Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#1941 LordDarthViadro

LordDarthViadro

Nowy

• 2 postów

Napisano 24 05 2008 - 10:08

Zasilacz: Be-quiet Straight Power BQT E5 550W. Spróbuje zrobić tak jak radzicie.

• 0

#1942 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 24 05 2008 - 10:59

W takim razie pozostaje kwestia pamięci RAM. Nie sądzę, że to zasilacz xD

• 0

#1943 Mateoosch

Mateoosch

Nowy

• 2 postów

Napisano 24 05 2008 - 22:38

Witam bardzo serdecznie forumowiczów. Zwracam się do Was z następującym problemem:
Mój komputer od jakiegoś czasu wariuje, mianowicie włącza się kiedy chce. Otórz po wciśnięciu przycisku power komputer zaczyna pracować ale tylko przez chwilę, nie dochodzi nawet do planszy z wejsciem do Bios'u, nie ma tego charakterystycznego "piknięcia" przy uruchomieniu (świeci się lampka sygnalizująca pracę, mogę otworzyć napęd DVD, monitor jest w stanie spoczynku) i tkwi tak dopóki go nie wyłączę. Muszę próbować tak po kilka lub kilkanascie razy,włączać jak nie idzie to wyłączać i tak aż załapie. Czasmi po włączeniu pojawia się komunikat o następującej treści: "Your computer CPU fan fail or speed too low". Wiatrak chodzi, pozatym po wciśnięciu F1 komputer uruchamia się dalej i chodzi spoko...
Oto co próbowałem robić: rozkręciłem go prawie na części pierwsze przeczyściłem styki, złożyłem - nic... Wykręciłem wszystkie zbędne karty rozszerzające - nic... Nie wiem co robić zanim udam się do srwisu proszę Was o pomoc. Jaka może być przyczyna.
Oto konfiguracja mojego sprzętu:
AMD Sempron 3200+ 1,80 Ghz
2x512 RAM
ASUS M2NPV-MX
Dysk WDC WD2500KS
Nadmienię jeszcze iż komputer ten posiadam od listopada 2006r te czary zaczęły się ok 2tygodnie temu, na początku raz na jakiś czas, dziś włączenie kompa oznacza czasami GODZINY włączania i wyłączania xD POMOCY!Dołączona grafika
Z góry dzięki za pomoc!Dołączona grafika
Zdravim - Mateusz
  • 0

#1944 ryba1983

ryba1983

Zaawansowany użytkownik

• 677 postów

Napisano 25 05 2008 - 03:21

Na początek sprawdź czy procesor nie zmienił taktowania na mniejsze niż 1.8Ghz, bo ten komunikat może na to wskazywać.Jeśli tak to przestaw je w Bios-ie i zobacz co będzie.Jeśli to nie pomoże to głównym podejrzanym staje się zasilacz i jeśli masz taką możliwość to przydało by się pożyczyć na chwilę od znajomego lub kolegi,podłączyć i sprawdzić.
  • 0

#1945 Gość_Wojtex16_*

Gość_Wojtex16_*

Napisano 25 05 2008 - 10:40

Próbowałeś zresetować bios bateryjką czy zworką? Sprawdz jak po tym zabiegu się będzie sprawować.
  • 0

#1946 xabre

xabre

Początkujący

• 112 postów

Napisano 25 05 2008 - 10:49

Trzeba sprawdzić napięcie baterii podtrzymującej BIOS, stan kondensatorów na płycie głównej i parametry napięć zasilacza.
Podaj też producenta i moc PSU.
  • 0

#1947 Adelajda

Adelajda

Nowy

• 1 postów

Napisano 25 05 2008 - 11:01

Po włączeniu komputera nie mogę nic zrobić. Tzn. komputer odpala mi się normalnie, potem tak jakby się "zawiesza". Nie mogę odpalić żadnego programu lub folderu. Po prostu klikam na coś i komputer się zawiesza. Nie można zrobić nic oprócz poruszenia kursorem. Co może być przyczyną tego problemu i jak go naprawić.?
  • 0

#1948 Weksel

Weksel

Intel inside

• 646 postów

Napisano 25 05 2008 - 12:10

Zapewne jakiś wirus albo inny syf. Radzę sformatować dysk i zainstalować ponownie Windows'a
  • 0

#1949 Mateoosch

Mateoosch

Nowy

• 2 postów

Napisano 25 05 2008 - 12:17

Dziękuję bardzo za szybkie odpowiedzi xD Wiec tak:
Sprawdzilem taktowanie procesora w Bios'ie - taktowanie ok
Zresetowalem Bios'a - dalej to samo
Nie wiem jak sprawdzic napiecie na baterii stan kondensatorow xD
Zasilacz to jakis kicz:
Fever model ATX 400W PPFC
400W, 230V, 5A, 50Hy
  • 0

#1950 krzyhoo

krzyhoo

Admin

• 1 039 postów

Napisano 25 05 2008 - 19:59

zasilacz rzeczywiście kiczowaty (one właśnie wytrzymują rok, może dwa)- na 99% to jego wina, sprawdź kompa na jakimś innym
  • 0

#1951 krzyhoo

krzyhoo

Admin

• 1 039 postów

Napisano 25 05 2008 - 20:03

Weksel, a wyobraź sobie, że jesteś chory, a ktoś każe Ci sie zabić- Twoja rada jest podobna tylko w stosunku do windowsa
Adelajda wejdź do trybu awaryjnego, wygeneruj log z hijackthisa i combofixa i wrzuć go na forum

• 0

#1952 sw29l

sw29l

Charlie Don't Surf !

• 1 958 postów

Napisano 25 05 2008 - 20:22

druga opcja jest w trybie awaryjnym (F8 podczas ladowania systemu) przeskanowanie dysku twardego , aby wykluczyc "badsektory"

ps. oczywiscie 2 roznych programow antywirusowych nie instalowales ?

• 0

#1953 Reniu

Reniu

Początkujący

• 41 postów

Napisano 26 05 2008 - 15:21

Tak wiem takie tematy juz istnieja tyle ze moj problem jest troszeczke inny... Czesto komputer sam sie resetuje. Jak wlacza sie windows (przed pojawieniem sie planszy z przelatujacymi kwadracikami), podczas grania (nie zawsze podczas zylujacych komputer momentow). Oprocz tego czasami jest tak ze dyski twarde na chwile staja (slychac charakterystyczne klik i zmniejszajace sie obroty) po czym znow startuja ale komp jest zawieszony... Sprawdzalem ramy, dyski, karte grafiki. Temperatury w porzadku. Nie sprawdzilem jeszcze zasilacza i jego jak i plyte glowna podejrzewam najbardziej.
Oto moj komp:
Proc: AMD Athlon 3500+ (2.2 mhz podkr do 2.475)
Plyta gl: Asus A8N5X (bios upd)
Kart graf: GF Galaxy 7300GT 256r 128bit (lekko krecony, nic wielkiego)
Ramy: Kingston 2GB 400 CL2.5
Dyski: 1ATA WD, 1SATA WD.
Zasilacz: Chieftec GPS 450W
I powiedzcie mi jeszcze czy ten model zasilacza to juz ten po przejeciu chiefteca przez inna firme czy jeszcze ten dobry??
  • 0

#1954 Ziele

Ziele

Biblioteka Zielińskiego

• 1 812 postów

Napisano 26 05 2008 - 15:58

Multitemat jeden zamknąłem.
Następnym razem nie śpiesz się i nie klikaj kilka razy ;)
  • 0

#1955 Sznapi

Sznapi

Początkujący

• 13 postów

Napisano 26 05 2008 - 17:22

Widzicie jestem w dołku ;)

Na początek mój sprzęt.:
Windows Vista Ultimate
Intel® Celeron ® M CPU 520 @ 1.80 Ghz
Pamięć (RAM) 766 MB
Typ systemu 32-bitowy system operacyjny.
Laptop
Korzystam sobie gram w różnego typu gry.Jestem fanem mmorpg. Ok więc gram sobie gram i w pewnym momencie system wszystko się zacina tak jakby zastyga nic nie jestem w stanie zrobić i pozostaję tylko zresetowanie, po upływie następnych dwudziestu minut dzieję się to w kółko i zaczyna mnie to denerwować.Problem pojawia się również gdy oglądam filmy na internecie.Seriale itp. Zauważyłem również że laptop bardzo szybko się przegrzewa i tak zwanie:

Burczy

Istnieje jakaś rada na to? Bez kupowania części ? Jakiś program? Za jakiś miesiąc mam zamiar sformatować laptopa i zainstalować Windowsa XP.
To jest po prostu koszmar ; |
Liczę na waszą pomoc.
  • 0

#1956 konrad18

konrad18

Zaawansowany użytkownik

• 548 postów

Napisano 26 05 2008 - 18:11

daj logi z HijackThis,przeskanuj kompa porgrami Anti-Trojan Shield,Ad-Aware 2007,Odkurzacz,Spybot search and destory przeskanuj rejestr programem RegCleaner
  • 0

#1957 Sznapi

Sznapi

Początkujący

• 13 postów

Napisano 26 05 2008 - 18:17

Up@

Regcleanerem nie wiem które rejestry mogę jeszcze usunąć bo ze starych gier pousuwałem.

Myślisz że to jakiś wirus?
  • 0

#1958 Marcin77

Marcin77

Początkujący

• 12 postów

Napisano 26 05 2008 - 19:25

Może być jeszcze sam system w sobie( np. wirusy) a sprzętowo to zasilacz sprawdź ( najlepiej pożycz od kogoś-sprawny, jak nie masz) i jak nie to to jeszce płyta główna a w szczególnosci kondensatory, szczególnie koło procka- poznasz zużyte kondensatory po ich nawieszchniowym wybuleniu. jak stwierdzisz,że to kondensator-ry to możesz sam je wymienić tylko lutownica i trochę wprawy acha oczywiście musza być tej samej pojemności i napięcia ( ewentualnie mogą być na napięcie wyższe, ale nie nizsze) i oczywiscie nie zwykłe kondensatory tylko tzw szybkie, oczywiście elektrolitowe. Najlepiej wylutować zużyte i zaniesć do sklepu z elektroniką lub na giełde elektroniczną. tylko tzreba uważać na ścieżki aby je nie uszkodzić- nie zrobić też zwarcia. ( robiłem to wiele razy kumplom i jest ok, ale w tedy im komputer się restartowł kiedy chciał) .
  • 0

#1959 cichy228

cichy228

Początkujący

• 15 postów

Napisano 26 05 2008 - 20:23

Witam. Napisałem taki temat na innym forum komputerowym ale nikt mi nie pomógł. Mam nadzieję że tutaj rozwiążecie mój problem. Pożyczyłem od wuja grę "Prince Of Persia Warrior Within." Zainstalowałem ją i włączyłem. Postanowiłem sobie przejść 1 misję, ale komputer się w pewnym momencie zresetował. W tym momencie gdzie było intro, czyli ja nie kierowałem postacią. Włączyłem grę ponownie i komputer zresetował się dokładnie w tym samym momencie. Sprawdziłem temperatury, wszystko w normie. Po jakimś czasie przyszedł czas na format i postanowiłem jeszcze raz pożyczyć grę od wuja, bo pomyślałem że może to był jakiś błąd w systemie a nie wina sprzętu. Niestety problem powtórzył się, komputer zresetował się w tym samym momencie. Od razu mówię że nie pokazał się żaden błąd, po prostu wygląda to tak jak bym wcisnął przycisk "reset." Sterowniki do karty graficznej zainstalowane. Podaję sprzęt:
AMD Athlon XP 2400+
512 RAM
ATI Radeon 9550 (128 MB)
Windows XP Professional (Service Pack 3)
Directx 9.0c
Płyta główna ASUS A7V600

Myślę że o niczym nie zapomniałem. Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc.
  • 0

#1960 Weksel

Weksel

Intel inside

• 646 postów

Napisano 26 05 2008 - 21:19

A jaki masz zasilacz?
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych