RAM 2GB vs 4GB
Rozpoczęty przez
Scofield
, 29 04 2008 14:19
12 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 29 04 2008 - 14:19
Witam
Myślę, że temat na czasie, zwłaszcza przy dzisiejszych cenach pamięci RAM.
Naprawdę można się zastanawiać nad posiadaniem większej ilości. Fakt, że mało jest zastosowań dla aż takiej ilości RAMu, ale zdarzają się wyjątki np. Gothic III W każdym razie jeśli kogoś stać, to czy warto? A jak warto, to w jakiej kombinacji?
4 x 1GB np. 2 x Dual na płytkach, które to obsłużą, czy...
2 x 2GB itd.
Czy mając taką ilość RAMu jak 4 GB warto np. wyłączyć pliku wymiany w XP?
Jest jeszcze nieszczęsna Vista...
Jednym słowem chciałbym poruszyć wątek możliwie wyczerpująco na tyle by był dobrym źródłem wiedzy dla wielu zainteresowanych.
Panowie specjaliści?
Myślę, że temat na czasie, zwłaszcza przy dzisiejszych cenach pamięci RAM.
Naprawdę można się zastanawiać nad posiadaniem większej ilości. Fakt, że mało jest zastosowań dla aż takiej ilości RAMu, ale zdarzają się wyjątki np. Gothic III W każdym razie jeśli kogoś stać, to czy warto? A jak warto, to w jakiej kombinacji?
4 x 1GB np. 2 x Dual na płytkach, które to obsłużą, czy...
2 x 2GB itd.
Czy mając taką ilość RAMu jak 4 GB warto np. wyłączyć pliku wymiany w XP?
Jest jeszcze nieszczęsna Vista...
Jednym słowem chciałbym poruszyć wątek możliwie wyczerpująco na tyle by był dobrym źródłem wiedzy dla wielu zainteresowanych.
Panowie specjaliści?
#2 Gość_Wojtex16_*
Napisano 29 04 2008 - 14:56
Mim zdaniem lepiej w kombinacji 2x 2GB, bo zawsze masz 2 sloty wolne i będzie można dołożyć kolejne 2x 2GB. Jeśli chodzi o plik wymiany to przy 4GB ja poprostu wyłączyłem.
/4-x-1GB-czy-2-x-2-GB--t20670/
/4-x-1GB-czy-2-x-2-GB--t20670/
Napisano 29 04 2008 - 21:49
jeżeli Twoja płyta obsługuje quad channel to bierz 4x1GB
Napisano 08 05 2008 - 22:47
No podobne było, poczytałem, itd.
Ale co Panowie powiecie na to wyłączanie pliku wymiany.
Ja powiem, że nie wyłączać - nawet przy takiej ilości jest to dyskusyjny sposób...
Z drugiej strony bez sensu mając te widziane 3,25 GB ustawić zalecane przez system 4990 MB i stracić 5GB wolnego miejsca na dysku (jestem zwolennikiem ustawiania stałego rozmiaru pliku, mniejsza fragmentacja).
Pytanie...
Jeśli mamy 4GB RAMu w XP, to jaką stałą wielkość pliku wymiany ustawić...?
Jeśli nie chcemy go całkowicie wyłączyć?
Ale co Panowie powiecie na to wyłączanie pliku wymiany.
Ja powiem, że nie wyłączać - nawet przy takiej ilości jest to dyskusyjny sposób...
Z drugiej strony bez sensu mając te widziane 3,25 GB ustawić zalecane przez system 4990 MB i stracić 5GB wolnego miejsca na dysku (jestem zwolennikiem ustawiania stałego rozmiaru pliku, mniejsza fragmentacja).
Pytanie...
Jeśli mamy 4GB RAMu w XP, to jaką stałą wielkość pliku wymiany ustawić...?
Jeśli nie chcemy go całkowicie wyłączyć?
Napisano 08 05 2008 - 23:06
Dlaczego nie chcesz wyłączać?
Napisano 09 05 2008 - 14:12
A dlaczego ma wyłączyć?
Po za tym pamiętaj, że najczęściej 32bitowy XP nie widzi 4GB. Ba nawet niekiedy bios, bez odpowiedniego przełączenia standardowo może ich nie widzieć. Co do systemu - to zależy od wersji, zakresów adresów wejść/wyjść i konfiguracji. Standardowo jednak nie wychodzi się po za 3.5GB. Można próbować bawić się z PAE w boot.ini. Nie mniej jak mówi dokumentacja Microsoftu pod XP i tak jest ograniczenie do równo 4GB (tyle potrafi zaadresować 32bitowa wersja). Jak jest w praktyce? Trzeba spróbować, żeby się dowiedzieć.
Po za tym pamiętaj, że najczęściej 32bitowy XP nie widzi 4GB. Ba nawet niekiedy bios, bez odpowiedniego przełączenia standardowo może ich nie widzieć. Co do systemu - to zależy od wersji, zakresów adresów wejść/wyjść i konfiguracji. Standardowo jednak nie wychodzi się po za 3.5GB. Można próbować bawić się z PAE w boot.ini. Nie mniej jak mówi dokumentacja Microsoftu pod XP i tak jest ograniczenie do równo 4GB (tyle potrafi zaadresować 32bitowa wersja). Jak jest w praktyce? Trzeba spróbować, żeby się dowiedzieć.
Napisano 09 05 2008 - 14:40
Bo przy 3/4GB RAM plik wymiany jest raczej zbędny. Zwłaszcza w XP.A dlaczego ma wyłączyć?
Napisano 09 05 2008 - 15:32
No jeśli ktoś korzysta tylko z internetu i gg w celu poklikania to pewnie jest mu niepotrzebny swap. Ale też po co mu wtedy 4GB pamięci RAM?
Napisano 09 05 2008 - 16:47
Nawet jeśli się gra, to 4GB RAM jest już taką pojemnością, że nie potrzeba SWAP'u po prostu...
Napisano 05 07 2008 - 16:57
A ile ramu jest w stanie zobaczyc i wykorzystac XP 64 bitowy? da rade z 8GB?
#12 Gość_Wojtex16_*
Napisano 05 07 2008 - 17:23
Systemy 64bitowe te standardowe wykrywają max 32GB ramu, więc 8 styknie
Napisano 05 07 2008 - 19:01
System da radę, ograniczeniem może tu byc płyta bo większośc obsługuje własnie do 8 GBA ile ramu jest w stanie zobaczyc i wykorzystac XP 64 bitowy? da rade z 8GB?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych