Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#361 ArX

ArX

Początkujący

• 26 postów

Napisano 11 03 2007 - 20:23

zasilacz codegen 300W

Odpowiedź. Wymień to "coś" bo pracujesz na bombie.

Ram raczej nie - wywalało by BSoD'y, ale dla pewności sprawdź kondensatory - jak są wylane, wybrzuszone wymień lub skontaktuj się z serwisem, ew. kup nową płytę gł. Jeśli wszystko jest ok przeinstaluj system.

NAJWAŻNIEJSZE

Kup nowy zasilacz - fortron, tangan, thermaltake, chieftec, ew. Modecom (nie FEEL) i hulaj duszo piekła nie ma.

Pozdrawiam

• 0

#362 pawelx85

pawelx85

Nowy

• 3 postów

Napisano 11 03 2007 - 21:57

Sprawdziłem kondensatory, wyglądają na dobre.
Sprawdzę inny zasilacz, mam nadzieje że to pomoże :)

• 0

#363 pawelx85

pawelx85

Nowy

• 3 postów

Napisano 12 03 2007 - 18:20

Podziałało, jednak zasilacz był do [beeep] ;P
dzięki za dobrą diagnozę ArX :)
wymieniłem zasilacz i wszystko pięknie bez problemów :)
dzięki Wielkie
Pozdrawiam :)
  • 0

#364 jabol

jabol

Nowy

• 1 postów

Napisano 15 03 2007 - 13:16

Witam forumowiczów :)
Mam pewien problem z kompem i wydaje mi się że wiem co się dzieje ale, chciałbym to potwierdzić.
Komputer zawiesza się niezależnie od tego ile pracuje i jak jest obciążony. W związku z tym wykluczam wadę zasilania (komputer obciążałem programem BurnInTest i różnie się działo – raz chodził kilka godz innym razem szybko się restartował). Kondensatory w zasilaczu i na płycie są OK. Poza tym podłączałem do kompa inny zasilacz - chieftec 350W (nie wspomniałem wcześniej ale komputer jest z Vobisu :) więc standadowa zasiłka nie jest najlepsza 200W) no i takie same problemy.
Po reinstalacji systemu takie same problemy – restart.
A restart wygląda tak że system po prostu się zawiesza, po paru sekundach się restaruje, ale się nie uruchamia, gdyż wyskakuje komunikat że jest niewłaściwy dysk :) Dopiero po wyłączeniu i ponownym włączeniu kompa, uruchamia się system.
Dysk (samsung 80GB) sprawdzałem HDD regeneratorem no i wkrył kilka bad sektorów i niby je naprawił po przy następnym sprawdzaniu już ich nie ma.
Dochodząc do sedna wnioskuję że to jednak wina dysku i zamierzam go wymienić tylko chce się upewnić że po wyminie nie będę miał tego samego problemu bo się okaże że to coś innego mieszało w kompie :/
Mam jeszcze jeden pomysł na sprawdzenie czy to dysk – po prostu zainstaluje sys. na innym dysku, ale nie chce mi się czekać na restart bo czasami potrafi działać bez problemów kilka dni.

Pomożecie? :)
  • 0

#365 coolzio

coolzio

Stały użytkownik

• 154 postów

Napisano 15 03 2007 - 13:45

Tak to raczej problem dysku. Zobacz czy jest dobrze podłączony (ewentualnie czy taśma się gdzieś nie skręciła załamała) zobacz też wtyczki czy są dobrze dociśnięte ale szczerze mówiąc to wątpię żeby to pomogło. Z własnego doświadczenia wiem że samsungi są bardzo kapryśne.
Jak już będziesz kupował coś nowego zastanów się nad inna firmą (seagate ewentualnie maxtora bym ci polecał)
  • 0

#366 bakuslaw

bakuslaw

Początkujący

• 34 postów

Napisano 21 03 2007 - 14:28

Witam wszystkich , mam problem z kompem pewnego dnia siedzialem sobie w necie i nagle ni z tego ni z owego wyskoczyl blad na niebieskim tle oczywiscie trwalo to sekunde i komp sie zrestartowal poczym niechcial odpalic , za ktoryms razem wkoncu odpalil , kiedy sie zalogowalem komp sie calkowicie zawiesil , tak jakbym odpial dysk w czasie pracy kompa , zrobilem formata i ponownie zainstalowalem windowsa xp ale to nie pomoglo , co robic? prosze o pomoc.

plyta glowna:abit vl6
procesor:pentium3 1ghz
zasilacz:fortron 350W
dysk twardy:WDC 40GB NTFS
karta graficzna:geforce 2 gts 64mb
pamiec ram: 3x128mb
  • 0

#367 Reespect

Reespect

Obserwator

• 5 postów

Napisano 23 03 2007 - 14:53

Klasyczny przyklad bledu STOP :) Zanotuj kod bledu (np 0x000000DB), wpisz w google i na pewno wyswietli Ci sie lista stron na ktorej znajdziesz opis co znaczy dany blad.. Niestety wiele z tych bledow, to bledy sprzetowe :rolleyes:
  • 0

#368 coolzio

coolzio

Stały użytkownik

• 154 postów

Napisano 23 03 2007 - 16:11

Tak ale często po updacie sterownikow/biosu czy aplikacji która obsługuje sprzęt te błędy przestają się pokazywać także nie ma co się martwić.
  • 0

#369 bakuslaw

bakuslaw

Początkujący

• 34 postów

Napisano 24 03 2007 - 18:41

Tak ale często po updacie sterownikow/biosu czy aplikacji która obsługuje sprzęt te błędy przestają się pokazywać także nie ma co się martwić.

Chyba plyta glowna padla bo komp zawiesza sie nawet jak dysk jest odlaczony , sprawdzalem pamiec , procesor karte graficzna , wszystko niby chodzi dobrze.
  • 0

#370 kubos

kubos

Nowy

• 4 postów

Napisano 26 03 2007 - 16:02

Spróbuj w BIOS'ie wyłączyć opcje:
"system bios shadow"
"video bios shadow"
"system bios cacheable"
"video bios cacheable"
Czasem wyskakiwal mi taki BSoD, ale po przestawieniu tych opcji bylo OK.
Jeśli nadal nic sprawdz jaki to numer błędu i poszukaj w google.
  • 0

#371 bakuslaw

bakuslaw

Początkujący

• 34 postów

Napisano 26 03 2007 - 17:43

Spróbuj w BIOS'ie wyłączyć opcje:
"system bios shadow"
"video bios shadow"
"system bios cacheable"
"video bios cacheable"
Czasem wyskakiwal mi taki BSoD, ale po przestawieniu tych opcji bylo OK.
Jeśli nadal nic sprawdz jaki to numer błędu i poszukaj w google.

Znalazlem przyczyne , prawdopodobnie to procesor bo wsadzilem do tej plyty inny procek i juz sie nie zawieszal , a winny procek wsadzilem do innej plyty i tam sie zawiesil , czyli to procesor prawda?

• 0

#372 Fenix

Fenix

Ekipa tweaks.pl

• 19 postów

Napisano 27 03 2007 - 19:10

Znalazlem przyczyne , prawdopodobnie to procesor bo wsadzilem do tej plyty inny procek i juz sie nie zawieszal , a winny procek wsadzilem do innej plyty i tam sie zawiesil , czyli to procesor prawda?

Jeżeli twój procesor powoduje zawieszanie się komputera, mógł zostac przegrzany, Sprawdź dokładnie jaką pokazuję temperaturę, i zobacze w jaki stanie jest rdzeń procesora, w przypadku procesorów, AMD wina zawsze leży po stronie wyżej opisanego problemu. A sprawdzony przez ciebie procesor działa, który pożyczyłeś, wiec czeka cię wymiana procesora.

• 0

#373 bakuslaw

bakuslaw

Początkujący

• 34 postów

Napisano 28 03 2007 - 16:19

Jeżeli twój procesor powoduje zawieszanie się komputera, mógł zostac przegrzany, Sprawdź dokładnie jaką pokazuję temperaturę, i zobacze w jaki stanie jest rdzeń procesora, w przypadku procesorów, AMD wina zawsze leży po stronie wyżej opisanego problemu. A sprawdzony przez ciebie procesor działa, który pożyczyłeś, wiec czeka cię wymiana procesora.

nie koniecznie poniewaz mam druga plyte ASUS A7V-M , tam jest duron 800mhz i planuje tam kupic ATHLONA 1,4ghz , czy ta plyta obsluzy taki procesor ,bo z tego co wyczytalem na stronie producenta to obsluzy , i czy to dobra plyta jest?
  • 0

#374 Ziele

Ziele

Biblioteka Zielińskiego

• 1 812 postów

Napisano 28 03 2007 - 17:54

Wiesz strona producenta i praktyka to jednak czasem jest różnica. Kupujesz ze sklepu czy od kogoś?
  • 0

#375 bakuslaw

bakuslaw

Początkujący

• 34 postów

Napisano 29 03 2007 - 17:18

Wiesz strona producenta i praktyka to jednak czasem jest różnica. Kupujesz ze sklepu czy od kogoś?

Na stronie producenta pisze ze obsluzy 1400mhz fsb 200mhz , moglby ktos doradzic , moze ktos ma taki sprzet?
  • 0

#376 Carlos_1

Carlos_1

Obserwator

• 5 postów

Napisano 03 04 2007 - 19:01

Witam !

Od jakiegos czasu mam problem z urochomieniem komputera. Otoz gdy naciskam przycisk power zapalaja sie tyko lampki na plycie glownej a komp nie startuje. Dopiero gdy wylacze zasilanie czy to w listwie czy wciskajac przycisk na zasilaczu, lampki gasna i po nastepnym nacisnieciu guzika startu komputera, maszyna odpala sie. Domniemam ze to moze byc wina zasilacza, bo wszystko na to wskazuje ale prosze o fachowa opinie :rolleyes: I czy mozna jakos to naprawic domowymi sposobami :(. Komputer kupilem rok temu, zasilacz ma 2 letnia gwarancje. Wiec jak bedzie potrzeba to bede staral sie o wymiane.
Gdy komputer jest uruchomiony to dziala stabilnie, jedynie uruchomic go ciezko :(

Oto moja konfiguracja sprzetowa:

Tagan TG 430-U15 (430W)
Athlon 3700 Sandiego
Epox 9NPA Ultra
2 x 512 Patriot KH
MSI GF 7800 GT
Samsung SP2504C

Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam !
  • 0

#377 pojar

pojar

Początkujący

• 51 postów

Napisano 04 04 2007 - 21:54

Według mnie jest to kwestia płyty głównej. Zadzwoń do serwisu epox'a i ich zapytaj czym to może być spowodowane. To wg mnie najlepsze wyjście
  • 0

#378 gruby5

gruby5

Nowy

• 1 postów

Napisano 05 04 2007 - 09:21

Witam serdecznie wszystkich-oto dane mojego kompa

Komputer:
System operacyjny Microsoft Windows 2000 Professional
Dodatek service pack systemu operacyjnego Service Pack 4
Internet Explorer 6.0.2800.1106 (IE 6.0 SP1)
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Nazwa komputera ANDRZEJ
Nazwa użytkownika Administrator

Płyta główna:
Typ procesora Intel Pentium 4E, 3000 MHz (15 x 200)
Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-8IPE1000 Pro2(-W) (5 PCI, 1 AGP, 4 DDR DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)
Mikroukład płyty głównej Intel Springdale i865PE
Pamięć fizyczna 512 MB (DDR SDRAM)
Typ BIOS'u Award Modular (11/05/03)
Ekran:
Karta wideo RADEON 9600 SERIES - Secondary (256 MB)
Karta wideo RADEON 9600 SERIES - Secondary (256 MB)
Akcelerator 3D ATI Radeon 9600 XT (RV360)
Monitor Monitor Plug and Play [NoDB] (71LV006094)
Zasilacz 350W przynajmniej tak pisze ale nie mierzyłem

Mam problem w momencie podnoszenia taktowania procesora wchodząc na obojętnie jaką gre komputer mi się restartuje jak tylko nie gram to chodzi poprawnie
ja mam podejżenia ale nie chciałbym tu sugerować,prosze wszystkich o porady co może być przyczyną takiego zachowania się mojego nieposłusznego kompa
Dzięki wszystkim!Dołączona grafika!
  • 0

#379 hardwin

hardwin

Początkujący

• 79 postów

Napisano 08 04 2007 - 01:07

podkrecasz cos?
i drugie pytanie - zmieniales cos ostatnio?
  • 0

#380 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 08 04 2007 - 20:03

Potraktuj kompa bootvisem. Być może pomoże. http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=414&t=29
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych