Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#341 Dziober1

Dziober1

Obserwator

• 9 postów

Napisano 25 02 2007 - 12:27

A więc tak.Bios sie firmy AMIBIOS (2001).Przy włanczaniu sie kompa pisze Auto-Detecting Sec Master...Press <ESC> to abort.Jak naciskam ESC to wyskakuje No Detecing.A niże wyskakuje Auto-Detecting Sec Slare...Press <ESC> to abort.I znów gdy naciskam ESC pisze No Detecting ale wtedy komp pika!I Diabelnie długo ładuje sie windows a jak juz wejdzie to komp sie cały czas ładuje.Odkryłem jednak że jak poczeka sie 2 minuty i nic nei naciska zamiast Auto-Detecting Sec Master...Auto-Detecting wyskakuje Auto-Detecting Sec Master...ATAPI CDROM.Lecz jak czekam znów przy Auto-Detecting Sec Slare...Press <ESC> to abort nic nei wyskakuje:(.Do biosa jak prubóje wejść to czarny ekran jest i nic sie nie dzieje:(

• 0

#342 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 25 02 2007 - 13:41

To wskazuje na złe skonfigurowanie zworek lub uszkodzenie jakiegoś napędu. Podłącz dysk na osobnej taśmie Primary Master, a napędy na Secondary Master i Slave o ile dwa napędy posiadasz.

• 0

#343 Dziober1

Dziober1

Obserwator

• 9 postów

Napisano 25 02 2007 - 14:06

Tak posiadam 2 napędy!I właśnie DVD mi nei chodzi.A an taśmach za bardzo sie nie znam.Zdaje mi sie ze ejst jedna z 3 wejściami.Może masz jakiś obrazek jak to wygląda i cyzm te taśmy sie różnią
  • 0

#344 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 25 02 2007 - 16:37

Tylko powiedz mi jeszcze, czy twoja taśma ma wszędzie końcówki szare czy kolorowe ? Kolorowe mam na myśli ( niebieski, szary i czarny )
  • 0

#345 xeper

xeper

Obserwator

• 9 postów

Napisano 26 02 2007 - 12:56

Witam!

Piszę na forum, bo naprawdę mam już dosyć użerania się z tym komputerem, może Wy coś doradzicie..
Otóż problem polega na tym: Mam płytę główną Gigabyte GA-7VAX, którą kupiłem w lipcu nową... do tego w obudowie od jakichś 2-3 lat jest zasilacz Codegen 350W.. Do tego podłączone mam dwa dyski 40gb Maxtor (różne modele, oba 7200obr), nagrywarka LG oraz jakiś odtwarzacz DVD noname... Wszystko chodziło dobrze do czasu, gdy dysk się zaczynał sam wyłączać - poprostu wylaczal się podczas pracy.. Myslalem ze to wina dysku, ale z drugim było to samo... Od jakichś 2 tygodni problem się pogłebił, komputer rozlacza co mu sie podoba - raz dysk, raz naped.. system nie chce czesto startowac, resetuje się... Podejrzewam zasilacz.. wczoraj wlozylem od kumpla inny, wszystko chodzilo ok, ale po wlozeniu mojego chwilowo tez wszystko bylo w porządku. Dzisiaj popoludniu jeszcze raz pozycze zasilacz,ale tym razem na dłużej i troche potestuje go.... Czy wg. Was to jest wina zasilacza? Bo ja szzczerze mowiąc nie mam zielonego pojęcia co się dzieje... z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam..

Adrian
  • 0

#346 ykoops

ykoops

Stały użytkownik

• 377 postów

Napisano 26 02 2007 - 13:10

Codegen + 2-3 lata= 60 % z 350 W na oko :rolleyes:
  • 0

#347 xeper

xeper

Obserwator

• 9 postów

Napisano 26 02 2007 - 17:18

Codegen + 2-3 lata= 60 % z 350 W na oko :rolleyes:

Tzn? Ze to wina zasilacza na 100%?
  • 0

#348 Slavo

Slavo

Stały użytkownik

• 189 postów

Napisano 26 02 2007 - 18:37

Na 100% tego nikt nie stwierdzi, ale skoro sam napisałeś, że po zmianie zasilacza problem ustąpił, to widocznie jest to wina tego Codegena, który nie cieszy się pozytywnymi opiniami.
  • 0

#349 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 26 02 2007 - 19:29

Zdecydowanie wina zasilacza.
  • 0

#350 Dziober1

Dziober1

Obserwator

• 9 postów

Napisano 26 02 2007 - 22:07

Problem rozwiązany!Wyłołem napęd i już.Działo sie tak bo popsuty napęd był przypięty do komputera.Dziękuje wszystkim ktrórzy starali sie mi pomóc :rolleyes:
  • 0

#351 coolzio

coolzio

Stały użytkownik

• 154 postów

Napisano 27 02 2007 - 02:44

Nie wiem czy to ważne ale miałem podobny problem z dyskiem. Kiedyś po prostu talerze przestawał pracować system się wieszał na chwilę ale wszystko później wracało do normy. Odpiąłem dysk żeby sprawdzić co jest może jakieś wtyczki są nie dopięte ale nic takiego nie zauważyłem. Od czasu ponownego podpięcia nic podobnego nie nastąpiło. Wnioskuję z tego że była to wina napięcia i jego czasowego zaniku na moleksie dysku. Odłącz najpierw dysk o podłącz go ponownie zobacz jak wtedy pracuje. U mnie to pomogło.

• 0

#352 bzylu

bzylu

Nowy

• 1 postów

Napisano 28 02 2007 - 13:23

Witam,
mam problem ze stabilnym dzialaniem jakiegokolwiek virtuala. Problem polega na tym, ze po zainstalowania daemona v3.xx czy v4.xx albo alkohola, system po jakims czasie sie wiesza; restarty, fatality, bluskriny.

Czytalem i wiem, ze chodzi tutaj o jakies konflikty w kontrolerach SCSI, stosowalem sie do duzej wiekszosci proponowanych na necie rozwiazan ale bezskutecznie :rolleyes:.

Z kontrolerow mam zainstalowany "JMicron JMB36X Controler", ktory zainstalowal sie (chyba) dla dodatkowych portow USB z PCI. Po zainstalowaniu alkohola albo daemona dodaje sie jeszcze bodajże "SCSI/RAID costam", niemam zamiaru tego instalowac bo mnie juz wkur#iaja te bluskriny.

Moze ktos posiadajacy podobna konfiguracje do mojej ( p5n-e + ata dvd + sata dysk ) rozwiazal taki problem, ewentualnie wie jak go rozwiazac? Moze ktos zna jakis program, ktory jakims cudem nie instaluje dodatkowych kontrolerow a oferuje naped virtualny?

• 0

#353 71proste

71proste

Zaawansowany użytkownik

• 1 009 postów

Napisano 28 02 2007 - 16:18

Mozesz zawsze zrezygnowac z nielegalnego oprogramowania i po sprawie.
  • 0

#354 ykoops

ykoops

Stały użytkownik

• 377 postów

Napisano 28 02 2007 - 17:20

71proste, oprogramowanie takie jak deamon czy alkohol (kupione) nie jest nielegalne samo w sobie. Wileu użytkowników robi kopie legalnych płyt i montuje obrazy z powodu denerwującego szumu napędu, troski o oryginalne płyty, wydajność (zwłaszcza bazy danych i encyklopedie na DVD). Bzylu, niestety nic Ci nie doradzę, mam podobny problem z kompem w pracy, przy próbie zainstalowania emulatora napędu (dowolnego) mam bluescreeny, resety i inne problemy (płyta EpoXa, PIV 2.4 GHz), przestałem grzebać, bo przy każdej próbie kończyło się na przywracaniu systemu...

Edit---
Dodam teorię spiskową... na kompie w pracy zainstalowane jest sporo legalnych aplikacji, które "bardzo troszczą się o zabezpieczenia antypirackie", podejrzewam, że oprogramowanie to gryzie się z pseudosterownikami scsi emulatorów :rolleyes:. Co prawda robiłem skanowania systemu pod kątem rootkitów w stylu Sony DRM, śmieci Macromedii itd. i niby nic ukrytego nie znalazło..., w każdym razie albo wina konfiguracji albo coś siedzi w łańcuchu sterowników ATAPI.
  • 0

#355 Firekage

Firekage

Stały użytkownik

• 379 postów

Napisano 28 02 2007 - 17:44

Mozesz zawsze zrezygnowac z nielegalnego oprogramowania i po sprawie.

No to bylo glebokie. Gratuluje. Do twojej wiadomosci : program jest legalny. Od Ciebie zalezy co z nim robisz. A jesli masz oryginalne gierki to wybierasz zonglerke plytami czy iso??
  • 0

#356 bignik

bignik

Obserwator

• 5 postów

Napisano 28 02 2007 - 19:54

spróbuj Virtual CloneDrive 5, 8 wirtualnych napędów, działa pod XP/2000
  • 0

#357 71proste

71proste

Zaawansowany użytkownik

• 1 009 postów

Napisano 01 03 2007 - 23:42

. A jesli masz oryginalne gierki to wybierasz zonglerke plytami czy iso??

mam i preferuje zonglerka :lol: nie zmieniam gry co 1h a cd jest tylko potrzebny do uruchomienia gry,niewazne przewrazliwiony jestem fakt .
  • 0

#358 kornik2006

kornik2006

Początkujący

• 14 postów

Napisano 07 03 2007 - 22:55

jeżeli masz radeona to odpowiedz jest prosta wyciąg kartę graficzną i porządnie ja przedmuchaj chłodzenie w radeonie lubi sie zapuchac kurzem i z tą sie biorą te temperarurki . pozdrowiaonka
  • 0

#359 xeper

xeper

Obserwator

• 9 postów

Napisano 08 03 2007 - 19:38

A więc po wizycie u eksperta okazało sie, że padła płyta glówna i chyba dysk twardy (być może bedzie działał po formacie)....
  • 0

#360 pawelx85

pawelx85

Nowy

• 3 postów

Napisano 11 03 2007 - 15:31

Mam problem z komputerem. Podczas normalnej pracy i podczas gry w losowych momentach, nieraz po dłuższym czasie raz po krótszym, zawiesza się. Nie ma żadnego niebieskiego ekranu, obraz sie zatrzymuje i nic nie mogę zrobić, nic nie działa. Tylko restart pomaga.
Oto konfiguracja:

płyta GA-7N400S

procek Sempron 2200+ 1,5GHz

ram goodram 512MB PC400MHz

grafika riva TNT2 32MB

dysk seagate

zasilacz codegen 300W

Napewno nie jest to wina przegrzewania się procka, czy grafy, temp w normie a testowałem tez inną grafę i efekt taki sam.
Czy możliwe ze to wina ramu?
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych