Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#1781 Simpek21

Simpek21

Obserwator

• 7 postów

Napisano 15 04 2008 - 22:01

Wiem że to jest złom ;] Czekam do soboty na nowy :P ;]
I jak odpalam kompa na zintegrowanej karcie graficznej to chodzi mi prawidlowo komp. To czego to jest wina? :P :P

• 0

#1782 Rideee

Rideee

Nowy

• 4 postów

Napisano 15 04 2008 - 22:49

Widzę że sam otwiera ci się BIOS, dzieje się to wtedy gdy zmienisz konfigurację sprzętową komputera, uaktualni tablicę ESCD zapisz i wyjdź z biosu. Restart widzi HDD ?

dzięki za wskazówkę ale powiem szczerze że nie wiem jak to zrobić, dało by rade mniej więcej nakierować? oczywiście nie każdy bios jest identyczny ale mniej więcej.

• 0

#1783 Marko_

Marko_

Stały użytkownik

• 279 postów

Napisano 17 04 2008 - 21:28

Poczytaj tego PDFa :
http://www.portalinformatyczny.pl/dow/i1.pdf
Sprawdź ustawienia pod kątem sprzętu który posiadasz.
Gdy zapiszesz BIOS komputer się z restartuje, jeśli wszystko jest OK BIOS przeszukuje dyski w poszukiwaniu systemu operacyjnego - Jeśli nie wyświetla komunikat błędu (piszczy) lub uruchamia się ponownie (BIOS)- jeśli jest to wina np.: błędnej konfiguracji. Wtedy musisz szukać, lub załadować domyślny BIOS. Jeśli to nie pomaga odłącz wszystkie stacje HDD, DVD, CDROM, FDD uruchamiasz BIOS, zapisujesz i restart. Prawdę mówiąc błąd jest trudny do ustalenia ale drogą eliminacji możesz ustalić przyczynę.
  • 0

#1784 Feni

Feni

Nowy

• 2 postów

Napisano 18 04 2008 - 00:41

Witam,
Mam Problem Z Nowo Zakupionym Komputerem.
Otóż Zaznaczam Komputer Jest Serii Packard Bell BV (ipower x9103)
Grafa: Ge Force 8600 GS ram 3070 MB (Tak Tak Sterowniki Mam Nowe Pod Tą Kartę Directxa Najnowszego)
Procek: Q6600 2.40Ghz (4CPUs)
Wszystkie Sterowniki Jakie Są Możliwe Posiadam Osobiście Je Ściągałam I Wgrywałam.
(Komputer Jest Specjalnie Pod Gry I Na Dużą Wydajność Graficzna Że To Tak Ujmę)
Po Prostu Kiedy Potrzebuje Więcej Nie Wiem Pamięci Wirtualnej Czy Cokolwiek Tzn Włączę Grę Czy Leci Film To Procek Zaczyna "Pierdzieć"
Nawet Gdy Czasem Ruszę Myszką, Po Prostu Jakby Tam Gdzieś Było Koło Zębate I Zaczynało O Coś Sie Ocierać...
I To Nie Wszystko, Bo Gdy Dajmy Na To Załączę Nawet Starą Grę Mhm... Powiedzmy Heroes 4 (Gdzie Powinno Wszystko Pięknie Chodzić)
Obraz Wygląda Jakby Leciał W "Klatkach" Tzn Skaczę Taki Pasek Poziomo A Gdy Już Procek Pada To Obraz Staje W Miejscu I Po Prostu Trzeba Reset Bo Komputer Nie Daje Znaku "Życia"
Osobiście Po Nie Kąd Znam Się Na Komputerach Ale Nie Mam Bladego Pojęcia Z Kąd Się To Mogło Wziąść
Ah Kupując Komputer Był Na Nim Windows Vista Sterowniki Było Wszystko Było Pięknie Lecz Był Ten Sam Problem...
Wdzięczna Bym Była Za Odpowiedź Bo Jeśli Mam Iść Do Media I Czekać Z Kilka Miesięcy Zanim To Załatwią To Wole Plomby Rozwalić I Sama Potraktować Go Z Buta :P

Eh I Zapomniałam Wspomnieć Gdy Wchodzę W Uruchom Na "dxdiag" I Zakładka -> Ekran Pokazuje Mi "Przybliżenie Całkowite Ilości Pamięci" 512.0 mb (To chyba coś jest nie tak)
Pozdrawiam I Peace :D

Tak Anyway (Chyba W Złego Taba Wrzuciłam Swój Temat) Wybaczcie Już Późno To Sama Nie Wiem
  • 0

#1785 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 18 04 2008 - 07:50

Zobacz temp. procka, może się za bardzo grzeje albo wiatraczek Ci źle działa. Albo może to wina zasilacza, w kompie jest wszystko podłączone tak jak powinno być?
  • 0

#1786 sw29l

sw29l

Charlie Don't Surf !

• 1 958 postów

Napisano 18 04 2008 - 08:29

jezeli sie na tym zanasz ( mowa o komputerach) to oddaj go lub wymien na inny. Szkoda sie meczyc i marnowac czasu na dochodzenie co do czego- ma gwarancje. Te komputery ciezko pozniej rozbudowac tzn Pacard Bell podobnie jak Dell, Compaq i HP itp. maja swoje obudowy a w nich swoje plyty glowne wraz ze swoimi wetylatorami itp- to tak nawiasem
  • 0

#1787 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 18 04 2008 - 08:56

Grafa: Ge Force 8600 GS

Komputer Jest Specjalnie Pod Gry I Na Dużą Wydajność Graficzna Że To Tak Ujmę

Jedno drugie wyklucza. Jak komp jest na gwarancji to oddaj go do serwisu, jak przetrzymają za długo to żadaj oddania kasy, pewnie za cenę tego kompa można poskładac coś 2xlepszego
  • 0

#1788 Feni

Feni

Nowy

• 2 postów

Napisano 18 04 2008 - 20:13

No Tak... Ale Jeśli Go Oddam Na Gwarancji To Długo Poczekam A Komputer Mi Jest Pilnie Potrzebny...
Poza Tym Co Mam Sie Sądzić... Wyśmieją Mnie Bo Pewnie Udowodnią Mi Że To Nic Się Nie Stało Przestawią Coś Na Szybko I Będzie Że Ja...
Ja Mieszkam W Niemczech Nie W Polsce, Fakt Lepiej Traktują Ludzi Etc W Takich Sprawach. Ale Założę Się Że Żaden Producent Nie Będzie Chciał Problemów.
Dlatego Tak Czy Inaczej Zrobią Coś Na Moją Nie Korzyść. Sama Już Nie Wiem... To Był Ostatni Komputer Z Tej Serii... Jak Ktoś Powyżej Mówił Że Za Tą Sumę Sobie Poskładam Kompa 2x Lepszego To Wierz Mi Że Nie... W Polsce Podejrzewam Koło 8 Tysięcy Że Taka Stawka Jest Normalna... A W Niemczech Zapłaciłam Za Niego 1200 Euro +/- 4000 k Pln (Zaokrąglam, Nie Wiem Jaki Kurs Jest Aktualnie) W Niemczech Komputery Naprawdę Się Opłaca Kupować. Składać Zapewne Też
Chodź W Takie Coś Się Nie Bawię Bo Z Policją Kontrolną Jest Problem (Strasznie Trzymają Się Zasad) A Na Dodatek Z 30 Metrów Od Siebie Mam Komisariat Policji... Więc Tak Czy Inaczej Nic Nie Rozwiązało Mojego Problemu Eh...
No Nic... Pozdrawiam I Dzięki Za Pomoc.

Dobra Wgrałam Grę Która Potrzebuje Naprawdę Dużo Grafy Etc. I pojawił Mi Sie Taki Błąd:
W Załączniku Jest...
1. Włączyłam Grę Filmik Startowy (Ścinało Się Znów Powstał Pasek A Raczej Paski)
2. Ścieło Pc Poczekałam Chwilę I Wyskoczył Ten O To Błąd: (Załącznik)
Tylko Że Od Razu Uprzedzam Sterownik Nie Może Być Popsuty Bo Był Ściągany Z Oficjalnej Strony Nvidia.com I Na Vistcie Było To Samo!
Może Teraz Ktoś Ma Jakąś Radę...
Mam Domysły Że Być Może Chodzi O Coś Z Monitorem? Stary Nie Jest To LG 17 Cali Plazma.
Nie Wiem Kurde... Eh

Załączone pliki

• 0

#1789 patryk79

patryk79

Nowy

• 2 postów

Napisano 19 04 2008 - 11:35

Od kilku dni mam problem z moim komputerem. System nie wiem dla czego zaczął się zwieszać przy wykonywanie prozaicznie prostych czynności typu otwarcie jakiegoś folderu, wciśnięcie menu start. Od czasu do czasu bywało że na otwarcie jakiejś zakładki trwało kilkadziesiąt sekund. Wtedy pomagał tylko resrt systemu. Sprawdziłem system i pliki kilkoma programami antywirusowymi i nic nadzwyczajnego nie było. Więc sformatowałem dysk. Po zainstalowaniu nowego windowsa xp sterowników i podstawowych programów znowu zaczęło sie to samo (najdziwniejsze ze to co się dzieje nie jest regułą). Do instalacji używam cały czas tych samych instalek i windowsa z którymi nigdy nie miałem problemu. Przed tym wszystkim dołożyłem tylko 1 Gb pamięci (teraz 2 Gb w dualu). Bios nie wykrył żadnych niezgodności sprzętowych.
PROSZĘ O POMOC BO INFORMATYK ZE MNIE ŻADEN.
  • 0

#1790 Weksel

Weksel

Intel inside

• 646 postów

Napisano 19 04 2008 - 11:54

Sprawdź jakimś programem dysk - może pada ;/
  • 0

#1791 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 19 04 2008 - 11:57

Jeśli słyszysz taki dziwny dość cichy dzwięk z dysku i po tym wszystko stoi, to padł Ci dysk.

• 0

#1792 pit1984

pit1984

Nowy

• 4 postów

Napisano 19 04 2008 - 19:27

Witam.Mam wielki problem,podczas grania w jakiekolwiek gry z płyt komp zawiesza mi się i muszę restartować(włączam grę,wszystko jest ok kilka sek. i nagle zawieszka) tak jest za każdym razem.Proszę o pomoc,nie wiem co robic :P

• 0

#1793 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 19 04 2008 - 19:36

No jak zwykle są 3 przypuszczalne powody. Zasilacz już stracił swą dawną moc, procesor lub karta graficzna się bardzo przegrzewa. Napisz jakie masz podzespoły. Zainstaluj też Everesta i zobacz jakie masz temperatury.
  • 0

#1794 pit1984

pit1984

Nowy

• 4 postów

Napisano 19 04 2008 - 20:59

Problem pojawił się chyba wtedy,gdy spalił mi się zasilacz i wymieniłem na inny(nie jestem pewien ,bo rzadko gram).Wiele osób mówiło mi,że to wina zasilacza,który jest naprawdę ostro styrany,ale jakiś czas temu pożyczyłem i zamocowałem całkiem nowy 400W i niestety to samo :P
  • 0

#1795 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 19 04 2008 - 21:11

Może on taki nowy jak tamten stary co? :P Użyj Everesta i zobacz temperatury procesora oraz karty graficznej. A z drugiej strony jak Ci się zjarał zasilacz podczas pracy kompa to niestety mógł coś w nim zrypać.
  • 0

#1796 pit1984

pit1984

Nowy

• 4 postów

Napisano 19 04 2008 - 23:21

W opcji czujnik są podane 3 temperatury:
Płyta główna-26*C
Procesor-54*C
Dysk-39*C
  • 0

#1797 maciekbk1

maciekbk1

Nowy

• 3 postów

Napisano 20 04 2008 - 10:46

Generalnie komputer wiesza się podczas uruchamiania systemu windows xp.

Ale zaczynając od początku. Kiedy włączałem komputer "na zimno" (np. po dwóch dniach albo po nocy) słychać, że dyski odpalają, niby wszystko się włącza, ale nic się nie dzieje. Monitor się nie włącza, nie słychać żadnych dźwięków NIC. Musiałem odciąć dopływ prądu, i ponownie uruchomić kompa i komp odpalał. Zaczęło mnie to trochę irytować. Sformatowałem kompa, instalacja windowsa i sterów przebiegła bez problemu. Wszystko pięknie działało. Po dwóch dniach system zaczął się wieszać podczas ładowania systemu windows. Pasek postępu podczas ładowania zatrzymywał się w miejscu i nic się nie działo, bez względu na to ile czasu bym czekał. Dodam że formatowałem tylko dysk, na którym jest XP (SAMSUNG 160GB), na drugim dysku (40GB) mam zainstalowany ME w razie gdyby coś się zaczęło sypać. ME normalnie działa. Wracając do sedna sprawy, po kilku restartach komp w ogóle przestał się włączać. Odłączyłem napędy (CD-RW i DVD) - myślałem, że może zasilacz nie wyrabia (350W), nie pomogło. Po odłączeniu 40gb dysku komp normalnie się włączył, ale ze względu na to, że na nim tylko była partycja startowa, sformatowałem dysk gdzie był zainstalowany windows xp. Po instalacji xp-ka i sterów wszystko ładnie działało. Myślałem, że problem tkwił w starszym dysku. Jednak wstaje dziś rano - komp ponownie wiesza się przy ładowaniu windowsa. Tryb awaryjny działa, wywaliłem wszystko co mogło by przeszkadzać w ładowaniu systemu z autostartu - żadnej zmiany. Dopiero po wyjęciu kości ramu 512MB komp bez żadnego problemu system odpalił na pozostałej kości 256MB. Teraz jeszcze chcę podłączyć drugi dysk (bo teraz cały czas jest odłączony) i zobaczyć, czy komp się podniesie. Nie wiem czy problem tkwi w płycie głównej, czy raczej jest to kość ramu.

Konfiguracja mojego kompa :

amd athlon xp 2000+
gf3 ti200 128MB
samsung 160GB
wd 40GB
DDR 256MB + wyjęta kość 512MB pc3200
zasilacz DEAR DR-C350ATX 350W
samsung CD-RW
samsung DVD-R

dodam, że jeżeli może to być wina np. zbyt słabego zasilacza, mam włożone do kompa kartę TV WinFast Expert 2000 i SB audigy2, do tego karta sieciowa Realtek.

edit Po podłączeniu drugiego dysku komp i wciśnięciu POWER dyski odpalają, ale nic się nie dzieje. Po włożeniu 512 ramu i odłączeniu starego dysku (40GB) komp zaczyna wydawać :beep: , po 11 sygnałach odechciało mi się liczyć i wyjąłem pamięć. Na 256 wszystko ładnie śmiga.
  • 0

#1798 Gość_Wojtex16_*

Gość_Wojtex16_*

Napisano 20 04 2008 - 11:15

Z tego wynika że pamięć ram chyba 512 jest uszkodzona, sprawdz ją programem MemTest czy GoldMemory.
  • 0

#1799 maciekbk1

maciekbk1

Nowy

• 3 postów

Napisano 20 04 2008 - 15:14

Z tego wynika że pamięć ram chyba 512 jest uszkodzona, sprawdz ją programem MemTest czy GoldMemory.

tylko jak ją sprawdzić skoro komp się nie podnosi kiedy jest ona włożona.

jeżeli chodzi o dysk 40GB to kiedy jest podłączony pod usb to działa.
  • 0

#1800 Gość_Wojtex16_*

Gość_Wojtex16_*

Napisano 20 04 2008 - 18:19

No to pozostaje ci sprawdzić jak działa na innym komputerze.
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych