Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#401 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 19 04 2007 - 08:28

Jeśli możesz to przetestuj kartę sieciową -najlepiej u znajomego, moja co prawda dostała trochę wilgoci i sprawiała te same problemy - dwie, trzy minuty internet działał, a potem komputer się zawieszał.

• 0

#402 Firekage

Firekage

Stały użytkownik

• 379 postów

Napisano 20 04 2007 - 03:53

mam athlona 3800 x2 , 512 geil 667mHz, geforce 7800gt, plyte msi k9n ultra, wd 160gb, zasilacz tracer 4life 400w, xp sp2

Sprawdz na prawdziwym zasilaczu a nie atrapie z kablami.

Orthosem sprawdz proca > stress smal FTT

Memtestem sprawdz ramy.

Wykonaj test programem Super Pi na 32M.

• 0

#403 stcz6

stcz6

Nowy

• 4 postów

Napisano 20 04 2007 - 21:44

tzn gdzie mam sprawdzić tez zasilacz??bo szczerze to ja taki obeznany to nie jestem zbytnio:(

nie wiem włączyłem orthosa i wyszedłem.jak wróciłem już zwieszony był......tylko nie wiem czy to wina tego programu bo jeszcze chodził bearshare i winamp...:)

tym superpi zrobilem test na 32 i nic sie nie dzialo....w niecale 42 minuty....
  • 0

#404 stcz6

stcz6

Nowy

• 4 postów

Napisano 22 04 2007 - 17:42

przejechałem sie z moja sieciówką do kumpla i u niego sie nie zawiesił komp.przez jakieś pół godz.....włączył i emula i utorrenta i chodził normalnie bez zarzutu...
  • 0

#405 gieroll

gieroll

Nowy

• 2 postów

Napisano 28 04 2007 - 00:31

Witam, mam nastepujacy problem, kilka dni temu splil mi sie zasilcz. Zasilcz wyminilem na nowy, ale wciaz komputer ma problem z wystartowaniem. Dzialaja wentylatory na procesorze, karcie graficznej orez swieci sie zielona dioda na plycie glownej. Napewno pracuje dysk, bo go slychac. Niestety system nie startuje, oraz nie jest wysylany sygnal na monitor (jest caly czas w spoczynku). Bateria na plycie glownej zostala wymieniona na nowa. Poradzcie gdzie szukac przyczyny problemu, jak sprawdzic czy plyta lub procesor jest sprawny.

Opis sprzetu:
Plyta gl: Asus A8N- sli PREMIUM
procesor : AMD 64 4000+
grafa: Winfast 6800 256mb
zasilcz: ultra 600W
pamiec : 1gb dual corsair platinum
Dysk : WD sata2 250gb

dzieki za porady
  • 0

#406 gieroll

gieroll

Nowy

• 2 postów

Napisano 28 04 2007 - 23:30

witam ponownie. Idac tropem sprawadzania wszsytkich podzespolow natrafilem na problem z pamieciami. Mianowicie system nie chce strtowac z oryginalnych pamieci ( corsair xms3200 512mb x 2 (dual) 400mhz CL2). Pasmieci napewno nie sa spalone, a to dlatego ze : komputer wystrtowal na pamieci samsung pc2700u 512mb cl2,5 i jesli doloze jedna z kostek corsair system takze startuje i wykrywa 1gb. Natomiast jesli probuje wystrtowac nawet z jednej kosci corsair system wogule nie reaguje. Tak sie dzieje w przypadku obui kostek, a wiec mniemma ze nie sa spalone. Podpinalem kosci w rozne konfiguracje, resetowalem bios i wciaz bez zmian, Co robic? HELP!
  • 0

#407 grzegorz_ae

grzegorz_ae

Nowy

• 4 postów

Napisano 29 04 2007 - 16:46

wymieniałeś RAM ostatnio? jak nie to od kiedy masz tego kompa?
  • 0

#408 shadow of fight

shadow of fight

Stały użytkownik

• 241 postów

Napisano 30 04 2007 - 11:52

Witam
Czy sprawdzasz po każdym przetaktowaniu stabilność, temp itd.. ?? ( w tym celu użyj SP2004, SuperIP i memtest i jakiś speedfan czy smartguardian)
Co do podkręcania to wydajemy się ze ten zasilać troszkę mały jeszcze jeśli do tego jest no name to już w ogóle na pewno wtedy to nie jest 350-tka oraz jaki tam masz ram bo ze 512 to za dużo nie mówi, to no name czy firmówki jaki timing itd.. pytam ponieważ troszkę mizernie opisałeś cześć sprzętu oraz domyślam się ze stabilność sprawdzasz na podstawie gier, dlatego zastanawiam się czy zapoznałeś się z procedurą podkręcania sprzętu
  • 0

#409 shadow of fight

shadow of fight

Stały użytkownik

• 241 postów

Napisano 30 04 2007 - 12:04

Witam
Sprawdź te pamięci memtestem
  • 0

#410 71proste

71proste

Zaawansowany użytkownik

• 1 009 postów

Napisano 30 04 2007 - 12:27

razem i osobno ;)
  • 0

#411 dondon

dondon

Nowy

• 2 postów

Napisano 30 04 2007 - 23:30

Witam! Pierwszy raz na tym forum. Mam nadzieje ze ktos mi pomoze.

A wiec tak. Mam problem ze swieza kupionym sprzetem:
Procesor: AMD Sempron 3400+ AM2
Plyta : Asus M2N4-SLI
Zasialacz : Chieftec GPS-400AA-101A(400W)

Mam problem z uruchomieniem powyzszego zestawu . Po wcisnieciu powera wiatrak w zasilaczu wlacza sie na sekunde i zaraz sie zatrzymuje.

Zasilacz chyba jest sprawny. Podlaczalem go do innej plyty. Co prawda na tej innej plycie bylo tylko zlacze 20pinowe (nie 24) i nie bylo zlacza 4pinowego ATX. Na nowej plycie mam zlacze 24 pinowe i 4pinowe ATX. Nie wiem czy mam podlaczyc wszystkie koncowki do tych zlacz czy jak?

W sklepie w ktorym kupowalem te czesci zalozyli mi procka i podobno testowali sprzet czy chodzi. Ja podejrzewam ze to wina plyty bo gdyby procek byl uszkodzony to plyta by sie odpalila. Potwierdzi ktos moje myslenie?

Prosze o jakakolwiek rade. Co mam zrobic? Isc do sklepu i czekac 14 dni na gwarancje czy pokombinowac cos jeszcze samemu?

• 0

#412 blaaa

blaaa

Początkujący

• 17 postów

Napisano 01 05 2007 - 11:32

Oddaj do sklepu opisując usterkę. Nie ma sensu samemu kombinować bo unieważnią gwarancję i powiedzą że to Ty zniszczyłeś sprzęt. Ewentualnie poproś aby zadzwonili jak uda sie szybciej rozwiązać problem.

Napisz jeszcze tylko - czy sprzęt był całkowicie nowy czy używany?

• 0

#413 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 01 05 2007 - 12:07

Gdzieś masz zwarcie na linii, częste błędy tyczą się ustawienia PINów od płyty głównej i obudowy. Czasami uszkodzony procesor powoduje zwarcie i zabezpieczenia płyty zatrzymują działanie komputera.
  • 0

#414 dondon

dondon

Nowy

• 2 postów

Napisano 01 05 2007 - 22:18

Napisz jeszcze tylko - czy sprzęt był całkowicie nowy czy używany?

Sprzet byl calkowicie nowy. Kupilem plyte, proca, zasilacz i ram. Chcialem odpalic to w takiej konfiguracji ale nie chce ruszyc.

Gdzieś masz zwarcie na linii, częste błędy tyczą się ustawienia PINów od płyty głównej i obudowy. Czasami uszkodzony procesor powoduje zwarcie i zabezpieczenia płyty zatrzymują działanie komputera.

Oddam na reklamacje plyte i proca. A powiedz mi jakie PINy moglem zle ustawic? Moze ktores zwory trzeba poprzestawiac?
  • 0

#415 gallapagos

gallapagos

Początkujący

• 19 postów

Napisano 04 05 2007 - 10:39

troche nie zgodze sie z kolega ;)
tzw "zwarta " plyta nie pokreci nawet wiatrakiem
wg mnie problem to sama plyta ale nie z powodu tego ze jest zwarta ;]
zapnij karte post kodowa i juz
poluzowac warto srobki - czesto plyta ma niekontakty . wystartowac plyte na stole nie w obudowie.
czasem po wsadzeniu nowej plyty zmien kable od sata / ata
aha i plyte startuj bez obciazenia - sama grafika nic wiecej nie podpiete - start wkretakiem nie przyciskiem
jak wstanie .. powoli podpinaj reszte
  • 0

#416 adilen

adilen

Nowy

• 1 postów

Napisano 06 05 2007 - 11:02

Witam
Problem mój polega na tym że gdy podłącze drugi dysk jakikolwiek (z danymi bez systemu) to zaraz po logowani następuje restart komputera. Podejrzewam winę biosu gdyż nie był on jeszcze uaktualniany a ma już parę latek. Dysk podłączam na slave na taśmie wraz z nagrywarką LG GSA 4163B ale nawet na taśmie z dyskiem systemowy [ATA] SAMSUNG 160GB dzieje się tak samo dodam że to wszystko dzieje się na płycie głównej ABIT NF7v2.0 z chipsetem nVIDIA nFORCE2 Ultra 400 z procesorem AMD ATHLON XP 1800 podkręconym na 2.0Gb bardzo proszę a sugestie czy istnieje jeszcze jakiś przyczyna bo bios chce zostawić na koniec gdyż nie czyje się w tym dobry

Pozdrawiam i Z Góry Dziękuje Za jakąkolwiek Pomoc
  • 0

#417 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 06 05 2007 - 16:09

A jaki masz zasilacz? Kolejne urządzenie to dodatkowy pobór prądu, słabe jednostki mogą tak właśnie się zachowywać.
  • 0

#418 shadow of fight

shadow of fight

Stały użytkownik

• 241 postów

Napisano 06 05 2007 - 22:16

Witam
Zobacz przy okazji czy w biosie jest wykrywany i jak, odłącz jakieś urządzenie np. cd-rom podłącz dysk sprawdzisz czy nie ma efektu co kolega napisał powyżej
Jeśli okaże się ze to efekt spowodowany ograniczona mocą zasilacza możesz spróbować jeszcze ustawić na fabryczne ustawienia biosu aby zyskać kilka herców, bez odłączania urządzeń niestety kosztem prędkości

ps. update biosu by się przydał a na pewno by nie zaszkodził
  • 0

#419 mountblanc

mountblanc

Nowy

• 4 postów

Napisano 08 05 2007 - 16:21

Witam Dołączona grafika!

Zawiesił mi się komp przy grze. Przy następnej próbie uruchomienia kompa, wyłącza się w momencie gdy ma się pokazać plansza z wyborem użytkownika (Windows XP). Moje podejrzenie padło na k. graficzną (Gigabite GeForce 6600 256MB passiv), tak też podłączylem starą k. graficzną (GeForce 2) i system normalnie się załadował i pracuje stabilnie. A więc ruszyłem do sklepu z reklamacją karty, koleś na miejscu (przy mnie) sprawdził karte i działała. Więc nie wiem gdzie leży problem. Dodam jeszcze, że system z tą niby dobrą karta uruchamia sie w trybie awaryjnym, tyle że wszystko działa jakby w spowolnionym tempie (przesuwanie okien, czy też włączony film). Proszę o pomoc.
Z góry dziękuje.
  • 0

#420 FidelUp

FidelUp

Nowy

• 4 postów

Napisano 08 05 2007 - 17:15

Witam.
Mam problem, z nowo zakupioną pamięcią. Mam płytę Asus P4C800 deluxe i włożone 2X512 OCZ 400 mhz.
Dokupiłem pamięć SUPERTALENT 1024MB DDR 400MHz. (http://allegro.pl/item189687898_oryginalne_nowe_ddr_400mhz_1_gb_cl3_radiator_.html)
i przy podłączeniu nowej pamięci razem ze starymi komputer się włącza jednak na monitorze nic sie nie pokazuje. Słychać tylko pewien głos
mówiący coś :) Sam nie wiem co, ciężko zrozumieć. (taki sam głos tylko co innego mówiący słyszę gdy nie podłączę bezpośrednio zasilacza do karty graf.)
Zasilacz to Enermax 350W.

Scr pamięci:

Dołączona grafika

Mam nadzieję, że jakoś da się rozwiązać ten problem. Liczę na pomoc ! :) Dzięki
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych