Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#2501 Daniel W.

Daniel W.

Stały użytkownik

• 259 postów

Napisano 22 09 2008 - 08:10

Mozna,aby sie upewnic.Ale jednak zakładam,ze pamiec jest uszkodzona..Masz pamiec w jednej kosci?

pozdrawiam
Daniel

P.S Jezeli w 2..Sprawdz metoda prób i błędów każda z nich wyjmując kolejne,działajac na pojedynczych...

pozdrawiam
Daniel

• 0

#2502 db45

db45

Emerytura

• 945 postów

Napisano 22 09 2008 - 15:20

Wymień na Modecom MC 350W. Jeśli nie masz kasy, to weź Fortrona 350W. Przyda się.

• 0

#2503 Konioklonio

Konioklonio

Stały użytkownik

• 245 postów

Napisano 22 09 2008 - 15:23

Napięć ten Chiński shit też nie trzyma na 12v ma 12.22 ;)
  • 0

#2504 roughrider

roughrider

Nowy

• 2 postów

Napisano 22 09 2008 - 15:29

Witam wszystkich serdecznie jako nowy forumowicz.

I od razu problem. Nie jestem pewien do konca, czy to problem ze sprzetem czy z softwarem ale mam nadzieje, ze nikt mnie nie zbluzga za wrzucenie tematu tutaj.

Otoz mam nowy sprzet:
Athlon 64 X2 6000
plyta Asus M2N-VM DVI
4GB Ram
Seagate Baracuda 640GB SATA2
Asus GeForce 9800GT
Zasilacz 520W
na tym swiezo zainstalowany XP Pro SP3 zaktualizowany do oporu. Wszystkie drivery rowniez posciagane najnowsze wersje i Direcx 9.0c.

Niestety mimo takiej konfiguracji tnie mi sie kazda gra (nawet 4letni FarCry na najnizszych detalach) a wynik w 3Dmarku '03 to raptem 5000... Dokladnie wyglada to tak ze gry chodza idealnie przez kilkanascie sekund (Far Cry nawet powyzej 600FPS), po czym na kilka sie przywieszaja, po czym znowu kilkanacie sekund chodza i tak w kolko. Dodatkowo przycinac sie potrafiafia sie rowniez filmy (video i audio sie rozjezdzaja) choc juz nie tak regularnie jak w grach. Kiedy w momencie przyciecia otwieram task managera procesor jest na 100% z czego czasem calosc zajmuje gra, a czasem gra ok 50% a reszte inne procesy jak antyvir, proces system i inne z tla. Po chwili sytuacja wraca do normy, zeby zaraz znowu sie zaciac. Testowalem pamieci memtestem bez zadnych bledow, rowniez dysk, sytuacja dzieje sie zarowno na grafice zintegrowanej jak i tej 9800GT i juz nie mam pojecia o co moze chodzic. Czy ktos z Was moze sie juz spotkal z czyms takim? Bede ogromnie wdzieczny za wszelkie wskazowki.
  • 0

#2505 Konioklonio

Konioklonio

Stały użytkownik

• 245 postów

Napisano 22 09 2008 - 15:31

Może podaj nam jakiej firmy jest ten 520 watowy zasilacz.
  • 0

#2506 roughrider

roughrider

Nowy

• 2 postów

Napisano 22 09 2008 - 15:38

Zasilacz coprawda cudownej firmy tracer ale wziety jeszcze z poprzedniego kompa na ktorym wszystko bylo ok. Aha i zapomnialem dodac, ze temperatury nie odbiegaja od normy za bardzo - CPU ok 40 stopni, plyta 30-35, grafika sie najmocniej do 55 rozchulala narazie.
  • 0

#2507 Tandrax

Tandrax

Początkujący

• 14 postów

Napisano 22 09 2008 - 18:41

Kupiłem dzisiaj kompa. Zainstalowałęm widowsa i wszystkie sterowniki, wszystko działa niby normalnie, ale gdy właczę jakąś grę to komputer się wyłącza. Narazie próbowałęm odpalić tylko Crysisa i Wiedźmina. To mój komp:

Intel Core 2 Duo E8400 3.0 GHz Socket 775 6144kB L2 BOX
DFI LanParty DK X38-T2RB
A-Data Extreme Edition DDRII 4GB/800 (2 x 2GB) CL4 (AD2800E002GMU)
Samsung SpinPoint F1 500GB Serial ATA/300 7200rpm 16MB cache HD502IJ
DVD +/- RW LG Super-multi GSA-H55N OEM czarna
2x Asus ATI Radeon HD4850 512DDR3 256bit PCI-E TV/2xDVI
zasilacz Corsair CMPSU-650TXEU 650W ATX PFC
Cooler Master Centurion 534 plus RC-534-KKN2-GP czarna
Samsung LCD 22'' SM 2253BW
  • 0

#2508 Pietrek007

Pietrek007

Nowy

• 1 postów

Napisano 22 09 2008 - 19:06

Witam mam problem z kompem a więc:

Kilka dni temu kupilem nowe podzespoly bazowe do mojego kompa płyte glowna ASUS P5Q PRO procesor INTEL E8200 dwurdzeniowy 2.66GHz i pamieci DDR2 2GB Kingstona po zlozeniu wszystkiego do kupy okazało sie ze komp odpali i dziala poprawnie do momentu ładowania systemu a potem sie wylancza. Myslalem ze to przez Windowsa ale nie. chcialem zainstalowac Viste i przy ladowaniu poczatkowym instalacji sie wylaczyl xp instalowal sie ciut dluzej ale tez zaczol sie wylaczac zawsze w jednym i tym samym miejscu. Dodam ze moj zasilacz ma tylko 450W ale wedlug danych powinien uciagnac to wszystko a i jeszcze jedno do biosu mozna wejsc i mozna go przekopac w zdluz i wszez i sie nie wylaczy a temp. procesora wynosci 35-36 st. C natomiast temp. pamieci wynosi okolo 37 st.C Bardzo prosze o pomoc.
  • 0

#2509 meloow

meloow

Początkujący

• 137 postów

Napisano 22 09 2008 - 19:06

na początek sprawdz temperatury CPU, GPU itp. Mozesz równiez zrobić jakiegoś testa 3Dmark tal aby obciązyć procka, grafike, ram.
  • 0

#2510 trixxx17

trixxx17

Początkujący

• 141 postów

Napisano 22 09 2008 - 19:13

Podaje wszystkie komponenty kompa i markę zasilacza bo może być jakiś lipny
  • 0

#2511 Tandrax

Tandrax

Początkujący

• 14 postów

Napisano 22 09 2008 - 20:41

Temperatura procka jest kolo 40C a grafy koło 60C
Edit: Ściągam właśnie 3dmarka, ale to trochę potrwa. Podejrzewam, że problem może być z kartami graficznymi, bo już wcześniej miałem z nimi problem. Jeśli mam rację to co powinienem robić? Przypomianm, że to dwa Radeony 4850 w CrossFire. Z góry dzięki za pomoc:)
Edit2: I jeszcze coś. Mam Windowsa Xp. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie w tym przypadku.

No i jeszcze coś mi przyszło na myśl. Ja z tym CrossFire'em w sumie nic nie robiłem. Tzn. podłączyłem karty, połączyłem je tymi dwoma tasiemkami i w catalyscie zaznaczyłem Enable CrossFireX i nic poza tym. Może powinienem jeszcze coś zrobić?

• 0

#2512 Songoku

Songoku

Nowy

• 4 postów

Napisano 22 09 2008 - 20:06

Witam wszystkich serdecznie!

Kilka dni temu złożyłem komputer z nastepujących podzespołów:

Procek: Core2Duo E8400
Plyta: Asus P5Q Pro
Pamiec: 2x1GB Geil Ultra DDR2 800
Grafika: Radeon HD4850
Zasilacz: Corsair 650W

Sprzęt w stanie "fabrycznym", czyli nic nie kręcone, modyfikowane czy zmieniane.
Generalnie, to nie byłoby sprawy, gdyby nie fakt, że podczas przeglądania stron internetowych restartuje się. Nie ma reguły na to kiedy się to zdarza, przeglądam różne stronki i nie zauważyłem, żeby na jakichś konkretnych się wywalał.
Wszystkie inne media, typu muzyka, filmy, gry działają bez problemów. Specjalnie grałem na najwyższych ustawieniach, żeby kompa "wymęczyć", ale nie działo się nic, żadnych utrat stabilności czy zawieszki.
Z internetem łączę się przez lokalną kablówkę, modemem podłączonym do portu USB. Podłączałem pod różne porty i na każdym jest to samo. Komponenty złożyłem raz jeszcze solidnie wszystko dociskając, więc tu chyba też nie problem. Sprawdziłem również jak zachowa się komputer podczas ściągania pliku przez dłuższy czas, ale przy użyciu klienta FTP. Ściągałem dane przez całą noc i komputer nie zaliczył zwiechy, więc to jakby wina przeglądarki - używam Firefox'a 3.

Proszę o sugestie.
Pozdrawiam!

• 0

#2513 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 22 09 2008 - 20:11

Na początek skan dobrym AV. Może to być Kaspersky na spółkę z NODem32, bo to często jest tak, że jeden wykryje coś, a drugi nie i na odwrót.
  • 0

#2514 Pooh

Pooh

Początkujący

• 36 postów

Napisano 22 09 2008 - 20:24

W tym miesiącu mój komputer miał około 5 formatów, w tym ostatni który był robiony miesiąc temu, zostały na smarowne wiatraczki wszystko jak nowe, pewnego dnia, gdy na chwile poszedłem do kuchni, po moim powrocie komputer sam się zrestartował, była normalna Ikonka windows i ładujący się pasek, po załadowaniu się zamiast mi się wyświetlić okienko z moim loginem, wtedy naciskam enter i wchodzę na mój profil, było czarne tło i zamarła cisza, odłączałem kable i podłączałem je od nowa i nic, po 3 dniach mówię sobie ,że musi mi się teraz udać ,uruchamiam go i mi się wyświetliło czy chce awaryjny tryb czy normalnie no to wziąłem normalnie i się zalogowało, po 2 dniach chciałem sobie odpalić cs'a (counter - strike) i nagle zawiesiła mi się myszka i nic innego nie mogłem odpalić no to zrestartowałem kompa przyciskiem na obudowie i miałem znowu do wyboru tryb awaryjny albo normalnie uruchomić, albo poczekać 20 sekund, wszystko robiłem miałem tylko czarny ekran, teraz jestem zalogowany na Trybie awaryjnym z siecią i pisze ten temat, próbowałem przywrócenie systemu - też nie pomogło.

Jeśli jest coś co może mi pomóc oprócz formata i ktoś w ogóle tutaj coś zrozumiał to proszę o POMOC!
  • 0

#2515 Songoku

Songoku

Nowy

• 4 postów

Napisano 22 09 2008 - 20:20

Zapomniałem dopisać, że robiłem skan NODem32 [bazy aktualne] i nie wykrył niczego. Tak jak sugerujesz, spróbuje innego programu.
Jakby co, to mój system to WinXP Prof SP2.

Pozdro!
  • 0

#2516 ZIP_PL

ZIP_PL

Nowy

• 4 postów

Napisano 22 09 2008 - 20:21

No to tak.
Po formacie dysku, na którym była Vista zabrałem się za instalację XP.
Po ponownym uruchomieniu komputera przez instalator windowsa w momencie "wciśnięcie dowolnego klawisza spowoduje rozruch dysku CD..." pojawił się napis "błąd ładowania pliku systemu windows"(czy jakoś tak).
Po ponownym restarcie komputer zatrzymuje się na logu płyty głównej.
Gdy zrestartuję jeszcze raz i przytrzymam DEL przechodzi dalej, sprawdza RAMy, wszystko jest na OK i... stoi.
Nawet nie mogę zajrzeć do BIOSa.

Ze specyfikacji wiem tylko tyle, że płyta główna jest ASUSa, a procesor to Dual Core E2180, bo to nie mój komputer.
  • 0

#2517 Kuklux

Kuklux

Początkujący

• 10 postów

Napisano 22 09 2008 - 20:32

W tym temacie niepoprawnie opisałem mój problem i nieopłaca sie go dalej drązyć. Dzienki wszystkim za pomoc, ale będa musioł jeszce stworzyc nowy temat bo teraz wiem co dokładnie nie trybi w moim kompie :)
  • 0

#2518 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 22 09 2008 - 20:33

Na początek Clear CMOS.
  • 0

#2519 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 22 09 2008 - 20:35

Podaj konfig i zasilacz (marka, moc). Ile sprzęt ma czasu?
  • 0

#2520 ZIP_PL

ZIP_PL

Nowy

• 4 postów

Napisano 22 09 2008 - 20:40

Zapomniałem dodać, że to już robiłem.
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych