Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#421 shadow of fight

shadow of fight

Stały użytkownik

• 241 postów

Napisano 08 05 2007 - 17:42

Jak wyjmiesz tą nową pamięć to wszystko wraca do normy ??
zrób test wyjmij jedną kość OCZ’y i włóż nią tą nową w jej miejsce i zobacz czy ruszy,
sprawdzisz zgodność pamięci (czasem bywa ze niecącą współpracować ze sobą ), możesz też poprzekładać w różne sloty aby sprawdzić czy jakiś slot się nie skaszanił na płycie
a i jeszcze jedno jeśli dołożysz trzecią kość nie będzie duala

• 0

#422 Aman

Aman

Windows 98/XP/Vista/Ubuntu

• 955 postów

Napisano 08 05 2007 - 18:51

W trybie awaryjnym zainstaluj ponownie sterowniki

• 0

#423 FidelUp

FidelUp

Nowy

• 4 postów

Napisano 08 05 2007 - 20:21

Tak jak wyjmę 2 OCZ to idzie dobrze, albo wyjmę tę jedną i tez chodzi dobrze.
Jak jest jedna 512 i ta nowa to nie idzie. W każdy chyba sposób próbowałem.
Co do sprawdzenia zgodności pamięci to nie wiem dokońca jak to zrobić ?
W cpu-z jak patrzyłem to różniło się tylko to, że w zakładce SPD na dole
"Timings Table" były 2 kolumny a na OCZ jest jedna, i cas Latency sie różniło.
Na OCZ mam 2 a na Talent... mam 3?
A czy spowolni to kompa jeśli nie będzie duala?
  • 0

#424 mountblanc

mountblanc

Nowy

• 4 postów

Napisano 08 05 2007 - 20:38

nic nie pomogło :D
  • 0

#425 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 08 05 2007 - 21:00

Tak, spowolni, i to zauważalnie. Szczególnie w grach. Zresetuj cmos i spróbuj ponownie, testuj też różne sloty. Wgraj najnowszy bios do płyty. Jeśli się nie powiedzie,to znaczy że pamięci razem nie odpalą.
  • 0

#426 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 08 05 2007 - 22:23

Pytanie w kółko to samo, ale w przypadku 6600 jak najbardziej zasadne - jaki zasilacz? Te potworki potrzebowały nieco mocy. Podaj też resztę podzespołów.
  • 0

#427 FidelUp

FidelUp

Nowy

• 4 postów

Napisano 08 05 2007 - 22:41

Ale jeśli mi spowolni, to chyba nie opłaca mi się tego robić. Bo chciałem te kolejne giga pamięci
aby gry chodziły mi lepiej. Zwłaszcza, że nie znam się na tym zbyt dobrze i mogę coś spieprzyć
instalując nowego biosa? A tak przy okazji jak zrestartować cmos ??
  • 0

#428 mountblanc

mountblanc

Nowy

• 4 postów

Napisano 08 05 2007 - 23:00

be quiet BQT P5 - 420W, ma około 1,5 roku

Athlon 3200+
Asus A7V 880
2x512DDR/400 Samsung
Samsung SP2504C 250GB
TEAC CD-W516EB
Samsung DVD-R/RW TS-H552

reszta komponentów nie odgrywa chyba dużej roli
  • 0

#429 shadow of fight

shadow of fight

Stały użytkownik

• 241 postów

Napisano 08 05 2007 - 23:48

Tak na prawdę miedzy dualem a zwykłym działaniem niema aż tak znacznej różnicy dużo ci nie spowolni ale za to przy większym obciążeniu kompa (dużo procesów i wymagających programów naraz) dodatkowy ram będzie jak światło w tunelu wszystko zależy do czego używasz kompa jeśli do gier zostaw sobie duala

Mimo wszystko wgrać nowego biosa to nie jest taka jakaś wielka sztuka przeczytaj tylko na spokojnie co w trawie piszczy przygotuj sobie wszystko i jazda

Jak się zdecydujesz jednak dodać ta pamięć to musisz inaczej ustawić kości nie może być w dualu bo nie ruszy zazwyczaj dual był 2 i 4 dlatego ustaw 1,2 i 3
Pamiętaj ze jak dokupujesz pamięć najlepiej jak jest zbliżony albo taki sam timing i tą najwolniejszą dajesz w pierwszy slot reszta wyrówna do niej
  • 0

#430 szymekWKS

szymekWKS

Początkujący

• 11 postów

Napisano 09 05 2007 - 00:57

Witam
Komputer przy wiekszym wysilku (gry) po prostu sie resetuje. Czytalem troche o tym i wydaje mi sie ze mozliwe ze to przez temperature, tyle ze nie mam jej odpowiednio ustawionej (chodzi mi o maksymalna temperature procka). mam plyte glowna asus M2N i nie za bardzo wiem jak zmienic wlasnie ta gorna granice. Komputer jest nowy.

pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc

//Proszę o zmianę tytułu tematu na taki, który odpowiada opisanemu tu problemowi.
Regulamin: Art 3, § 8.

---
Hugster

• 0

#431 Gość_Tobix_*

Gość_Tobix_*

Napisano 09 05 2007 - 06:53

odpal speedfana i everesta i sprawdz temperatury :D

• 0

#432 FidelUp

FidelUp

Nowy

• 4 postów

Napisano 09 05 2007 - 09:04

Ale wydaje mi się, że skoro ta pamięć jak jest włożona sama i idzie tzn. ze jest okej. Może sęk tkwi w ustawieniach w biosie.
Poszukam...

• 0

#433 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 09 05 2007 - 11:26

Dual channel niewiele daje w przypadku architektur K7 i K8, ale intel to zupełnie inna bajka. Tutaj można to odczuć. Porównaj wyniki 875P z PAT z 848P w testach syntetycznych (ten drugi ma wyciętego duala).

W tym przypadku myślę że po prostu kości gryzą się ze sobą, to dość częste zjawisko w przypadku mieszania. IMHO lepiej zostawić 1GB w dualu.
  • 0

#434 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 09 05 2007 - 11:29

Temperatury swoją drogą. Podaj pełną konfigurację komputera (łącznie z zasilaczem). Jeśli masz plomby na obudowie to zerknij na kartę gwarancyjną, tam powinno być jaki masz zasilacz.
  • 0

#435 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 09 05 2007 - 11:36

Czyli zasilanie ok, choć możesz upewnić się na 100% podpinając miernik. Poza tym to wygląda jak awaria płyty głównej. Obejrzyj kondensatory czy nie wypuchły lub wylały.

Ściągnij driver cleaner, wywal wszystkie sterowniki nvidii oraz via. Następnie zainstaluj sterowniki via hyperion, a potem forceware.
  • 0

#436 szymekWKS

szymekWKS

Początkujący

• 11 postów

Napisano 09 05 2007 - 13:47

Temperatury swoją drogą. Podaj pełną konfigurację komputera (łącznie z zasilaczem). Jeśli masz plomby na obudowie to zerknij na kartę gwarancyjną, tam powinno być jaki masz zasilacz.

Zasilacz jest 400W jesli o to chodzi.

prawde mowiac jestem w tym zupelnie bialy. nie znam sie niestety. Komputer skladal kolega i wiem ze w BIOSie sie nie bawil i mowil zebym to sprawdzil.

pozdro
  • 0

#437 mountblanc

mountblanc

Nowy

• 4 postów

Napisano 09 05 2007 - 15:12

Sprawdziłem płytę, nie zauważyłem żeby coś napuchło czy wylało.

Powyższe zaproponowane operacje nie przyniosły żadnego rezultatu - jak było tak jest nadal.

Dodam może, że po usunięciu sterowników via i nvidia (robiłem to na starej karcie - GeForce2), zamontowałem nową GeForce6600 i system ruszył (oczywiście w biednej rozdzielczości), następnie zainstalowałem sterowniki via hyperion, zrestartowałem - system poszedł, ale jak tylko zainstalowałem forceware i zrestartowałem to system już nie rusza. (czyli jest dokładnie tak jak na początku opisałem).
  • 0

#438 łamacz

łamacz

Nowy

• 1 postów

Napisano 09 05 2007 - 16:19

Witam!
Od pewnego czasu ma problem ze sprzętem. Wszystko zaczęło się od sypiącego się systemu (często komputer się nie włączał lub nawalał Explorer)
Od 3 dni próbuje zainstalować system, ale nic z tego nie wychodzi – system się resetuje w czasie odpalania.
Ponieważ zassałem płytkę z programami do ratowania komputera chciałem ją odpalić jednak komputer jej nie odczytuje (w momencie zapisu w pamięci) Sprawdziłem Ramy specjalnym programem i wszystko wydaje się porządku.

Na płycie kiedyś wymieniałem kondensatory - teraz je sprawdzam i są ok.
Procesor został nasmarowany specjalną pastą.

Mój numer gg: 5019728
  • 0

#439 Aman

Aman

Windows 98/XP/Vista/Ubuntu

• 955 postów

Napisano 09 05 2007 - 17:40

Zasilacz jest 400W jesli o to chodzi.

Podaj jeszcze producenta tego zasilacza jeśli możesz
  • 0

#440 szymekWKS

szymekWKS

Początkujący

• 11 postów

Napisano 09 05 2007 - 19:54

Podaj jeszcze producenta tego zasilacza jeśli możesz

Qoltec, przynajmniej tak wyczytalem
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych