Hmm, widzę że bardzo ciężki temat się trafił
Czasami bywa tak, że kilka sprawnych komponentów nie chce razem działać - sam kiedyś długo walczyłem z jedną płytą. Trwało to naprawdę długo, przetestowałem najróżniejsze kombinacje sterowników i biosów, ale udało mi się w końcu natrafić na tą odpowiednią.
Co bym poradził w twoim wypadku.
Masz 3 urządzenia które mogą sprawić problemy:
- grafika
- SBLive!
- nieszczęsny tuner Winfasta
- problemem może też być sama płyta główna.
Na początek doradzałbym aktualizację biosu, musisz jednak wiedzieć jaką masz rewizję płyty bo są 3 (1.0;1.1;1.2).
Bios można znaleźć
tu. Możesz też skorzystać z programu @Bios który powinieneś mieć na płycie z driverami - to prostsze rozwiązanie.
Grafika, dla ATI jedyne słuszne sterowniki to Omegi do pobrania
tutajSBLive! warto spróbować
KX lub zainstalować
HotfixaCo do tunera, to wiem że jest on bardzo problematyczny. Dodatkowo w/g raportów to właśnie on często powoduje problemy, jednak na chwilę obecną nie mam na to pod ręką patentu (postaram się wieczorem coś podrzucić

).
Powiem Ci jak ja bym to rozegrał.
Spróbowałbym wywalić SBLive! i tuner, zaktualizować Bios, postawić nową windę i sprawdzić jak się będzie komputer zachowywał (dźwięk zintegrowany oczywiście trzeba włączyć).
Jeżeli wszystko będzie OK, to dokładałbym urządzenia po kolei i znowu sprawdzał - to w tym wypadku jedyna metoda.
Aha, mam nadzieję, że jesteś 100% pewien sprawności pamięci i zasilacza - jeżeli nie to sprawdź pamięci programem
Memtest86+.
Pokombinuj i napisz co osiągnąłeś.