Komputer się nie uruchamia/zawiesza
Napisano 20 09 2006 - 16:59
mam "maly" problem z kompem:( otoż jak postoi nieużywany pare godzin to po włączeniu nic sie nie dzieje, monitor się nie załacza, nie slychac zeby startowal itd, jak pochodzi w takim stanie troche <zagrzeje sie:)> to nawet widze na ekranie jak staruje BIOS i sie zawiesza, po kilku takich restartach nawet włacza sie windows <tzn pokazuje sie ekran na ktorym sie system ładuje> i znowu zwis, po jakis 2-3 godz udaje mi sie uruchoic sytem:( ale to tez nie na dlugo < tak moze z godzinke albo i dwie i znowu zwis> co moze byc tego przyczyna? plyta glowna? zasilacz? karta graficzna? kompa mam od 3 lat i kiedys w ramach gwarancji wymieniali mi zasilacz
thx z gory za odpowiedzi:)
Napisano 20 09 2006 - 19:45
Intel C2D E6300
Gigabyte 965P-DS4
GF 7600GS Galaxy Zalman
WD Caviar 250GB 16MB cache
Chieftec 450W
DVD-RW i takie tam [beeep]y
Chodzi o to ze komp mi sie resetuje :/ Na Oblivionie nie zaleznie na jakich detalach czy rozdzielczosci gram po jakims czasie sie resetuje. Dzisiaj mi sie zresetowal normalnie w windzie, bez niczego. Poprostu nagle chwilowa przywieszka i reset. Pierwszy raz mi sie cos takiego zdazylo. Moze to wina STRASZNIE niskiego napiecia na +12V? Sprawdzalem w AIDA32 i Everest i oba programy pokazuja 0.96V na +12V. Zasilacz, jak juz wyzej napisalem, mam Chiefteca 450W. Moze to kwestia zlego podlaczenia kabli na plycie glownej? Ponizej daje link do screena z Everesta:
http://img131.imageshack.us/img131/6859/everestscreenxw2.jpg
EDIT
Przed chwila zauwazylem ze Everest wyswietla 1C na procesorze i 2,3V napiecia na procesorze. Nie wiem czy to blad programu czy czujnikow na plycie glownej bo zaraz po odpaleniu kompa Everest normalnie pokazuje 23C i 1,4V tylko po chwili sie z mienia. W biosie tez jest 23C.
Napisano 20 09 2006 - 19:58
![;]](/public/style_emoticons/default/cwaniak.gif)
Napisano 20 09 2006 - 20:04
A co moze byc przyczyna tych resetow?
EDIT
Przed chwila sprawdzilem co jak nie bedzie tego dodatkowego wtyku 4pin. Musi byc bo wogole karta graficzna sie nie zalacza.
Napisano 20 09 2006 - 20:48
Napisano 20 09 2006 - 21:17
Napisano 20 09 2006 - 22:28
Napisano 20 09 2006 - 23:11
Rootkit nie przetrwa formatowania. To tylko specjalne maskowanie plików przed użytkownikiem i większością aplikacji typu antyvir. Ogólnie rzecz ujmując każda technika pozwalająca ukryć pliki i procesy, bez wiedzy i zgody użytkownika (taka chyba jest definicja, ciągle trwają na jej temat spory). W praktyce osiąga się to przez uruchomienie pewnego rodzaju "sterownika" we wczesnej fazie startu systemu, który dzięki modyfikacjom kluczy rejestru, atrybutów plików itp. powoduje, że system staje się ślepy na pewne sprawy. Rootkit można wykryć porównując zawartość dysku jaką pokazuje zabootowany z niego system z listą plików uzyskanych z niezabootowanego dysku (np. przenosząc go do innego peceta albo odpalając jakiś liveCD). Rootkity wykrywa kilka narzędzi np. Rootkit Revealer, Backlight, czy linuksowy chkrootkit.Nie znam się dobrze na hardware, ale może to być rookit,
Skoro wypróbowane były różne dyski twarde, problem chyba leży po stronie hardware'u. Na początek jak już ktoś wspomniał warto sprawdzić pamięć, napięcia na zasilaczu, temperaturę procesora itd., konflikt kanałów master/slave (chociaż nie sądzę, żeby znajoma z nudów bawiła się zworkami napędów). W takich sytuacjach odpalam jakiś system z CD, robię memtesta, potem na wszelki wypadek odpalam zaktualizoanego antywira, i na koniec już w trybie graficznym próbuję sprawdzić, czy chodzą wszystkie urządzenia.
Napisano 22 09 2006 - 17:33
Może byc wiele przyczyn zaczynająć od zasiłki po pamięć jak będziesz miał czas to poszukaj takiego programu memtest86+ uruchom go spod dosa i sprawdz pamięć jeżeli to nie zadziała próbuj pożyczyć od kogoś zasilacz i wtedy będziesz wiedział.witam wszystkich!
mam "maly" problem z kompem:( otoż jak postoi nieużywany pare godzin to po włączeniu nic sie nie dzieje, monitor się nie załacza, nie slychac zeby startowal itd, jak pochodzi w takim stanie troche <zagrzeje sie:)> to nawet widze na ekranie jak staruje BIOS i sie zawiesza, po kilku takich restartach nawet włacza sie windows <tzn pokazuje sie ekran na ktorym sie system ładuje> i znowu zwis, po jakis 2-3 godz udaje mi sie uruchoic sytem:( ale to tez nie na dlugo < tak moze z godzinke albo i dwie i znowu zwis> co moze byc tego przyczyna? plyta glowna? zasilacz? karta graficzna? kompa mam od 3 lat i kiedys w ramach gwarancji wymieniali mi zasilacz
thx z gory za odpowiedzi:)
edytowany przez 'ykoops' // poprawione cytowanie posta - brakujący ']" w tagu :-)
Napisano 22 09 2006 - 21:39
Napisano 22 09 2006 - 21:54
Napisano 22 09 2006 - 22:05
![;]](/public/style_emoticons/default/tongue.png)
A moze wie ktos z was dalczego nie moge odpalic linuxa?
szok.... zainstalowalem nowa wersje CPU-Z i wszystko pieknie wyswietla
Napisano 22 09 2006 - 22:07
Przyczyn może być kilka, napisz jakie wersje dokładnie. Na forach danych dystrybucji jest zawsze uaktualniana na bieżąco lista bug-ów i sprzętu sprawiającego problemy. Starsze wersje na 100% mają problemy z dyskami SATA . Na moim wiekowym kompie dawnymi czasy knopixy, auroxy itp. wywalały się nawet na starym poczciwym kontrolerze IDE bodajże produkcji ALi.A moze wie ktos z was dalczego nie moge odpalic linuxa?
Przy knoppixie wywala ze nie moze znalezc jakis plikow systemowych a przy Ubuntu niby laduje "ROOT filesystems" czy cos takiego i tez jest przywieszka. Wyswietla "Ok, booting kernel" i nic.. moge sobie pisac i nic.
Napisano 22 09 2006 - 22:09
Knoppix chyba powinien dzialac bo byl dany do Laptopa starszej a tam niby jest SATA (chyba ze spredawca wcisnal kit albo sie pomylil) i tam sie normalnie odpala.
Napisano 22 09 2006 - 22:42
Zajrzałem na forum ubuntu :/, jest tam sporo wątków z kontrolerami SATA a wiekszość w tonie jak poniższy:
"Jądra <2.6.17 nie działają z niektórymi kontrolerami SATA. Spróbuj z instalacją Edgy Efta bądź innego systemu z jądrem instalacyjnym 2.6.17."
Użytkownik bipiw edytował ten post 25 05 2013 - 00:35
Napisano 22 09 2006 - 23:06
![;]](/public/style_emoticons/default/tongue.png)
Napisano 23 09 2006 - 11:06
Ściągnij np. eXpres Cheksum Verifier, programik darmowy, potrzebny jest plik .md5 z sumą kontrolną obrazu płyty ubuntu (jest do ściągnięcia z witryny ubuntu). Programik wymaga aby obraz .iso i plik .md5 były w jednym katalogu. W obsłudze jest banalnie prosty, wystarczy podać mu gdzie jest plik sumy i dać start.
Napisano 24 09 2006 - 22:59
Napisano 24 09 2006 - 23:43

Napisano 27 09 2006 - 16:31

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych