Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#581 jarzynakrzys

jarzynakrzys

Obserwator

• 6 postów

Napisano 28 06 2007 - 17:22

ok ale czego moga byc przyczyny dalsze zwiechy ?

• 0

#582 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 28 06 2007 - 17:32

Jak pisałem wcześniej, jestem przekonany, ze karta graficzna jest uszkodzona.

• 0

#583 jarzynakrzys

jarzynakrzys

Obserwator

• 6 postów

Napisano 28 06 2007 - 17:40

z tym ze vpu juz nie wywala. komp albo sie resetuje albo staje w miejscu, poprostu wszystko sie jakby zatrzmuje, nawet dzwiek staje i trzeszczy na glosnikach...
  • 0

#584 Adams

Adams

Początkujący

• 67 postów

Napisano 28 06 2007 - 23:30

karta sie przegrze napewno...tez mialem zwiechy tj.zatrzymanie obrazu i niebieskie paski oraz zatrzymanie dzwieku a takze ten sam screen co ty..gdy zmienilaem karte wszystko wrocilo do normy ,sprobuj w jakis sposob zmniejszyc temperature w budzie (a najlepiej karty graficznej) i zobacz czy jest roznica
  • 0

#585 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 28 06 2007 - 23:48

Szansą jest jeszcze próba zmiany taktowań na mniejsze w celu sprawdzenia jak karta się zachowuje z mniejszymi taktowaniami.
  • 0

#586 tiwko

tiwko

Nowy

• 2 postów

Napisano 29 06 2007 - 11:02

Mam dziwny problem z komputerem. Otóż żeby działał on normalnie musze go najpierw zresetować po pierwszych 10 minutach pracy. Później może śmigać godzinami i wszystko jest ok. Po prostu wymaga tylko resetu po pierwszych 10 minutach. I w tym problem - dlaczego?

Jak to wygląda w praktyce? Włączam kompa, bios idzie ok, system (win XP+SP2+aktualizacje) się ładuje bez problemu. Zaczynam pracę z kompem, robię co chcę i niezależnie od tego co robię po 10 minutach następuje zatrzymanie pracy kompa. Nie reaguje na klawiaturę, myszkę... (czasami w pierwszych sekundach uda sie jeszcze pokręcić myszką po ekranie ale i ona zaraz nie reaguje). Na ekranie jest to co akurat było wyślwietlane: jakby nastąpiła stop-klatka. I wtedy musze zresetować kompa (przeczekac sie tego nie da - próbowałem). Po resecie czasami bios odzywa sie ze nie zlokalizował dysku z systemem (wtedy wymagany ponowny reset) albo startuje normalnie. W każdym bądź razie system ładuje sie bezproblemowo i już wtedy mogę normalnie uzytkować kompa godzinami. Po prostu wkurza mnie juz to że ZA KAŻDYM razem jak uruchamiam komputer to sie dzieje. I zawsze po 10 minutach. Co może być tego przyczyną???

Sprzęt jak w sigu (niepodkręcony). W zasadzie problem występuje od początku złożenia kompa (czyli kilka miesiecy). Próbowałem podmieniać części na inne. Podmieniałem wszystko z wyjątkiem procesora, dysku, monitora, klawiatury i myszy. Zawsze to samo. Zainstalowałem system ponownie - to samo. W trybie awaryjnym - to samo. Na sterownikach starych i aktualnych. Żadne bzdury mi sie nie ładują przy starcie... itd Nie mam pojęcia gdzie jeszcze szukać przyczyny. Moze coś pomożecie?
  • 0

#587 Flameseeker

Flameseeker

Obserwator

• 9 postów

Napisano 01 07 2007 - 20:36

JW. Od ponad roku mam ten problem-komputer sam się restartuje. Teraz wszystko sie nasiliło bo komputer restartuje sie przy mojej ukochanej grze ( dodam -dla zainteresowanych- ze to FM ) oraz przy sluchaniu muzyki z winampa czy VLC .Czasem tez przy innych grach/aplikacjach. System mam dokladnie przeskanowany, logi sprawdzone przez specjalistow, takze nie ma mowy o wirusie.Dolaczam komunikat : "system odzyskal sprawnosc po powaznym bledzie " , raport : Informacje techniczne:
C:\DOCUME~1\JAKUB\USTAWI~1\Temp\WERbe1b.dir00\Mini070107-01.dmp
C:\DOCUME~1\JAKUB\USTAWI~1\Temp\WERbe1b.dir00\sysdata.xml
Treść raportu o błędach:
BCCode : 100000d1 BCP1 : 00000018 BCP2 : 00000006 BCP3 : 00000000
BCP4 : F8D33C06 OSVer : 5_1_2600 SP : 2_0 Product : 256_1
Tak jest prawie przy kazdym resecie.
Informacje o systemie :
Karta graficzna : Radeon 9200 + ATI Catalyst Control Center ( to bodajze jakis sterownik, ktory uniemozliwia mi pisanie litert "ci", no ale wole, zeby mi filmy w grach odtwarzało )
Karta muzyczna: Sound Blaster Audigy LS
Procesor: AMD Athlon™ XP 2500+ 256 MB RAM
Płyta główna : Epox Via KT600
Mam nadzieje, ze mi pomozecie, bo nie chce sprowadzac jakiegos informatyka ktory pewnie nie da sobie rady i ( jak wiekszosc ) powie, ze trzeba zrobic formata i po klopocie. Ja mam za duzo danych , zeby formatowac dysk( a nie mam tez gdzie ich przechowac ).
Z góry dziekuje za pomoc/zainteresowanie moja sprawą.
  • 0

#588 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 02 07 2007 - 00:47

Podaj producenta zasilacza. Obejrzyj kondensatory wokół procesora na płycie, czy nie wypuchły/wylały.
  • 0

#589 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 02 07 2007 - 00:59

Asusy na S754 miały wady, być może trafiłeś felerną sztukę. Spróbuj odpalić jakiegoś linuxa livecd i zostawić sprzęt na 10min - ciekawe czy się zwiesi. Może po prostu po 10 minutach rusza jakaś usługa (wir?) która wiesza kompa.
  • 0

#590 tiwko

tiwko

Nowy

• 2 postów

Napisano 02 07 2007 - 13:47

Płytę wymieniłem na inną (nawet na nieco inny model) już wcześniej, ale to niestety nie rozwiązało problemu.
Czy rusza jakaś nowa usługa? Nie wiem, chyba ze jakaś windowsowska z systemu. Innych dziwnych brak. Vir też na pewno nie, bo w gołym systemie (zaraz po instalce) było to samo.
Gdyby jakaś usługa ruszała 10 min po starcie i zawieszała, to po resecie też by ruszała i robiła zwiechę, a tak nie jest. Zawieszenie jest tylko raz.
Dla mnie wygląda to tak jakby coś w kompie musiało się "rozgrzać" dla dobrego działania (bo jak było chłodniej to trwało to 15minut), albo źle sie konfiguruje i XP wymaga restartu żeby poprawić błąd. Tyle że niestety w systemie brak uwag o błędnej konfiguracji (w logach też).
  • 0

#591 viking99

viking99

Nowy

• 1 postów

Napisano 03 07 2007 - 00:11

Witam!
Mam pare problemow z moim komputerem... Pierwszy z nich to restart komputera. Na poczatku pojawia sie niebieski ekran, szybko odlicza do 100 i sie resetuje. Na poczatku myslalem ze to dysk ale hd tune nic nie wykryl. Wiec zanioslem go do serwisu bo jeszcze jest na gwarancji i sami nie wiedzieli o co kaman i naprawial logiczna strukture dysku... Bledy pojawialy sie mimo naprawy wiec przeskanowalem pamiec memtestem pod windowsem i przy 13% mialem 320 bledow i komputer sie zresetowal. I znowu go zabralem do serwisu i powiedzialem im ze zrobilem test ze tyle i tyle bledow a gosciu z serwisu mowi ze musze sprawdzic pamiec po Dosem. Wzieli komputer i wymienili dysk. Znowu bez efektu bo wszystko sie powtarzalo. I znowu zanioslem i teraz powiedzieli ze przez sieciowke wszystko sie wali a sieciowke mialem stara. I znowu wymienili dysk i wyjeli karte sieciowa. Po poludniu zrobilem test Windows Memory Diagnostic po Dosem i nie wykrylo mi bledow. Nie wiem o co chodzi ze pod Windowsem pokazuje mi bledy a pod Dosem nie... :/ Niedawno przy wlaczaniu komputera pokazuje sie blad Runtime Error 2 at 00404420 czy cos podobnego. Nie wiem o co chodzi. I jeszcze jedna sprawa; brat chcial obejrzec sobie zdjecia i pokazuje mu ze nie obsluguje tego formatu i cos jeszcze a format zdjec to .jpeg
Moj komputer to:
Intel Pentium D 935 3,2GHz
Gigabyte 645P-S3
Goodram DDRII 1Gb (2x512MB) PC667 dual
Seagate Barracuda 7200 250gb 16mb czache ncq rhs ata/300
ASUSU Geforce 7600 256mb DDRII
Modecom step 407 midi tower atx350w
Windows Vista Home premium

Z gory dzieki za pomoc.

• 0

#592 Gość_qba_*

Gość_qba_*

Napisano 03 07 2007 - 07:45

Witam
mam problem: wlaczam komputer, uruchamia sie, chodzi jakies 3 sekundy nie wydajac piskow ani innych dzwiekow ( no oprocz dzwieku wiatrakow) i wylacza sie samoczynnie. dodam jeszcze ze w tym czasie kiedy chodzi na ekranie nie ma zadanego obrazu. Gdzie moze tkwic przyczyna? dodam ze komp jest nowy, wczesniej dzialal, a problem pojawily sie po transporcie go paczka kurierska. sprawdzalem wszystkie kable w srodku i rozne zlaczki - jest OK.
Czy moze to wina biosu? wyglada to troche jakby nie mogl go uruchomic.
moze nalezy wyciagnac baterie od biosu i tym samym jego ustawienia?
Niestety nie znam konfigu kompa, gdyz jets on prezentem niespodzianka, wiem tylko ze ma plyte gl. asus M2NGH, procesor athlon- chyba kakis dwurdzeniowy.
Z gory dziekuje za pomoc!

• 0

#593 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 03 07 2007 - 08:53

Przedstaw jakie masz temperatury przy pomocy programu SpeedFan i jakie napięcia pokazuje.
  • 0

#594 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 03 07 2007 - 09:00

Sprzęt jest na gwarancji? Jeśli po raz trzeci komputer wraca niesprawny z serwisu to zarządaj jego wymiany.
Do wyświetlania zdjęć polecam program: IrfanView.
  • 0

#595 jarzynakrzys

jarzynakrzys

Obserwator

• 6 postów

Napisano 07 07 2007 - 13:45

wiec tak:
wsadzilem radka 9250 komp odpalal ale nei bylo obrazu. nawet po resecie biosa. wsadzilem spowrotem radka 9600 wlazlem do biosa, wylaczylem agp
wsadzilem 9250 i obraz jest. zaraz bede instalowac stery komp pochodzi z 2 dni i dam znac czy niema zwiech. dziwne jest to ze nie bylo obrazu przy wlaczonym agp O-x moze wejscie na plycie jest uszkodzone ?

komp ma nadal zwiechy nawet po wymianie karty graficznej. co dalej macie jakies pomysly ?

up. dajcie jakies pomysly czego moze byc to powod bo moje juz sie skonczyly :/wylaczylem automatyczne uruchamianie ponownie i wywala blue skriny o komunikacie
0x000000D1
nvapu.sys
czytalem cos o tym na innych forach i cos mowili o sterach do plyty glownej.plyte posiadam biostara nforce 2

nastepne newsy: resety, nowe blue skriny 0x00000050, przinstalowlaem stery do plyty glownej nic nie dalo. Po resecie zaczal mi wyskakiwac scandisk i niektore foldery sie uszkodzily na dysku nie mgoe do nich wejsc ani usunac. Przedchwila bardzo dziwnie mi sie zwiesil komp. Mialem odpalona gierke w oknie nagle wszystko stanelo oprocz gry O_x. w oknnie normalnie gra chodzila a komp sie zwiesil jak zawsze czyli stanal dzwiek myszka, 0 reakcji na polecenia. omfg co sie dzieje !?
  • 0

#596 tomexor12

tomexor12

Nowy

• 1 postów

Napisano 08 07 2007 - 15:16

Witam wszystkich ;)

Moj komputer od niedawna nie chce sie wlaczac :( ..tzn wciskam przycisk power...wszystko sie uruchamia..wiatraki itp ,nie ma zadnych dzwiekow z biosa sygnalizujacych ,ze jakas czesc jest zepusta ...ale na monitorze nic sie nie dzieje ...ciagle czarny ekran i pali sie zolta lampa a powinna zielona...
Pewnego razu zauwazylem ze komputer wlancza sie po nagrzaniu (wiem ze to smiesznie brzmi ale tak naprawde jest) .
Np. Jesli mam odkryta klape a slonce bezposrenio swieci na plyte glowna ogolnie na calego kompa to po jakims czasie komp sie wlancza...
Rowniez pewnego razu doszedlem do wniosku ze skoro wlancza sie on po nagrzaniu sprobowalem uzyc suszarki do wlosow nagrzalem elementy na plycie karte ,ram itp i komputer wlonczyl sie bezproblemowo :/

Co moze byc wywolane tym ze komputer wlancza sie jak dostaje ciepla jest nagrzany ....chodzi o to ze wtedy monitor zaskakuje i juz pali sie zielona lampa i jest obraz ,dodam rowniez ze wszystkie czesci dzialaja sprawnie bo jesli juz gram to gry w ktore gram nie zacinaja sie ,nie ma zwiech ,restartow ,sprawdzalem temperature nic sie nie przegrzewa
...Porzyczalem rowniez inny monitor oraz inna karte i problem byl ten sam takze uwazam ze czesci sa sprawne...

Jak myslicie czego to moze byc wina ze komp wlancza sie po nagrzaniu ?

Prosze o pomoc ....Wiem ze to bardzo dziwny problem ale tak naprawde jest :(:( z gory dziekuje
  • 0

#597 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 08 07 2007 - 20:13

A próbowałeś selektywnego podgrzewania? Skoro metoda się sprawdza to możesz próbować zawęzić krąg podejrzanych.

Swoją drogą obejrzyj kondensatory na płycie czy nie wypuchły.
  • 0

#598 shadow of fight

shadow of fight

Stały użytkownik

• 241 postów

Napisano 09 07 2007 - 20:27

no tak komputer teraz to nic jak panele zamontować joke :(

a poważnie zrób test odłącz wszystko co niepotrzebne czyli: dyski, flopy, nagrywarki itd.. zobacz czy po odłączeniu tych rzeczy startuje tyko odłącz te panele :( ma być zimy prosto z chłodni ;)
  • 0

#599 Hiki

Hiki

Nowy

• 1 postów

Napisano 10 07 2007 - 18:05

Witam.

Czy ktoś może mi wyjaśnić przyczynę niesprawności portu ps/2, przy działającym w 100% porcie USB ? Ani klawiatura podłączona do ps/2 ani myszka nie działają poprawnie, jest tylko sygnał, iż znajdują się pod prądem :(
  • 0

#600 Wojtaz

Wojtaz

Nowy

• 1 postów

Napisano 11 07 2007 - 04:01

Witam!
Mam następujący problem. Jakiś czas temu zainstalowałem sobie ponownie NFS Carbon i zaczęło mi coś się psuć. Na początku wszystko było ok, później komp zaczął trochę wolniej chodzić, niedługo potem zaczął pojawiać sie niebieski ekran z hasłem: "zrzucanie pamięci itp..." i restart, aż w końcu system wcale się nie odpalał. Przeinstalowałem system i na początku wszystko było ok, ale mniej więcej po dwóch dniach to samo, więc kolejna instalka... I dziś znowu padło... Tym razem system się niby włączał, tyle, że po załadowaniu na ekranie był jedynie kursor:P Już mnie to zaczyna poważnie denerwować, nie mam pojęcia od czego to może być. Po przeinstalowaniu wszystko chodzi cacy, a jak tylko pogram trochę w NFS to mi pada. Grałem też ostatnio w inne (raczej wymagające gry) i wszystko było OK. Jedyna sprawa, która mi przychodzi do głowy, to to, że zmieniłem sterowniki do karty graficznej na XG Warcat 7.4. W sumie też wymieniłem kartę dźwiękową, ale myślę, że to raczej mało prawdopodobne, ażeby to ona była winowajczynią... Grałem w Carbona wcześniej i nigdy nie było problemu. Dlatego zastanawiam sie czy to może być wina tych sterów??? Czy też mogło mi paść coś w sprzęcie? Dziś przeinstalowałem, w nic jeszcze nie grałem i komp jak na razie chodzi bez najmniejszego zarzutu...

Mój komp to:
Asus P5WD2Premium
Intel D630
Patriot 2x512 DDR2 800MHz LLK Dual Channel
Saphire ATi Radeon X800GTO Fireblade
WD 250GB

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
Wojtek
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych