Witam, panowie szukam programu bądź jakiejś "formuły" do excela/worda, który posegreguje mi nazwiska, chodzi o to że mam wypisane w wordzie nazwiska i imiona w taki sposób :
Michał Adamski
Tomasz Tomczyk
Adam Kowalski
Michał Adamski
Adam Kowalski
chciałbym żeby usunęły się powtarzane inicjały i zostały tylko pojedyncze czyli ma wyglądać tak :
Michał Adamski
Tomasz Tomczyk
Adam Kowalski
Program do segregowania nazwisk?
Rozpoczęty przez
geforc
, 25 02 2012 16:08
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 25 02 2012 - 16:08
Napisano 25 02 2012 - 19:51
"usuwanie duplikatów" jest taka wbudowana funkcja
Użytkownik MarcoMarc edytował ten post 25 02 2012 - 19:54
Napisano 25 02 2012 - 21:29
Tylko tych nawziwsk jest koło 200, i co, mam każde nazwisko wklejać do osobnej komórki ??
Napisano 27 02 2012 - 13:14
Import do Excela możesz zrobić taki, że spacje/przecinki itp. zamienia na nowe komórki, ewentualnie w wordzie robisz znajdź i zamień i wpisujesz znak spacji/przecinka i zamień na znak tabulacji(bodajże z listy znaków specjalnych), taką zawartość wklejasz do Excela i powinno działać.
Nie wiem jak masz skonstruowany dokument, ale import danych to na pewno nie jest problem dla Excela
Nie wiem jak masz skonstruowany dokument, ale import danych to na pewno nie jest problem dla Excela
Napisano 27 02 2012 - 18:51
Bez żadnego importu i zabaw z Wordem. Wrzucasz całą kolumnę do Excela i zaznaczasz ją, następnie zakładka 'Dane' i tam 'Tekst jako kolumny'. Wybierzesz typ rozdzielany i jako znak odstępu zaznacz spację.
Teraz zakładamy, że po rozdzieleniu imię masz w kolumnie A, nazwisko B. W kolumnie C wpisz formułę:
// dodam, że porada dotyczy Excela 2007/2010, bo nie podałeś jaki masz.
Teraz zakładamy, że po rozdzieleniu imię masz w kolumnie A, nazwisko B. W kolumnie C wpisz formułę:
=LEWY(A2,1)&LEWY(B2,1)Przeciągnij ją do samego końca. Teraz zaznacz wszystkie 3 kolumny i w zakładce 'Dane' kliknij 'Usuń duplikaty'. Tam zaznacz kolumnę C i program usunie całe wiersze gdzie inicjały się powtarzają.
// dodam, że porada dotyczy Excela 2007/2010, bo nie podałeś jaki masz.
Użytkownik #plus edytował ten post 27 02 2012 - 18:57
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych