Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#1821 Daniel W.

Daniel W.

Stały użytkownik

• 259 postów

Napisano 22 04 2008 - 19:53

mogl byc wadliwy,zła marka...Musisz zmierzyc napięcia

pozdrawiam
Daniel

• 0

#1822 -_-

-_-

Nowy

• 4 postów

Napisano 23 04 2008 - 12:54

Witam, błagam o pomoc, bo nie mam pojecia co zrobic :teehee:
Mój problem polega na tym że włanczam komputer, uruchamia sie (troche wolniej jak wczesniej) wchodzi na pulpit i sie od razu zawiesza, nie idzie nic zrobic (myszka chodzi ale żadnej reakcji jak na cos klikne i kursor jest caly czas w ksztalcie klepsydry(że myśli).
A teraz jak doszlo do tego problemu. Jest to świeżo zlozony komputer. Jak go odpalilem to pare godzin jechal bez antywirusa. Potem sciągnelem avasta i chcialem zeskanowac, zaczal skanowac, znalazl kilka trojanów:( i zawiesil sie:(. Prosze o pomoc, Nie chce formata, wczesniej bawilem sie mnoznikiem tylko w dol, zmniejszalem taktowanie, ale to przeciez nie powinno miec znaczenia co nie.
parametry: windows XP, athlon3500+ 2,2Ghz(jeden rdzen), 2x512mb ram ddr2,muzyka,grafika zintegrowana

• 0

#1823 Daniel W.

Daniel W.

Stały użytkownik

• 259 postów

Napisano 23 04 2008 - 13:11

Przed uruchomieniem systemu wcisnij bodajze F8,wejdz w tryb awaryjny..i tautaj pierwsze moje pytanie...Czy mozesz tam normalnie pracowac?...Jezleli tak to uzyj narzedzia konfirguracyjnego systemu tj"Msconfig"...Wyłącz niepotrzebne usługi,programy...POTEM restart..Postaraj sie uruchomić system normalnie,powiedz czy pomogło,jezeli nie będziemy szukać dalej

pozdrawiam
Daniel
  • 0

#1824 caroolioos

caroolioos

Początkujący

• 17 postów

Napisano 23 04 2008 - 15:33

Przeskanuj w trybie awaryjnym all(sdfix'em). Ściągnij sobie za wczasu Spyware Terminator, KAV(wersja 30 dniowa;) lub NOD) oraz COMODO Firewall Pro. Odłącz sieć zainstaluj wszystko krok po kroku, poskanuj, podłącz internet zaktualizuj wszystkie programy on-line. I kłopoty znikną! :teehee:
  • 0

#1825 -_-

-_-

Nowy

• 4 postów

Napisano 23 04 2008 - 22:45

Uruchamiając przez F8 niestety jest to samo :)(. Dodam że przez kilka sekund (3-5) komputer chodzi normalnie, dopiero potem sie zawiesza, jak sie pospiesze zdarze wejsc w jakis program.

Uruchamiając przez F8 niestety jest to samo :teehee:(. Dodam że przez kilka sekund (3-5) komputer chodzi normalnie, dopiero potem sie zawiesza, jak sie pospiesze zdarze wejsc w jakis program.

Uruchamiając przez F8 niestety jest to samo ;](. Dodam że przez kilka sekund (3-5) komputer chodzi normalnie, dopiero potem sie zawiesza, jak sie pospiesze zdarze wejsc w jakis program.
  • 0

#1826 Daniel W.

Daniel W.

Stały użytkownik

• 259 postów

Napisano 24 04 2008 - 17:10

Przez f8,ale w trybie awaryjnym??

pozdrawiam
Daniel
  • 0

#1827 norton

norton

Stały użytkownik

• 283 postów

Napisano 24 04 2008 - 17:46

Hiren's Boot CD i tam masz program antywirusowy - przeskanuj po uruchomieniu komputera z tej płytki. Jeśli to nie pomoże, możesz wziąć dysk do drugiego komputera i przeskanować antywirusem i od trojanów - Adaware. Możliwe, że nie uda Ci się mimo wszysko przywrócić systemu do stanu używalności, dlatego polecam od razu zrobić kopię ważnych danych
  • 0

#1828 kunamaster

kunamaster

Nowy

• 4 postów

Napisano 24 04 2008 - 23:21

Problem jest następujący.
Komputer zawiesza się tylko i wyłącznie podczas gier. Choć czasem potrafi się zawiesić raz na 2 godziny, czasem co 5 min, a czasem w ogóle. Ale nie przy wszystkich grach się zawiesza. Np. Crysis nie zawiesza się. Windows chodzi normalnie, i cała reszta też.
Mam windowsa XP

Zawiesza się i co ciekawe wyłącza się monitor w momencie zawieszenia.

Sprzęt jest taki:
Geforce 8800 GT 512 mb
AMD Dual Core 2.3
2gb ram 800 Mhz samsung
płyta asusa
i zasilacz 400W chieftec

sprzęt nie był podkręcany ani nic z nim nie było robione.

Jak sądzicie czy to wina karty graficznej czy momentami zasilacz nie wyrabia i odłącza się?

Karta graficzna nie przegrzewa się, sprawdzałem.
  • 0

#1829 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 24 04 2008 - 23:29

A temperatura procka w momencie zawieszki? Karta graficzna na pewno nie, jest wystarczająca do gierek. Ram albo zasilacz zostaje. Przetestuj ram jakimś programem typu Memtest lub coś.
  • 0

#1830 shopen

shopen

Początkujący

• 27 postów

Napisano 25 04 2008 - 11:19

Zresetuj zworkę BIOS, sprawdź zasilacz i chłodzenie :teehee: :)
  • 0

#1831 shopen

shopen

Początkujący

• 27 postów

Napisano 25 04 2008 - 18:54

Do innych podzespołów nie można mieć pretensji, bo są świetne. Tu chyba szwankuje RAM, przetestuj memtestem :P :P

• 0

#1832 kunamaster

kunamaster

Nowy

• 4 postów

Napisano 26 04 2008 - 13:55

Sytuacja jest taka.
Temperatura grafiki utrzymuje sie ok 40 stopni.
Ram jest ok. Sprawdzony programem.
Zmiana sterowników karty graficznej nie pomogła.
Sytuacja ma miejsce jak narazie w 2 grach. Wiedzminie i Herosach 5.
Takie gry jak najnowsza fifa, unreal 3, crysis, działają bez problemu.

Robie dziś formata.
Może pomoże :P

Jak macie jakies sugestie to proszę o pomoc

• 0

#1833 maszynista

maszynista

Nowy

• 2 postów

Napisano 26 04 2008 - 21:07

Witam postanowiłem poszukać pomocy tutaj bo nigdzie indziej jej nie znalazłem.Problem z komputerem wystąpił po zmianie płyty głównej(starą szlak trafił).Zakupiłem płytę Fujitsu Siemensa D1875 wszystko pięknie poskładane.Daje prądu a tu nic słychać tylko 3 krótkie dźwięki występujące po sobie , wyjmuje kość 512 ramu i komputer rusza na 256 bez problemu ale jest tak ładnie tylko do następnego uruchomienia potem to jaja jak berety opisze pokrótce problem:daje power komputer startuje okno post pokazuje komunikat o wersji biosu, procesorze, napędach i dyskach o myszce i TU UWAGA na dole napis ERROR Path for installed CPU not loaded .Please run the bios flash update diskiette.Potem komputer dalej się uruchamia i pojawia sie komunikat że nie można zainstalować systemu windows bo plik jest uszkodzony lub nie został znaleziony i napis Windows\system 32\config\system.I komputer staje w miejscu i koniec.Ale ja porobiłem parę doświadczeń i zauważyłem że gdy wtedy komputer wyłączymy z tyłu wyłacznikiem z sieci i ponownie uruchomimy śmiga jak ta lala.POMOCY POMOCY I JESZCZE RAZ POMOCY może to wina biosu o co chodzi z tym path for installed CPU not loaded jak na poczatku ekranu post jest wyswietlony mój procesor Intel Celeron CPU 2.03 itp nie wiem o co chodzi. :P
  • 0

#1834 ryba1983

ryba1983

Zaawansowany użytkownik

• 677 postów

Napisano 26 04 2008 - 21:40

Najprawdopodobniej będziesz musiał wgrać najnowszego BIOS-a pod tą płytkę.Możesz też spróbować przywrócić ustawienia domyślne BIOS przekładając zworkę na płycie głównej-chociaż wątpię że to coś da.
  • 0

#1835 maszynista

maszynista

Nowy

• 2 postów

Napisano 26 04 2008 - 22:18

Z nowszym biosem jest problem bo na stronie fuitsu siemens jest tylko ta wersja z 2004 roku gdzie znajdę nowszy bios do tej płytki.
  • 0

#1836 kunamaster

kunamaster

Nowy

• 4 postów

Napisano 27 04 2008 - 22:53

Format nie pomógł.

Komp dalej się zawiesza.
Temperatury są takie: w windowsie ok 46. W stresie różnie od 50 do 60.
Procek ma ok 35 w windowsie a podczas gry sięga do 55.
To chyba nie za dużo?
Bo nie wiem...

Może to wina wrodzona karty...

A może zasilacz za slaby?
Bo zastawiałem się czy nie zmienić chłodzenia na karcie...
  • 0

#1837 Arkanis

Arkanis

Nowy

• 2 postów

Napisano 28 04 2008 - 00:14

Hmm... a w trakcie gry, zminimalizuj i sprawdz zużycie procesora :turned:
A podzespoły wspaniałe wręcz xD i testowałeś tą ram? tu masz linka : http://www.instalki.pl/programy/download/t...yka/MemTest.php ( wersja 3.6 xD )

Pozdrawiam xD
  • 0

#1838 kunamaster

kunamaster

Nowy

• 4 postów

Napisano 28 04 2008 - 22:08

Ram jest w porządku...
Ale zauważyłem coś innego. Podczas pracy tego programu co mi poleciłeś do sprawdzania ramu dysk dużo pracował i wydaje mi się że z niego dziwne dźwięki dochodziły. Tzn taki odgłos jakby ktoś cmoknął, ale elektronicznie. I wydaje mi się że z dysku to dochodziło bo ucho przykładałem. Jaki jest dobry program do sprawdzenia dysku? Choć czy to możliwe że przez dysk zawieszają się w kółko te same gry nawet po formacie?

Jak wyżej pisałem procek w grach dochodzi do 55 stopni
  • 0

#1839 Marko_

Marko_

Stały użytkownik

• 279 postów

Napisano 28 04 2008 - 22:41

Ja korzystam z tego programu:
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&...+Health+2.1.159
A temperatura procka mieści się w normie.
  • 0

#1840 patryk79

patryk79

Nowy

• 2 postów

Napisano 29 04 2008 - 22:52

Zgadza sie. Padł dysk.
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych