Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#241 Kropek

Kropek

Obserwator

• 6 postów

Napisano 29 12 2006 - 01:16

Szczególnie nie był podkręcany poza podciągnięciem HTT do 218 aby pamięci stawały na 800 MHz, ustawiane timingi. Teraz po tym jak przeinstalowałem windowsa zmieniłem wszystko tak jak standardowo płyta główna ustawiła lecz i tak to nic nie dało. Jeszcze jeden ciekawy fakt to to iż przy instalowaniu windy za pierwszym razem wyskoczył mi niebieski obraz Dołączona grafika!Dołączona grafika! ;/;/ Pozdrawiam Kropek :) :( :)

• 0

#242 alex82

alex82

Początkujący

• 56 postów

Napisano 29 12 2006 - 02:03

Miałem podobne objawy i u mnie gryzły sie Ramy . Napisałem gryzły się :) bo w innym kompie chodziły ok a u mnie resetowały kompa. Spróbuj pokombinować z ramami albo włóż 1 kość tylko lub inne na próbe.

• 0

#243 pisarz

pisarz

Komornik

• 690 postów

Napisano 29 12 2006 - 02:13

stawiam na RAM. Mialem kiedys taki sam przypadek. Przetestuj kompa programem MemTest.
  • 0

#244 alex82

alex82

Początkujący

• 56 postów

Napisano 29 12 2006 - 02:18

stawiam na RAM. Mialem kiedys taki sam przypadek. Przetestuj kompa programem MemTest.

Program dobry lecz najlepiej w wersji botowalnej z dyskietki. Lecz u mnie były resety i niebieskie ekrany a memtest pokazywał 0-Błędów po skanowaniu 2000% ok 8godzin :) Ale zawsze warto sprawdzić
  • 0

#245 problem

problem

Nowy

• 4 postów

Napisano 29 12 2006 - 05:19

Komputer mi sie sam restartuje... Wczoraj zrestartowal sie kiedy siedzial brat wiec nie uwierzylem, dzisiaj mi. Wiecie co moze byc zle i jak to naprawic ? (mam windows XP home SP2; procesor p4-2,6; karte grafiki geforce 7600GS z najnowszymi sterownikami, 512 pamieci) Ostatnio kiedy komputer mi sie zaczal sam restartowac spalila mi sie plyta glowna i karta grafiki (podobno dlatego ze byl caly czas zalaczony, ale dopiero po 3 latach...) Tydzien temu odebralem komputer z servisu z nowa karta i plyta glowna i znowu zaczyna sie to samo...poprzednim razem na poczatku restartowalo sie raz na dzien, pozniej coraz czesciej, az w koncu restartowal sie 10 sekund po uruchomieniu windowsa :/ ... plz doradzcie mi szybko bo juz nie wiem co mam robic...
  • 0

#246 zdzisekbutton

zdzisekbutton

Stały użytkownik

• 167 postów

Napisano 29 12 2006 - 11:45

Tuningowałeś procesor, zmieniałeś ustawienia? Może rozkręć komputer i go przedmuchaj kompresorem, popatrz czy coś nie jest podjarane...

PS: Na forum jest pełno takich tematów. Poszukaj zanim napiszesz.
  • 0

#247 problem

problem

Nowy

• 4 postów

Napisano 29 12 2006 - 12:19

moze kiedys zmienialem ale od kiedy odebralem nowa plyte glowna i karte grafiki nic nie robilem...

wiec jak ?? nikt nie domysla sie co moze byc zle ? jesli wymieniono plyte glowna i karte grafiki na nowe a od tego czasu tylko zainstalowalem windowsa i kilka gier to problemem nadal moze byc procesor ??

//Informatyk: na przyszłość korzystaj z opcji edytuj
  • 0

#248 Kropek

Kropek

Obserwator

• 6 postów

Napisano 29 12 2006 - 16:38

Witam wkładałem jedną pamięć lecz to nie dało żadnych zmian nadal komputer się restartował. Dzisiaj chciałem odpalić memtesta w wersji botowalnej, lecz u mnie przy odpalaniu sypało błędami (ta sama dyskietka u mojego kolegi chodziła idealnie). Puźniej przy okazji klękł mi do końca windows do tego stopnia że nawet logo się nie wyjawiało więc postanowiłem przeinstalować system operacyjny. Wgrałem winde oraz bez instalowania żadnych sterów odpaliłem memtesta, narazie jest 50% i błedów niema Dołączona grafika Chciałem tylko dodać że na innym forum 2 koledzy mają podobną kofiguracje komputera jak ja i mają takie same restarty :) :) :) :) Pozdrawiam Kropek
  • 0

#249 Stalver

Stalver

Początkujący

• 79 postów

Napisano 29 12 2006 - 17:43

To ja może pomogę. Czy twój system ma SP2?? Bo jeśli nie to to jest wina. Ja jak zmieniłem Radka 9600pro na GF7600GS i zainstalowałem XP z SP1 to miałem te same objawy, wkońcupojechałem z kompem do servisu wgrali XP z SP2 i wszystko wróciło do normy :glare: dziwne ale prawdziwe :)
  • 0

#250 Adek4100

Adek4100

Początkujący

• 65 postów

Napisano 29 12 2006 - 18:15

Sprawdź temperature procka i czy pracuje wentylator (tez na procku) i napisz. Też mam karte GeForce 7600 GS ale ja mam 256mb i 128bit podkręcałeś ja? Cos ci sie przegrzewa Dołączona grafika
  • 0

#251 zdzisekbutton

zdzisekbutton

Stały użytkownik

• 167 postów

Napisano 29 12 2006 - 18:15

A po zmianie płyty itd. Robiłeś UpDate BIOSU? Masz wszystkie sterowniki?

• 0

#252 Kropek

Kropek

Obserwator

• 6 postów

Napisano 29 12 2006 - 20:24

System operacyjny posiada SP2 Dołączona grafika Poproszę o pomoc bo już mi się pomysły kończą Dołączona grafika P.S. Memtest doszedł do 1000 % bez błędu , dalej nie jechałem bo stwierdziłem że to niema sensu Dołączona grafika

• 0

#253 Mireczek22

Mireczek22

Początkujący

• 10 postów

Napisano 29 12 2006 - 23:58

WIEM CO JEST GRANE - UMNIE BYLO PODOBNIE - TO JEST PRZEKICHANA SPRAWA Z TYM RESETEM SYSTEMU WINDOWS .
A WIEC MOZE BYC TO PAMIEC RAM ,""" MOZE BYC TO NP: DRUKARKA ,SKANER - DZIWNE ALE ODŁACZYLEM DRUKARKE I ODINSTALOWALEM OPROG.. - I JUZ NIE BYLO RESETU - TAKA RADA MOZE SIE PRZYDAC MOZE NIE .

Edit Pioteer's - Regulamin, art.3 pkt.1, Używaj polskich znaków.
  • 0

#254 alex82

alex82

Początkujący

• 56 postów

Napisano 30 12 2006 - 01:30

Najłatwiej podmieniać podzespoły na inne . Ja tak robiłem i pomogło jedynie musisz kogoś uszczelić z podobnymi podzespołami zacznij od ramów:) A najlepiej kliknij na mój komputer właściwości potem zakładke zawansowane nastepnie na ustawienia (uruchamianie i odzyskiwanie) i odznacz (automatyczne uruchamianie)tak aby nie było fajki :) Potem tylko czekaj na niebieski ekranik i spisz kod błedów.I wpisz w google lun tu na forum.
  • 0

#255 problem

problem

Nowy

• 4 postów

Napisano 30 12 2006 - 02:02

Sprawdź temperature procka i czy pracuje wentylator (tez na procku) i napisz.

W kompie mam chyba tylko jeden wentylator w obudowie i dziala calkiem niezle i cicho... niedawno byl tez przedmuchany z kurzu... ale czy to ten wentylator o ktorym mowisz to nie jestem pewny... Mozliwe to jest ze moj procesor nie ma wlasnego wentylatora ? I jak sprawdzic ta temperatore ?

A po zmianie płyty itd. Robiłeś UpDate BIOSU? Masz wszystkie sterowniki?

po zmianie plyty zainstalowalem tylko takie rzeczy (z tych wazniejszych):
- windows XP
- service pack 2
- sygate personal firewall
- avast! antywirus
- sterowniki audio
- sterowniki karty graficznej

myslalem o aktualizacji biosu mojej starej karty tuz przed tym jak sie spalila, ale nie wiedzialem jak to zrobic, a pozatym komp sie juz za czesto restartowal wiec nie moglem... Teraz na calkowicie nowej plycie wymiana biosu tez bedzie konieczna ?

WIEM CO JEST GRANE - UMNIE BYLO PODOBNIE - TO JEST PRZEKICHANA SPRAWA Z TYM RESETEM SYSTEMU WINDOWS .
A WIEC MOZE BYC TO PAMIEC RAM ,""" MOZE BYC TO NP: DRUKARKA ,SKANER - DZIWNE ALE ODŁACZYLEM DRUKARKE I ODINSTALOWALEM OPROG.. - I JUZ NIE BYLO RESETU - TAKA RADA MOZE SIE PRZYDAC MOZE NIE

oglnie moj komputer byl kupiony 3 lata temu, teraz tylko wymienilem ta plyte glowna i karte grafiki... reszta jest bez zmian (moze najwyzej dodalem 256 ramu, ale to tez rok temu) To tez moze byc przyczyna ?

EDIT: od kiedy napisalem ten topic komp jeszcze ani razu sie nei zrestartowal, mam nadzieje ze w koncu nie zacznie... Mam ustawiony schemat zarzadzania energia w panelu sterowania na "caly czas wlaczony" bo poprzednim razem mialem "komputer domowy" i wlasnie sie spalil... Myslicie ze to moze byc przez to ze moj komp jest prawie caly czas wlaczony ?

czy gdybym kupil dodatkowy wentylator to by pomoglo ? (nie powiem... duzo wymagam od kompa i rzeczywiscie moze sie przegrzewac ale czy wylaczanie go na noc wystarczy ?)
  • 0

#256 Adek4100

Adek4100

Początkujący

• 65 postów

Napisano 30 12 2006 - 10:27

http://www.idg.pl/ftp/pc_2923/AIDA32.Enter...ition.3.93.html

To program od badania temperatury i prądu jaki dochodzi ci na kazde urządzenie . Zbadaj i napisz temp procka. Acha a czy komputer restartuje ci sie tez w jeśli nie wlaczasz gier? tylko np. w systemie?
  • 0

#257 problem

problem

Nowy

• 4 postów

Napisano 30 12 2006 - 15:25

jak sie w tym programie sprawdza temperature ? doszlem tylko do tego jak sie sprawdza CPUid...

nie restartuje sie jesli zbyt bardzo go nie przeciazam... ale wlasnie zawsze sie wieszal kiedy zalaczalem/wylaczalem gre...
  • 0

#258 timmy

timmy

Zaawansowany użytkownik

• 624 postów

Napisano 30 12 2006 - 16:06

wyciong procesor daj go na ustawienia takie jak na procesorrze pisze dajmy ze 2000 pisze to daj na 2000 w biosie i posmaruj Go Pastom tą białą do temperatury i bedzie dzialac tez cos takiego mi sie dzialo srry za błędy
  • 0

#259 Kropek

Kropek

Obserwator

• 6 postów

Napisano 01 01 2007 - 17:12

Witam postrzegłem ważną rzecz. Po zainstalowaniu windy zauważyłem że to po wgraniu sterów do karty graficznej siedzieją takie dziwne resety Dołączona grafika Dodam jeszcze żę specjalnie wgrałem starsze stery ponieważ wcześniej wgrywałem jeden z nowszych .Dodam że karta to Geforce 7600 GS Galaxy Zalman Dołączona grafika POzdrawiam Kropek <_< :D B)
  • 0

#260 .:Miskov:.

.:Miskov:.

Nowy

• 3 postów

Napisano 03 01 2007 - 22:38

Jeżeli nie podziałał sposób mojego poprzednika to sprawdź zasilacz, może on winny.
Mi gdy sie resetował komputer to była wina zasilacza (tak jakby się odłączał i odrazu włączał komputer mial jeszcze troche energii i łup reset).
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych