Nie należy się poddawać !W moim telefonie też za Chiny Ludowe nie mogłem zdjąć simlocka opisaną metodą.
Próbowałem 5 razy dokładnie krok po kroku (z resetowaniem ustawień) i nic.
Testowałem też wariant ze innym kodem zamiast 1111 > 0404 ale bez skutku.
W akcie desperacji spróbowałem ostatni raz, ale trochę inaczej i zadziałało !!

Opiszę dokładnie co robiłem krok po kroku, bo nie wiem co konkretnie spowodowało, że zadziałało:
Simlock: Orange. Nowy sim: Play;
1) Włączyłem telefon z simem Orange;
2) przez pomyłkę wpisałem już kod 2945#*9701#, więc kliknąłem "Zamknij" bez wpisywania hasła.
3) Zmieniłem kod telefonu (hasło) na takie samo jak PIN w karcie (żeby mi było łatwiej zapamiętać

4) Zresetowałem ustawienia telefonu i pamięć (bez wyłącznia)
5) Wpisałem ponownie kod 2945#*9701# i hasło ustawione pkt 3.
6) Napisał jak zwykle nieprawidłowe coś tam, a potem pojawił się ekran włóż prawidłową kartę sim
7) Nie wyłączając telefonu wyciągnąłem sim orange i włożyłem play
8) Po dłużej chwili na moment mignęło na sekundę "bład karty sim" a potem z powrotem włóż prawidłową kartę sim
9) Przytrzymałem czerwoną słuchawkę żeby wyłączyć fona i wyciągnąłem sima play i włożyłem orange. Okazało się że byłem za szybki i telefon nie zdążył się jeszcze wyłączyć. Zawiesił się na pożegnalnej animacji, która się "zaloopował" i nie działy klawisze. Wyciągnąłem/ włożyłem baterię.
10) Załączyłem telefon (z kartą orange) , zrobiłem po raz drugi reset ustawień telefonu i pamięci.
11) Wyłączyłem fona, zmieniłem kartę na Play i włączyłem.
12) Byłem na 1000000% przekonany że na pewno znów nic z tego nie będzie, a tu niespodzianka. Karta play działa
Niestety nie mam jak sprawdzić co pomogło (już nie mam simlocka), ale osobiście najbardziej obstawiałbym:
1) reset ustawień telefonu i pamięci
PO zmianie kodu telefonu,
przed wpisaniem kodu 2945#*9701#
2) być może wymiana sima po wpisaniu kodu 2945#*9701#, przy włączonym telefonie.
Może komuś się uda ustalić dokładniej co wystarczy zrobić, żeby zadziało, jak jak napisałem, już nie mogę

Tak czy siak, chciałem podziękować wszystkim, bo lektura tego wątku zmusiła mnie do podjęcia tej ostatniej desperackiej próby i się udało