Problem z instalacją Windows XP
Napisano 26 03 2008 - 23:22
Mam taki problem że chciałbym zainstalować windowsa xp na komputerze.
Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt iż podczas instalacji gdy chcę sformatować dysk C na którym ma być system komputer poprostu mi się zawiesza.
Nigdy się z czymś takim nie spotkałem i nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje?
Czy ktoś jest w stanie mi jakoś pomóc
Gość_Wojtex16_*
Napisano 26 03 2008 - 23:29
Napisano 26 03 2008 - 23:31
przecież i tak podczas instalacji będę musiał formatować dysk więc i tak mi się zawiesi! chyba że się myle?
Gość_Wojtex16_*
Napisano 26 03 2008 - 23:34
A i napisz jeszcze w jakim systemie plików próbujesz formatować? Fat32 czy Ntfs? Próbowałeś te 2 sposoby formatowania?
Napisano 26 03 2008 - 23:49
ale to jest strasznie dziwna sytuacja czego to może być wina?
Napisano 27 03 2008 - 00:02
z jego poziomu sprawdź i sformatuj dysk.
Napisano 27 03 2008 - 13:52
Mam dość dziwny problem - kupiłem sobie laptopa na wypasie i postanowiłem zobaczyć jak będzie Vista na nim chodziła. Zainstalowałem zobaczyłem i stwierdziłem że wolę Xp

Dysk oczywiście jest podłączony wrzuciłem płytkę od Visty i elegancko mi się zainstalowała bez żadnych oporów!
Potem zainstalowałem Freebsd bez żadnych problemów, wrzucam płytke od xp i znowu to samo ...
Nie wiem jakim cudem cos rozwaliłem bo nie zmieniałem nic tymi toolami z boot cd coś tam tylko skanowały a tak mogę sobie zainstalować wszystkie systemy dostępne na rynku tylko nie ten który chce czyli xp

Będę wdzięczny za pomoc.
Napisano 27 03 2008 - 15:49
Napisano 27 03 2008 - 16:59
Wersja którą próbowałem zainstalować to SP2 pro ale myśle że to nie ma znaczenia dzisiaj spróbuje z win2000 ale wyczytałem gdzieś na necie że Vista ma inny bootloader, który coś kombinuje z bootsectorem może to jest problem? Ale czemu za pierwszym razem xp zainstalował się bez problemu nie wiem.sprubój zainstalowac jakąś inna wersje xp np home albo z sp1 a jeżeli teraz masz z sp1 to sprubój zainstalowac z sp2
Nie chce Visty za żadne skarby ale zaczynam się zastanawiać czy takimi zabawami z bootsectorem itd można rozwalić dysk na amen ...
Napisano 27 03 2008 - 20:16
podłączyłem dysk do innego kompa sformatowałem go później spowrotem dołączyłem do mojego kompa i nic to nie dało cały czas się zawiesza
kolejnym krokiem było przełożenie dysku do innego kompa i zainstalowałem bez problemu win
czyli dysk jest dobry.
jutro pobawie się podmianą podzespołów i może wkońcu coś zadziała:)
Napisano 29 03 2008 - 15:25
Załączone pliki
Napisano 09 04 2008 - 19:31
Napisano 08 05 2008 - 16:42
Sprawa dotyczy mojego kupmla, a raczej jego kompa, no ale ja przy tym robie, bo on sie nie zna dlatego tez pisze. Dobra przechodze do rzeczy
Używał kompa przez kilka lat bez reinstalki windowsa(dla mnie jest to szokujace) no i w tym momencie jest tyle wirusów i wszelkiego badziewia na kompie, ze sam system włącza się ok 15 min. a jak chce wejsc na dysk, lub uruchomic program czekam kolejne 5, oczywisice jak chce przejsc dalej to znów czekam 5min. no dlatego nawet nie próbuje przywrócić do życia tego systemu tylko od razu zainstaluje nowy. no i z takim przkonaniem do niego poszedłem, a wróciłem zszokowany.
ustawilem żeby jako pierwszy bootował napęd (bo oczywiście pier bootował dysk). no i zaczęła sie instalacja windowsa. instalacja przebiegała bezproblemowo, aż do momentu wybieranai partycji na której można zainstalować windowsa. poprostu w okienku w którym się maja pokazać dyski jest pustka, jakby dysku nie było. oczywiuście próbowałem instalować system kilka razy i caly czas jest to samo. gdy w oknie wybierania partycji na system pikne np. enter to wyskakuje niebieski ekran z jakim błędem(dokładnie nie wiem jakim)
prosiłbym o pomoc, jakąkolwiek rade, czy myśl, bo mi ręce opadły.
ja tak myślałem nie wiem czy mądrze dlatego prosze o komentarz: może jakby tak sformatować dysk C jakimś innym programem może wtedy podczas instalacji windowsa by się wykrył ? tylko czy jest taki program który to zrobi?
oczywiście w tym jest problem że moge sformatować tylko C: reszta dysków musi pozostać nienaruszonaKwaśny
Napisano 08 05 2008 - 16:49
Napisano 08 05 2008 - 18:21
Piszesz,ze ma komputer od kilku lat,wiec zakładam,ze to DYSK IDE,zatem nie pisze o sterownikach do SATA. Nie wiem na ile moj post Będzie pomocny,ale ja zaczął bym od tych czynności
pozdrawiam
Daniel
Napisano 08 05 2008 - 20:25

jak kotś ma jeszcze jakieś pomysły niech pisze, wszystkiego spróbuje aż do skutku

Napisano 10 05 2008 - 13:04
Wczoraj kupiłem laptopa HP bez systemu.
Dzisiaj chcąc zainstalować system miałem pare problemów.
Na 1 płycie XP Home był błąd, bo nie mógł wczytać pliku jakiegoś tam, ale to jest chyba wytłumczone bo płyta była mocno porysowana.
Na 2 płycie XP Prof pojawił się komunikat " Plik sym_u3.sys wywołał niespodziewany błąd <8192> w wierszu 3540 w d:\xpsprtm\base\boot\setup\setup.c.
Naciśnij dowolny klawisz aby kontunuować."
I musze zrobić reebot.
O co chodzi ?
Płyta 2 jest używana przeze mnie co jakiś czas i nie mam takich problemów na komputerze stacjonarnym.
Czy ktoś może mi powiedzieć co mam zrobić?
Pozdrawiam
Napisano 13 05 2008 - 20:04
najgorsze jest to ze mam kod do windows xp ale bez cd
jak znacie jakis sposob na ten pomysl to prosze piszcie

Napisano 13 05 2008 - 20:10
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych