Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z instalacją Windows XP

• Zamknięty Temat jest zamknięty
269 odpowiedzi w tym temacie

#161 max111

max111

Nowy

• 4 postów

Napisano 07 08 2008 - 10:26

Witam
Mam pytanko do "komputerowców"
Chce postawić system XP od nowa:
Czy są możliwości zachowania wiadomości z Outloka Express żeby nie stracić e-maili ??????????????????

Oczywiście pomijając kwestie przenoszenia na inną pocztę :)

• 0

#162 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 07 08 2008 - 10:50

Jasne, że tak:
menu plik/eksportuj/wiadomości :)

• 0

#163 Waldemarian

Waldemarian

Nowy

• 2 postów

Napisano 23 08 2008 - 23:32

Po primo, sformatuj partycje systemowa, instalki, jsli masz na innych partycjach odpal ponownie po reinstalacji i bedzie dzialać poprawnie, a jak nie kup nowy dysk, ten sie moze sypac ,pozdrawiam ;)
  • 0

#164 Grygou

Grygou

Nowy

• 1 postów

Napisano 01 09 2008 - 01:34

Witam,
oto mój problem:

Dostałem starego laptopa HP Omnibook 6000, przeznaczonego dla win98/2000. Był na nim jednak XP, którego nie szło odinstalować inaczej, jak formatem. Odpaliłem kompa z płyty bootowalnej - Ubuntu (Linux) i spróbowałem opcji formatu dla windowsa, ale wystąpił błąd. (Dodatkowo, system linuxa, który był załadowany wtedy do ramu, nie pozwolił mi wejść na główną partycję dysku, a mojej drugiej w ogóle nie widział.)

Po restarcie, zamiast logo Winxp pojawił się pusty ekran, a płyty z winxp i win98 nie chcą się do tej pory odpalić. Jedyne cd, jakie działają, to bootowalne programy do tworzenia partycji. (Partition Magic pokazał, ze główna partycja została uszkodzona, więc stworzyłem obie partycje od nowa i zmieniłem sobie przy okazji wielkości. Nic to nie zmieniło.)

Próbowałem też włączyć instalkę MS-DOS 6.11 i Hirens Boot 9.5. Bezskutecznie.

Ratunku!

(zapomnialem dodać, że Ubuntu nie dało się zainstalować na dysk, bo się zawiesiło zaraz przy wyborze języka.)
  • 0

#165 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 12 09 2008 - 21:49

Mam podobny problem.. Ale ja chyba nie mam dysku SATA ;/ Mój dysk to "stary" Samsung SV3063H 30 G. Mam ustawione w BIOS-ie odpalanie jako pierwsze z CD-ROM-u. Po naciśnięciu dowolnego klawisza odpala się instalator, ładuje pliki, a na końcu pojawia się komunikat, że instalator nie odnalazł żadnych dysków zainstalowanych na tym komputerze.. Błagam o pomoc, bo nie umiem poradzić sobie z tym problemem, a nie chciałabym wymieniać kolejnego dysku.

Witam. Mam nastepujacy problem z instalacja systemu Windows XP na moim komputerze. (poprzednio zawsze proces formatowania i instalacji przebiegal poprawnie, pierwszy raz spotkalem sie z takim problemem):

Na poczatku prawidlowo uruchamia mi sie instalator, wybieram odpowiednie dyski, formatuje partycje, instalator kopiuje pliki i przygotowuje komputer do ponownego uruchomienia.

Komputer uruchamia sie ponownie, i tutaj wystepuje problem. Dochodzi do momentu 'Nacisniecie dowolnego klawisza spowoduje rozruch z plyty CD...'
zawsze gdy przeprowadzalem proces instalacji po tym komunikacie odrazu wlaczal sie instalator i moglem dokonczyc instalacje systemu. Tym razem niestety nie ma zadnej zmiany, i caly czas ten komunikat 'Nacisniecie....' Jak temu zaradzic? Czym to jest spowodowane? Dodam tylko ze niczego nine zmienialem w konfiguracji mojego systemu, nawet plytka jest ta sama. Prosze o pomoc!

Musicie poprawnie sformatować dysk ale żeby to zrobić, musicie użyć programu GParted, w tamtym roku PC Word Komputer dołączył do czasopisma dwie dyskietki jedna to była płyta ratunkowa zawierająca właśnie Linux-a w wersji Live na CD i tam jest GParted lub ściśgnąć go samego. Plik będzie zapisany w ISO, ściągacie go na dysk twardy i ponownie zapisujecie na płytę Korzystająć z jednej z opcji Nero. Ja podobnie miałem jak zle wykonałem kasowanie i format dysku to nie mogłem zainstalować niczego. Dopiero przy pomocy płyty ratunkowej która została wczytana wykożystąłem GParteg do ponownego sformatowania dysku. W BIOS-ie nie grzebcie bo całkiem roztroicie BIOS-a i będziecie musieli go zresetować czyli wyciągnąć baterię na parę godzin, po włożeniu BIOS powraca do ustawień domyślnych.
  • 0

#166 Eloa

Eloa

Nowy

• 2 postów

Napisano 20 09 2008 - 00:18

Po pierwsze i najważniejsze: jestem blondynka :P

XP zaczął mi się sypać i nie umiem sobie z nim poradzić więc chciałam wybrać najprostsze rozwiązanie-format + nowy sys.
I zaczęły się schody.

Przed rozpoczęciem rzeczywistej instalacji (po sprawdzeniu konfiguracji komputera i ponownym uruchomieniu) pojawia się śliczny niebieski ekran cały usilnie napisany z polskimi krzakami-że dysk jest prawdopodobnie zepsuty i mam się nie martwić jeśli widzę ten ekran po raz pierwszy-tylko się restartować. Cóż... Widziałam to już z pięć razy :)

Ja proszę o wytłumaczenie problemu tak, żebym coś zrozumiała, bo czytałam już coś-niecoś, ale... zrozumiałam tyle tylko, że to coś poważniejszego.
  • 0

#167 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 21 09 2008 - 17:11

Może opowiesz nam coś więcej o tym błędzie? Pojawia się jego kod, spisz go.
  • 0

#168 Eloa

Eloa

Nowy

• 2 postów

Napisano 22 09 2008 - 21:30

xxx STOP: 0x0000007B (0xF7C7A524, 0xC0000034, 0x00000000, 0x00000000)

Poza tym nie chce bootować z cd. Chociaż tak po mojemu ostawiłam cd/dvd w BIOSie jako pierwsze, a dysk twardy jako drugi-zgodnie z tym co tu pisaliście. Uparte to :)
  • 0

#169 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 23 09 2008 - 09:17

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;324103
Poczytaj, a czego nie zrozumiesz to pytaj.

Niestartująca płyta to najczęściej wina złego jej skopiowania...
  • 0

#170 passacior5

passacior5

Nowy

• 1 postów

Napisano 19 11 2008 - 19:34

hejka wszystkim mam problem z instalacją sys windows xp posiadam komputer z płytą główną asusa przy mojej pierwszej instalacji miałem problemy z znalezieniem twardego dysku w fazie gdy miałem go już formatować okazało się że niemam sterowników ata . Po korespondencji z kumplem wszystkiego się dowiedziałem i sforamatowałem dysk , skopiowały się pliki z cd na dysk twardy i komputer resetuje się i powinien wyskoczyć windows i powinna być kontynuowana instalacja w moim przypadku wygląda to tak że windows zaczyna się ładować i wyskakuje mi błąd na niebieskim tle i nie moge dokończyć instalacji niemam pojęcia co tu zrobić czy mógłby mi ktoś coś zasugerować prosze o odp oki z góry dziękuje Dołączona grafika!
  • 0

#171 mustang1984

mustang1984

Nowy

• 1 postów

Napisano 20 11 2008 - 11:46

Witam,
posiadam laptopa Toshiba Satellite m45 - S265 sprowadzonego ze Stanów. Jest to trochę starszy model, ma już prawie 4 lata. W środku jest 512 ram, procek centrino. Komp miał fabrycznie zainstalowanego win xp po angielsku więc chciałem go przeinstalować po tak długim czasie na win xp sp 3 po polsku. I tu pojawił się problem, w trakcie instalacji komp się zawiesza, za każdym razem w tym samym momencie przy instalowaniu urządzeń. Myślałem, że to może problem z chłodzeniem ale nic z tych rzeczy, płytka jest ok, próbowałem też instalować wersje sp2 i sp 2 po ang. W każdym przypadku zwis następuje w tym samym momencie.

Proszę o pomoc...

• 0

#172 Dariusz Ska

Dariusz Ska

Nowy

• 2 postów

Napisano 21 11 2008 - 11:47

ja mam podobny problem może ktoś pomóc??

Witam XP nie widzi dysku bo dysk jest SATA. Do instalacji spróbujcie użyć XP SP2 lub trzeba sterowniki seial ata osobno przygotować np na pen Flash FDD, lub USB FDD by przy instalacji( F6) je zainstalować.Pozdrawiam

Witam, niedawno kupiłem komputer, musiałem go odesłać o gdy przyszedł znów mam problem. Otóż panowie ze sklepu wgrali mi windowsa ENG XP Pro SP2, za 1 razem odpalił się, lecz potem przy odpalaniiu, resetował sie(zaraz po załadowaniiu windowsa), więc postanowiłem zainstalować swojego. Na początku coś nie chciało bootować, więc zaczełem instalacje ''z komputera'' czyli normnalnie jakbym coś instalował, ok usuneło mi windowsa ENg i zaczeło instalacje , lecz przy 70% zaczeły wyskakiwać błędy ''Nie możliwe jesty skopiowanie xxx.xx itp) Więc spróbowałem z innym widnowsem, lecz to samo, a nawet więcej tych błędów. Potem przy próbwach(jednen windowsa uzupełniał drugi, tak aby każdy nie możliwy do zainstalowanie plik, zainstalowac z ninnej płytki) Po jakimś czasie zyskoczył blue screen. Spróbowałem znów, lecz to samo(blue screen), dziś zrobie zdjęcia blue screenów i wrzuce tu na forum. Proszę o szybką pomoc.

A formatowałeś dysk w opcjach podczas instalacji lub przed, powinno pomóc. Pozdrawiam

• 0

#173 Prera

Prera

Nowy

• 2 postów

Napisano 22 11 2008 - 12:38

A wiec chce przeisntalowac Viste na XP na lapie TOSHIBA Satellite A300-1EB

XP Professional Angels edition by sparer1972

po formatowaniu i kopiowaniu plikow instalatora wysakuje blad:

"W uzywanym przez Instalatora pliku .SIF brakuje najstepujacej wartosci albo jest ona uszkodzona:

Wartosc 2 w wierszu sekcji [Mouse]
z kluczem "none."

zwykle XP Professional z SP2, SP3 itp

Instalator nie znajduje zadnych zainstaowanych duskow twardych, a wiec brakuje sterownikow SATA ktorych nie moge nigdzie znalesc

info:

Chipset Intel PM965 Express

Prosze o najlepsze rozwiazanie, najlepiej pomoc z 1 XP a w ostatniecznosci pomoc w znalezieniu SATA dla tej wersji chipset'u

z gory bardzo dziekuje
  • 0

#174 fake4r

fake4r

Początkujący

• 127 postów

Napisano 22 11 2008 - 12:43

chyba tego szukasz http://downloadcenter.intel.com/Detail_Des...al&lang=eng
  • 0

#175 Parry

Parry

Kobieciarz

• 325 postów

Napisano 22 11 2008 - 18:17

Ja mam dla Ciebie rade: KUP SOBIE ORYGINALNEGO WINDOWSA np. Viste ona obsługuje te dyski ;>
  • 0

#176 Chinka

Chinka

Seal of Approval

• 426 postów

Napisano 22 11 2008 - 18:21

Z dyskami SATA najłatwiej sobie poradzić zmieniając tryb kontrolera
  • 0

#177 matigdy

matigdy

Nowy

• 4 postów

Napisano 28 11 2008 - 00:27

Witam!
Mam następujący problem:
Na jednym komputerze zainstalowałem Win XP SP2 bez problemu natomiast na drugim nie mogę zainstalować tego systemu, Win XP SP3 też nie chce się zainstalować... Wszystko się uruchamia, wybieram opcje czytania z CD a nie HDD, sprawdza jakieś pliki i w jednym momencie robi się czarne tło i mruga w górnym rogu kursor... I tak cały czas.. Nic dalej nie idzie... Czy wiecie co może być przyczyną?
Z góry dzięki za pomoc!
  • 0

#178 Adamicki

Adamicki

Początkujący

• 15 postów

Napisano 28 11 2008 - 22:30

Witam odebrałem dzisiaj nowy komputer ze sklepu. Oto specyfikacja:
Procesor Intel Core 2 Quad Q6600 /2.4GHz, 1066MHz, 8MB, BOX/
Płyta główna MSI P45 NEO3-FR /intel P45/
Karta graficzna Gigabyte HD4850 512 MB DDR3 Zalman
Pamięć OCZ DDR2 4GB 800MHz CL5 SLI
Dysk twardy Western Digital 640GB 7200rpm 16MB cache SATAII
Zasilacz Pentagram 500W Silent Force CAV-500-A12S
Obudowa Yesico OpenAir Black
Karta muzyczna Creative Labs X-Fi Xtreme Audio OEM
Nagrywarka DVD CDRW/DVRW Samsung SH-S202 N BL OEM
Tuner TV Leadtek WinFast TV 2000XP Expert

Niestety przy próbie instalacji Windowsa XP z płytki, z której ostatnio go instalowałem na starym kompie, zaraz po tym jak instalator sobie zaczyna ładować te rzeczy na początku, to wkrótce wyskakuje mi niebieski ekran z czymś z stylu:

Pojawił się problem..........

Jeżeli po raz pierwszy widzisz ............

Spróbowałem z innej płytki i problem nie wystąpił, a ja doszedłem do momentu, w którym mogłem rozpocząć instalację systemu, jednak świadomie kliknąłem na anulowanie, bo kiedyś po zainstalowaniu z tej drugiej płytki później stary komputer mi się resetował, a chciałem tylko zobaczyć czy to wina kompa, czy pierwszej płytki i chyba jednak pierwszej płytki, chociaż nie wiem.
Dalej jestem bez systemu, ale teraz przy uruchamianiu komputera gdy chce wejść do BIOSu, to nie mogę. Klikam na delete, i zamiast otwierać się BIOS, to pojawia się czarne okno i tylko taki kursor miga jak w DOSie w lewym górnym rogu. To samo dzieje się zresztą gdy nic nie robię. Poprzednio były napisy jakieś, że dysk pusty, żeby wsadzić płytę do napędu czy co to tam zwyczajowo jest napisane, gdy dysk jest goły.

Proszę o pomoc. Dziękuję
  • 0

#179 lelle948

lelle948

Początkujący

• 93 postów

Napisano 28 11 2008 - 22:45

Cześć!

Skoro masz nowego kompa to może być tak,że tego BIOS'a nie masz.Nie znam się za bardzo na tych rzeczach ale skoro nie możesz wejść do BIOS'a to go pewnie nie masz.Ale nie kieruj się tym za bardzo bo nie wiem czy mam racje.Poczekaj aż inni coś o tym napiszą :)

Pzdr
  • 0

#180 Adamicki

Adamicki

Początkujący

• 15 postów

Napisano 29 11 2008 - 01:02

Sprzedawca w sklepie wchodził i ja też w domu przed wszystkimi tymi próbami instalek.

A spróbowałem teraz jeszcze raz z pierwszej płyty i znowu niebieskie okno się pojawiło. Po resecie do biosa mogę wejść, ale jeśli tego nie zrobię to znowu jest czarne okno i nie ma napisów, że BOOT coś tam coś tam, jak przy gołym dysku powinno chyba być, ale może to przez jakieś pozostałości po instalatorze systemu.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych