Witam!
Nie dawno zakupiłem nowy laptop z systemem windows 8.1 i od początku mam z nim problemy z siecią. Co jakiś czas bez żadnych przyczyn po prostu rozłącza mi internet i przy ikonce wifi pojawia się żółty trójkącik. Gdy mi się tak dzieję używam narzędzia systemowego rozwiąż problemy gdzie praktycznie za każdym razem pojawia mi się, że powodem jest:"brama domyślna jest niedostępna", czasem pomoże też zwyczajne rozłączenie i połaczenie do mojej sieci, a czasem wystarczy zapomnieć sieć i ponownie sie z nia polaczyc. Tylko co mi z tego skoro takie zabiegi pomagają tylko na chwilę. Sterowniki do karty sieciowej mam najnowsze, nawet próbowałem wyłączyć opcje w menadzerze urządzen przy sterowniku wifi w zarządzaniu energią opcje: "zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia w celu oszczędzania energii" ale niestety nie przynosi to porzadanego efektu. Mój router to TP-LINK WR741ND i to na pewno nie jego wina ponieważ na windows 7 nie było żadnych problemów i poza tym urządzenia bezprzewodowe typu telefony łączą się bez zadnego problemu i nie zrywa na nich połączenia. Dodam, że na 2 gim laptopie również jest zainstalowany windows 8.1 i problem też występuje ale jest to rzadsze zjawisko. Przewertowałem wiele tematów w google i z tego co wyczytałem nie jestem z tym problemem osamotniony, ogólnie piszą, że winowajca to własnie windows 8.1. Moje ustawienia routera są automatyczne, wyłączyłem tylko firewall bo jeśli jest włączony to w ogóle na win 8.1 nie chce sie polaczyc z siecia... Próbowałem też ustawiać IP na sztywno wpisując wartości ale to też nie pomaga. Szczerze mówiąc jestem w kropce bo kompletnie nie wiem co mam z tym fantem zrobić, jeśli nadal będzie sie tak robiło to bede musiał zainstalować poczciwy windows 7. Poniżej zamieszczam ustawienia sieci wywołane poleceniem ipconfig w cmd.
Moje drugie pytanie w sumie troche na marginesie ale nurtuje mnie od samego poczatku jak mam router z modemem, dlaczego przy duzych prędkościach pobierania mowa tu o transferach powyzej 1mb/s po prostu wywala mi neta, dopiero reset routera i modemu pomaga? To działo sie również na win 7. Z góry dzięki i byłbym bardzo wdzieczny za pomoc.