Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#1021 negima

negima

Początkujący

• 21 postów

Napisano 28 11 2007 - 19:36

W grze podczas jazdy to jest takie sekundowe zacinanie jak w tym menu...

Opisz dokładnie inne przykłady, bo może to nie być z winy karty, ale z ramu/procka/dysku. Jeszcze jaka gra on-line?? to może być wina łącza.

• 0

#1022 riken

riken

Początkujący

• 74 postów

Napisano 28 11 2007 - 19:59

Opisz dokładnie inne przykłady, bo może to nie być z winy karty, ale z ramu/procka/dysku. Jeszcze jaka gra on-line?? to może być wina łącza.

Hmm.. W sumie mam awarie łącza i przy włączaniu kompa nie mogę nic robić i po chwili dopiero jest normalnie i mogę załączyć internet,może to jest przyczynom tych zawieszeń??

• 0

#1023 negima

negima

Początkujący

• 21 postów

Napisano 28 11 2007 - 20:04

Hmm.. W sumie mam awarie łącza i przy włączaniu kompa nie mogę nic robić i po chwili dopiero jest normalnie i mogę załączyć internet,może to jest przyczynom tych zawieszeń??

jeżeli jest to gra on-line (np. jakiś mmorpg) i jak na przykład grając jeszcze coś ściągasz, gra przylagowuje, albo jak gra wymaga dobrego łącza.

Przedstawiłeś swój problem zbyt ogólnie, wiec ciężko ci cokolwiek doradzić.
  • 0

#1024 negima

negima

Początkujący

• 21 postów

Napisano 28 11 2007 - 20:23

cmd --> netstat ile masz wpisów?? najlepiej abyś je przeanalizował.

Sprawdź Ram i ile pamięci wirtualnej masz przydzielone.
  • 0

#1025 riken

riken

Początkujący

• 74 postów

Napisano 29 11 2007 - 01:09

Przedstawiłeś swój problem zbyt ogólnie, wiec ciężko ci cokolwiek doradzić.

Więc proszę o to filmik z gry<<Filmik2>>
  • 0

#1026 Pikus

Pikus

Początkujący

• 11 postów

Napisano 29 11 2007 - 17:39

? jeszcze gozej sie zawiesza o co chodzi? i jak właczam kompa pisze że nie mam jakiegoś pliku systemowego, do tego komp tez se tak jakby automatycznie wylancza z produ...
  • 0

#1027 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 29 11 2007 - 17:56

Postaraj się podać jak najdokładniejsze dane techniczne na temat Twojego komputera. Musisz podać także markę, model oraz moc (Watt) Twojego zasilacza. Wystarczy odkręcić lewy bok obudowy. Zasilacz znajduje się w lewym, górnym rogu obudowy (taka skrzyneczka). Spisz te dane z tabliczki znaminowej zasilacza.

Następnie sprawdź, jak orientacyjnie mają się temperatury poszczególnych podzespołów (głównie procesor). Najlepiej pobierz program Everest Home Edition, bądź SpeedFan i tam sprawdź temperatury.

Na początek to tyle... W razie czego otrzymasz potem jakieś wzkazówki dot. problemu, gdy zrobisz to, o co Cię poprosiłem ;)
  • 0

#1028 Pikus

Pikus

Początkujący

• 11 postów

Napisano 29 11 2007 - 18:16

ok, zaraz to zrobie mam jeszcze taką dziwną informacje niewiem, może to nie istotne ale przy właczania komputera pisze mi że mam 128 RAM ale na panelu sterowania pisze że mam 512 o co chodzi? ile w końcu mam i czemu przy właczaniu systemu pisze że 128?
  • 0

#1029 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 29 11 2007 - 18:24

ok, zaraz to zrobie mam jeszcze taką dziwną informacje niewiem, może to nie istotne ale przy właczania komputera pisze mi że mam 128 RAM ale na panelu sterowania pisze że mam 512 o co chodzi? ile w końcu mam i czemu przy właczaniu systemu pisze że 128?

A czy to nie jest przypadkiem pamięć karty graficznej? ;)
  • 0

#1030 Krystian Nowicki

Krystian Nowicki

Nowy

• 1 postów

Napisano 01 12 2007 - 05:20

Najpierw podam dane sprzętu:

Procesor: AMD Athlon 64bit 3800+ BOX
Płyta główna: ASUS A8N-SLI SE - nForce4 SLI
Pamięć DDR: KINGSTON 2 x 1GB Kingston (Dual).
Dysk: WD 320GB, SATA II
Karta graficzna: PCIEx ASUS nVIDIA GeForce 8600 GTS (256 MB).
Nagrywarka DVD: LITEON SHM-165H6S
Stacja dysków: 3,5 SONY
Zasilacz: CHIEFTEC CFT-650-14C - 650 W
Do USB podłączone są 4 urządzenia.
System: Win XP Pro SP2

Otóż od jakiegoś czasu podczas gdy włączam MS Fligh Simulator 2004 (online) po kilkunastu minutach gry gaśnie monitor (jakby tracił sygnał z kartą graficzną), komputer się wiesza a następnie po 10 sekundach restartuje (lub muszę samemu to zrobić).

Włączyłem test 3DMark 2003 i test na najwyższych detalach idzie pomyślnie do pewnego momentu...

W chwili gdy 3DMark03 przechodzi do "CPU 1 TEST" monitor gaśnie, tj. traci sygnał i mruga lampka, komputer się wiesza, a następnie następuje restart po 10-15 sekundach (lub trzeba ręcznie).

Sprawdzałem napięcia i są OK (specjalnie wczoraj kupiłem nowy firmowy zasilacz CHIEFTEC 650W, bo myślalem, że mój MODECOM 400W jest za słaby i to jego wina, więc chyba wydałem pieniądze niepotrzebnie :/).

Temperatura procesora w szczytowych momentach dochodzi do 50 stopni (sprawdzane SpeedFan'em), więc też chyba OK.

HD bez bad-sektorów, świeżo po defragmentacji by O&O Defrag.

Obydwie kości pamięci testowane osobno za pomocą 3DMark2003 i za każdym razem monitor gaśnie, komputer się wiesza i restart.

Karta graficzna jest nowa ASUS EN8600GTS (256MB), temperatura w szczycie nie przekracza 47 stopni.

Symptomy występują w momencie uruchamiania się testu CPU 1 TEST w 3DMark2003, wcześniejsze testy na najwyższych detalach idą bez ani jednej "zawieszki".

Z góry dzięki za poradę, bo już wariuję :-/ Zasilacz na 100% nie jest przyczyną bo wymieniłem, pamięć też nie, HDD też nie bo się nie przegrzewa, nie ma bad-sektorów itp, system świeżo postawiony, najnowsze sterowniki do karty graficznej.

Jak zapuszczam CPU Stability Test, to nie ma żadnego zawieszenia itp.
Zastanawiam się nad grafiką, ale jest nowa i dziwi mnie, że przez wszystkie te testy w 3DMark idzie bez problemu, dopiero w momencie gdy włącza się test CPU TEST 1 monitor się wyłącza (traci sygnał z kompem), zwiecha i restart :/
  • 0

#1031 mistrzu93

mistrzu93

Początkujący

• 34 postów

Napisano 01 12 2007 - 08:29

jak widac wszytko w porzadku , a kiedy zainstalowales Windowsa? moze to wina procka , kiedy kupywales kompa? bo procek nie za nowy ... , moze pasta termoprzewodzaca za stara ? ale raczej nie ... hmm... CPU 1 to test procka , albo czegos w karcie, tylko czemu sie wylacza? sprawdzaj temp. karty programem CoreTemp - tylko on pokazuje prawdziwe , nie zaniżone temeratury , jak nic nie pomoże , to wklej loga z HijackThisa , TU masz link ,

• 0

#1032 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 01 12 2007 - 10:58

jak widac wszytko w porzadku , a kiedy zainstalowales Windowsa? moze to wina procka , kiedy kupywales kompa? bo procek nie za nowy ... , moze pasta termoprzewodzaca za stara ? ale raczej nie ... hmm... CPU 1 to test procka , albo czegos w karcie, tylko czemu sie wylacza? sprawdzaj temp. karty programem CoreTemp - tylko on pokazuje prawdziwe , nie zaniżone temeratury , jak nic nie pomoże , to wklej loga z HijackThisa , TU masz link ,

Jak może być wporządku, skoro gaśnie mu monitor? Ty przecież sam nie wiesz, jaki jest problem. MOŻE to wina procka, tak? A g***** prawda. Przegrzanie lub inna jego wada nie powoduje takich problemów, jak opisał Krystian. CPU 1 to test procesora, a co, myślałeś, że karty graficznej? Tylko czemu się wyłącza? Ty sam nie wiesz, czemu. CoreTemp do sprawdzania temp. karty graficznej. Dobry jesteś. Poza tym Krysian podał już temp. karty ;) .

Takie objawy zdecydowanie powoduje karta graficzna lub nawet zasilacz. Krystian, sprawdzałeś napięcia jakimś dobrym miernikiem? Poradnik jak to zrobić masz tutaj - KLIK. Jeśli sprawdzałeś je programowo, to nigdy nie masz pewności, czy to przynajmniej przybliżone napięcia. Takie programy (a nawet BIOS) są niezwykle niedokładne.

To może być karta graficzna, gdyż u mnie jest podobnie. Przegrzana karta pracuje bez problemu podczas testu graficznego, ale gdy rozpoczyna się test procesora, wówczas karta dopiero wtedy reaguje na swoją temp., nigdy podczas testu graficznego. Nie jest też wykluczone, że czujnik karty graficznej kłamie... W tej chwili mógłbyś zrobić tak. Zdjąć chłodzenie karty graficznej. Posmarować rdzeń nową pastą termoprzewodzącą (oczywiście przedtem usuwając starą). Założyć ponownie chłodzenie.

Karta posiada chłodzenie w stylu Silent Pipe Gigabyte'a, czy posiada wiatrak?

@mistrzu93, właściwie w czym Ty jesteś mistrzem? Bo w dziedzinie komputerów chyba nie za bardzo, natomiast opis, który ustawiłeś w swoim profilu dotyczny chyba tylko Ciebie ;]

• 0

#1033 wąhol

wąhol

Początkujący

• 80 postów

Napisano 01 12 2007 - 12:47

Procesor [775] Procesor Intel Core 2 Duo E6750 2.66GHz 4MB
Płyta główna [INT][775] Płyta Abit AB9 QuadGT
Pamięć Pamięć DDR2 2x1GB PC6400 800MHz GeIL Ultra CL4 GX22GB6400UDC
Karta grafiki [PCIE] Karta GeForce 8800GT EVGA 512MB DDR3
Inne Zasilacz Enermax Liberty 500W AWT v2.2

mam problem części wczoraj wieczorem złożyłem w całość i udało mi się zainstalować vistę ale już mi sie wydawało ze coś wolno idzie...często monitor nie reagował przy uruchomieniu..jak już system odpalił okazało sie ze chodzi na 1,6GHz i pamięci na 533MHz...oczywiście wszedłem do bios-a i chciałem zmienić ustawienia ale komp już nie staje na nich pomoże mi ktoś to skonfigurować by chodziło

zdjęcie ekranu powitalnego

http://img102.imageshack.us/my.php?image=dscf2801fe3.jpg
  • 0

#1034 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 01 12 2007 - 14:58

Na początek zaktualizuj bios - masz z marca, od tego czasu wyszły juz 4 nowe http://www.abit.com.tw/page/pl/download/do...KET_TYPE=LGA775 miedzy innymi z obsługa FSB 1333
To powinno rozwiazac problem
  • 0

#1035 wąhol

wąhol

Początkujący

• 80 postów

Napisano 01 12 2007 - 15:31

komp chodzi stabilnie na 413x8 więcej też pójdzie ale pamięci nie wyrabiają więc tak pozostawiam pamięci na 5.5.5.15 413MHz
  • 0

#1036 LukiLukasz

LukiLukasz

Nowy

• 2 postów

Napisano 01 12 2007 - 22:31

Witajcie!pomózcie mi bo nie wiem co mam robic nie chce mi sie właczyc komputer wykakuje mi przy właczaniu komputera napis:veryfuing DMI Pool Data
Boot from CD:
DISK BOOT FAILURE INSERT SYSYTEM DISK AND PREES ENTER!
wkładam płyte z windowca to mi wykakuje: couldn't ntsd!
co mam robic??
wczesniej wyciagałem baterie z biosa, karte sieciową! parametry komputera: Intel celeron 1,2 ,128 sdram co mam robic pomózcie!! moze cos innego naruszyłem nie wiem!

//Edit nazwy postu gdyż łamał regulamin.Wncvirus
  • 0

#1037 ryba1983

ryba1983

Zaawansowany użytkownik

• 677 postów

Napisano 01 12 2007 - 22:41

Sprawdź czy masz dobrze podpięty dysk i napęd nie przestawiałeś żadnych zworek?
  • 0

#1038 rafalkusiak1

rafalkusiak1

Nowy

• 4 postów

Napisano 02 12 2007 - 11:45

Witam. Mam pewien problem. Mianowicie - gdy włączę jakąś nowszą grę i gram z 20-30 min to gra się zawiesza a następnie przechodzi w taki jakby stan wstrzymania. Parametry komputera:
Procesor: AMD Sempron™ 2800 +
Płyta Główna: Gigabyte
Sound: AC'97
Graf: Radeon x550 256 mb
RAM: 512 DDR
Zasilacz: 300W ModeCom
System: Windows XP PRO
Niektórzy mówią że to zasilacz. Tak więc odpinam napęd DVD i mówią że to pomoże jednak nie, dalej sie wyłącza. Nowego zasilacza nie będę kupował gdyż nie mam pewności że to na 100 % on.
Niektórzy mówią że to sterowniki do karty graficznej (i Ci chyba mają racje). Miałem kilka sytuacji że gra mi się zawiesiła i odwiesił się komputer i mogłem grać dalej a rozdzielczość w komputerze zmieniła się na 800x600 i wyskoczył błąd sterowników ATI. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
  • 0

#1039 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 02 12 2007 - 11:52

Stan wstrzymania? Czyli gaśnie monitor i za powiedzmy 30 sekund włącza się ponownie? Jeśli tak, to pierwsze, co zrobiłbym na Twoim miejscu - sprawdził, czy karta graficzna się nie przegrzewa. Uruchom grę na jakieś 15min i dotknij radiator karty graficznej. Jeśli będzie mocno parzył, to znaczy, że karta się przegrzewa, a jeśli radiator będzie chłodny, to na 100% zasilacz nie wyrabia.
  • 0

#1040 rafalkusiak1

rafalkusiak1

Nowy

• 4 postów

Napisano 02 12 2007 - 11:56

No monitor gaśnie lecz nie włącza sie ponownie komputer. Musze resetować. Zaraz sprawdzę to o czym mówiłeś.
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych