Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#501 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 25 05 2007 - 09:45

Raczej nie. Chyba że jesteś w stanie namierzyć pliki minidump i je przeanalizować, ale w przypadku problemu sprzętowego nic to nie da. Sprawdź pamięć programem goldmemory, jeśli jeszcze tego nie robiłeś.

• 0

#502 badDog

badDog

Początkujący

• 16 postów

Napisano 26 05 2007 - 15:18

niewiadomo co to może być :/?

• 0

#503 h4ze

h4ze

Obserwator

• 7 postów

Napisano 27 05 2007 - 16:46

Może pomoże reset biosu, masz w User Guide od płyty jak to zrobić, albo wgraj najnowszy bios. Jaka to płyta?
  • 0

#504 dj_vader

dj_vader

Początkujący

• 12 postów

Napisano 02 06 2007 - 19:23

Witam wszystkich serdecznie :D
Od dłuższego czasu mam problem z komputerem. Np. jeżeli zostawię go włączonego na cały dzień to przychodzę wieczorem i okazuje się, że sam się zresetował i wyskakuje mi raport o błędach. Już kilka razy próbowałem formatować i nic to nie pomogło. Następnym problemem jest to, że w grach i nie tylko nie raz tylko przy słuchaniu muzyki się wiesza, a głos również się zawiesza. Nie wiem co jest tego przyczyną, ale wierzcie mi jest to strasznie denerwujące. i bardzo bym Was prosił o pomoc.

Konfiguracja mojego komputera:
Intel Pentium IV 3.0 Ghz
758 Mb RAM
Radeon 9600 pro 128/128
Dysk WD Caviar 250 GB
Gigabyte 8IPE775
Zasilacz Fortron 350 watt
Do tego karta dźwiękowa i karta telewizyjna.

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Adam
  • 0

#505 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 04 06 2007 - 10:54

Wrzuć goldmemory i przetestuj ze dwa razy. Obejrzyj płytę główną czy kondensatory nie wypuchły. Wyciągnij mniejszą kostkę ramu.
  • 0

#506 dj_vader

dj_vader

Początkujący

• 12 postów

Napisano 04 06 2007 - 13:10

A co to goldmemory? :D Kostki zaraz będę wyciągał.
pozdrawiam
  • 0

#507 Aman

Aman

Windows 98/XP/Vista/Ubuntu

• 955 postów

Napisano 04 06 2007 - 19:34

GoldMemory to program do testowania pamieci RAM
  • 0

#508 dj_vader

dj_vader

Początkujący

• 12 postów

Napisano 05 06 2007 - 15:09

Mam jeszcze jeden problem czy ten program zapisuje wyniki na dyskietce czy jak? Bo już go mam tylko nie wiem co kliknąć, którą ikonę?
pozdrawiam
  • 0

#509 michal_9

michal_9

Obserwator

• 9 postów

Napisano 05 06 2007 - 16:16

Otóż mój kmputer spotkała dziwna przypadłość. Od czasu do czasu (nie jest to regułą) kiedy w napędzie zostaje płyta przy wyłączaniu komputera, przy włączaniu "pyka" on dopóki nie wyjmę płyty - dopiero wtedy zaczyna się łądować i słychac charakterystyczne odgłosy włączanego komputera :D Ponadto, także od czasu do czasu (nie jest to regułą i nie zależy od zawartości płyty - sprawdzone) komputer restartuje się po włożeniu płyty do napędu CD. Jednak dziś spotkało mnie największe zdziwienie - komputer nie chciał się włączyć bez względu na to, czy była w napędzie płyta, czy nie (jak była to pare razy jeszcze "pyknął" - taki charakterystyczny dźwięk. Nie pojawiły się nawet te początkowe ekrany, po prostu czarny (nie włączony - mam UPS'a - kiedy jest włączony dioda od monitora miga - stan czuwania jak się domyślam), nie działał przycisk power ani reset (albo działał, ale nie można było zaobserwować efektów, poniewaz nic się nei załadowało, mimo, ze tacka się wysuwała i diody swieciły. Co zrobiłem ? Otóż postanowiłem wyciągnąc komputer z półeczki na której stoi w celu rozkręcenia, poprawiłem wszystkie kable dla wszystkiego i sprawdziłem - włączył się.

Jeżeli istotna konfiguracja:
Duron 1Ghz, Gf2MX, płyta gł. Asus A7V266-EX, 256 ramu, i najwazniejsze - napęd CD ROM to nagrywarka DVD, dziwnie zachowywał się głównie podczas używania płyt CD, ale dziś włożyłem DVD na starcie i "grał" tak samo jak na CD.... i sam fakt niewłączenia się komputera poddaje w wątpliwość moją dedukcję, ze to wina napędu...

dodam, żę napęd jest nowy niedawno wymieniany, jednak przez pierwsze 2-3 miesiące jego użytkowania wszystko było ok :)

Z góry dzięki za poloc :D
  • 0

#510 71proste

71proste

Zaawansowany użytkownik

• 1 009 postów

Napisano 05 06 2007 - 17:13

Mozesz testowac z pod windowsa,nie potrzebujesz dyskietki,rownie dobrze mozesz zarzucic memtest na to samo wyjdzie.
  • 0

#511 PC Pogromca

PC Pogromca

Stały użytkownik

• 239 postów

Napisano 05 06 2007 - 17:23

IMO jest możliwa: za duża temperatura;
zasłaby zasilacz;
uszkodzone płyty/napęd w nienajlepszym stanie.

• 0

#512 coolzio

coolzio

Stały użytkownik

• 154 postów

Napisano 05 06 2007 - 17:43

Najpierw bym postawił na napęd później na zasilacz (zwłaszcza jak jest jakiejś słabej firmy..) a na końcu na płytę.

• 0

#513 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 07 06 2007 - 00:44

Programy testujące pod windą nie skontrolują pamięci zajętej przez system. Dlatego u mnie na starcie odpadają. No i nie widziałem programu mającego tak dobre algorytmy testowania jak gm.

Program należy zainstalować na dyskietce za pomocą jednego z plików wsadowych w archiwum, ew. wypalić na płytkę obraz iso (również w tym archiwum).
  • 0

#514 speedman17

speedman17

Nowy

• 3 postów

Napisano 07 06 2007 - 15:07

Witam, mam od wczoraj pewien problem, mianowicie w pewnym momenie instalowania gry zawiesił mi sie komputer... Zresetowalem go wlaczyl sie normalnie, lecz po jakims czasie sam sie zresetowal i od tego czasu nie moge wlaczyc nawet winowsa, komputer wlacza sie do ekranu zapraszamy i natepuje reset... Tryb awaryjny tez sie nie chce wlaczyc, myslalem ze to wina windowska ale poszedlem z dyskiem do kolegi i tak wszytko ok, zrobilem nawet formata i zainstalowalem na nowo windowsa. Kazda czesckomputera jest taka sama jak przedtem, wiec problemy nie sa spowodowane nowym sprzetem. PRobowalem wymieniac ramy mam 3 kosci, zmienialem iejsca wyciagalem niektore wkladalem inne- bez rezultatu, nastepnie rozkrecilem pare czesci wyczyscilem wszytko oprocz procesora (bo nie mam pasty). Probowalem nawet odlaczac myszke klawiature modem i inne niepotrzebne do uruchomienia windowsa rzeczy. Problem dalej sie powtarza ciagle widze tylko ekran "zapraszamy" po czym komputer sie resetuje...

Mój komputer to:
procesor sempron 2600 socket a, karta ge force 6200, 3 kosci pamieci 400mhz (nie pisze nazwy bo probowalem kazda z nich i watpie zeby wszystkie sie popusly), dysk 60GB, plyta glowna gigabyte 7vax, zasilacz codeon 300W --- wiem ze slaby ale caly czas komputer mi na nim dzialal, wiec nie jestem pewien czy to jego wina...

OStatnio miałem dość spore temperatury na plycie glownej (52) i dysku (48)...

I nie wiem co jest.... może da rade zrobić coś bez kupowania nowych części, a jeśli jest to konieczne to co może być złe, żebym nie wydał pieniędzy na marne bo nie mam za dużo $$.

Proszę o jakąkolwiek pomoc.
  • 0

#515 matt90

matt90

Obserwator

• 8 postów

Napisano 08 06 2007 - 09:15

jak wlaczam kompa to czasami cos mi piszy tak jakby z zasilacza. co najlepiej zrobic? kupiuc nowy zasilacz? bo czasami komp mi sie sam resetuje jak gram 5-6 godzin i jak dlugo gram cos zaczyna glosno chodzic wentylator lub zasilacz. CO moge z tym zrobic?
  • 0

#516 Redha

Redha

Obserwator

• 9 postów

Napisano 08 06 2007 - 11:23

jak wlaczam kompa to czasami cos mi piszy tak jakby z zasilacza. co najlepiej zrobic? kupiuc nowy zasilacz? bo czasami komp mi sie sam resetuje jak gram 5-6 godzin i jak dlugo gram cos zaczyna glosno chodzic wentylator lub zasilacz. CO moge z tym zrobic?

A śmierdzi przy tym spalenizną? w ogóle czy coś się tam grzeje za bardzo?
  • 0

#517 Redha

Redha

Obserwator

• 9 postów

Napisano 08 06 2007 - 11:26

Witam, mam od wczoraj pewien problem, mianowicie w pewnym momenie instalowania gry zawiesił mi sie komputer... Zresetowalem go wlaczyl sie normalnie, lecz po jakims czasie sam sie zresetowal i od tego czasu nie moge wlaczyc nawet winowsa, komputer wlacza sie do ekranu zapraszamy i natepuje reset... Tryb awaryjny tez sie nie chce wlaczyc, myslalem ze to wina windowska ale poszedlem z dyskiem do kolegi i tak wszytko ok, zrobilem nawet formata i zainstalowalem na nowo windowsa. Kazda czesckomputera jest taka sama jak przedtem, wiec problemy nie sa spowodowane nowym sprzetem. PRobowalem wymieniac ramy mam 3 kosci, zmienialem iejsca wyciagalem niektore wkladalem inne- bez rezultatu, nastepnie rozkrecilem pare czesci wyczyscilem wszytko oprocz procesora (bo nie mam pasty). Probowalem nawet odlaczac myszke klawiature modem i inne niepotrzebne do uruchomienia windowsa rzeczy. Problem dalej sie powtarza ciagle widze tylko ekran "zapraszamy" po czym komputer sie resetuje...

Mój komputer to:
procesor sempron 2600 socket a, karta ge force 6200, 3 kosci pamieci 400mhz (nie pisze nazwy bo probowalem kazda z nich i watpie zeby wszystkie sie popusly), dysk 60GB, plyta glowna gigabyte 7vax, zasilacz codeon 300W --- wiem ze slaby ale caly czas komputer mi na nim dzialal, wiec nie jestem pewien czy to jego wina...

OStatnio miałem dość spore temperatury na plycie glownej (52) i dysku (48)...

I nie wiem co jest.... może da rade zrobić coś bez kupowania nowych części, a jeśli jest to konieczne to co może być złe, żebym nie wydał pieniędzy na marne bo nie mam za dużo $$.

Proszę o jakąkolwiek pomoc.

To wygląda jakby płyta główna dopuszczała zbyt duże napięcie do dysku... to może być powód reseta...

a sprawdzałeś czy się resetuje jak posiedzisz chwilę w ustawieniach Dosa? tzn. nie włączaj Windowsa i sprawdź czy nadal się resetuje
  • 0

#518 matt90

matt90

Obserwator

• 8 postów

Napisano 08 06 2007 - 14:46

czy smierdzi... jak wacham wyjscie wentylatora z zasilacza jest jakis taki dziwny ten zapacz ale wentylator pracuje bo jak przykladam reke to czuc lekki powiew powietrza.
nie wiem co sie moze grzac za bardzo... karta graficzna, procek nie wiem. jak moge to sprawdzic?
  • 0

#519 speedman17

speedman17

Nowy

• 3 postów

Napisano 08 06 2007 - 16:36

Wtedy sie nie resetuje, tylko wtedy jak wlaczam windowsa.
  • 0

#520 Redha

Redha

Obserwator

• 9 postów

Napisano 08 06 2007 - 21:11

Wtedy sie nie resetuje, tylko wtedy jak wlaczam windowsa.

No to sorry, ale nie mam zielonego pojęcia co się dzieje... może wina dysku?
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych