Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#1481 kazikpl

kazikpl

Nowy

• 3 postów

Napisano 16 02 2008 - 22:33

Witam, potrzebuje waszej pomocy ponieważ nie mogę poszukać sterowników dla mojej płyty głownej (ASUS P5LD2-SE) i sterowników dzwięku. Proszę was o podanie linków, z których będę mógł ściągnąć. Posiadam Windows Vista 64x Z góry dzięki.

• 0

#1482 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 16 02 2008 - 23:06

KLIK.

• 0

#1483 sancer

sancer

Nowy

• 1 postów

Napisano 17 02 2008 - 17:42

Witam! Mam taki problem a mianowicie: uruchamia mi się ponownie czesto komputer, normalnie korzystam, i w pewnym momencie jest restart, tak jakby. Jezeli nie podchodze do PCta i zaczne z niego korzystac tazke pojawia sie taki restart co moze byc tego przyczyną ? To jest naprawde bardzo uciżliwe przy korzystniua z PCta. czekam na odp.
  • 0

#1484 Harv

Harv

Nowy

• 2 postów

Napisano 17 02 2008 - 17:45

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem laptopa Toshiba Satellite L40-139. Od zakupu był tam zainstalowany WIN Vista, który chodził bardzo kulawo... Chcąc ułatwić sobie życie i przyjemność pracy wczoraj postanowiłem zarzucić mu starego poczciwego XP'eka. Włożyłem płytkę instalacyjną XP, uruchomiłem ponownie kompa po czym ruszyła instalka. Wszystko przebiegało oki do momentu kiedy instalator poprosił o wybranie partycji do zainstalowania nowego Win'a. Otóż do wyboru była partycja C:, partycja D: oraz partycja F: o nazwie Toshiba vista recovery. Wybrałem oczywiście C. Oprócz tego, aby trochę wszystko uporządkować usunąłem wspomnianą partycję F, uznając ją już za bezużyteczną. Dysk C sformatował się bez żadnych problemów, po czym komp uruchomił sie ponownie. I na tym koniec... Komputer włącza się, ale nie ma żadnej reakcji, nic się nie dzieje i widoczny jest tylko ekran powitalny TOSHIBA. Pomóżcie proszę! Czy jest to uszkodzenie sprzętowe, czy też namieszałem podczas instalacji? Proszę o odpowiedź!
  • 0

#1485 webtrax

webtrax

Stały użytkownik

• 180 postów

Napisano 17 02 2008 - 18:36

miałem podobną sytuację, w moim wypadku rozwiązaniem okazała się wymiana zasilacza.
  • 0

#1486 Pawełek65

Pawełek65

Początkujący

• 21 postów

Napisano 17 02 2008 - 21:24

Dołączona grafika

WYCZYŚCIŁEM RADIATORY TYLKO ZE RECZNIE WYCIAGŁEM KURZ I TERAZ NIE WIEM CZY KUPIC JAKAS PASTE ABY RADIATORY NASMAROWAĆ CZY TYLKO JESZCZE DOKŁADNIE WYCZYSCIC SPREZONYM POWIETRZEM KTÓREGO JESZCZE NIE POSIADAM.??
  • 0

#1487 yahoo69

yahoo69

Nałogowy palacz, uzależniony od adrenaliny

• 763 postów

Napisano 17 02 2008 - 22:52

kupić paste zdjąc radiator stara paster zdjac wacikiem nasaczonym spirytusem i nałożyc nową cienka warstwe xD

paste termoprzewodzącą z dodatkiem srebra i to nie najtansza xD
  • 0

#1488 Krzysiu2214

Krzysiu2214

Początkujący

• 77 postów

Napisano 18 02 2008 - 11:35

Prosze pomózcie jak to biosie zmienic bo coś porobiłem w sytemie i teraz nie ch ce mi sie uruchomić i chcial bym nowego windowsa zainstalować xD
  • 0

#1489 pash

pash

Zaawansowany użytkownik

• 665 postów

Napisano 18 02 2008 - 11:41

Jezeli chcesz poprostu zbootowac plytke, musisz wejsc w bios i znalezc First boot device bodajze i ustawic na naped cd, dvd czy co ty tam masz. Restartujesz kompa wciskasz jakis guzik podczas uruchamiania i instalujesz systemik. Vuala
  • 0

#1490 Gość_Tobix_*

Gość_Tobix_*

Napisano 18 02 2008 - 12:00

przewaznie opcje bootowania sa w advanced chipset features
  • 0

#1491 elmariano85

elmariano85

Obserwator

• 9 postów

Napisano 18 02 2008 - 14:34

Na początek chciałbym się ze wszystkimi przywitać ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum xD.

A oto mój problem:
Jakiś czas temu chciałem podkręcić sobie ram ale niestety przesadziłem i komputer przestał się włączać. Doradzono mi aby wyjąć na chwilę baterię z płyty głównej, co też zrobiłem lecz niestety nic to nie dało. Oddałem zatem sprzęt do serwisu. Komputer uruchamia się lecz z dziwnym komunikatem, z którym następuje kilka "pisków" i aby go ominąć muszę nacisnąć F1, aby komputer ruszył dalej. Facet z serwisu oddał mi go w takim stanie i powiedział, abym nie zwracał na to uwagi, ale treść tego komunikatu trochę mnie martwi. Nawet jeśli nic nie szkodzi mojej maszynce to trochę mnie to wkurza i wolałbym, aby tego nie było.
Oto treść komunikatu:

" Warning: Your computer "CHIP FAN" fail or speed too low. You can also disable this warning message in Setup. "

Dodam iż sprawdzałem speed fanem i everestem temperatury i wszystko jak na razie jest ok.
Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam

• 0

#1492 pash

pash

Zaawansowany użytkownik

• 665 postów

Napisano 18 02 2008 - 14:37

Tam jest napisane ze mozesz to wylaczyc w "SETUP". Teraz zalezy kiedy dokladnie ci sie to pojawia, pewnie mozna to wylaczyc w biosie. To wyglada jakby komp myslal ze masz wiatraka ktorego nie masz.

• 0

#1493 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 18 02 2008 - 16:09

Komputer wykrywa że nie kręci się wiatrak na procku i dlatego piszczy. Powinno się dać wyłączyć ostrzeżenie, albo mozesz przełożyć wtyczke wentylatora na procku do gniazda z czujnikiem
  • 0

#1494 elmariano85

elmariano85

Obserwator

• 9 postów

Napisano 18 02 2008 - 19:00

No i elegancko. Wszedłem do biosu, znalazłem to ostrzeżenie, wyłączyłem je i już nie ma tego komunikatu. Dziękuję za pomoc.
Spróbuje jeszcze przełączyć ten kabelek do czujnika bo kiedyś ten komunikat może sie przydać jak by coś faktycznie zaczęło szwankować ;-) . Mam jeszcze pytanie, czy każdy komputer posiada te czujniki? A jeśli tak to gdzie mogę zlokalizować tą wtyczkę? Pozdrawiam
  • 0

#1495 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 19 02 2008 - 10:37

W zaszadzie wszystkie nowsze płyty maja takie zabezpieczenie. Wtyczke zasilającą wentylator procesora powinieneś podpiąć do gniazdka oznaczonego CPU fan - powinna być w pobliżu gniazda procesora
  • 0

#1496 Harv

Harv

Nowy

• 2 postów

Napisano 20 02 2008 - 08:50

Dzisiaj odebrałem kompa z serwisu. Zainstalowali tak jak chciałem XP, skasowali 140 zeta i po kłopocie (mam nadzieję) Teraz mam nadzieję, że poradzę sobie ze sterownikami.
Pozdrawiam!
  • 0

#1497 luxy

luxy

Nowy

• 4 postów

Napisano 20 02 2008 - 10:51

Witam.Przedwczoraj stała się rzecz straszna.Otóż nawalił mi komp każdy z was zapewne wie co to znaczy :( Mam nadzieję że pomożecie mi rozwiązać problem,a objawia się on następujaco.Po włączeniu komputera ruszają wiatraki procesora i karty graficznej,a kontrolka na płycie świeci na zielono,czyli jak zwykle ale niestety monitor pozostaje czarny, nie ma na nim kompletnie nic nawet kontrolka monitora pokazuje stan czuwania.Sprawdzałem karte graficzną i jest ona sprawna procesor się grzeje,na pierwszy rzut oka wszystko wygląda ok,ale niestety komputer pozostaje gluchy.Mój sprzęt to płuta asus A8R athlon 64 3200+ giga pamieci ram i radeon x700. Restartowałem bios ale to też nie przynosi rezultatu.Chcę jeszcze wspomnieć że sprawdzałem każdy komponent na innym kompie rócz płyty i proca bo nie mam możliwości.Proszę o pomoc.
  • 0

#1498 still

still

Początkujący

• 149 postów

Napisano 20 02 2008 - 11:04

Podaj markę i moc zasilacza. Sprawdź, jeśli masz możliwość, czy komp działa na innym zasilaczu. Bo w większości przypadków to on jest winny. Możesz także pooglądać kondensatory na płycie głównej czy nie są napuchnięte czy rozlane.
  • 0

#1499 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 20 02 2008 - 11:25

Czy komputer wydaje dziwne dźwięki, tak jakby sam się resetował? Dysk i napęd rusza od początku, jak to jest po standardowym resecie?
  • 0

#1500 luxy

luxy

Nowy

• 4 postów

Napisano 20 02 2008 - 11:47

Sprawdzałem na innym zasilaczu i jest to samo,kondensatory nie są uszkodzone.Natomiast kontrolka napedu nie daje sygnalow uruchamiania na tym komputerze dziwne dzwięki nie występują.Czy jest możliwe że komputer będzie tak się zachowywał jeśli zostaną wyłączone kontrolery ata lub wlaczone sata? mój brat coś mówi ze mógł przełączyć w biosie,dopiero mi sie przyznał ze coś kombinował i przełaczył jakaś opcje w której na pewno był wyraz sata twierdzi ze chyba to włączył
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych