Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#1741 Gość_Wojtex16_*

Gość_Wojtex16_*

Napisano 05 04 2008 - 17:37

Co to częsci pozmieniałeś? Podaj co miałeś wcześniej i co masz teraz. Napisz jeszcze jaki masz dokładnie zasilacz.

• 0

#1742 Adams

Adams

Początkujący

• 67 postów

Napisano 05 04 2008 - 23:13

sprobuj aktualizowac bios -mialem cos podobnego :)

• 0

#1743 Marko_

Marko_

Stały użytkownik

• 279 postów

Napisano 05 04 2008 - 23:38

Po "piknięciu" - przez moment na ekranie powinien być widać opis błędu. Dostosuj ustawienia BIOSu do nowego sprzętu uaktualnij tablicę ESCD. Ponawiam prośbę Wojtex16. Podaj sprzęt a postaramy się wskazać źródło konfliktu. Wymianę BIOSu proponuję po ustaleniu błędu, (Jeśli będzie konieczna).
  • 0

#1744 dj.zombi

dj.zombi

Nowy

• 2 postów

Napisano 06 04 2008 - 08:18

wymieniłem zasilacz, karte miałem geforce 2 64 mb a teraz radeon 9500 chyba, miałem 256 mb ramu a teraz 1 gb na ddr, dysk doszedl 160 gb
  • 0

#1745 Gość_Wojtex16_*

Gość_Wojtex16_*

Napisano 06 04 2008 - 10:21

A dokładnie co to za zasilacz? Z jakiej firmy? I jaka jest jego moc? Bo dalej nic o twoim zasilaczu nie wiemy.
  • 0

#1746 d_woj

d_woj

Nowy

• 4 postów

Napisano 07 04 2008 - 10:34

Temat absurdalny ale tak jest-komputer odpala, nastepnie zaczyna pracowac wolniej a na monitorze nic nie widac(od samego wlaczenia nic nie widac)...
Do biosu dostac sie nie moge bo nie widze nic na monitorze...
Domyslam sie ze to moze byc grafa, RAM lub plyta...

Po wyjeciu ramu, grafy, odpieciu wszystkich podezspolow(dyski, cd itp) slychac ciagle dlugie piski takie piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii itd...

Po wlozeniu karty graficznej dzieje sie to samo.
Po wpieciu kostki RAMu dzwieki znikaja ale nadal nic nie widac na monitorze.
Nie mam jak sprawdzic podzespolow bo u mnie wszystko jest na szynie PCI a tam na expresie...

Grafa to n-vidia 6200 turbocache 64bit, plyta glowna to MS-7046 a pamiec ram to ddr2 na szynie 400mhz...

Wczesniej wszystko chodzilo jak trzeba. Wyjalem dysk i wlozylem po jakims czasie spowrotem i pojawil sie ten problem.

Wyjmowalme juz baterie od biosa ale to nic nie dalo...

Co to moze byc?

Prosze o pomoc bo komp nie jest moj :)
  • 0

#1747 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 07 04 2008 - 12:21

Hmm , ja tak miałem jak mi zasilacz umierał :)
Zobacz czy wszystkie wtyki zasilające są na swoim miejscu.
  • 0

#1748 d_woj

d_woj

Nowy

• 4 postów

Napisano 07 04 2008 - 13:08

No niestety sprawdzilem zasilacz i to samo...

Oprocz glownego wejscia zasilacza jest jeszcze jedno 4-pinowe (kwadrat) ktorego moja plyta nie ma... ale mysle ze to nie mialo znaczenia prz sprawdzaniu zasilacza...

A jakie wtyki zasilajace masz namysli? Od wentylatora procka? dyski, stacje cd itp nie maja tutaj raczej znaczenia...

Czy takie objawy moze miec uwalona kosc ram? A moze slot? Ale przekladalem kosci do innych slotow i to samo...

Postaram sie jak najszybciej zalatwic sobie jakas kosc ramu i sprawdze co sie bedzie dzialo...
  • 0

#1749 narutolc

narutolc

Nowy

• 1 postów

Napisano 07 04 2008 - 13:41

Witam
Zakupiłem ostatni płytę główna GIGABYTE GA-M56S-S3 tutaj link: http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-m56s-s3.html

No i mam z nią problem postanowiłem złożyć komputer wiec tak uczyniłem poskladałem ale gdy już wszystko zrobiłem nie było ekranu na monitorze.Myślałem ze coś z karta nie tak ale podłączyłem do innego komputera i działała.
Na płycie nie ma żadnych zworków a jestem zielony w tych rzeczach i nie wiem czy powinny być czy nie.
Mam procesor AMD Athlon +4400 AM2 który na 100% jest sprawny i działa z ta płyta główna.
Nie wiem co mam zrobić z tym ze nie ma obrazu jeden koleś powiedzial ze płyta jest zwalona może ktoś miał taki problem i udało mu sie go rozwiązać
proszę o pomoc
wszystkie podzespoły które podłączam do płyty są sprawne na 100%
  • 0

#1750 albat

albat

Obserwator

• 6 postów

Napisano 07 04 2008 - 21:07

a moze procesor? ja tam mialem (stare to czasy jeszcze - PII ) przejsciowka pomiedzy plyta a procesorem.. koledze ostatnio padla grafa.. podobne objawy.. jedynym rozsadnym rozwiazaniem bylo by sprawdzenie z osobna wszystkich glowych komponentow... jesli masz kilka kosci ram to ram sprawdzisz u siebie..ale plyty, procesora, grafy (jesli masz jedna) nie sprawdzisz bez zastepczych elementow.. sproboj karte dzwiekowa (jesli masz niezintegrowana)
  • 0

#1751 d_woj

d_woj

Nowy

• 4 postów

Napisano 08 04 2008 - 07:40

Nie bardzo rozumiem po co mam sprawdzic karte dzwiekowa? :) Zeby sprawdzic sloty? Sloty sa raczej dobrze wkladalem karte WIFI i dioda mrugala poprawnie...

Musze pozalatwiac komponenty i sprawdzac...bedzie ciezko ale moze sie uda. Do serwisu nie wiem czy warto isc bo pewnie za sama diagnostyke zawolaja ze 200zl.

Cholera ale sie wkopalem...

• 0

#1752 Kwiatek92pk

Kwiatek92pk

Nowy

• 1 postów

Napisano 09 04 2008 - 20:55

witam ! gralem sobie na komputerze i nagle kompputer niespodziewanie sie zawiesil niw pozostalo mi nic innego jak reset.A po rescie wyskakuje taki komunikat : "Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key_ " Gdy prubuje sformatowac to pisze ze Instalator nie znalazl zadnych istniejacych dyskow na tym komputerze .......... kiedys mialem podobny problem ale po paru probach i resetach dalo sie zainstalowac normalnie i wszystko dzialalo. moze to sie stalo poniewaz pare dni wczesniej pisalo ze malo miejsca na dysku a nic nie usunalem ,naprawde nie wiem i PROSZE O POMOC Dołączona grafika

• 0

#1753 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 09 04 2008 - 22:04

Witam; czy BIOS wykrywa dysk, jeśli nie to go zresetuj i potem zobacz czy wykrywa dysk.
  • 0

#1754 skwar

skwar

Obserwator

• 5 postów

Napisano 11 04 2008 - 19:55

Przeleciałem FAQ odnośnie zwiech komputerów, ale nie mogę się do niczego dopasować.
Płyta główna MSI kt3 ultra2 procesor Athlon XP2400+, karta radeon 9600 Pro, pamięć elixir (400MHz) 512MB. Wszystko chodzi dopóki nie włączę najprostszej nawet gry (lub demo gry dołączonej do karty graficznej). Następują najpierw zacięcia, a potem zawieszenie sprzętu.
Zasilacz 400W nowy, próbowałem na innej sprawnej karcie graficznej, innym procesorze i nawet pamięci i nic!Dołączona grafika
Obniżyłem nawet temp. procesora nowym coolerem o 15 stopni i nic.
Sprawdzałem wizualnie kondensatory i wyglądają OK tj. nie wybrzuszone, ale:
- gdy sprawdzam napięcia w biosie wartości napięć ciągle skaczą Vcore 1.6-1.648 V inne jeszcze więcej.
- co parę sekund giną też obroty coolera.
Przez to podejrzewam płytę, dokładniej brak stabilizacji napięć spowodowany uszkodzeniem kondensatorów.
Jeśli ktoś ma jakieś sugestie to bardzo proszę o podpowiedź.
  • 0

#1755 sklsk

sklsk

Stały użytkownik

• 232 postów

Napisano 11 04 2008 - 19:59

sprawdź na innym zasilaczu
jaki to zasilacz
  • 0

#1756 skwar

skwar

Obserwator

• 5 postów

Napisano 11 04 2008 - 20:14

Zasilacz "Take me 400W". Mierzyłem napięcia na molexach do dysków i sztywno trzyma, ani drgnie, a w tym czasie w biosie pływa.
  • 0

#1757 Weksel

Weksel

Intel inside

• 646 postów

Napisano 12 04 2008 - 21:25

Wydaje mi się, że to raczej wina softu a nie hardware. Spróbuj postawić na nowo windowsa.
  • 0

#1758 hary

hary

The Untouchable

• 791 postów

Napisano 13 04 2008 - 18:26

Jak by to była płyta to komp wieszał by sie nie tylko przy grach ... Stawiał bym raczej na zasilacz.
  • 0

#1759 skwar

skwar

Obserwator

• 5 postów

Napisano 14 04 2008 - 10:22

Doszło jeszcze do zawieszeń podczas uruchamiania programu diagnostycznego PC ALert (MSI). Wtedy zaczął się zacinać i zawiesił - był znacznie obciążony. Spróbuję odłączyć mu trochę bebechów to powinno odciążyć zasilacz i jednoznacznie wskazać właśnie na słabą wydajność zasilania.
  • 0

#1760 fatalxx

fatalxx

Nowy

• 1 postów

Napisano 14 04 2008 - 21:22

Od wczoraj, moj komputer zaczal tak scinac ze nieda sie nic robic :/ mianowicie wszystko jest ok do puki niewlacze np. panelu sterowania ktory otwiera sie 30 minut, lub byle jakiego pliku lub programu po ktorym komp sie scina i zostaje restart. Podejrzewam ze jest to wirus. Probowalem zformatowac dysk C i zainstalowac nowy system, lecz DVD ROM takze jest zablokowany, otworzylem go wyczyscilem i dalej niewczytuje plyty z systemem, raz mi sie udalo lecz przy ładowaniu jakis tam plikow z plyty komp sie zawiesił. Oczywiście antywirus takze nie chce sie otworzyć, w pewnym momencie na skanowaniu sie przestaje, zawsze na tym samym pliku. Czy jest szansa ze nie bede musial zanosic kompa do naprawy?
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych