Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z instalacją Windows XP

• Zamknięty Temat jest zamknięty
269 odpowiedzi w tym temacie

#141 marlena2

marlena2

Obserwator

• 5 postów

Napisano 13 05 2008 - 20:16

oczywiscie nie mam podzielonego dysku na partycje bo az takiego doswiadczenia z kompami nie mam

• 0

#142 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 13 05 2008 - 20:25

W takim razie zleć to może bardziej doświadczonemu znajomemu... Tłumaczyć to na piechotę jest bardzo trudno.

• 0

#143 marlena2

marlena2

Obserwator

• 5 postów

Napisano 13 05 2008 - 20:38

oj a ja mam satysfakcje jak cos sam zrobie wiecjak pomozecie ;) ;) ;) ;) ;)
  • 0

#144 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 13 05 2008 - 20:42

Hmm..To tak najłatwiej: Zabierz dysk do znajomego i zagraj sobie ważną zawartość, a także poproś aby Ci ponownie zainstalował system, dzieląc tym razem dysk na partycje.
  • 0

#145 Weksel

Weksel

Intel inside

• 646 postów

Napisano 14 05 2008 - 09:10

E tam z lapa wyciągać dysk? Ja radze zgrać na pena...
A windowsa ściągnij z sieci (najważniejszy jest i tak klucz, a użyjesz swojego z nalepki)
  • 0

#146 madnes90

madnes90

Nowy

• 1 postów

Napisano 18 05 2008 - 10:39

Witam wszystkich

Mam problem. Dostalem do sformatowania komputer (robilem to wiele razy) i jak chce instalowac windowsa XP to mi wyskakuje ze nie ma na komputerze dysku ;| i musze zakończyć instalacje….

Co mam zrobic??

Poczytałem troche i to jest problem z kompatybilnością dysku SATA z windowsem XP i potrzebuje sterowniki SATA. Szukalem już wszedzie i nigdzie nie mogę tego znaleźć ;|

Komputer ma plyte glowna: Gigabyte GA-8I915P-G (Rev2.0)

Jeśli jest ktos w stanie mi pomoc będę bardzo wdzieczny

pozdrawiam
  • 0

#147 Drexos

Drexos

Początkujący

• 29 postów

Napisano 18 05 2008 - 12:23

Musisz wgrać stery Sata przez cd lub pendriva lub za pomocą programu nlite złączyć stery do sata z instalacja xp
  • 0

#148 napiwek

napiwek

Początkujący

• 12 postów

Napisano 26 05 2008 - 10:10

NIE TEDY DROGA

W biosie wchodzimy w:
Integrated peripherals/OnChip Ide Device (w różnych biosach różnie to sie nazywa)

I tam zmieniamy opcje SATA MODE z RAID na IDE.

Po takiej zmianie windows nie ma żadnych problemów z wykrywaniem dysków.
  • 0

#149 Franio2

Franio2

Nowy

• 2 postów

Napisano 28 05 2008 - 10:45

Chodzi o to że, chce sformatować dysk ale nie bardzo daje rade, ponieważ mam dysk sata i z tego co pamiętam tam gdzie kupowałem dysk w momęcie gdy startuje instalator xpka (niebieskie tło) mam wcisnąc F6 zeby on sobie załadował odpowiednie pliki z dyskietki bo inaczej nie widzi mi dysku, więc robie tak ale nic sie nie dzieje zamiast instalować te pliki z dyskietki instalator leci dalej po czym stawia mi pytanie czy mam jakieś sterowniki do urządzenia nacisnij S czy nie nacisnij enter, naciskam mu S daje eneter on grzebie po dysku A a po chwili pokazuje komunikat " Plik txtsetup.oem wywołał nespodziewany błąd <1024> w wierszu 1747 w d:\xpsprtm\base\boot\setup\/oemdisc.c. , i [beeep] gdy mu dam że nie mam sterownikow i nacisne enter to niby przechodzi do instalacji pyta czy chce zainstalowac xp ( enter) naprawic ® czy zakonczyc (f3 bodajze) jak nacisne enter to sie pojawia komunikat ze brakuje sterownikow i blabla bla ze musze je mieć, napiszcie co z tym zrobić czy coś~~, z góry dzieki
  • 0

#150 Daniel W.

Daniel W.

Stały użytkownik

• 259 postów

Napisano 28 05 2008 - 13:02

Nagraj na nowa dystkietke te sterowniki,sciag je ze strony producenta,prawdopodobnie dyskietka Ci padla,co zdarza sie nader czesto...

pozdrawiam
Daniel
  • 0

#151 Franio2

Franio2

Nowy

• 2 postów

Napisano 28 05 2008 - 15:49

Jedną dyskietke dostałem a drugą dyskietke zrobiłem sćigająć pliki ze stony Via w obu przypadkach błąd jest ten sam

• 0

#152 Kukis

Kukis

Nowy

• 1 postów

Napisano 30 05 2008 - 15:24

Jakiś czas temu wymieniałem w laptopie HP Compaq nx 7400 dysk twardy na Seagate 80 GB. Dysk wmontowali mi elegancko w serwisie jednak windowsa nie postawili bo życzyli sobie za to :) 80 zł. Mam dwie płytki bootowalne windowsa: XP HE i Viste. Na obu uruchamia się instalacja, ładują się pliki instalatora i pojawia się napis, że nie znalazło dysku twardego i instalacja windowsa została przerwana. Czytałem, że Compaq przed instalacją windowsa muszą mieć zmieniony bios, jednak nie wiem czy to prawda.
Poszedłem dalej i za pomocą programu nLite próbowałem dograć do płytki bootowalnej sterowniki do HDD. Jednak w trakcie dogrywania, sterowniki próbowały się zainstalować na moim PCecie i wyskoczyły dwa errory, jednak nLite zakończył mimo to pracę z powodzeniem. Nową płytkę ze sterownikami włożyłem do lapka jednak znowu ta sama historia. Prawdopodobnie nie wgrały się sterowniki na tą płytkę, przez te errory.

Proszę o pomoc w postawieniu Windowsa xD . Na początek pytania:

1. Czy konieczna będzie instalacja nowego Biosa?
2. Czy nLite to słuszny wybór, i jak dograć te sterowniki?
3. Jakie sterowniki ściągnąć i skąd?

• 0

#153 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 02 06 2008 - 13:55

Wyłącz AHCI, potem zainstaluj ponownie obsługę AHCI. Tu masz wszystko napisane: jak włączyć NCQ.
  • 0

#154 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 02 06 2008 - 13:56

Wyłącz AHCI, opis jak to zrobić masz na stronie: tryb AHCI, tylko działasz w odwrotnej kolejności :unsure:
  • 0

#155 napiwek

napiwek

Początkujący

• 12 postów

Napisano 05 06 2008 - 23:08

Franio2

"NIE TEDY DROGA

W biosie wchodzimy w:
Integrated peripherals/OnChip Ide Device (w różnych biosach różnie to sie nazywa)

I tam zmieniamy opcje SATA MODE z RAID na IDE.

Po takiej zmianie windows nie ma żadnych problemów z wykrywaniem dysków."

Nie baw sie w żadne dogrywania plików do płyt z windows bo różnie to bywa. Zrób tak jak ci napisałem i masz po bólu!!
  • 0

#156 igrek_raciaz

igrek_raciaz

Początkujący

• 95 postów

Napisano 06 06 2008 - 01:37

Witam. a ja mam takie pytanko. mam zamiar zmienic kompa na takiego z 4 rdzeniowym procem. jednak windows vista mi sie nie usmiecha poniewaz przyzwyczailem sie do xp. czy xp poradzi sobie z 4 rdzeniowym procem?? nie bedzie problemow??
  • 0

#157 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 06 06 2008 - 16:42

Będzie działał (na wersji Pro), ale do obsługi wielordzeniówek lepiej przygotowana jest Vista.
  • 0

#158 Kitusek

Kitusek

Nowy

• 3 postów

Napisano 13 06 2008 - 23:11

Mam podobny problem.. Ale ja chyba nie mam dysku SATA ;/ Mój dysk to "stary" Samsung SV3063H 30 G. Mam ustawione w BIOS-ie odpalanie jako pierwsze z CD-ROM-u. Po naciśnięciu dowolnego klawisza odpala się instalator, ładuje pliki, a na końcu pojawia się komunikat, że instalator nie odnalazł żadnych dysków zainstalowanych na tym komputerze.. Błagam o pomoc, bo nie umiem poradzić sobie z tym problemem, a nie chciałabym wymieniać kolejnego dysku.
  • 0

#159 maciekbjw

maciekbjw

Nowy

• 1 postów

Napisano 21 06 2008 - 14:26

Witam. Mam nastepujacy problem z instalacja systemu Windows XP na moim komputerze. (poprzednio zawsze proces formatowania i instalacji przebiegal poprawnie, pierwszy raz spotkalem sie z takim problemem):

Na poczatku prawidlowo uruchamia mi sie instalator, wybieram odpowiednie dyski, formatuje partycje, instalator kopiuje pliki i przygotowuje komputer do ponownego uruchomienia.

Komputer uruchamia sie ponownie, i tutaj wystepuje problem. Dochodzi do momentu 'Nacisniecie dowolnego klawisza spowoduje rozruch z plyty CD...'
zawsze gdy przeprowadzalem proces instalacji po tym komunikacie odrazu wlaczal sie instalator i moglem dokonczyc instalacje systemu. Tym razem niestety nie ma zadnej zmiany, i caly czas ten komunikat 'Nacisniecie....' Jak temu zaradzic? Czym to jest spowodowane? Dodam tylko ze niczego nine zmienialem w konfiguracji mojego systemu, nawet plytka jest ta sama. Prosze o pomoc!
  • 0

#160 Uchol

Uchol

Początkujący

• 51 postów

Napisano 02 08 2008 - 13:23

Witam, niedawno kupiłem komputer, musiałem go odesłać o gdy przyszedł znów mam problem. Otóż panowie ze sklepu wgrali mi windowsa ENG XP Pro SP2, za 1 razem odpalił się, lecz potem przy odpalaniiu, resetował sie(zaraz po załadowaniiu windowsa), więc postanowiłem zainstalować swojego. Na początku coś nie chciało bootować, więc zaczełem instalacje ''z komputera'' czyli normnalnie jakbym coś instalował, ok usuneło mi windowsa ENg i zaczeło instalacje , lecz przy 70% zaczeły wyskakiwać błędy ''Nie możliwe jesty skopiowanie xxx.xx itp) Więc spróbowałem z innym widnowsem, lecz to samo, a nawet więcej tych błędów. Potem przy próbwach(jednen windowsa uzupełniał drugi, tak aby każdy nie możliwy do zainstalowanie plik, zainstalowac z ninnej płytki) Po jakimś czasie zyskoczył blue screen. Spróbowałem znów, lecz to samo(blue screen), dziś zrobie zdjęcia blue screenów i wrzuce tu na forum. Proszę o szybką pomoc.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych