[Sims 2 ]- nowy komputer?
Napisano 23 09 2008 - 00:47
Zamierzam w najbliższym czasie zmienić komputer na nowszy i lepszy.
Jednym z priorytetów jest sprawne działanie na nim gry Sims 2 ze wszelkimi dodatkami
Aktualnie mam AMD Athlon 64 3000+ ~2.0GHz, 512 RAM, GeForce 6600.
Po zainstalowaniu najnowszego dodatku działa tragicznie, praktycznie nie da się grać.
[Pewnie o wiele za mało RAMu...]
Chcę kupić np. Procesor Intel Core 2 Duo E8400 3GHz; 2x2GB RAM; Radeon HD4850 GigaByte 512MB lub HD4870.
Na pewnym forum trafiłam na wątek, który mnie zaniepokoił - wypowiedź kogoś kto miał problemy z Simsami na Radeonie HD4850.
http://www.wgk.com.pl/forum/viewtopic.php?p=401487
Czy to możliwe że po kupieniu lepszego komputera również będę miała problemy z tą grą - bo karta i sterowniki sa "zbyt nowe"?
[Podstawowa wersja gry ma już kilka lat.]
Jeżeli kupię porządny komputer i Simsy znów nie będą działać to się załamię
Wolę zapytać wcześniej
I od razu 2-gie pytanie: czy do mojego "starego" kompa jest sens dołożyć RAMu? Czy faktycznie mogłoby to znacząco poprawić działanie gier? Czy przy takim procesorze i karcie nie ma to sensu?
Jestem totalnym laikiem, więc może to głupie pytania
Z góry dzięki!
Napisano 23 09 2008 - 15:17
Dołożeniu pamięci ram mogło by coś dać jeśli masz kasę to dorzuć jedną kość, 1gb czy 2gb.
Jeśli chodzi o nowy komputer to ten,który masz jest jeszcze na tyle nowoczesny, że po dołożeniu ramu włączysz na nim każdą grę.
Nie ma sensu kupować nowego, no chyba jeśli masz kasę i chcesz grać w najnowsze tytuły przy najwyższych ustawieniach graficznych.
A jeśli chodzi o dodatek to jaki to dodatek i skąd go masz?
Dodatek mógł być jakiś nie taki(porąbany), jeśli dodatek jest spiratowany to po prostu mógł Ci zamulić grę.
No i jeszcze jeden powód chyba najbardziej trafny, pewnie system operacyjny masz zamulony.Zaśmiecony windows przebija się przez góry śmieci i dlatego masz problem z grą.
Odinstaluj dodatek i kup ramu.
Zobacz w moim podpisie jakiego mam kompa, swobodnie we wszystko gram.Windows do grania nadaje się tylko po formacie.
Instaluj Windowsa od nowa co 3-4 miesiące, a komp ciągle będzie śmigał.
Kartę grafiki masz lekko starą, ale nie martw się!
Napisano 23 09 2008 - 15:19
Napisano 23 09 2008 - 15:36
Twój komputer spełnia wymagania gry i powinna ona działać właściwie.
Dołożeniu pamięci ram mogło by coś dać jeśli masz kasę to dorzuć jedną kość, 1gb czy 2gb.
Jeśli chodzi o nowy komputer to ten,który masz jest jeszcze na tyle nowoczesny, że po dołożeniu ramu włączysz na nim każdą grę.
Nie ma sensu kupować nowego, no chyba jeśli masz kasę i chcesz grać w najnowsze tytuły przy najwyższych ustawieniach graficznych.
A jeśli chodzi o dodatek to jaki to dodatek i skąd go masz?
Dodatek mógł być jakiś nie taki(porąbany), jeśli dodatek jest spiratowany to po prostu mógł Ci zamulić grę.
No i jeszcze jeden powód chyba najbardziej trafny, pewnie system operacyjny masz zamulony.Zaśmiecony windows przebija się przez góry śmieci i dlatego masz problem z grą.
Odinstaluj dodatek i kup ramu.
Zobacz w moim podpisie jakiego mam kompa, swobodnie we wszystko gram.Windows do grania nadaje się tylko po formacie.
Instaluj Windowsa od nowa co 3-4 miesiące, a komp ciągle będzie śmigał.
Kartę grafiki masz lekko starą, ale nie martw się!
zauważ, że niedługo wychodzą Simsy 3 a pewnie koleżanka będzie chciała pograć
Napisano 23 09 2008 - 15:59
Dodatki główne mam chyba wszystkie, 8 szt. Myślę że to więcej wymaga od komputera niż sama podstawa.
Najnowszy dodatek "Osiedlowe Życie"/"Apartment Life" ma w wymaganiach 1 GB RAMu, myślę że to faktycznie główny problem.
Przemyślę sprawę, może na razie dokupię samego RAMu.
Komputer nowy kupię na pewno, ale może trochę poczekam. Mam nadzieję że części o tych samych parametrach za pół roku będą tańsze Chcę mieć możliwość grania na nim także w inne gry
zauważ, że niedługo wychodzą Simsy 3 a pewnie koleżanka będzie chciała pograć
Dokładnie!
Napisano 26 09 2008 - 15:32
Postanowiłam dokupić pamięci.
Sprawdziłam Everestem, jakie mam.
Jest to DDR, 256 MB + 256 MB. Częstotliwość jednej 166 MHz, drugiej 200 MHz.
Kupienie takich antyków to nie taka prosta sprawa
DDR dostępne np. w sirius.pl mają częstotliwości 333 lub 400 MHz, mam dużą szansę że to wszystko razem tak gładko nie zadziała.
Napisano 26 09 2008 - 15:37
Napisano 26 09 2008 - 16:32
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych