Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#901 ryba1983

ryba1983

Zaawansowany użytkownik

• 677 postów

Napisano 08 11 2007 - 17:58

A podłączyłeś zasilanie 12V od slotu PCI Express?Jest 4 pinowe obok PCI Express.

• 0

#902 Prezes_Pawel

Prezes_Pawel

Nowy

• 3 postów

Napisano 08 11 2007 - 19:05

podlacz jeszcze raz kable, podociskaj zobacz czy mas zsprawne kontakty.

Robilem to kilkakrotnie, wszystko jest dobrze połączone a kontakty tez bo obecny komp jest do tej listwy podłączony.

odlacz wszystko zplyty glownej, zostaw tylko procesor, karte graficzna i pamiec ram. Jeśli komputer sie nie włacza oznacza to, że mamy zwarcie na ktoryms ze styków.

Od początku wlaczalem komputer na podstawowych podzespolach: procesorze, ramie i grafice-bez rezultatu.

wyciagnij karte graficzn i pamiec ram. Do plyty mam byc tylko podlaczony procesor oraz zasilacz. Jeslio dalej wiatraki sie nie kreca to na 99% mas zuszkodzona plyte.

Dajej nic nie rusza.

Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Mysle ze WAZNA. Czy kabelek od przycisku jest podłączony do płyty. Ta plyta jest z wyswietlaczem lcd i jak podlaczalem kabelki od przyciskow, diodek i wyswietlacza, to jakos odnioslem wrazenie ze jeszcze powinien byc jeden kabelek do przycisku power. Odkrecilem przod obudowy i tam idzie kabelek od przycisku power do wyswietlacza i pozniej wychodzi wiazka kabelkow i trzeba je podlaczyc pod kabel z zasilacza (tak jak np dysk czy naped optyczny). Podłączyłem ale jednak nic nie ruszylo.

Ktos ma jakies pomysly?

• 0

#903 Pollac

Pollac

Początkujący

• 137 postów

Napisano 08 11 2007 - 22:23

jaki masz zasilacz? i krotko komputer sie wlacza? dzialaj wiatraki? wna karcie, procku w zasilaczU?
  • 0

#904 Pollac

Pollac

Początkujący

• 137 postów

Napisano 08 11 2007 - 22:27

sprawdz plyte na innym kompie, jesli nie pojdzie to plyta do serwisu.
  • 0

#905 xabre

xabre

Początkujący

• 112 postów

Napisano 08 11 2007 - 22:49

Odepnij wszystkie przewody od panelu i spróbuj uruchomić przez zwarcie (np. śrubokrętem) pinów od PW. ON, jak nie masz opisanych pinów to wejdź na stronę producenta, ściągnij sobie manuala do płyty i tam sprawdź co do czego.
I tak przewrotnie jeszcze zapytam - kołki dystansowe pod płytę dałeś :)
Dobrze by też było dołączyć fotę tego ukruszenia na procku, ale z reguły wtedy komp startuje tylko jest zima na monitorze :D
  • 0

#906 Prezes_Pawel

Prezes_Pawel

Nowy

• 3 postów

Napisano 08 11 2007 - 23:56

Ok, stwierdzilem ze plyta jest padnieta. Bo wreszcie komp wystartowal ale na kilka sekund, pozniej na kilkanascie i w miedzyczasie pikalo bez sensu. W koncu wszystko sie ustabilizowalo i komp wlaczal sie tylko na 5 sec. Plyta po prostu sfiksowala. Tak to jest jak sie ja przewozi w bagazu podrecznym wciskanym na sile do luku bagazowego w samolocie tanich linii.... Dziekuje za pomoc i pozdrawiam!
  • 0

#907 Drosk

Drosk

Obserwator

• 6 postów

Napisano 09 11 2007 - 08:08

tracer 400w , tak komp sie wlacza szybciej niz powinien.... tak jak by pomijal bios , a co do wiatrakow to sa wporzadku
  • 0

#908 Pollac

Pollac

Początkujący

• 137 postów

Napisano 09 11 2007 - 09:00

i co udalo Ci sie zainstalowac sysytem?? speaker wydaje jakies dzwieki??
  • 0

#909 Pollac

Pollac

Początkujący

• 137 postów

Napisano 09 11 2007 - 09:14

widzisz..podezspoly sa bardzo wrazliwe na przepiecia elektrostatyczne itp. zanim weznie sie podzespol w reke to najpierw powinno sie dotknac czegos metalowego aby wyladowac swoj ladunek elektrostatyczny, rowneiz powinno sie unikac "ciuchow" wykonnaych np. z welny. Zapewne plyta twoja nie przezyla podrozy z wiazku z nieprawidlowym zabezpieczniem jej.
  • 0

#910 dorafski76

dorafski76

Nowy

• 4 postów

Napisano 09 11 2007 - 16:05

Witam,

Mam Problem...Od jakiegos czasu pojawily sie z "niczego" tzw. "niebieskie ekrany smierci ".Samoistny restart i blue screen.Ponowny restart komputera nic nie pomagal-trzeba bylo odczekac przy wylaczonym komp. ok godzinki(czsem dluzej,czasem krocej).Dopiewro wtedy sie podnosil,ale do nastepnego ekranu smierci.Od kilku dni komp wogole nie udaje sie uruchomic,przy bootowaniu ,po spr pamieci i wejsciu w okno windowsa(z przelatujacym paskiem u dolu ekranu)-wisi!Dołączona grafika
podjete kroki:
wymienilem zasilacz,
sprawdzilem pamiec na innym kompie-ok
sprawdzilem grafike na innym kompie-ok

a na dzien dzisiejszy ,komp nawet zawiesza sie przy bootowaniu z CDz plyta w srodku - acronics do tworzenia partycji i formatownia

czyli totalna lipa,

prosze o jakakolwiek cenna uwage,rade,
pozdrw
  • 0

#911 Pollac

Pollac

Początkujący

• 137 postów

Napisano 09 11 2007 - 16:09

Kazdy blue screen ma przypisany kod, dobrze by było jak byś go podał.
Instalowałeś ostatnio jakies aplikacje, zmieniałes podzespoly(oprucz zasilacza) przed tym problemem?

• 0

#912 Drosk

Drosk

Obserwator

• 6 postów

Napisano 09 11 2007 - 16:16

mozna powiedziec ze i tak i nie ... zainstalowalem ale nieobylo sie bez pominiecia kilku plikow ktore niechcialy sie skopiowac , no nawet ciezko w necie posiedziec bo albo restart albo blad programu albo zwiecha kompa a po tym reset;/ najgorsze jest to ze ani skanu niemoge zrobic ani sprawdzic grafiki 3dmarkiem ;/

przy sprawdzaniu stabilnosci podzespolow wysypywal sie dysk , chcialem podpiac brada dysk zeby zobaczyc czy to napewno wina dysku to komputer nawet do windy sie nie wlaczal tylko przed tym blue screen i reset;/

• 0

#913 Pollac

Pollac

Początkujący

• 137 postów

Napisano 09 11 2007 - 16:49

a głosink (w kompie) wydaje jakeis dzwieki?? i zobacz czy jest podlaczony, bedzie on na obudowie(dnie) albo na plycie glownej. Wez dysk twardy do kumpla i przeskanuj go scandyskiem bo byc moze ma uszkodozen sekotry."chcialem podpiac brata dysk zeby zobaczyc czy to napewno wina dysku to komputer nawet do windy sie nie wlaczal tylko przed tym blue screen i reset;/ "system byl nagrywana na dysku brata pod jego plyte glowna, zapewne(...) i dlatego niewczytal sie do systemu...wez podlacz swoj dysk do kompa barta ale uruchom jego system(ze swojego dysku wyciagnij zworke) i zobacz sektory jak wczesniej pisalem.
  • 0

#914 slimax

slimax

Obserwator

• 5 postów

Napisano 09 11 2007 - 18:33

Przepraszam, że post pod postem, ale gdybym edytowała, to by nikt nie zauważył...

Wczoraj zmieniłam zasilacz z 350W na 400W. I komp do tej pory ani raz się nie zresetował.
Zastanawiam się tylko, czy 50W więcej robi dużą różnicę... A może tamten zasilacz już po prostu był za długo (3 lata) i zdychał?

Zobaczymy.

Tak czy siak, bardzo dziękuję wszystkim za pomoc :lol:
  • 0

#915 Pollac

Pollac

Początkujący

• 137 postów

Napisano 09 11 2007 - 19:02

oj bedzie roznica, bedzie...byc moze ze tamten zasilacz dopelnij swoja misje.
pozdro
  • 0

#916 sxvrafar

sxvrafar

Początkujący

• 81 postów

Napisano 09 11 2007 - 21:26

a czy komp przy starcie daje jakieś piski i jeśli tak to jakie i ile
jeśli nie to na 99% masz uwaloną płytę lub procka
czy na pewno dobrze zamontowałeć procka i chłodzenie od niego?
  • 0

#917 sxvrafar

sxvrafar

Początkujący

• 81 postów

Napisano 09 11 2007 - 21:52

nap pracy twego procka to 1,525v - sprawdziłem
ale to raczej mieści się w granicach błędu więc problem chyba gdzie indziej
zastanawia mnie jeszcze ta pamięć - "pamiec Ram DDR PC 3200(200MHz)GR400D64L3/1G-GoodRam 1G napiecie modulu SSTL 2.5" - czy możesz włożyć jakąś inną najlepiej kingmax, geil lub coś innego dobrej firmy i wtedy sprawdzić kompa, a poza tym 3200 chodzi na 400MHz a nie na 200MHz
sprubuj pożyczyć od kogoś ram i odpisz czy jest jakaś różnica
Dodam tylko że GoodRam to obecnie najbardziej zawodne moduły - i wdodatku składane w polsce - jako jedyne na rynku nie posiadają wieczystej gwarancji producenta
Czekam na odpowiedź
  • 0

#918 sxvrafar

sxvrafar

Początkujący

• 81 postów

Napisano 09 11 2007 - 22:00

jaką masz temp na procku po oc?
  • 0

#919 sxvrafar

sxvrafar

Początkujący

• 81 postów

Napisano 09 11 2007 - 22:17

Obejrzałem procesor i jest troszkę ukruszony, może nieumiejętnie zakładałem, a z athlonami to łatwo o ukruszenie. Ale czy to jest powod, żeby zasilacz nie ruszał?

niektóre zasilacze nie ruszają prze niesprawnym procku/płycie
sam mam taki jeden w domu - idealny do testów - od razu wiem co jest nie tak
może ten twój też tak reaguje
  • 0

#920 sxvrafar

sxvrafar

Początkujący

• 81 postów

Napisano 09 11 2007 - 22:31

wsadź swój ram do kompa brata i zobacz czy działa
potem wsadź ram brata do swojego kompa i sprawdź
a jak twój ruszy a brata nie to powiedz bratu że mu kompa zepsułeś i szybko uciekaj :lol:
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych