[Tutorial] Jak z 2 zaślepek 5.25" zrobić wentylator ?
Napisano 01 11 2006 - 14:54
Taśma klejąca, śrubokręt, cyrkiel, flamaster
Papier ścierny drobnoziarnisty
Wycinak o średnicy 8cm (do wycięcia koła)
Wiertarka
Wentylator 80mm + grill + śrubki do przykręcenia, lub jakas aplikacja, ja to woli
Ok. godzinę czasu
I oczywiście 2 zaślepki 5,25"
1. Najpierw trzeba wszystko zaplanować.
Łączymy ze sobą 2 zaślepki najpierw za pomocą taśmy klejącej.
Wyznaczamy środek zaślepek. Następnie za pomocą cyrkla wykreślamy koło, o promieniu 4cm ze środka, który wyznaczyliśmy.
2. Wiercenie otworu.
Jeżeli na zaślepkach mamy jakieś wstawki, to najlepiej je powyciągać (mądry Polak po szkodzie - ja nie wyciągnąłem, i trochę się pokruszyło, dobrze że grill trochę to zamaskował )
Następnie mocujemy wycinak w wiertarce, i według obrysu koła narysowanego wcześniej powoli wywiercamy otwór.
3. Szlifowanie
Za pomocą papieru szlifujemy ewentualne uszczerbienia.
4. Przygotowanie do przymocowania wentylatora.
Musimy sie upewnić, że na drodze wentylator-zaślepki nie ma nic, co mogłoby przeszadzać.
Jeśli coś jest, należy to usunąć.
5. Mocowanie
Za pomocą flamastra (lub ołówka), najlepiej innego niż kolor obudowy wyznaczamy miejsca dla śrubek.
WAŻNE ! Przed wierceniem upewnij się, że dziurki pasują do otworów w wentylatorze.
Wybieramy wiertło o średnicy nieco większej niż ŚREDNICA OTWORU w wentylatorze, ale nie większej niż te otworki w grillu, w które będzie miała wejść śruba.
Wiercimy dziury, przykręcamy wentylator z grillem.
6. Gotowe
Zdjęcia efektu w załącznikach Jeśli ktoś chce, aby coś opisać dokładniej, proszę pisać
PS. Nie patrzcie na bałagan na biurku, ja po prostu nie lubię sprzątać
Napisano 01 11 2006 - 14:57
Napisano 01 11 2006 - 15:00
Napisano 01 11 2006 - 15:12
a jeszcze mam takie pytanie, czy zgodziłbyś się aby ten tutorial był umieszczony jako artykuł na glownej stronie serwisu? Bo materiał całkiem ciekawy.
Napisano 01 11 2006 - 16:07
Mi takich bajerów nie potrzeba, wystarczy dobra cyrkulacja powietrza w obudowie.
Napisano 01 11 2006 - 19:19
wszystko fajnie, tylko czy mi sie wydaje czy ten wentyl WYDMUCHUJE powietrze? Jesli tak, to odwroc go, bo teraz zaklocasz cyrkulacje powietrza. Układ powinien byc taki ze od przodu obudowy powietrze jest wtłaczane, a z tyłu obudowy powietrze powinno byc WYtłaczane.
a jeszcze mam takie pytanie, czy zgodziłbyś się aby ten tutorial był umieszczony jako artykuł na glownej stronie serwisu? Bo materiał całkiem ciekawy.
Wystarczy ze odwrócę bieguny. Co do cyrkulacji - planowałem właśnie zrobić na odwrót, z tyłu 120mm wdmuchujący, na bocznej ściance wdmuchujący i na przedzie jeden wydmuchujący
Ale skoro tak mówisz, to może warto zmienic te bieguny, przy okazji sprawdzę, czy tak będzie działało
---
Tak, zgadzam się na umieszczenie tego tutoriala jako artykuł na głównej stronie Ku czci i chwale komputerom
Mi takich bajerów nie potrzeba, wystarczy dobra cyrkulacja powietrza w obudowie.
A tu mam i dobrą cyrkulację i bajerek 2 pieczenie na jednym ogniu
Peace
----
woops...
Nie wystarczy zamiana biegunów
No cóż, widocznie musi tak juz zostać, będzie odwrotnie niz normalnie
Napisano 01 11 2006 - 19:29
Wystarczy ze odwrócę bieguny. Co do cyrkulacji - planowałem właśnie zrobić na odwrót, z tyłu 120mm wdmuchujący, na bocznej ściance wdmuchujący i na przedzie jeden wydmuchujący
Ale skoro tak mówisz, to może warto zmienic te bieguny, przy okazji sprawdzę, czy tak będzie działało
---
Tak, zgadzam się na umieszczenie tego tutoriala jako artykuł na głównej stronie Ku czci i chwale komputerom
A tu mam i dobrą cyrkulację i bajerek 2 pieczenie na jednym ogniu
Peace
----
woops...
Nie wystarczy zamiana biegunów
No cóż, widocznie musi tak juz zostać, będzie odwrotnie niz normalnie
Ok, dziekuje za pozwolenie. Obrobię go troche zeby ładnie wyglądał, do artykułu dodam notkę ze jesteś autorem tego tekstu.
Napisano 01 11 2006 - 19:31
Ok, dziekuje za pozwolenie. Obrobię go troche zeby ładnie wyglądał, do artykułu dodam notkę ze jesteś autorem tego tekstu.
NIE ZEZWALAM NA EDYTOWANIE
żartowałem
Nie ma problemu Jeśli trzeba więcej zdjęć, to PM
Napisano 01 11 2006 - 19:49
Za chwile art ukaze sie na stronieNIE ZEZWALAM NA EDYTOWANIE
żartowałem
Nie ma problemu Jeśli trzeba więcej zdjęć, to PM
https://www.tweaks.pl/czytaj,jak_w_zaslepki_5.25,398.html
Napisano 01 11 2006 - 19:55
Specjalne podziękowania dla użytkownika naszego forum – Macko – za pozwolenie na opublikowanie artykułu.
Aż się zawstydziłem
Napisano 05 11 2006 - 06:53
Nie ma czego uważam.Aż się zawstydziłem
Napisano 05 11 2006 - 09:23
No wiesz, to moje pierwsze specjalne podziękowaniaNie ma czego uważam.
Napisano 05 11 2006 - 10:11
Napewno Twoje? Prędzej dla Ciebie.No wiesz, to moje pierwsze specjalne podziękowania
Napisano 05 11 2006 - 10:29
Napewno Twoje? Prędzej dla Ciebie.
A tak racja wstałem o 9 i jeszcze nie do końca ogarniałem
Napisano 05 11 2006 - 10:33
ja wstalem o 4 rano na pełnym kacu i jakos daje radeA tak racja wstałem o 9 i jeszcze nie do końca ogarniałem
Koniec Offtopa// Siwy123
Napisano 05 11 2006 - 11:28
Koniec Offtopa// Siwy123
Oj sory, zapomniałem się
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych