Mac OS czy Windows w laptopie.
Napisano 18 01 2009 - 14:06
Mam do wyboru apple i jakiegoś z windows.
Nie wiem co wybrać.
Może ktoś coś napisać o mac os, jakie ma zalety. Co można w nim robić, a czego nie zrobisz w MS.
Jak jest z dostępnością gier i programów.
Trudny jest w opsłudze.
Są jakieś programy żeby gry z Windows działały na Os.
Nie pytajcie do czego mi jest potrzębny.
Nie jest mi potrzębny do pracy i jakiś konkrętnych cełów, mam naście lat.
Napisano 18 01 2009 - 15:33
Napisano 18 01 2009 - 15:38
Napisano 18 01 2009 - 15:39
@Topic
Uważam, że aktualnie Windows jest na czasie. Z tego co wiem o Mac Os'ie to jest On aktualnie używany na Macintosh'ach. Wiem też, że jest to system bardzo stabilny, nie wiem czy znajdziesz Emulator do gier Na Mac'a.
Osobiście wolałbym Windows'a.
Napisano 18 01 2009 - 15:42
Szybki dostęp do programów, dość ładny interfejs, szybki, brak wirusów na maki(chociaż gdzieś słyszałem o jakimś), nie trzeba instalować łatek, kodeków, w systemie są bardzo przydatne programy, np. po włożeniu płyty na biurku (tak nazywa się znany nam z Windows pulpit) pojawia się ikonka płyty
A teraz minusy: mało oprogramowania które można zainstalować, nie da się za bardzo "pogrzebać" w ustawieniach, po przesiadce z windy trzeba się przyzwyczaić do interfejsu np. wyłączenie programu "iksem" (który jest po lewej stronie) powoduje jego zminimalizowanie i program trzeba wyłączyć jeszcze raz, a i myszka ma tylko jeden przycisk
uff się rozpisałem
Mak polecam do biura w którym używa się tylko kilku programów i potrzebna jest stabilność i szybkość w codziennym użytkowaniu.
To tyle o Mac OS (takie moje pierwsze wrażenia )
A Windowsa aktualnie posiadam
A Windows to wiadomo - Dużo dostępnych programów , gier itp , Dość duża podatność na wirusy , Dość stabilny (zależy od wersji ) , Dość łatwo można modyfikować ( edycja rejestru , przeróbki takie jak : XP ma wygląd Visty itp)
Dużo o tym systemie nie warto pisać bo go prawie wszyscy znają ...
Napisano 18 01 2009 - 15:57
"Firma Apple oficjalnie umożliwiła nabywcom swoich komputerów skorzystanie z systemu Microsoft Windows XP. Wcześniej sami użytkownicy odkryli sposób na instalację tego systemu w komputerach Apple z procesorami Intel - obecnie Apple udostępnia pakiet o nazwie Boot Camp Beta, która pozwala na to samo. Boot Camp Beta ułatwia instalację systemu Windows XP w komputerach Apple z procesorami Intela, dodatkowo oferując pełen zestaw sterowników dla tego systemu. Ponadto pakiet ten zostanie dołączony do następnej wersji systemu OS X o nazwie Leopard". Wynika z tego że jak sobie kupisz Apple to będziesz mógł zainstalować na nim np. xp i użytkować obydwa systemy.Jeżeli chodzi o zalety i wady systemu Mac Os to zobacz to
Napisano 18 01 2009 - 16:08
Przecierz nie będe kupywał apple i instalował tam windowsa, głównie kupuje się apple dla mac os.
Co do Windowsa to wersia vista unlimited (taką mam na pc)
Polecam tą wersie programu.
A wracając do laptoma
To jak dlamnie to opłaca się brać os, czy oprucz niezłego wyglądu i renomy formy jest do kitu
Napisano 18 01 2009 - 18:19
Napisano 18 01 2009 - 22:05
ps. jestem facetem
Napisano 18 01 2009 - 22:18
Napisano 19 01 2009 - 13:36
Posiadam zarówno PeCeta, jak i Mac'a o podobnych parametrach...
Standardowo przy zakupie Mac'a otrzymasz:
* pakiet iLife (iWeb, iDvd, iMovie, GarageBand, iPhoto)
* zainstalowany system Leopard (nie dostaniesz Windowsa...)
Teraz troszkę sprostuję wypowiedzi innych użytkowników.
Są chyba dwa: jeden przenoszony na pendrive'ie (raczej działa na zasadzie śmiesznego programu;)), a drugi poważniejszy (by go zainstalować system poprosi Ciebie o hasło, więc raczej byś nie podał…)brak wirusów na maki(chociaż gdzieś słyszałem o jakimś)
Odpowiednikiem łatek są wydawane mniej więcej raz na kwartał update'ynie trzeba instalować łatek
To taka gadka pecetowców... Po co instalować 4 programy do muzyki, czy filmów, jak można wszystko zrobić na jednym lub dwóch?mało oprogramowania które można zainstalować
Nooby nie umieją dojść do ustawieńnie da się za bardzo "pogrzebać" w ustawieniach
MacOsX podobny jest do linux'a, obsługujesz go w dużej mierze za pomocą klawiatury (ale nie musisz) - cmd+w zamykasz okno, cmd+q zamykasz prograwyłączenie programu "iksem" (który jest po lewej stronie) powoduje jego zminimalizowanie i program trzeba wyłączyć jeszcze raz
Dokładana myszka do Mac'ów (MightyMouse) posiada 5 przycisków: lewy, prawy, środkowy, lewy boczny, prawy boczny oraz kulkę do nawigacji 360stopni.myszka ma tylko jeden przycisk
Osobiście potrzebuję do pracy kilku programów z Windy... Dlatego możesz zainstalować Windę np na wirtualnej maszynie...przecierz nie będe kupywał apple i instalował tam windowsa, głównie kupuje się apple dla mac os.
PS: No i poprawcie wypowiedź "Specjalista" o zainstalowanej Viście na iMac'ach... Bzdura jakich tutaj wiele...
To raczej tyle na chwilę obecną...
Napisano 19 01 2009 - 14:28
Napisano 19 01 2009 - 14:49
aby nie być golosłownym w temacie : http://mailbox.allthingsd.com/20070823/run...vista-on-a-mac/ , http://www.apple.com/macosx/features/bootcamp.html , jest tego masa z dokladnym opisem, więc nie bede wklejał linków, wystarczy poszukać na google.
Tylko że trzeba sobie samemu zainstalować.
Nie ma preinstalowanej Visty.
No way.
Napisano 19 01 2009 - 16:09
Napisano 19 01 2009 - 17:01
racja, zagalopowalem sie. Vista może być zainstalowana na hdd za pomocą Apple Boot Camp.
Jest BootCamp, znane Paralleis 3, Paralleis 4... Jeżeli już ktoś chce koniecznie zainstalować tam Windows'a, to jest w czym wybierać.
Napisano 20 01 2009 - 15:34
tak naprawdę produkty Apple`a wyróżniają się stabilnością oraz desingem... nie chcę pisać przewagi Mac nad PC bo można tak w nieskończoność
P.S.
Jeżeli używałeś Linuxa to nie będzie problemu aby się przesiąść
Napisano 21 01 2009 - 20:26
Można na mac 2 opr. mac os i windowsa?
Zgadza się.
Teraz doradcie mi co wybrać mac air czy pro.
Wstrzymać się z 2 miesiące do puki nie wejdą nowe modele, czy to nic nie da.
Jak to jest z grami (to nie ma dla mnie większego znaczenia, ale dobrze gdyby była taka obcja) czy jest taki program jak w linux który umożliwia odpalenie gier z wind.
Napisano 21 01 2009 - 23:06
Czyli podsukujmy.
Można na mac 2 opr. mac os i windowsa?
Zgadza się.
Teraz doradcie mi co wybrać mac air czy pro.
Wstrzymać się z 2 miesiące do puki nie wejdą nowe modele, czy to nic nie da.
Jak to jest z grami (to nie ma dla mnie większego znaczenia, ale dobrze gdyby była taka obcja) czy jest taki program jak w linux który umożliwia odpalenie gier z wind.
Zatem tak...
Air nie jest do gier. To maszynka na studia - WiFi, pakiet biurowy, filmy, muzyka.
MacBook Pro natomiast (jak nazwa wskazuje) służy do zastosowań PRO i możesz oczekiwać, że stanie na b.wysokim poziomie
Co do gier...
* najpopularniejsze tytuły są wydawane również na MAC OS X
* możesz także zainstalować Windows'a np na drugiej partycji (wybierasz system przy bootowaniu)
Napisano 21 01 2009 - 23:09
Napisano 22 01 2009 - 15:53
Tak, jest taki programA co z tym programem do odpalania gier jak w liunux jest takie cos na os żeby gry z wind. chodziły na mac
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych