Użyłem asystenta pobierania i zainstalowały mi się „reklamiarze”, co robić ?
Poniżej przedstawiam listę procesów, jakie ujawniły się po celowo bezmyślnym użyciu asystenta. Jak widać nie jest tego mało.
Domyślnie program tworzy trzy foldery. Jeden w C:\Program Files\ ( dla 64 bitowych systemów operacyjnych ( C:\Program Files (x86)\ )
Drugi w C:\ProgramData\ z losową, ale długą nazwą, co jest bardzo charakterystyczne: ( aby zobaczyć ten folder musimy odznaczyć opcję „Pokaż ukryte foldery, pliki, dyski”, aby ją włączyć należy uruchomić dowolny folder, w lewym górnym rogu kliknąć „Organizuj”, następnie „Opcje folderów i wyszukiwania”, po czym zaznaczyć opcje o której pisałem wyżej )
Gdy zajrzymy do folderu ujrzymy aplikacje o nazwie „PluginContainer.exe”, co może skojarzyć się wam z Firefoxową wtyczką flashflayera ( plugin-container.exe ) i folder w którym jest liczna ilość plików o nazwie „Plugin.exe” ( nie wiem od czego zależy ich ilość )
Trzeci folder znajduje się w lokzlizacji C:\Program Files\Common Files i tak samo ja wyżej ma długą, losową, ale charakterystyczną nazwę:
A w środku jeden śmieć o nazwie „Updater.exe”:
Po krótkim opisie zajmiemy się usuwaniem, po pierwsze musimy odinstalować złośliwy program. Znajduje się on w „Dodaj lub usuń programy” dla Windows XP i w „Odinstaluj lub zmień program” w nowszych. A więc szukamy na liście programu, po czym odistalowujemy go. ( McAfee Security Scan Plus zaznaczyłem dlatego, że jest to również niepożadana aplikacja, która bywa dodatkiem do instalatorów ) :
Niektóre programy po deinstalacji już nas nie dręczą, jedna, jeśli będą to robić dalej, przejdź do folderu:
- C:\ProgramData\ - i wywal losowo wygenerowany folder ( obrazek i instrukcja jak odkryć ten folder została podana wyżej )
- C:\Program Files\Common Files – i tak samo jak wyżej.
Następnie przejdziemy do usuwania wtyczek z przeglądarek:
Internet Explorer:
Kliknij na „Narzędzia”, następnie „Zarządzaj dodatkami”:
Następnie usuń szkodliwe rozszerzenie:
FireFox:
W pasku adresu wpisz about:addons przejdź do sekcji „Rozszerzenia”, następnie usuń złośliwą wtyczkę:
Opera:
W polu adresu wpisz opera://extensions przełącz na "tryb programisty":
I usuń rozszerzenie:
Google Chrome:
W polu adresu wpisz chrome://extensions i analogicznie do systuacji przedstawionej wyżej.
Po tych zabiegach reklamy powinny ustąpić, jeśli jednak tak się nie stanie to załóż nowy temat w dziale Bezpieczeństwo (wirusy i trojany) i podaj zestaw wymaganych logów
Na koniec chiałem zaznaczyć, iż nie miałem na celu szykanowania jakiegokolwiek portalu z oprogramowaniem, po prostu jestem zdania, że użytkownik ma prawo dowiedzieć się o chorych marketingowych działaniach, bo wiadomo jaki macie cel w tym, tylko to moim zdaniem działa w inną strone – zniechęca użytkowników do pobierania z tego typu portali.
Użytkownik pawel315 edytował ten post 15 07 2015 - 21:22