Problem z instalacją Windows XP
Napisano 29 11 2008 - 01:54
Ma się rozumieć, że nie chce wchodzić do biosu, tak?? Jakiej używasz klawiatury??
Swoją drogą, jak jest ustawione bootowanie z cd jako pierwsze, to powinno się pojawić, że dowolny klawisz cośtam cośtam...
Mówiłeś o blue screenach... a czy czasem przypadkiem masz sterowniki do wszystkiego (najbardziej pewnie chodzi o dysk twardy), żeby się z nimi nie bawić przydałoby się je mieć na dodatkowym nośniku, ale lżejszym rozwiązaniem jest zmiama trybu pracy kontrolera - tylko że potrzeba wejścia do biosu
Napisano 29 11 2008 - 02:15

Napisano 29 11 2008 - 16:44

1. Do biosa nie wchodzi się tylko klawiszem DEL ;p zależnie od producenta biosa może być to też klawisz F2 np.
2. Sprawdź płytę, czy nie jest porysowana, albo nie ma innych fizycznych uszkodzeń.
3. Spróbuj skopiować zawartość płyty na inny CD i z tego CD zainstalować(jeśli masz oryginalnego Windowsa, możesz zgodnie z prawem kopiować go na ile tylko Ci się podoba płyt CD, dopóki płyty te są używane tylko przez Ciebie).
Chinka, to raczej nie będą sterowniki, bo kolega wspomniał, że z innej płyty CD system da się zainstalować.
Napisano 01 12 2008 - 18:08
Napisano 02 12 2008 - 22:28
Mam dość denerwujący problem. Gdy rano uruchamiam kompa to w momencie gdy powinien pojawić się ekran z logo Windows i postępem ładowania pozostaje czarny ekran i migający w lewym górnym rogu kursor. Czekanie nic nie daje więc reset i wtedy odpala się i pracuje normalnie. Nie ma już z nim tego dnia problemów nawet jeżeli muszę go wyłączyć. Ponowne kolejne uruchomienia tego dnia odbywają się bez problemu. Myślałem że pada dysk więc niedawno wymieniłem dysk i zainstalowałem system na nowo ale problem nie ustał. Komputer jest dośc stary ale do zastosowań biurowych ok ma procesor AMD ~1 ghz, płyta jakiś ECS, grafika Geforce Mx400, RAM 512 MB, stary HDD seagate 20 GB nowy HDD Caviar 160 GB (ATA). Nic ostatnio w nim nie grzebałem co mogłoby spowodować opisane wyżej zachowanie.
Pozdrawiam i proszę o pomoc
Napisano 02 12 2008 - 22:38
Napisano 02 12 2008 - 23:10
1. memtest z bootujacej płyty czy spod systemu?
2. podczas testu każdą z kości testować oddzielnie?
3. jak długo testować?
Napisano 02 12 2008 - 23:14
2.tak
3.~2 godz
Napisano 04 12 2008 - 19:44
Enter do instalacji itp.
A wiec przydusilem eneter ale komputer jakby sie zawiesil bo na nic nie reagowal wiec dalem mu restart i tutaj jest problem bo teraz gdy sie uruchamia pokazuje mi konfiguracje komputera a potem robi sie tylko czarny ekran z migajacym kursorem na gorze, niereaguje na plyte w cd-romie. Nie wiem jak z tego wybrnac dlatego prosze was o pomoc i jakies pomysly jak moge zaintsalowac windowsa.
PS:Tylko poprosze wszystko łopatologicznie

Napisano 04 12 2008 - 20:42
Zmienilem dysk na starego WD pod IDE z zainstalowanym systemem ale o dziwo komp zatrzymywal sie na komunikacie Nvidia Boot Agent....... . Po sformatowaniu dysku na innym kompie podlaczylem go znowu, instalka zdaje sie zaskakiwac ale po pierwszym restarcie kompa wraca do sprawdzania konfiguracji itd. Pokazuje ze system jest zainstalowany... No i oczywiscie formatowanie go przed ponowna proba instalacji nic nie daje, caly czas wraca do tego pierwszego ekranu instalatora...
Kombinowalem z poszczegolnymi koscmi ramu, z ustawieniami biosu i nadal nic.
Konfig: dfi infinity nf ultraII-M2 (moze to sedno problemu?), amd athlon 3800+, seagate barracuda 7200.10
Jestem tym juz bardzo zmeczony i licze na wasza pomoc.
Edit. Ponownie sformatowalem dysk sata, jeszcze raz zresetowalem bios i o ile nie wyskakuje komunikat z koniecznoscia updateowania dmi pool data to mam teraz "brak pliku ntldr", komp wymaga restartu wiec nie moge dojsc do instalatora windy.
Napisano 06 12 2008 - 17:15
Wpadłem na genialny pomysł podłaczenia do grafiki TV i monitora na raz, gdy właczyłem kompa obra dwa razy migał i wyskoczył komunikat zrzucanie pamieci bla bla bla. nie moge właczyc kompa co gorsze zrobic formata.
Gdy wyjme grafike to system wstaje na chwile ale potem znowu to samo.
CO do formata to nie moge właczyc instalatora windows wciskam enter i nic
pomocy
Napisano 06 12 2008 - 19:29
Napisano 06 12 2008 - 19:43
Napisano 07 12 2008 - 13:15
Mam problem z instalacja Windowsa XP. Odszedlem na chwile od komputera jak wrocilem monitor ktory caly czas byl wlaczony nie chcial nadawac obrazu (czarne tlo) zrestartowalem komputer, ale podszas ladowania windowsa xp pasek sie zatrzymywal za kazdym razem. Uruchomilem komputer awaryjnie i przywrocilem system. Niestety tez nie pomoglo, postanowilem zrobic formata. caly format partycji C na ktorej byl windows zakonczyla siesukcesem kopiowanie plikow tez sukces, nastepnie uruchomil sie komputer ponownie zeby zaczac instalacje wina. wszystko sie instalowalo az zatrzymalo sie na 34minucie do konca instalacji. Jest to Instalowanie urzadzen. Nie da sie ruszyc myszka a nic wcisnac klawiatura, nie wiem co mam robic za kazdym razem dzije sie tak samo. Jak chcialem zainstalowac windowsa xp sp2 robilo sie tak samo.
POMOCY

Napisano 13 12 2008 - 14:11
Mam powazny problem. Uruchomilem komputer wszystyko chodzilo pieknie ladnie..po pracy wylaczylem, po jakis 2godzinach probouje wlaczyc..pasek ladowania Windowsa XP staje w miejscu i sie nie rusza, resetuje i za kzadym razem to samo. Doszedlem do wniosku ze moze formata trzeba..sformatowalem dysk c: zainstalowalem bez problemu XP..pierwszy restart komputera i ekran zwiecha, druga proba restartu ekran staje sie czarny i nic sie nie dzieje i tak jest za kzadym razem kiedy probuje zresetowac komputer. Wiec probuje znowu zrobic formata i po ladowaniach plikow do instalacji na niebieskim tle przechodzi do czarnego i zwiecha i w prawym gornym rogu miga czarny maly pasek..pomozcie bo juz nie mam pomyslu co zrobic

Napisano 13 12 2008 - 15:52

Napisano 15 12 2008 - 16:17
NIE MOŻNA ZAINSTALOWAĆ PLIKU SETUPDD.SYS INSTALATOR NIE MOŻE KONTYNUOWAĆ NACIŚNIJ DOWOLNY KLAWISZ ABY ZAKOŃCZYĆ
Czy ktoś wie o co mu biega? Z góry dzięki za podpowiedź
Napisano 21 12 2008 - 13:39
Takze mam problem z instalacja windowsa xp,mam nadzieje ze ktos mi pomoze bo juz mnie to irytuje.Pare dni temu kupilem pc: athlon x2 dual core,radeon 3450,1gb ramu kingstone,160gb dysk seagate barracuda 7200.10 (8MB, ATA/100),zasilacz 500w,mb ->Biostar A740G M2+
Wkladam płyte z windowsem i nawet na starcie nie pojawia mi sie napis ,ze dowolny klawisz spowoduje rozruch z plyty cd,tylko sam automatycznie sprawdza konfiguracje,przechodze dalej,robie partycje c i d,formatuje ,wgrywa pliki,restart i...wszystko od nowa....Mecze sie z tym od paru dni ale juz powoli trace cierpliwosc
Napisano 21 12 2008 - 23:45
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych