Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#2541 Daniel W.

Daniel W.

Stały użytkownik

• 259 postów

Napisano 24 09 2008 - 13:33

Nie kopiuj prosze cudzych wypowiedzi.Cytuj je ...Pisz na temat,nie to co wiesz :D...Przyczyną może byc zaczynajac od poczatku :
dostawca prądu
listwa
zasilacz/plyta
bog wie co jeszcze
Mnie komputer do teraz sie tak uruchamia.. po wymianie komputera na nowy,co ty na to?
Pewnie listwa,stara niczym swiat,moze to ona,nie zaprzeczam..

Zalezy co i w jakich okolicznosciach...
Nie kłócmy sie ,nawet na tyle wiedzy nie mamy,poza tym to bez sensu,koledze nie pomaga...

Musimy ten BIOS SPRAWDZIC,ustawienia odpowiedzialne za zarzadzanie energia...

pozdrawiam

• 0

#2542 Daniel W.

Daniel W.

Stały użytkownik

• 259 postów

Napisano 24 09 2008 - 13:35

bang,padniety widnows :D
Re-instalacja...
pozdrawiam
Daniel

• 0

#2543 motyx

motyx

Zaawansowany użytkownik

• 571 postów

Napisano 24 09 2008 - 13:41

a zmieniałeś płytę główną albo inne, bardzo ważne części?
^To tylko takie pytanie rutynowe, bo i tak reinstalacja cię czeka :D
  • 0

#2544 meloow

meloow

Początkujący

• 137 postów

Napisano 24 09 2008 - 14:55

Sorry za OT

Meloow,masz pojecie o czym piszesz?

Nie kłócmy sie ,nawet na tyle wiedzy nie mamy,poza tym to bez sensu,koledze nie pomaga...

Daniel W. tak się składa ze na codzień obsługuję ok. 150 komputerów i wiele innych urządzeń a przy tam na 7 letnie dośwadczenie w dziale IT :) :D i przez moje dłonie przewineło się conajmniej kilkaset komputerów z różnymi awariami
  • 0

#2545 buciej

buciej

Nowy

• 2 postów

Napisano 24 09 2008 - 15:00

Witam
Mam podobny problem. Tylko u mnie przy pierwszym wlaczeniu nie odpala monitor, przy drugim po okolo 10 sekundach wlacza sie monito ale zawiesze sie na logo windowsa po 3 restarcie po nastepnych 10 sekundach komputer wlacza sie normalnie i wszystko dziala:/. Z tego co wyczytalem to jest wina temperatury ale jak to rozwiazac to nie wiem
Moja konfiguracja:
phenom 8650, asus m3a78-eh , Gainward hd4850, zasilacz corsair vx550W, 4Gb pamieci
  • 0

#2546 meloow

meloow

Początkujący

• 137 postów

Napisano 24 09 2008 - 15:00

na 90% masz uszkodzony dysk. Proponuje wymiane na nowy !

mozesz zrobić jakies testety HDD z bootowalnych CD
  • 0

#2547 meloow

meloow

Początkujący

• 137 postów

Napisano 24 09 2008 - 15:03

nie koniecznie reinstalka... spróbój wejsć w trybie awaryjnym i moze cos wyjadziesz!

u mnie reisntalka systemu to ostateczność !
  • 0

#2548 meloow

meloow

Początkujący

• 137 postów

Napisano 24 09 2008 - 15:09

być moze to sprawa zasilacza pozyć od kogoś tylko mocnieszy od twojego i przetestuj. Teoretycznie taka temp. nie powinna mieć znaczenia na uruchmianie kompa.

przywróć ustawenia domyślne lub bezpieczne dla BIOS.
  • 0

#2549 geforc

geforc

Początkujący

• 27 postów

Napisano 24 09 2008 - 15:22

to malo wiesz , bo problem juz rozwiazany :) na 99% wina kabla sata :D
  • 0

#2550 meloow

meloow

Początkujący

• 137 postów

Napisano 24 09 2008 - 15:49

geforc to po kiego grzyba piszsz tak długiego posta ze masz problem - twój problem polagał na tym ze nie chiało Ci się dwóch śrubek odkręcić i zajrzeć do srodka obudwy :D

ale gratuluje pomysłowści i usunięcia usterki
  • 0

#2551 Daniel W.

Daniel W.

Stały użytkownik

• 259 postów

Napisano 24 09 2008 - 16:16

Zauwazmy,ze kolega napisał,ze po BIOSIE,Restart...Zatem watpie...Choc jak uda sie operacja z wciskaniem f8,prosze bardzo...Pozniej..Zauwaz meloow,ze niedoswiadczonym userom trudno jest pozniej ewentualna usterke naprawic.Co jak co,ale sam przyznac musisz,ze trudno system po takiej awarii jest przywrócic..Skoro nawet ekran Windy sie nie pojawił...Watpie aby jakiekolwiek działania przyniosły efekty

pozdrawiam
Daniel

• 0

#2552 meloow

meloow

Początkujący

• 137 postów

Napisano 24 09 2008 - 16:22

widzę ze najprościej jest napisać reinstalka systemu, a co tam dane na dysku przeciez to nie mój komp i nie moje dane to można je wykasować (fotki,poczta,pisma itp.). Tylko nie piszcze ze są programy do odzyskiwania danych. To są programy dla bardzo zzawansowanych użytkowników a nie laików.

zwasze mozna podłączyć sam dyks pod innego kompa i tak do spawdzić czy nie ?! jak sie snie da naprawić usterki to w taki sposób moż na zrobić kopię a dopiero reinstalka

• 0

#2553 Daniel W.

Daniel W.

Stały użytkownik

• 259 postów

Napisano 24 09 2008 - 17:28

Mozna odpalic LIVE CD,mozna podpiac go jak wspomniałes pod inny dysk,mozna nawet odzyskac OnTrackiem
"http://www.easyrecovery.pl/samouczek/data_recovery.php"
odzyskac,który zdaje sie byc prosty...Mozna cuda wianki...Nawet i sam system przeinstalowac,nie formatujac innych dysków.

pozdrawiam
Daniel
  • 0

#2554 kiri85

kiri85

Obserwator

• 6 postów

Napisano 24 09 2008 - 19:48

Dzięki za podpowiedzi sprawdzę dzisiaj to wszystko , a przy okazji i tak muszę formata zrobić więc się odrazu dowiem czy to może nie przez system..

Aha jeśli chodzi o to samoczynne włączanie to występuje to tylko po zamknięciu systemu , ale gdy np rano włączę listwe to komp się sam nie uruchomi..
  • 0

#2555 Daniel W.

Daniel W.

Stały użytkownik

• 259 postów

Napisano 24 09 2008 - 21:10

To prosze bardzo Bios,BEZ WAKE-UP LAN :D,wzglednie system badz płyta główna...Zasilacz?WEzmiesz od kolegi i przetestujesz

pozdrawiam
Daniel
  • 0

#2556 dikus_14

dikus_14

Nowy

• 3 postów

Napisano 24 09 2008 - 22:21

Witam. Posiadam dysk Seagte 80gb. Od pewnego czasu dzieje mi sie z komputerem cos straszego. Gdy siedze na necie i wlacze sobie winampa bardzo mi tnie kompa muzyka muli i wogole praca komputera staje sie dreczaca.. Tak samo z grami laguja sie ze hej. wszytskie zbedne procesy wylaczam. ale nie pomoga . Czasem a nawet czesto czasem komputer tak sie wiesza ze zatrzymuje sie zegarek. i nawet ctrl alt i delte nie pomaga.. Dodam jeszcze ze sprawdzalem dysk programem HD TUNE i predkosc maximum wysylania pokazalo mi 2.5 mb a minimum 2.2mb .System bardzo dlugo sie wlacza choc byl dwa dni temu formatowany. WIn xp sp!:D pomozcie czego to moze byc wina i jak to zwalczyc;(

Parametry PC:Parametry: procek 2.4 celeron. 512 ramu geforce 3 ti 200 dysk 80 . zasilacz?? maxpower ATX 12v px 300 =180wat . czy jakos tak :)
  • 0

#2557 Bones

Bones

Nowy

• 2 postów

Napisano 24 09 2008 - 23:09

sprobuje skolowac zasilacz mocniejszy
  • 0

#2558 kiri85

kiri85

Obserwator

• 6 postów

Napisano 25 09 2008 - 02:16

Witam , więc postawiłem nowy system plus format wszystkich dysków i komp jak na razie już się sam nie uruchamia :D
  • 0

#2559 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 25 09 2008 - 09:39

Na początek sprawdź czy dysk pracuje w trybie ata czy może przełączył się do PIO
Menadzer urządzeń>Kontrolery EIDE>Pierwszy kontroler>PPM włascowości>Zaawansowane
  • 0

#2560 dreamerpl

dreamerpl

Nowy

• 2 postów

Napisano 25 09 2008 - 14:20

Witam wszystkich, jestem nowy na forum:)
Mobo: Gigabyte Ga-M56-S3 + Athlon XP64 4800
Sahhpire HD3870, Sb Audigy, Karta Lan TPLINK + Seagate SataII 250 + 2 GB Kingmax DDR800 + nagrywarka DVD LG (IDE)
Monitor LCD LG 19 cali Wide
Zasilacz: Rasurbo DLP 435W
WN XP SP3

Problem jest następujący: czasami (zwłaszcza przy zmianie sterowników, lub instalacji nowych programów) bios zatrzymuje się na ACPI - IRQ 9 i nie chce dalej ruszyć - pomaga tylko twardy reset. Czasem po załadowaniu windowsXP gaśnie monitor, tez pomaga tylko reset.
Pamięć skanowałem za pomocą Memtest86.com - zero błędów
Grafika- 3D MARK przez 2 godziny - zero błędów, zero artefaktów, zero restartów
Everest - wszystkie temperatury i napięcia w normie (nawet MCP nie przekracza 45 stopni C)
Wgrałem najnowszy bios do mobo, wszystkie najnowsze sterowniki do grafiki, LAN i Audigy, zmieniałem zworki , sloty i nic problem powtarza się dość często
Podejrzewam płytę lub zasilacz (odczyty z Everesta lub speedfana mogą być niedokładne) Jakieś sugestie ?. Za wszelkie dziękuję z góry
Tom
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych