Skocz do zawartości

Marix

OFFLINE Ostatnio: 23 04 2011 22:53
-----

Moje tematy

Problem z nagrywarką dvd

09 08 2006 - 22:49

Witam, jednoczesnie witam na forum.
Z reguły pomagam na konkurencyjnym forum KFD, ale teraz sam mam problem i postanowiłem zaczerpnąć doświadczenia użytkowników tego forum

Nie miałem sporo doświadczenia z nagrywarkami dvd, praktycznie żadnego. Doszlo jednak do zakupu nagrywarki BENQ 1655 na allegro. nagrywarka okazała się nie sprawna (mechanizm w ogole nie dzialal). nagrywarke wyslalem do serwisu benq, wymienili SWAP, przysłali no i testuje ją od paru dni..

niestety sprawa ma się nieciekawie, kupiłem na początek 3 płytki HAWKI (wiem ze marne ale nie było innych) wszystkie 3 plytki nagrywały sie z błędami (żadalem od nero sprawdzenia danych).

kupiłem dla odmiany media techy, jedna z nich prawie sie udała bo był jeden czy tam dwa błędy pod koniec sprawdzania (w przeciwienstwie do poprzednich płytek, kiedy to nero szalało z błędami)

ta płytka jednak, w rpzeciwienstwie do poprzednich dała się w ogóle przeglądać na kompie. wiadomo jednak czym zakonczyla by sie proba skopiowania wszystkich danych...

kupiłem dzisiaj płytki Verbatimy zeby mieć pewnosc że nie miałem pecha dotychczas do płytek.

jedna z tych płyt to dvdr+ 16x, a druga dvd-rw 2x

w celu wyjasnienia, hawki były 4x a media techy 8x, warto przy okazji zaznaczyc ze miedzy nagrwaniem plytki z prdkoscia 8x a tej 16x nie widze duzej roznicy, a juz na pewno nie dwukrotnej.

nagrala sie ona w czasie mniej wiecej 16 minut. a 8mka moze 20, czwórka moze z 25

ale do sedna

nagrałem tego verbatima 16x i sprawdzanie błędów doszlo do 100% i nic nie wykryło. ucieszyłem się bardzo... nagralem zaraz 1 GB na dvd rw (wcale nie trwalo to dlugo mimo ze nagrywalo z predkoscia x2)

no i znowu zadnych błędów

teraz postanowilem dograc lacznie 2,5 GB danych no i po sprawdzeniu zaś w cholere read errors...

próba skopiowania plików z płyty oczywiscie zakonczyla się błędem.

no i teraz dalej mam wierzyć że to nie wina nagrywarki?

Co Wy o tym myślicie? Odsyłac nagrywarke czy niekoniecznie?

mam najnowszy BIOS do tej nagrywary (BCHB) dostalem fabrycznie ten soft...

w czasie problemow z plytkami wgralem najnowszy FORCE ASPI ale jak widac nie ma to wiekszego znaczenia.

czyscze teraz tą rw w normalnym trybie i sprobuje nagrac dane jeszcze raz, ale nawet jakby sie udalo, to dlaczego nie udało choć ten jeden raz?

nagrywarka podłączona jest samodzielnie na drugiej taśmie na slave, z drugim napędem optycznym ktory niby jest podlaczony ale w czasie problemow z nagrywarką odlaczylem mu zasilanie sprawdzając czy ten napęd przypadkiem mi nie muli BENQ...

Bardzo prosze o sugestie, jeśli macie podobne problemy z BENQ, najlepiej tym modelem to napiszcie;) bo slyszalem ze nie jestem pierwszy co ma problem ze zbyt dużą ilością zmarnowanych płyt...

a warto podliczyc ile ja już zmarnowałem. dopiero tego verbatima za 3 zł udalo mi się nagrac i działa w 100%, ale czyz to nie przypadek? a jesli nie to nie stać mnie wyłacznie na plytki za 3 zl.