Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#1881 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 05 05 2008 - 19:53

Kręciłeś już coś? W BIOS'ie wszystko na default? Asus'y nie lubią ustawień Auto.

• 0

#1882 masofcer

masofcer

Obserwator

• 7 postów

Napisano 06 05 2008 - 19:39

pierwsze pytanie: Czy kable zasilające są napewno dobrze podłączone(dociśnięte) do płyty?
drugie pytanie: Czy kondensatory są spuchnięte?

a) kable sa dobrze podpiete
:D kondensatory wygladaja ok

• 0

#1883 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 06 05 2008 - 20:54

W takim razie został Ci tylko zasilacz. Weź od kogoś pożycz na moment i przetestuj. Innej opcji nie masz.
  • 0

#1884 Jarod_20

Jarod_20

Obserwator

• 9 postów

Napisano 10 05 2008 - 11:28

Sprawdź styki we wtyczkach od monitora i zasilacza,podejrzewam że to grafa bo miałem już podobny problem i to właśnie ona okazała się winna.
  • 0

#1885 Jarod_20

Jarod_20

Obserwator

• 9 postów

Napisano 10 05 2008 - 11:32

Odpiełem wtyczki łączące zasilacz z płytą główną i za pomocą grubszej szpilki pościskałem styki żeby lepiej dociskały i jak narazie od 12h nie mam żadnego problemu.Być może napięcie czasami było słabo przewodzone i to było przyczyną.Jak coś się zmieni to napiszę.
  • 0

#1886 AbuseArt

AbuseArt

Nowy

• 3 postów

Napisano 10 05 2008 - 15:55

Po pierwsze; witam na forum, z tego co widzę jest tu wysoki poziom, mam nadzieję że jesteście w stanie mi pomóc. Myślę że nie zostawię konta po rozwiązaniu problemu(lub porażce), bo forum jest ciekawe a ja zawsze chętnie pomogę :)

mam laptopa Toshiba L40, wszystko na intelu, SATA itp, przy instalacji win używam poprawne sterowniki ze strony producenta i wrzucam je przez FDD. Właściwie nieistotne bo coś działa, lub nie...

Pojawiły się dziwne problemy podczas bootowania- czasem zdarzało się że komputer nieużywany przez całą noc nie uruchamiał się poprawnie w następny dzień- występował DISK READ ERROR, ale po 2-4 restartach już wszystko wchodziło i mogłem go potem nawet wyłączyć i za godzinę już w większości wypadków działał. Robiłem już diagnostykę*, ale z powodu braku pomysłów postanowiłem zrobić nowe partycje, sformatować i zainstalować jeszcze raz WinXP. Od tego czasu włącz się za każdym razem, ale zdarzyło się kilka razy że wczytywał się niezwykle długo na etapie: biały pasek na czarnym tle. Teraz ogólnie jakoś to działa, ale zdecydowanie za wolno system się wczytuje. Ekran przy ładowaniu systemu, z logo windows pojawia się jakby w zwolnionym tempie, przerywając.

robiłem defragmentacje, próbowałem wszelkie polecenia typu fixboot... nie od wczoraj używam pc'ta... :)

*-wykonana przeze mnie diagnostyka: Chkdsk, Ariolic Disk Scanner, Hd Tune... każdy z nich dał wynik 100% ok.

mam nadzieję że ktoś coś potrafi powiedzieć...
  • 0

#1887 Jarod_20

Jarod_20

Obserwator

• 9 postów

Napisano 10 05 2008 - 16:48

Sprawdź kable,przeczyść styki.Pogrzeb w biosie lub spróbuj z innymi sterami.Ustaw na botowanie z hdd bez innych alternatyw.
  • 0

#1888 AbuseArt

AbuseArt

Nowy

• 3 postów

Napisano 10 05 2008 - 17:30

laptop ma 1,5 miesiąca więc nie sądzę żeby styki były zabrudzone, w biosie nie ma nic ciekawego, jest taki wręcz śmiesznie okrojony. bootowanie próbowałem zmienić i raczej bez różnicy.
  • 0

#1889 przeemi

przeemi

Nowy

• 4 postów

Napisano 11 05 2008 - 00:21

Witam serdecznie!

Dostałem niedawno w ręce komputer dość stary, ale to zawsze komputer :) I tak - dysk był w nim czysty, więc zainstalowałem na nim WIN XP SP2. Niestety po instalacji systemu nie mogłem zainstalować prawie żadnego programu, gdyż komputer się restartował :) Myślałem, że przebiegło coś nie tam w czasie instalacji - więc postawiłem na nim system od nowa, ale nadal to samo tzn. restartuje się...

Wyłączyłem go na ok. 3 h i włączyłem ponownie - działał normalnie przez ok. 5min i zaczął się restartować. I po tym restarcie odrazu jak wchodził windows (pulpit) to po ok. 30-60s sekundach się resetował. Czasami nawet windows się nie załadował do końca i już restart ;/

Na początku typowałem zasilacz. Podłączyłem drugi z komputera, z którego korzystam na codzień - niestety nadal to samo, czyli zasilacz pewnie sprawny...

Wyłączyłem go znów na ok. 3h. Po tym czasie go włączyłem i odrazu uruchomiłem Everest'a i temperatury przedstawiały się tak:

Dołączona grafika

Nie robiłem przez chwilę nic, tylko obserwowałem temperatury i tak w stanie bezczynności zauważyłem następujące zmiany:

- Płyta główna: tutaj temperatura skakała między 20 - 50 stopni
- Procesor - tutaj 30 - 40 stopni
- Aux - tutaj spadło na 19 stopni i stało w miejscu...

Uruchomiłem program (Adobe Reader - choć to ma najmniejsze znaczenie :)) do instalacji i temperatura płyty głównej podniosła się momentalnie na 65 stopni i restart.

No cóż, czyżby płyta główna nadawała się na śmietnik?
  • 0

#1890 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 11 05 2008 - 09:23

Najpierw daj jakiś nawiew na radiator chipsetu. Wentyl 40/50mm powinien wystarczyć...
  • 0

#1891 kumbaw

kumbaw

Obserwator

• 5 postów

Napisano 11 05 2008 - 11:03

Witam mam problem z kompem tzn. jak włącze jakąś grę np. scarface gra po jakimś czasie się zawiesza i musze zrestartować kompa wcześniej przed reinstalem windy nie miałem takich problemów próbowałem też z gta san andreas to samo i w call of duty też.
komp xp athlon 2000+ ~1500mhz
pamięć ram 1gb
karta graficzna radeon 9600 pro
aha i jak jestem w windowsie nie ma takich problemów

• 0

#1892 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 11 05 2008 - 11:22

Sprawdź temperaturę karty graficznej i procesora. Kartę graficzną podkręcałeś?

• 0

#1893 kumbaw

kumbaw

Obserwator

• 5 postów

Napisano 11 05 2008 - 11:35

nic nie podkręcałem a temp zaraz sprawdze :)
Płyta główna 33 °C (91 °F)
Procesor 45 °C (113 °F)
karty graficznej nie wiem jak sprawdzić ;/
  • 0

#1894 Drexos

Drexos

Początkujący

• 29 postów

Napisano 11 05 2008 - 11:56

w SpeedFanie lub Everescie. Sciagnij nowe stery do karty graficznej. Nie masz żadnych syfów na dysku ?
  • 0

#1895 kumbaw

kumbaw

Obserwator

• 5 postów

Napisano 11 05 2008 - 11:59

nie bo było skanowane i formatowane a te stery to sprawdze zaraz
  • 0

#1896 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 11 05 2008 - 12:01

Napisz jeszcze, jakiego rodzaju to zawiecha. Dźwięk się zacina i twardy freez? Trzeba już tylko resetować?
  • 0

#1897 kumbaw

kumbaw

Obserwator

• 5 postów

Napisano 11 05 2008 - 12:06

resetować trzeba było zaraz stery zainstaluje i eversta sciągne to powiem jak z tą temperaturą
  • 0

#1898 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 11 05 2008 - 12:12

Przecież podawałeś już temp. mobo i proca. Nie sądzę, że R9600PRO posiada czujnik. Z grafy chyba nie odczytasz temp...

Podaj łaskawie, jaki to rodzaj zawiechy, bo napisałeś tylko, że trzeba resetować. Wiele to nie mówi.

Poza tym jaki masz zasilacz? Uprzedzam, że EVEREST'em tego nie sprawdzisz :)
  • 0

#1899 kumbaw

kumbaw

Obserwator

• 5 postów

Napisano 11 05 2008 - 12:19

wiem właśnie widze ;p zasilacz mam nowy - 350W , ściągam stery
a rodzaj zwiechy to taki że poprostu gram gram i nagle sie zacina i musze restart
oki już śmiga to była wina sterów :)
  • 0

#1900 SlawekNS

SlawekNS

Nowy

• 3 postów

Napisano 12 05 2008 - 10:14

Siemanko,

Z moim kompem dzieje się coś niedobrego. Otóż czasami po włączeniu chodzi normalnie około 20 sekund a poźniej ekran robi się różowy i trzeba resetować. Komp był w serwisie i nic nie stwierdzono. Moja konfiguracja to E8400, Gigabyte x38 ds 4 , Karta 8800 gts 512 Gigabyte, 2x1 gb ram patriot, zasilacz 450 chieftec. Co to może byc???????? Dodam że gry chodzą bez problemu podobnie jak 3d marki :)
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych