potrzebuję kupić sprzęt do grafiki 2D oraz 3D.
Chciałbym oprzeć cały zestaw o procesor i7-2600k.
Z tego co udało mi się dowiedzieć, możliwe, że do projektowania 3D lepszą karta graficzną będzie ta z rodziny nVidia (Quadro nie jestem zainteresowany). Zapewne głównie obciążałbym sam procesor, a nie gpu, dlatego nie ma to być najnowsza karta graficzna pokroju gtx 580.
Jeśli chodzi o OC to nigdy tym się nie interesowałem, ale przewiduję taką możliwość przy i7-2600k (oczywiście nie mam na myśli dążenia do ekstremalnych osiągów).
Zestaw nie powinien zawierać: systemu, monitora, myszy, klawiatury itd.
- Minimum 8GB (16GB mile widziane

- wejście FireWire
- przewidywana w przyszłości praca na dwóch monitorach
- preferowana obudowa Zalman z9 / Zalman z9 Plus (oczywiście jeśli macie lepsze propozycje to poznam, ale do wyglądu obudowy nie przykładam wagi)
- dysk SSD - mam wrażenie, że przy kulturze mojej pracy może być niezbędny. (60GB powinno starczyć. Lepszy mniej pojemny i szybki niż np. 120Gb itd, a przecież muszę zmieścić się w limicie cenowym. Słyszałem dobrą opinię o OCZ Vertex3 60GB)
- HDD. Tak samo jak w przypadku SSD potrzebuję bardzo dobrego dysku. Problemem na dzień dzisiejszy są ceny (tragedia w Tajlandii). Dlatego pomyślałem, żeby albo kupić od razu zalecany dysk, albo najpierw kupić mniej pojemny (a zatem tańszy) a w następnym roku po obniżce cen kupić nowy dysk i ewentualnie je jakoś połączyć? Jakieś rady na to rozwiązanie?)
Chcę kupić komputer na długi czas, a w razie gdyby trzeba było w dalekiej przyszłości zamienić którykolwiek z podzespołów, aby nie wiązało się to wymianą pozostałych

Części nowe.
Nie mam preferowanego sklepu.
Od wielu lat nie interesowałem się w ogóle hardware dlatego uważam się za laika w tej dziedzinie.
Na zestaw przeznaczyłem +/- 3800zł (tak, aby nie przekroczyć 4000zł

Bardzo proszę Was o pomoc i z góry dziękuję!