Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#861 sxvrafar

sxvrafar

Początkujący

• 81 postów

Napisano 06 11 2007 - 22:20

Zasilacz zresztą i tak bym wymienił

zgadzam się w pełni z xabre bo codegen300 to tylko z nazwy zasilacz na ten gość sądząc z jego wypowiedzi ma pojęcie o czym mówi

Liczba dźwięków - Typ błędu (podawany w pentli)
1 długi -błąd pamięci
1 długi i 2 krótkie -Błąd parzystości pamięci RAM
1 długi i 3 krótkie -Błąd karty graficznej
ciągły ton -Błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej

obstawiam ram na 99% i nie mów że nie masz kumpli z takimi pamiontkami coby ci pożyczyli na godzinke w celu sprawdzenia

• 0

#862 sxvrafar

sxvrafar

Początkujący

• 81 postów

Napisano 06 11 2007 - 22:36

no nie to chyba raczej nie wina płyty bo ta jest za nowa - wtedy gdy spotkałem się z tym problemem płyty były dużo starsze
a co do programu to może tobyć cokolwiek sprawdzające powierzchnię dysku ja używam jakiegoś ndd z symanteca i HDDScan ale jest tego od metra
ewentualnie poszukaj na forum gościa o ksywce xabre - może też coś wymyśli bo jak go czytam to widze że jest poukładany i wie co mówi

• 0

#863 slimax

slimax

Obserwator

• 5 postów

Napisano 06 11 2007 - 23:33

Zasilacz z obudowy...

A płyta dokładnie to:
MB Gigabyte GA-7N400L NForce2 Ultra400.
  • 0

#864 divest

divest

Nowy

• 4 postów

Napisano 06 11 2007 - 23:45

Wy8a(z(ie - pomylilem nazwe plyty (pisalem z pamie(i).
plyta to EP -8K9A7I. reszta sie zgadza.

mialem na (hwile zasila(z od kumpla i 8ylo to samo tylko teraz juz nie sygnalizuje 8ledow dzwiekiem tylko ni8y sie uru(hamia..
tzn: do momentu wy8oru systemu oper. i wywala wtedy taki 8lad: 0x0000007B(0xF894D528. 0xC0000034. 0x00000000. 0x00000000)
pan google powiedzial mi ze to moze 8y( (os z M8R..
  • 0

#865 sxvrafar

sxvrafar

Początkujący

• 81 postów

Napisano 07 11 2007 - 00:45

no to w tym przypadku zacznij od zasilacza
te z obudowy to zwykły ....
ja zmondrzałem po tym jak kumpel spalił płytę, procka, ram i grafę za jednym podejściem bo mu wystrzelił kondensator w zasilaczu (też z obudowy - chyba nawet któryś megabyte)

a potem jak ci się dalej będzie powtarzało to sprawdzaj w tej kolejności:
1. Pamięć rozumiem że masz kilka modułów (min 2) sprawdź na jednym a potem na drugim
2. Karta graficzna - czy się nie grzeje (najlepiej włożyć na chwilę inną)
3. Dysk twardy - na obecność dziwnych dźwięków i bad sectorów (jak masz możliwość to install win na innym dysku i czy jest dalej to samo)

ja poza zasilaczem obstawiam ram albo przegrzewanie grafy (może wystarczy na nowo przeczyścić i przesmarować wentylator na grafie)
ale może też być np płyta - sprawdź czy nie wykwitły kondensatory
  • 0

#866 sxvrafar

sxvrafar

Początkujący

• 81 postów

Napisano 07 11 2007 - 00:57

mialem na (hwile zasila(z od kumpla

jak ci zasilacz pożyczył to może i ram ci pożyczy na chwilę
a błąd 0x0000007B to wirus w MBR lub konflikt kontrolerów
skoro komp działał ci wcześniej to to drugie wykluczam (chyba że ci płyta siadła) pozostaje wirus lub ram
na początek spr ram a potem skan dysku na obecność wir i reinstal winde
no i kiedy ost raz czyściłeś kompa bo może się przegrzał albo łapkami dotykałeś styków (w takim przypadku spirytus i watką po stykach)
  • 0

#867 sxvrafar

sxvrafar

Początkujący

• 81 postów

Napisano 07 11 2007 - 01:01

napisz czy ryszyło
  • 0

#868 Pollac

Pollac

Początkujący

• 137 postów

Napisano 07 11 2007 - 08:41

Zapodaj do komputera inna karte graficzna i obserwoj czy jest poprawy, jesli nie zapodaj inny zasilacz i orwniez obserwoj.
PS. Narazie nie kupuj zadnych podzespolow, tylko pozycz od kumpli jak mozesz, zasilacz i karte. Podlacz najpierw karte, jesli nie bedzie poprawy podlacz zasilacz, jesli nie pomoze bedziemy myslec dalej.
  • 0

#869 xabre

xabre

Początkujący

• 112 postów

Napisano 07 11 2007 - 11:28

Hmm, widzę że bardzo ciężki temat się trafił :)
Czasami bywa tak, że kilka sprawnych komponentów nie chce razem działać - sam kiedyś długo walczyłem z jedną płytą. Trwało to naprawdę długo, przetestowałem najróżniejsze kombinacje sterowników i biosów, ale udało mi się w końcu natrafić na tą odpowiednią. :D
Co bym poradził w twoim wypadku.
Masz 3 urządzenia które mogą sprawić problemy:
- grafika
- SBLive!
- nieszczęsny tuner Winfasta
- problemem może też być sama płyta główna.
Na początek doradzałbym aktualizację biosu, musisz jednak wiedzieć jaką masz rewizję płyty bo są 3 (1.0;1.1;1.2).
Bios można znaleźć tu. Możesz też skorzystać z programu @Bios który powinieneś mieć na płycie z driverami - to prostsze rozwiązanie.
Grafika, dla ATI jedyne słuszne sterowniki to Omegi do pobrania tutaj
SBLive! warto spróbować KX lub zainstalować Hotfixa
Co do tunera, to wiem że jest on bardzo problematyczny. Dodatkowo w/g raportów to właśnie on często powoduje problemy, jednak na chwilę obecną nie mam na to pod ręką patentu (postaram się wieczorem coś podrzucić :) ).
Powiem Ci jak ja bym to rozegrał.
Spróbowałbym wywalić SBLive! i tuner, zaktualizować Bios, postawić nową windę i sprawdzić jak się będzie komputer zachowywał (dźwięk zintegrowany oczywiście trzeba włączyć).
Jeżeli wszystko będzie OK, to dokładałbym urządzenia po kolei i znowu sprawdzał - to w tym wypadku jedyna metoda.
Aha, mam nadzieję, że jesteś 100% pewien sprawności pamięci i zasilacza - jeżeli nie to sprawdź pamięci programem Memtest86+.
Pokombinuj i napisz co osiągnąłeś.
  • 0

#870 bomba1982

bomba1982

Początkujący

• 15 postów

Napisano 07 11 2007 - 12:02

ja w biosie nie moge zmienic a zworkami nie wiem jak sie poslugiwac mam ta oto plyte glowna moze ktos pomoze

Załączone miniatury

• plyta_glowna_av49p.JPG

• 0

#871 verq

verq

Obserwator

• 7 postów

Napisano 07 11 2007 - 12:57

Witam,
Mam nie mały problem. Ok tydzień temu zamówiłem sobie części żeby złożyć komputer. Niestety po złożeniu komp nie odpalił, tzn. nie było obrazu, system się nie ładował - po włączeniu wiatraki się kręciły, a nic nie odpalało.
Dodam, że wszystkie podpięcia składałem z instrukcją także podpięte jest dobrze.

Oto specyfikacja moich części:

procesor: AMD Athlon AM2 4800+
płyta główna: DFI Infinity NFUltra II-M2 BRISBANE
ram: GEIL 2x 1GB 800MHz KIT CL4
karta graficzna: SAPPHIRE 2600XT DX10 GDDR3 256MB 800/1400MHz
zasilacz: SHARKOON 450W
dysk: samsung 320GB

Bym zapomniał, sprawdzałem zestaw też z inną kartą graficzną i pamięcią i nadal nic się nie działo więc karta i ram powinny być sprawne.
Moje podejrzenia padły na płytę główną.

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

• 0

#872 Pollac

Pollac

Początkujący

• 137 postów

Napisano 07 11 2007 - 13:11

komputer sie wlacza(krozy w nim prad) ?? dioda na plycie glownej sie swieci??

• 0

#873 verq

verq

Obserwator

• 7 postów

Napisano 07 11 2007 - 13:18

obydwie diody się swiecą i wiatraki działają takze zasilacz chyba sprawny
  • 0

#874 Pollac

Pollac

Początkujący

• 137 postów

Napisano 07 11 2007 - 13:20

kiedy system instalowales? i jaki system ?i czy ssytem byl instalownay pod ta plyte glowna co kupiles.
  • 0

#875 verq

verq

Obserwator

• 7 postów

Napisano 07 11 2007 - 13:24

w tym problem że system nie mam jak zainstalować :) .
to są części wyjęte prosto z pudełka i złożone do kupy
  • 0

#876 Pollac

Pollac

Początkujący

• 137 postów

Napisano 07 11 2007 - 13:26

to jak chcesz odpalicz kompa bez systemu? muszi go zainstalowac :) wlacz kompa i wejdz w bios poczym ustaw bootowanie z plyty i zainstaluj system i bedziesz wszystko oki :D
  • 0

#877 verq

verq

Obserwator

• 7 postów

Napisano 07 11 2007 - 13:27

wszystko byłoby ok gdybym mógł wejść w bios :)
tam nie ma nawet sygnału na monitorze a podłączony jest ok
  • 0

#878 Pollac

Pollac

Początkujący

• 137 postów

Napisano 07 11 2007 - 13:30

nawet nie wyskkauje komunikat "no signal" ?? podłacz monitor jeszcze raz do komputera i go włacz recznie(monito) power'em... jake masz kable od monitora? i jak podlaczasz do kopmpa?
  • 0

#879 verq

verq

Obserwator

• 7 postów

Napisano 07 11 2007 - 13:35

"no signal" sie pojawia ale to raczej nic nie znaczy. kable próbowałem DVI-D i D-SUB ale nadal nic nie zmieniło sie
  • 0

#880 Pollac

Pollac

Początkujący

• 137 postów

Napisano 07 11 2007 - 13:47

podlacz jeszcze raz pmiec ram, pierw jedna kostke, jesli nie pomoze to zamien gniazda. DOBRZE wcisnij pamiec."kable próbowałem DVI-D i D-SUB ale nadal nic nie zmieniło sie " podłaczasz dwa naraz czy kazdy z osobna?
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych