Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z instalacją Windows XP

• Zamknięty Temat jest zamknięty
269 odpowiedzi w tym temacie

#101 Deniel

Deniel

Początkujący

• 22 postów

Napisano 04 03 2008 - 14:53

A takie głupie pytanie... nie masz czasem dyskietki włożonej do stacji?

• 0

#102 PROSTO.

PROSTO.

Obserwator

• 6 postów

Napisano 04 03 2008 - 16:13

A takie głupie pytanie... nie masz czasem dyskietki włożonej do stacji?

tylko że ja nie mam stacji dyskietek bo nie jest mi potrzebna :rolleyes:

Zobacz czy instalator odpali się z tej płyty na innym komputerze. Bo mozliwe że po prostu płyta nie startuje. Swoją droga to prawdopodobnie tez coś pomieszałeś na dysku, ale to nie powinno miec wpływu na start instalatora

nie mam gdzie sprawdzić czy ta płyta odpali na innym kompie :)

• 0

#103 niepokornyj

niepokornyj

Początkujący

• 62 postów

Napisano 04 03 2008 - 18:16

A może pożycz od kogoś płytę z widowsem jakąś inną i wtedy spróbuj. moim zdaniem twoja sie nie bootuje:(
  • 0

#104 PROSTO.

PROSTO.

Obserwator

• 6 postów

Napisano 04 03 2008 - 22:27

A może pożycz od kogoś płytę z widowsem jakąś inną i wtedy spróbuj. moim zdaniem twoja sie nie bootuje:(

niestety już trzy razy próbowałem na innych płytach cd z windowsem... i dalej pokazuje mi się ten komunikat... :rolleyes:

Witam,
mam bardzo duży problem z instalacją Windowsa XP Prof service pack 2
Więc włączam kompa i pisze mi coś takiego:

,, A disk read error occurred .
Insert a system diskette and restart the system . "

Poniżej zdjęcie komunikatu:
Dołączona grafika

i nie wiem co mam zrobić :(

Chcę wgrać Windows więc wchodzę w biosa i ustawiam żeby czytał z płyty cd i zatwierdzam zmiany ale nie chce odczytać z płyty tylko cały czas jest ten komunikat.

mój sprzed to: ( może to zależy od sprzętu? )

płyta główna DFI Infinity NF Ultra II-M2
procesor: AMD Athlon 64 X2 4400
karta graficzna: Radeon X1950 Pro
zasilacz: Chieftec 450W
dysk: Seagate 250 GB sata 2
ramy 2GB Geil 800 MHz

Godzinę temu komputer chodził bardzo dobrze tylko ja chciałem sformatować dysk i wgrać nowego windowsa i utworzyć partycje ( chyba popełniłem błąd bo sformatowałem przez program Patrition Manager 6.0 a później jak właczyłem kompa i jak próbowałem wgrać windowsa to taki komunikat mi się pokazuje cały czas )

Bardzo proszę wszystkich o pomoc, nie wiem co mam zrobić :(

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

PROBLEM ROZWIĄZANY Dołączona grafika! Wszystko działa Dołączona grafika!!

POWÓD: TAŚMA była chyba uszkodzona

zmieniłem taśmę i dysk na ATA ( miałem zainstalowanego tam windowsa ) ale windows jak się ładował na początku to cały czas resetował się system,
potem podłączyłem cd-rom na nowej taśmie i od razu system wykrył cd-rom i dysk, więc ustawiłem w BIOS-ie żeby czytał z płyty cd , zrestartował się ale niestety nie odpalił na płycie z Windowsem XP Prof Service Pack 2 ( pewnie płyta cd jest uszkodzona ) ale miałem jeszcze Windowsa XP Prof Service Pack 1 więc spróbowałem i odpalił sformatowałem dysk i teraz instaluje już Windowsa

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :(

• 0

#105 KondzikPL

KondzikPL

Nowy

• 1 postów

Napisano 13 03 2008 - 17:31

Mam taki problem... Wkładam CD z WIN XP SP2 i wszystko jest OK... Formatowanie , kopiowania i sie resetuje komp tak jak powinno.... lecz niestety kiedy juz sie zrestartuje wywala mi " Błąd ładowania systemu operacyjnego" :) nie mam pojęcia o o to może chodzić... Na tym kompie miałem Viste Home premium i wszystko było OK.... ale jednak wole mieć XP... lecz nie moge bo nie chce sie zainstalować...
moja Płyta główna : 945GCM5-F V2 sT VGA SATA GLAN A8 MS7267
Dysk HDD : Dysk : HDD SAMSUNG 320GB/7200/SATAII HD321KJ

Prosze o pomoc...
z góry dziękuje ...
  • 0

#106 Marko_

Marko_

Stały użytkownik

• 279 postów

Napisano 13 03 2008 - 21:03

Z uwagi na to że problem się powtarza :
Przeczytaj ten topic
/Deinstalacja-wi...a-Xp-t6773/
dalej zerknij tutaj:
http://forum.centrumxp.pl/Default.aspx?g=posts&t=156434
i dalej ten:
/Wgrywanie-zwyk%...sty-t17082/
Zwróć szczególną uwagę na opisy dysków sata.
W razie jakichś wątpliwości pytaj :)
  • 0

#107 Boskov

Boskov

Nowy

• 4 postów

Napisano 14 03 2008 - 21:57

Witam.
Mam pewien problem z instalacją windowsa xp. Mianowicie chcialem przeprowadzic gruntowny format na laptopie kumpla więc standardowo wszedłem do biosa zmieniłem kolejność butowania wlozylem oryginalna plytke z windowsem xp sp 2 podzielilem na partycje po 20 GB (jako ze mam 40 GB) i gdy juz zaczyna sie formatowac gruntownie (nie "szybkieformatowanie") konkretnie przy 11% przymula i juz nie rusza dalej. Sprobowalem sformatowac szybkim i wszystko ladnie pieknie tylko jak zainstalowalem wszystkie sterowniki i zrestartowalem kompa to on jak juz przejdzie pasek loadowania restartuje sie od nowa jakby mial jakis problem z rozruchem na dysku. Nie wiem czym to moze byc spowodowane ze normalnie nie chce sie sformatowac; czy mozliwe jest zeby jakis np wirus uszkodzil bootsektory (komp nie byl formatowany od nowosci jakies 2 i pol roku)? Z góry dzięki za jakąkolwiek odpowiedź pozdr
  • 0

#108 damian357

damian357

Nowy

• 1 postów

Napisano 15 03 2008 - 10:37

Cześć,
Mam o to taki problem. Miałem na 1 dysku ubuntu oraz win xp. Postanowiłem dziś zrobić formata. Po zrobieniu formata (usunieciu partycji fdiskiem itp) wsadziłem płytę instalacyjną windows xp professional. Wten czas kiedy powinna zacząć się instalacja pojawia się :

GRUB LOADING STAGE 1.5GRUB LOADING PLEASE WAIT...ERROR22

To samo pojawia się gdy włączę komputer bez plyty linuksa w napędzie.
Wiem że ma to jakiś związek z linuksem tylko nie wiem jaki i nie wiem jak mam to zlikwidować. Póki co siedzę na linuksie odpalanym z płytki unsure.gif Będę bardzo wdzięczny za pomoc.pozdrawiam,damian357

Bootujesz kompa z płytki instalacyjnej WinXP wchodzisz do konsoli ?, wybierasz swoją instalację, potem hasło admina i wklepujesz:fixmbr [enter] fixboot [enter] exit [enter]

Tak napisał ktoś na innym forum, lecz jak mam wejść w konsole windowsa jak dysk instalacyjny windowsa mi nie działa poniważ pojawia się ten błąd ??
  • 0

#109 Janusek

Janusek

Nowy

• 1 postów

Napisano 15 03 2008 - 11:47

Witam!!

Mam bardzo poważny problem, otóż miałem zawalony dysk i chciałem sobie wgrać Windowsa od nowa. Wszystko przebiegało spoko czyli butowanie z płyty instalacyjnej i tak dalej. Doszedłem do momentu partycjonowania dysku tu zrobiłem sobie jedną partycję. Sformatowałem partycję i zaczął się system instalować. Skopiowało wszystkie pliki, następnie przeszło do momentu w którym instaluje sie Windows i inne potrzebne składniki, doszło do końca pierwszy restart kompa i tu problem system ponownie się uruchamia dochodzi do momentu w którym wyskakuje ikona ładującego się Windowsa i system się resetuje i tak cały czas. Bardzo proszę o szybką pomoc co to może być??
  • 0

#110 FlrPro

FlrPro

Początkujący

• 14 postów

Napisano 15 03 2008 - 12:13

Włóż oryginalna płyte
  • 0

#111 arturmos

arturmos

Nowy

• 3 postów

Napisano 15 03 2008 - 17:29

:( Witam. Mam problem,średnio 1 na tydzień muszę instalować system, a nieraz tuż po instalacji-wgraniu wszystkich sterowników, zaczynam ,,zabawę,, od nowa. Panowie co może być przyczyną, zmieniałem wersje windowsa i nic, nagle pokazuję się komunikat i d..a zbita, a to treść:

Nie można uruchomić systemu Windows,ponieważ następujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony:
\WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\ITEM

Możesz podjąć próbę naprawy tego pliku. w tym celu
uruchom Instalatora systemu Windows z oryginalnego dysku CD-ROM i wybierz 'r' na pierwszym ekranie, aby rozpocząć naprawę.

treść tego komunikatu w całości, próby z płytą i 'r' nic nie dają tylko nowa instalacja.
w między czasie wymieniałem 3 dyski twarde i zawsze to samo.
Panowie co może być przyczyną?
System:
Microsoft Windows xp wersja 2002, dodatek service pack 2
Komputer: Bios-Award Modular BIOS v6.00PG, AMD Athlon 1800+, MMX 1.53GHz, 512mb ram, graf: ati radeon9550,Sound Blaster Audigy

:( Witam. Mam problem,średnio 1 na tydzień muszę instalować system, a nieraz tuż po instalacji-wgraniu wszystkich sterowników, zaczynam ,,zabawę,, od nowa. Panowie co może być przyczyną, zmieniałem wersje windowsa i nic, nagle pokazuję się komunikat i d..a zbita, a to treść:

Nie można uruchomić systemu Windows,ponieważ następujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony:
\WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM

Możesz podjąć próbę naprawy tego pliku. w tym celu
uruchom Instalatora systemu Windows z oryginalnego dysku CD-ROM i wybierz 'r' na pierwszym ekranie, aby rozpocząć naprawę.

treść tego komunikatu w całości, próby z płytą i 'r' nic nie dają tylko nowa instalacja.
w między czasie wymieniałem 3 dyski twarde i zawsze to samo.
Panowie co może być przyczyną?
System:
Microsoft Windows xp wersja 2002, dodatek service pack 2
Komputer: Bios-Award Modular BIOS v6.00PG, AMD Athlon 1800+, MMX 1.53GHz, 512mb ram, graf: ati radeon9550,Sound Blaster Audigy

• 0

#112 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 15 03 2008 - 18:50

Mnie to wygląda na brak niektórych plików na płytce instalatora. Możliwe, że jet taka porysowana, że akurat tego nie jest w stanie przeczytać. Sprawą drugorzędną może być również jakiś sterownik po którego wgraniu system się sypie. Spróbuj na początek bez sterowników popracować jakiś czas. A jak będzie nadal to samo to prawdopodobnie wina płytki.

• 0

#113 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 15 03 2008 - 23:03

Jakiej firmy jest dysk ? Wyzeruj go programem producenta czyli mówiąc prościej wyczyść, z reguły pomaga.
  • 0

#114 arturmos

arturmos

Nowy

• 3 postów

Napisano 16 03 2008 - 11:30

Co do porysowanej płytki to raczej nie , jak pisałem próbowałem instalacji z ;;różnych" źródeł(starałem się by były ok) i zawsze jest to samo.
  • 0

#115 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 16 03 2008 - 11:46

No to raczej ta druga sprawa, jakiś sterownik tworzy konflikt... Zainstaluj system i nie instaluj sterowników. Popracuj tak przez jakiś czas i zobacz jakie są efekty.
  • 0

#116 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 16 03 2008 - 12:13

Witam; zapoznaj się z tym: Bezpieczeństwo komputera. Tam masz opisane jak należy przeprowadzić prawidłowo zainstalować, system w komputerze. Jeśli uważasz że wszystko robisz dobrze, to tymbardziej się z tym artykułem zapoznaj. Prawie wszyscy robią ten sam błąd przy instalacji systemu, potem narzekają że albo odrazu im się sypie abo po pewnym czasie.
Powodzenia
  • 0

#117 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 16 03 2008 - 12:30

Witam; zapoznaj się z tym: Bezpieczeństwo komputera. Tam masz opisane jak należy przeprowadzić prawidłowo zainstalować, system w komputerze. Jeśli uważasz że wszystko robisz dobrze, to tymbardziej się z tym artykułem zapoznaj. Prawie wszyscy robią ten sam błąd przy instalacji systemu, potem narzekają że albo odrazu im się sypie abo po pewnym czasie.
Powodzenia

Masz na myśli programy zabezpieczające, które są tam wymienione ?
Ja osobiście nic ciekawego się tam nie doszukałem.
  • 0

#118 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 16 03 2008 - 12:52

Nie programy ale sposób instalacji systemu, jaki większość użytkowników popełnia, tym bardziej że ja przyjrzałem się niektórym znajomym i to o rożnym stopniu zaawansowania. Wszyscy popełniali ten sam błąd/błędy i wcześniej czy później
mieli problemy z komputerem. Do tego dochodzi sposób instalacji pozostałych programów, sterowników, antywirusów, firewalli, przeglądarek, nie wspominając o oczyszczeniu komputera, po przeprowadzonej instalacji systemu i oprogramowania zasadniczego. Przeczytaj jeszcze raz uważnie, każdy drobiazg ma swoje uzasadnienie, tym bardziej że jeszcze krąży do tej pory, fama że jak nie zainstalujesz żadnego programu antywirusowego to nie będziesz miał wirusów. I jeszcze jedna rzecz co dla ciebie może być to nie ciekawe, to nie znaczy że innych to nie zainteresuje, chyba z tym zgodzisz się zemną?.
  • 0

#119 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 16 03 2008 - 13:19

Ale jaki ten sam błąd :banana: ? Chodzi Ci o te partycje ? Piszesz dość ogólnie.
  • 0

#120 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 17 03 2008 - 00:22

Ma znaczenie, tworzenie partycji czyli format, jakim programem bo nie każdym sięgniemy do wolnej partycji 8MB. W której Windows zapisuje swoje ustawienia plis inne zbędne śmieci. Kolejność instalacji oprogramowania, jeśli chcemy by bez konfliktowo programy współpracowały a komputer nie spowalniał pracy. O obowiązku oczyszczenia komputera z zbędnych plików zwłaszcza po aktualizacji Windowsa, które powodują że czas uruchomienia systemu się wydłuża, przykład masz jak pokazuje się plansza z logo Windowsa i okienko z symulacją plików jakie się wczytują (te niebieskie znaczki). A ile trzeba czekać żeby system się zamknął. Czy wiesz że jak masz w czasie instalacji systemu i pozostałego oprogramowania, to wtym czasie łapiesz wirusa, że po zainstalowaniu Widowsa dziwisz się że masz problemy, to się dzieje jeśli instalację systemu robisz przy włączonym modemie. To tak jakbyś otworzył drzwi do domu na całą szerokość i zaczął mieszkanie malować, a w tym czasie złodziej cię okradał. Jeśli włączysz komputer a masz włączony modem, a nie masz wpisanej aktywacji dostępu do internetu to komputer jako urządzenie elektroniczne, modem i cała sieć natychmiast sie komunikują, choćby w celu synchronizacji przepływu informacji. Ty ma to nie masz wpływu, a hacker/pirat ma. dlatego jest to opisane ogólnie (choć chyba będę musiał uzupełnić o niektóre objaśnienia/wyjaśnienia po co to), z myślą że osoba czytająca, sama dojdzie dlaczego tak a nie inaczej. Na koniec taki przykład spróbuj zainstalować SpyBot-Search&Destroy, przed antywirusem czy firewallem. Albo inaczej zainstaluj Nero lub sterownik od drukarki/urządzenia wielofunkcyjnego przed programem antywirusowym i firewallem, tutaj wessiesz taki syf z firm, będziesz klął przez tydzień, do póki tego syfu się nie pozbędziesz.
Zdaję sobie sprawę że nie w pełni to wyjaśnia sens mojego artykułu, bo zakres tematu jest niestety zbyt obszerny.
Na koniec tylko jedna rzecz, pomyśl czy my wszyscy rzeczywiście jesteśmy bez imienni (do póki nas na tapetę jakieś służby nie wezmą). Każde urządzenia ma swoje numery identyfikacyjne, hasła, kody, itp.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych