Normalnie bym nie szukał, bo mój GTX 460 filmy FHD zjada na deser, ale za to ION z netbooka już nie. Ogólnie mówiąc potencjał samej karty potrafi być duży - tylko trzeba go umieć wydobyć. Kilka godzin buszowałem po anglojęzycznych forach(bo tylko tam coś ludzie wiedzą na ten temat), jak okazało się są specjalne kodeki dla słabych komputerów dzięki którym wydajność w porównaniu do normalnych dekoderów wzrasta diametralnie. Ważna jest też konfiguracja kodeków. Jeśli dobrze się pobawimy to nawet słaby sprzęt odtworzy FHD bez problemu.
Kodeki, którymi warto się zainteresować, jeśli macie problemy z filmami hq:
DXVA (najbardziej popularny i darmowy)
Coreavc (20-30% lepszy ale płatny)
Co do konfiguracji to na necie są poradniki. Nie wiem czy kogoś to bardzo interesuje, ale wstawiłem aby ktoś inny skorzystał też z moich znalezisk.
///Aktualnie wg moich testów ION odtwarza we flashu 720p oraz 1080p, które czasem lekko zwolni; co do filmów z dysku to udało mi się nawet odtworzyć 12-gigabajtowy film 1080p w 100% płynnie. Także można pogratulować Asusowi, bo pierwszy netbook o ludzkiej wydajności.
////W najbliższym czasie zrobię test całego urządzenia, łącznie z testami fps. Tylko muszę trochę gier na RS kupić.
Użytkownik Jakub566 edytował ten post 06 11 2011 - 23:46