Moja ocena:
Zalety:
- Dosyć długo trzymająca bateria (3H na najjaśniejszym trybie ekranu)
- Bardzo dobra wydajność jak na laptopa za tą cenę [1800zł]
- Nieokrojony Radeon 5650 który w pełni wspiera DX11 i posiada high-end
- Bardzo cicha praca nawet przy obciążeniu/grach
- Bardzo ładny design który przypadł mi do gustu
- Gry typu GTA 4, Crysis, Bad Company 2 chodzą na high/v.high [AVG 31-33 FPS] (Mi osobiście starczy 25 FPS)
Wady:
- Do stylu klawiatury trzeba się przyzwyczaić co wymaga trochę czasu
- Trzeba użyć sporej siły nacisku palca na klawiszach LPM i PPM na touchpadzie
- Brak opcji przydzielania TurboCache dla GPU w biosie (lub nie znalazłem)
Spostrzeżenia:
- Athlon II X2 P320 mógłby zostać zmieniony w tym modelu na Athlona II X2 P5XX lub Phenom II X3 N830. (Ale i tak nie narzekam
na P320, mogli odblokować możliwość OC w biosie lub dodać tryb Turbo przyspieszający go do 2.1GHz@2.5GHz - 2.9GHz.
Settings:

Zdjęcia:

Temperatury:
Idle:
- Mobo: Min 52'C Max 54'C
- CPU: Min 52'C Max 55'C
- HDD: Min 36'C Max 37'C
- GPU: Min 46'C Max 48'C
Stres:
- Mobo: Min 55'C Max 59'C
- CPU: Min 54'C Max 61'C
- HDD: Min 39'C Max 42'C
- GPU: Min 52'C Max 65'C
Benchmark:
3DMark06:
6581 Score

Komentarz: Wynik o połowę gorszy od mojego starego pcta. Q9550 @2.83 & GTX 260 & 4GB 1066.
Stalker: Call of Prypiat
Settings: 1366x768
Max Settings
Full Detail
Maksymalne oświetlenie dynamiczne DX11 + Pełne settingi DX11
FPS:
Max: 99
Min: 21
Avg: 41
Komentarz:
Powiem tak, dużej różnicy w tej grze między lapkiem a moim starym pecetem nie odczułem mimo, że ten lapek jest o połowę
gorszy, do tego pochwalę go z dwóch zalet jakie zobaczyłem w stalkerze i jedną na laptopie:
- Bardzo dobrze się gra na max detalach, praktycznie nie odczułem spadku do 21 fps w pewnym momencie.
- DX11 wyraźnie widoczny i ładny, kiedy to krople deszczu spadają rozchlapując się na ziemi, i
detale słońca, które pięknie można odczuć patrząc na drzewo. Bardzo mi się podoba ta niewyraźność krawędzi,
wręcz cukierkowość

- Niechcący nagrywając Frapsem Stalkera, włączyłem FullSize zamiast HalfSize.. byłem przekonany że nagrywam pod
Halfsize, skoro fps nie spadły poniżej 17 a na moim starym kompie byłoby już pewnie z 3 i to na monitorze 1024x768,
tego nie umiem wyjaśnić, może Fraps 3.2.3 jest lepiej zooptymalizowany pod x2 niż x4 rdzenie?
Osobiście jestem fanem stalkera, 2 godziny walczyłem żeby zooptymalizować ten cholerny silnik,
by nie było zwiech na 3 minuty, które nie wynikają ze sprzętu, lecz niedopracowaniu silnika przez twórców,
tu można śmiało im pogratulować..
Screeny i video:

Nowy benchmark 1:
Battlefield: Bad Company 2
Ustawienia:
Max settings DX11, 1xAA 1xAT.
Fraps:
Min: 21
Max: 99
AVG: 39

Komentarz:
Nie powiem, w masakrycznej akcji spada do 15-17 fps, ale ogólnie odczucie jakby było ponad 30

Wideo:
Stalker: Call of Prypiat:
Part 1/3:
Part 2/3:
Part 3/3:
Podsumowanie: Jestem w 100% zadowolony z tego laptopa, nie znalazłem lepszego w tej cenie.
(O model z phenom II n830 x3 nie łatwo przed świętami, kosztuje 100zł więcej)
Prawdopodobnie pokuszę się w przyszłości o OC grafiki, +max GB ram (chyba sloty pozwalają na max 8GB), wymianę procka.
Wstawię jutro filmiki do recenzji z S.T.A.L.K.E.R.: Call of Prypiat, + będę dodawał na bieżąco benchmarki z gier,
kolejne jakie przewiduje to Bad Company 2, Black Ops, Bad company 2 / Vietnam.
_Zezwalam na kopiowanie wyłącznie z linkiem do tematu i nickiem Mofispl_
A teraz pozwólcie mi zjeść

Użytkownik Mofispl edytował ten post 25 12 2010 - 20:15