Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#1721 cichy56

cichy56

Początkujący

• 30 postów

Napisano 27 03 2008 - 09:24

Koleś mi powiedział że wina tkwi w bezprzewodowej myszce bądz klawiaturze. Powiedział że nie może być tak że myszka jest przewodowa a klawiatura bezprzewodowa, albo odwrotnie: klawiatura przewodowa a myszka bezprzewodowa,i że musi być albo to i to przewodowe, albo to i to bezprzewodowe. Wydało mi się to dziwne tłumaczenie, ze koles mnie poprostu zbywa.

nie znam się za bardzo na tym ale... :) co ma myszka i klawiatura do tego, że komputer się nie chce włączyć ;)

• 0

#1722 Szymi3

Szymi3

Obserwator

• 9 postów

Napisano 28 03 2008 - 13:04

Nie kreciles proca lub grafy ??

• 0

#1723 Wrzosek8

Wrzosek8

Nowy

• 2 postów

Napisano 28 03 2008 - 22:17

Witam.

Nam takowy problem...

Odpalam komputer ale nie wczytuje wogole systemu operacyjnego. Dysk i wszystko inne czyta ladnie, jest czasami nawet okienko wyboru czy chce odpalic windowsa w trybie awaryjnym czy normalnym ale jak cos wybiore to pojawia sie czarne okienko z migajaca " _ " i na tym koniec... Dzieje sie tak niezaleznie od tego jaki dysk podlacze do komputera (rozne dyski i systemy Windowsa).

Sprawdzalem tez grafike z drugiego kompa i zasilacz (bez zmian)...

W biosie wszystko wczytuje i dziala bez problemow.

Stalo sie tak jednoczesnie z tym jak dysk bedacy w tym komputerze przestal wczytywac windowsa, a pozniej nawet partycje (nie szlo ich sformatowac i zainstalowac windowsa). Nie udalo mi sie go rowniez zainstalowac na zadnym innym podlaczonym dysku...

Koncza mi sie juz pomysly co moze byc tego przyczyna...

Konfiguracja sprzetowa to - athlon xp 2000+, 512 DDRAM 233, zasilacz Coden 300W, Grafika - MVGA-NVG17GAM 64Mb, Plyta główna - AK32A V 2.1

Nie znam dokladnej konfiguracji grafiki i plyty glownej :) nie mam zadnych papierow a kupilem go i uzywala moja starsza wiec sie za bardzo nie orientuje :)

Ma ktos jakies pomysly?
  • 0

#1724 66jedrek

66jedrek

Obserwator

• 5 postów

Napisano 28 03 2008 - 22:43

Nie kreciles proca lub grafy ??

Nie, nigdy nic nie podkręcałem... A jedyną "modyfikacją" była zamiania sterowników karty graf. na nowsze jakieś pół miesiąca wcześniej, ale wszystko chodziło dobrze...
  • 0

#1725 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 28 03 2008 - 22:50

to co piszesz nie wydaje mi się możliwe! Poszła chyba płyta - konkretnie: kontroler dysku. Ale powinien być drugi. Podłącz pod drugi kontroler (zwykle taśma "wisi").
  • 0

#1726 Gość_g00di_*

Gość_g00di_*

Napisano 28 03 2008 - 23:20

Mam ten sam problem z dyskiem 10GB na którym chciałem zainstalować Win98SE. W trakcie, formatowania dysk się zawiesił i tyle raczej trzeba będzie go wymienić, nawet w Biosie nie wykrywa jego nazwy i modelu. W twoim przypadku to albo kontroler na płycie tak jak kolega napisal albo sam dysk, czasem pomaga też wymiana taśmy na nową. Sprawdź dysk na innym komputerze.
  • 0

#1727 Wrzosek8

Wrzosek8

Nowy

• 2 postów

Napisano 29 03 2008 - 12:33

dysk sprawdzilem na innym komputerze i nie wczytuja sie 2 partycje ale do tej na ktorej mam windowsa mam dostep (zreszta dysk juz nowy kupilem i sprawdzalem na 2 innych ktore mam w drugim PCecie).

Jesli chodzi o Bios to wszystko czyta. Wszystkie podzespoly i kazdy dysk ale do windowsa juz nie startuje wiec to raczej nie wina dysku.

Sprawdzalem tez na drugiej tasmie (zarowno drugiej na tym komputerze ktory sie nie wlacza jak i podmienilem tasmy z tego dobrego)
  • 0

#1728 Naruto

Naruto

Początkujący

• 21 postów

Napisano 29 03 2008 - 23:29

Witam uruchamiam komputer, ładnie sie wczytuje i gdy ma pojawic sie zapraszamy to nie ma wtedy obrazu, a wiem ze komputer sie uruchamia bo jest ten dźwiek systemowy
Wczoraj chodził dziś już nie

Mam 2 dyski i gdy przełączę sie na drugi to wszystko dziala

Co moze być przyczyną ???

Prosze o pomoc
  • 0

#1729 still

still

Początkujący

• 149 postów

Napisano 30 03 2008 - 04:10

napisz cos wiecej o swoim kompie i jakie masz te dyski
  • 0

#1730 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 30 03 2008 - 09:02

Myslę że to kwestia sterowniów albo xle ustawionego odświeżania. Zobacz czy w trybie awaryjnym będzie obraz.
  • 0

#1731 Naruto

Naruto

Początkujący

• 21 postów

Napisano 30 03 2008 - 21:45

W trybie awaryjnym jest obraz

Parę dni temu przed tym zepsuciem mialem problemy kompem niechcial sie uruchomić, winą była myszka robiła zwarcie, wymienilem na nowa, gdy uruchamiam kompa to nie ma obrazu, dodam jeszcze ze płyta [beeep] była odkręca jak i procek wyjmowany ale to nie ma nic do tego

• 0

#1732 seba1213

seba1213

Nowy

• 1 postów

Napisano 02 04 2008 - 00:26

Witam! Mam problem z nowym laptopem. Początkowo wszystko było ok. Ale po jakimś tygodniu zaczął się długo uruchamiać Windows.
Wszystko początkowo jest ok, ale zanim pokażą się ostatnie ikonki(antywir, sieć) mija jakieś 5 min. Po odinstalowaniu antywira jest tak samo. W tym czasie nie mogę uruchomić folderu Mój komputer (pojawia się folder z pustą zawartością). Programy Windowsowskie się nie uruchamiają. Ale słowniki, pliki MS Ofiice uruchamiają się normalnie. Czym to może byś spowodowane?

• 0

#1733 Gość_Wojtex16_*

Gość_Wojtex16_*

Napisano 02 04 2008 - 18:29

Jakiś trojan , wirus spywate?
Podaj loga programu Hijackthis i combofix (poleciłbym założyć wtedy nowy temat w dziale bezpieczeństwo i tam podać te logi, a w tym dziale podać linka do tego twojego tematu z logami).
  • 0

#1734 Choman

Choman

Nowy

• 3 postów

Napisano 02 04 2008 - 20:38

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum.
Mianowicie mam od kilku lat problem z komputerem. Resetuje sie on przy starcie różnych gier. Doradzono mi, abym sprawdził RAM, tzn. przełączyć kości czy coś podobnego. Jednak doświadczona osoba poradziła, że to może być grafika, gdyż komp się resetuje nie przy instalacji gry, ale kiedy już jest zainstalowana i zaczynam w nią grać. Poradziła mi ta osoba również, żeby zrobić test programem 3D Mark 2001 SE. Zrobiłem test, ale kiedy pojawiała się jakaś scena z gry w tym teście pojawił się niebieski ekran z jakimś błędem i komputer należało zresetować (kiedyś się sam resetował, ale zmieniłem w ustawieniach, żeby nie było automatycznego restartu systemu) w gruncie rzeczy test nie doszedł do skutku. Bardzo proszę o pomoc i doradzenie rozwiązania problemu. Pozdrawiam.
  • 0

#1735 S4TYR

S4TYR

Początkujący

• 10 postów

Napisano 02 04 2008 - 22:42

Przyczyn moze byc wiele , napewno jest setka podobnych pytan na forum.
- za slaby zasilacz
- przegrzewajace sie cpu albo karta graficzna gpu/pamieci
  • 0

#1736 still

still

Początkujący

• 149 postów

Napisano 03 04 2008 - 02:13

podaj konfig kompa. Jak przedmówca stwierdził, problem może być z zasiłką lub coś się przegrzewa. Sprawdź temp. podczas normalnej pracy i w stresie.
  • 0

#1737 Choman

Choman

Nowy

• 3 postów

Napisano 03 04 2008 - 07:16

Oto mój komp (nie jest on nowy, bo ma prawie 4 lata)
Microsoft Windows XP Proffesional Wersja 2002
AMD Athlon ™ XP 2200 + 1.35 GHz, 256 MB RAM

Jeśli chodzi o zasilacz - jak najlepiej sprawdzić, że ten akurat jest do kitu, a jeśli chodzi o kartę graficzną - jak ja sprawdzić, że jest lipna, bo testu 3D Markiem nie zrobię, bo na tym teście jak wspomniałem tez się resetuje. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
  • 0

#1738 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 03 04 2008 - 08:40

Zasilacz - otwórz obudowę i przeczytaj co jest na tabliczce naklejonej na nim- najważniejsz eparametry to firma i moc
Temperaturę karty sprawdzisz jakimś programem (np. evrest), a gdyby nie miała czujnika to pomacaj paluchem jaką ma temperaturę, zwłaszcza na radiatorze.
Procesor masz coś za nisko taktowany, powinien mieć 1800, pewnie ci się magistrala przestawiła
Procek i ilość ramu to nie jest konfiguracja, dalej nie wiemy jaką masz np. kartę graficzną, dyski itp.
  • 0

#1739 Choman

Choman

Nowy

• 3 postów

Napisano 03 04 2008 - 19:10

Karta graficzna:
NVIDIA GeForce FX 5200 (Microsoft Corporation)

A co do dysków, mam podzielone na dwie partycje C i D, moje odpowiedzi mogą być nie dokładne, bo nie jestem tak zaawansowany, użytkownikiem jak ty.

Napis na zasilaczu bardzo trudno odczytać, później rozkręcę kompa, to podam dane na nim.
  • 0

#1740 dj.zombi

dj.zombi

Nowy

• 2 postów

Napisano 05 04 2008 - 17:19

Witam!
Mam problem, ostatnio troche pozmieniałem częsci w kompie i po paru interwencjach w serwisie w związku z pewnymi nieprawidłościami mam już go w domu. Aleee :) jeśli zrobie uruchom ponownie komputer to nie chce się odpalić windows, odpala się bios, komputer pika i za moment znowu pojawia sie bios i tak w nieskonczoność, pomaga tylko wyłączenie kompa z listwy :/
Dzięki za pomoc
Pozdrawiam
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych