączyć net (karta LAN zintegrowana) ale mimo że wpisałem wszystkie cyferki (IP etc) net nie chodzi... W takim razie wykręciłem sieciówke ze starego kompa i podłączyłem do tego nowego i tu sie zaczyna problem. Wkręciłem sieciówke włączam kompa i nic, tzn słychać ze komp chodzi, ale na monitorze sie nic nie pojawia (monitor 100% pewny). Na jednostce są dwie kontrolki o nazwach HDD i POWER, świeci sie tylko jedna ta pierwsza. Wentylator etc chodzi słychać ze buczy a na monitorze nadal nic, jgdy przyłozyłem ucho to słychać było jakieś tykanie koło napędu, wiec napęd odpiąłem i na monitorze nadal nic sie nie pojawia komp chodzi jak wcześniej, tyle ze nie słychać tykania koło napędu, a co do kontrolek to teraz żadna sie nie świec ani HDD ani POWER. Wiec zrobiłem tak ze podłączyłem jakiś inny stray napęd do kompa i uruchomiłem nadal na monitorze nic, ale koło napędu nic nie słychać, a co do kontrolek to HDD mryga a POWER nadal nic. Próbowałem po kilka razy kompa uruchamiać (wszystko zostawiłem jak w stanie początkowym gdy jeszcze chodził tzn: przed wkręcenie sieciówki)... Nie wiecie co to za problem a własciwie z czym, może ktoś sie z takim czymś spotkał, na mój gust cs nie tak z płytą główna, albo z zasilanie, co Wy na to?? HeLp
  • 0

#2431 Kuklux

Kuklux

Początkujący

• 10 postów

Napisano 18 09 2008 - 10:39

Udało mi sie wyizolować błąd w bluescreen'ie. Jest to błąd 0x00000074 (strona Microsoftu z tym błędem - Błąd 0x00000074). Wynika z niego, że z Ramami jest cos nie tak, ale tydzień temu kupiłem nową kość i mam tylko jedną włożoną. Słyszałem jeszcze o zmianie napięcia, wiec zobaczę jeszce tą ewentualność.

U ciebie pewnie format tylko pomożę...
Posłuchajcie ja mam taki problem: Otóż dostałem komp od znajomego i był pusty w środku ale zrobiłem mimo to formata, wszystko działa lux, zainstalowałem wszystkie podzespoły i gut. Próbowałem tym kompem zastąpić mój stary pecet no i spoko dobrze działa, wiec próbuje załączyć net (karta LAN zintegrowana) ale mimo że wpisałem wszystkie cyferki (IP etc) net nie chodzi... W takim razie wykręciłem sieciówke ze starego kompa i podłączyłem do tego nowego i tu sie zaczyna problem. Wkręciłem sieciówke włączam kompa i nic, tzn słychać ze komp chodzi, ale na monitorze sie nic nie pojawia (monitor 100% pewny). Na jednostce są dwie kontrolki o nazwach HDD i POWER, świeci sie tylko jedna ta pierwsza. Wentylator etc chodzi słychać ze buczy a na monitorze nadal nic, jgdy przyłozyłem ucho to słychać było jakieś tykanie koło napędu, wiec napęd odpiąłem i na monitorze nadal nic sie nie pojawia komp chodzi jak wcześniej, tyle ze nie słychać tykania koło napędu, a co do kontrolek to teraz żadna sie nie świec ani HDD ani POWER. Wiec zrobiłem tak ze podłączyłem jakiś inny stray napęd do kompa i uruchomiłem nadal na monitorze nic, ale koło napędu nic nie słychać, a co do kontrolek to HDD mryga a POWER nadal nic. Próbowałem po kilka razy kompa uruchamiać (wszystko zostawiłem jak w stanie początkowym gdy jeszcze chodził tzn: przed wkręcenie sieciówki)... Nie wiecie co to za problem a własciwie z czym, może ktoś sie z takim czymś spotkał, na mój gust cs nie tak z płytą główna, albo z zasilanie, co Wy na to?? HeLp

Zobacz wszystkie kable czy są dobre podłączone, i czy wszystkie urządzenia są dobrze dociśnięte, moze tu jest problem. A ta karta sieciowa działa teraz na tym twim starym kompie?

• 0

#2432 dawe237

dawe237

Nowy

• 3 postów

Napisano 18 09 2008 - 11:59

tak działa ślicznie, i czy kable są podopinane sprawdzałem

• 0

#2433 Daniel W.

Daniel W.

Stały użytkownik

• 259 postów

Napisano 18 09 2008 - 13:09

NIE MA co kombinowac,wsadz ponownie LIveCD z ubuntu,odpal Memtest

pozdrawiam
  • 0

#2434 Kuklux

Kuklux

Początkujący

• 10 postów

Napisano 18 09 2008 - 14:04

Dodam jeszcze dwa komunikaty bledu, które pojawiają się sie w bluescreen'ie podczas uruchamiania komputera. Są to:
*0x000000D1
*0x00000050
i błąd, który juz podawałem 0x00000074
Szukałem, co oznaczają te bledy w Internecie i nic sensownego nie znalazłem, ale może ktoś inny wie, co one razem oznaczają.
I jeszcze jedna rzecz która mnie zastanawia. Przy hibernacji komputera i próbie jego ponownego uruchomienia wyskakuje mi komunikat, że obraz przywracania jest uszkodzony i musze usunąć dane przywracania i uruchomić ponownie system.
  • 0

#2435 db45

db45

Emerytura

• 945 postów

Napisano 18 09 2008 - 14:54

Podkręcałeś? Podaj temperatury.
  • 0

#2436 Siarag1203

Siarag1203

Obserwator

• 8 postów

Napisano 18 09 2008 - 15:47

Procek 43 stopnie
Grafika 80
Dysk 36

Wszystko jest na standardowym ustawieniu .

Komp zawiesza mi się przeważnie jak jest mało obciążony.
  • 0

#2437 Gryfiths

Gryfiths

Nowy

• 2 postów

Napisano 18 09 2008 - 16:57

W tym problem ze po odlaczeniu HDD oraz DVD'ka komputer nadal zawiesza sie na poziomie POST/BIOS i nie reaguje kompletnie na nic. Wydaje mi sie ze jest to wina biosu lub plyty glownej, jej uszkodzenia or sth.
  • 0

#2438 Dziabor

Dziabor

Obserwator

• 9 postów

Napisano 18 09 2008 - 18:07

mam taki problem z kompem, ze monitor przelacza sie w stan czuwania, tzw. tryb oszczedny a muzyka z kompa jeszcze gra od kilku do kilkunastu sekund i dopiero pozniej jest reset systemu, nastepnie wyskakuje w xpeku blad ze windows mial powazny problem i juz wszystko ok... az do nastepnej takiej akcji

komputer byl w serwisie, nic nie wykryli mowili, ze u nich nic sie takiego nie dzieje, komputer mam kilka dni w domu i od wczoraj juz znowu tak sie zaczelo dziac

czasem dzieiej sie tez tak ze muzyka sie zacina na kompie jakby plyta grala i nie mogl wyczytac z plyty a po chwili reset w tym czasie monitor juz zgasl do trybu oszczednego

to sie nie dzieje jak tylko slucham muzyki, dalem taki przyklad, dzieje sie tez tak jak ogladam filmy, laze po necie, gram. jak mu sie spodoba to tak sie dzieje, kiedys byl taki motyw ze za kazdym razem jak wlaczylem dosc spory plik w wordzie ponad 100 stron to zawsze tak mial. kiedy tylko kliknalem na otwarcie pliku w wordzie to monitor gasl a za kilka sekund reset.

na serio juz nie wiem sam co to moze byc. mam wyrzucic kompa przez okno??
  • 0

#2439 arek7777777

arek7777777

Obserwator

• 7 postów

Napisano 18 09 2008 - 18:49

dzięki za odpowiedzi :/
  • 0

#2440 Dziabor

Dziabor

Obserwator

• 9 postów

Napisano 18 09 2008 - 19:41

mialem podobny problem, wymienilem zasilacz i bylo ok
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych