Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#461 szymekWKS

szymekWKS

Początkujący

• 11 postów

Napisano 14 05 2007 - 01:54

Źle złożony/skonfigurowany może tak się zachowywać, nie ma w tym nic dziwnego. Odpowiedzialność spada na składacza.

Wlasnie z tego co mi mowil to nie byl konfigurowany...

Pomoglby mi ktos w tym?

• 0

#462 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 14 05 2007 - 12:18

Jasne że tak. Ale podaj wreszcie dokładnie co tam siedzi w środku, bo z pustego to i Salomon nie naleje.

• 0

#463 Iceeek

Iceeek

Nowy

• 3 postów

Napisano 14 05 2007 - 14:30

No i nie byłbym taki pewien że to nie zasilacz.

Zasilacz to nie jest w 99%. Na poprzedniej płycie głównej produc. Gigabyte działy się podobne cuda, a nawet większe. Jednak po pewnych ustawieniach w BIOS'sie (niestety nie przez moja osobe) problem został rozwiązany. Dziś "większy" informatyk przyjdzie do mnie, popatrzy. Jeśli sie mu uda, to o efektach napisze.

PS: Zasilacz był wymieniany na poprzedniej płycie głównej, kiedy działy się takie "cuda". Nie pomogło. Dlatego mam większa pewność że to wina BIOS'a.

btw. Mój Zasilacz ma 300 a nie 230. Drobna pomyłka.
  • 0

#464 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 14 05 2007 - 16:18

Przede wszystkim zacznij od zrobienia porządków w kompie: wyczyść historię przeglądarki, katalog temp i preftch, niepotrzebne wpisy w rejestrze, itd.
Skorzystaj z np. Odkurzacza, CCleanera czy innych. Mnóstwo ich znajdziesz na np. DobreProgramy

Spróbuj też "potraktować" system Bootvisem (też znajdziesz na w/w stronie). Tylko wykaż się cierpliwością - po restarcie Bootvis "ustawia" nawet kilka minut a niby nic się nie dzieje na ekranie.
  • 0

#465 ader

ader

Obserwator

• 6 postów

Napisano 14 05 2007 - 19:46

Witam!

W ubiegłym tygodniu nabyłem komputer ( w częściach), złożyłem go na podstawie
instrukcji, wszystko sprawdziłem wielokrotnie.

Dopiero jednak dziś znalazłem więcej czasu, po to by go uruchomić,
zrobić ustawienia w Biosie, podzielić dysk na partycje i zrobić formatowanie.

Problem pojawił się na samym początku. Komputer nie "piszczy" więc chyba wszystko
jest podłączone ok. Jednak nie widzi klawiatury- wciskam np." numlock" i nie
zapala się dioda.

Najgorsze jest jednak to, że nie widzę niczego na ekranie monitora. Kiedy go włączę
dioda miga i nic więcej.

Klawiatura i monitor są sprawne, bo teraz siedzę na starym kompie i wszystko jest ok.

Może podam dane o komputerze:

Płyta główna: MSI K9N Neo Nvidia nForce 550, socket AM2
Karta graficzna:Sapphire X1050 256 MB DDR2
Procesor: AMD ATHLON 64 3200+ socket AM2
Pamięć: KINGSTON 1GB DDR2
DVD-RW: NEC
HDD: SEAGATE 250GB, SATA2
Obudowa: COLORS+ zasilacz 350W

Zupełnie nie wiem w czym tkwi problem więc niezmiernie proszę o pomoc, sugestie.

Może dodam jeszcze, że na płycie mam wejście ATX 24 PIN, a z zasilacza wychodzi kabel
20 PIN. Podłączyłem ten kabel do 24 Pin'owego wejścia na płycie, bo na podstawie książeczki
tak miałem właśnie zrobić. Może coś jest z kartą graficzną? Może ma to wpływ? Karta jest na
PCI EXPRESS x16.

Słyszałem też o resecie biosu, ale nigdy tego nie robiłem. Polega to na przełożeniu zworki z 1-2, na 2-3? Na komputerze odłączonym od zasilania. Niby w książeczce do płyty głównej "coś tam" niby ma dziać się automatycznie. Jeśli powinienem zrobić reset biosu, to czy po zmianie zworki z 1-2, na 2-3 mam włączyć komputer, a potem go wyłączyć i zmienić na 1-2? Po co właściwie robi się ten reset biosu?

Bardzo proszę o pomoc.

Z poważaniem i pozdrowieniami

Ader
  • 0

#466 Uobuz

Uobuz

Nowy

• 2 postów

Napisano 15 05 2007 - 08:23

"Reset BIOSu" robi się po to żeby przywrócić BIOS do ustawień fabrycznych / default. Możesz to zrobić przez zworkę lub wyjęcie baterii z płyty głównej na 10 minut (i odłączenie kabla zasilającego z komputera). Zobacz czy karta graficzna nie ma dodatkowego wejścia zasilania - bo to może być przyczyną nie uruchamiania się sprzętu. Podłączyłeś zasilanie do płyty (1x20/24 pin i 1x4 pin)? Na płycie masz dwa gniazda zasilania - czy te dwa gniazda są podłączone?
  • 0

#467 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 15 05 2007 - 11:37

X1050 na pcie zwykle nie ma nawet wentyla, tam nie ma potrzeby na dodatkowe zasilanie

reset cmos - przekładasz zworkę na parę sekund, po czym powracasz do pozycji wyjściowej - przy wyłączonym komputerze

jeśli nie pomoże, mam inną metodę - wyciągam płytę na biurko, jeszcze raz wkładam pamięć, wstawiam pionowo kartę graficzną, podłączam zasilacz i monitor - a odpalam poprzez chwilowe zwarcie pinów do podłączenia przycisku power na obudowie

no i jeszcze jedna opcja - zasilacz (może warto spróbować z czymś porządnym, a nie z puszką z kablami)
  • 0

#468 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 15 05 2007 - 11:55

Pracuje z prądem 230V, i jest szczytowo w stanie wygenerować moc rzędu 300W. Ale do porządnych zasilaczy 300W (typu fortron) jest mu baaaardzo daleko. Ciekawe co wymyśli większy informatyk ;]
  • 0

#469 etylina

etylina

Nowy

• 1 postów

Napisano 15 05 2007 - 12:30

Komputer uruchamia sie, lecz obraz na monitorze sie nie zmienia i po chwili przechodzi w stan czuwania monitor, wszytkie diody sie swieca cd romki dzialaja, i nie wime co jest, przeczytalem ze nalezy zresetowac CMOS-a zresetowalem go i teraz komputer nie chce sie wlaczyc w ogole, zaczyna startowac sekunde wylacza sie i znowu probuje sie uruchomic. Co moze byc tego przyczyna? aha i zeby nie bylo! wszytkie tematy podobne czytalem, lecz nic nie pomoglo
  • 0

#470 Iceeek

Iceeek

Nowy

• 3 postów

Napisano 15 05 2007 - 17:46

BIOS'owe ustawienia pamięci RAM i karty grafiki (manualne agp 8x, wyłączone fastwrites i jeśli sie nie mylę to zmiana napięcia) rozwiązały problem.
  • 0

#471 71proste

71proste

Zaawansowany użytkownik

• 1 009 postów

Napisano 15 05 2007 - 20:24

No niestety bez zmiany napiecia niekiedy nie mozna sie obejsc ;]

• 0

#472 71proste

71proste

Zaawansowany użytkownik

• 1 009 postów

Napisano 15 05 2007 - 21:10

Poodpinaj wszystko i podlacz ponownie,odlacz napedy,wszystie usb itp..najlepiej jakbys mogl sprawdzic komonenty u kogos z podobnym sprzetem.ogolnie wyglada to na uszkodzenie mobo,ale to moze byc wszystko ;]

• 0

#473 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 16 05 2007 - 18:25

etylina podaj składniki tego zestawu, może uda się namierzyć winowajcę

wyjmij płytę z obudowy i połóż na biurku, podłącz grafę, zasilanie i monitor i spróbuj odpalić taki mini-zestaw
  • 0

#474 szymekWKS

szymekWKS

Początkujący

• 11 postów

Napisano 17 05 2007 - 11:25

Qoltec SilentLine Power Q355
napiecia (jesli o to chodzi)
+5V=35A
+12V=16A
+3,3V=24A
-5V=0,5A
-12V=0,8A
5VS2=2A
Asus M2N
Radeon x1300
250gb Sagate
2gb Ram
AMD 64x2 dual Core 3600+

pozdrawiam
  • 0

#475 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 18 05 2007 - 01:03

sprecyzuj co to za pamięć, ustaw ją ręcznie w bios, w razie potrzeby podaj jej większe napięcie

zasilator powinien sobie poradzić, choć te 16A nie powala
  • 0

#476 kristof43

kristof43

Nowy

• 4 postów

Napisano 18 05 2007 - 18:51

Witam
Ostatnio zmieniłem kartę graficzną z geforce 4mx, na raedona 9550 i od tego czasu pojawiła się bardzo dziwny problem z stanem wstrzymania, otóż, gdy próbuję go włączyć ( zarówno S1 jak i S3 ) raz komputer normalnie do niego przechodzi, ale najczęściej próbuje do niego przejść, ale w pewnym momencie zacina się gaśnie monitor i komputer przestaje reagować na klawiatur i mysz, pomaga tylko krótkie wciśnięcie przycisku włączającego komputer, które działa jak reset tylko, że w tedy zwykle przy ponownym uruchomieniu systemu nie ma sprawdzania błędów.
Wcześniej przed zmianą grafiki wszystko działało normalnie, tylko niekiedy podczas wychodzenia z stanu wstrzymania padał sterownik od karty, Wi-Fi co skutkowało blue scenerem.
Komputer już kilka razy miał formata i nic to nie pomogło.
Bardzo proszę o pomoc.
  • 0

#477 szymekWKS

szymekWKS

Początkujący

• 11 postów

Napisano 18 05 2007 - 22:00

sprecyzuj co to za pamięć, ustaw ją ręcznie w bios, w razie potrzeby podaj jej większe napięcie

zasilator powinien sobie poradzić, choć te 16A nie powala

jak juz mowilem nie znam sie na tym :P

mozesz napisac dokladnie jak wszystko robic?

pozdro
  • 0

#478 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 19 05 2007 - 16:46

przeinstaluj sterowniki od chipsetu i karty graficznej

procedura wymagana aby S3 zadziałało w windowsie:

1) włączasz S3 w bios
2) instalujesz od podstaw system
3) sterowniki od chipsetu
4) sterowniki od karty graficznej
  • 0

#479 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 19 05 2007 - 16:49

Zerknij na paragon/fakturę jakie to są dokładnie kostki. Jeśli nie masz plomb, możesz zerknąć do środka kompa, wyjąć jedną z nich i podać oznaczenia.
  • 0

#480 szymekWKS

szymekWKS

Początkujący

• 11 postów

Napisano 19 05 2007 - 17:50

Zerknij na paragon/fakturę jakie to są dokładnie kostki. Jeśli nie masz plomb, możesz zerknąć do środka kompa, wyjąć jedną z nich i podać oznaczenia.

2xDDR2 1GB firmy GOOD RAM PC5300
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych