Zanabyłem dysk SSD Samsung Evo 840 - 250GB. Dzisiaj go podłączyłem, postawiłem na nim system, wszystko ładnie pięknie gdyby nie jeden problem. System łapie co kilka minut zwiechy. Nie wiem co może być tego przyczyną. Objawy - nagle strona przestaje się wczytywać, nie mogę otworzyć dysku na którym stoi system ale mogę przełączać karty, mogę przełączać otwarte okna systemu ale nie mogę w nich nic robić. Czy to w folderach, czy w jakichś programach. Mija około 40 sekund i wszystko wraca do normy.
Macie pomysł co może być tego przyczyną? AHCI mode włączyłem już, nie pomogło cokolwiek to jest. Płyta główna ASRock 970 Pro3.
"Wieszanie się" dysku SSD
Napisano 11 02 2015 - 03:58
Napisano 11 02 2015 - 13:08
Napisano 11 02 2015 - 13:51
Napisano 11 02 2015 - 19:47
Z tego wynika że dysk jest w porządku.
Zrób jeszcze "Benchmark".
Zaciągnij jeszcze program CrystalDiskMark i też zrób test.
Zainstalowałeś może "Samsung Magician" ? Jak nie to go zainstaluj . Sprawdź czy masz aktualną wersję Firmware.
Jak dysk jest podzielony na partycje?
Napisano 11 02 2015 - 21:12
Spróbuj auaktualnić firmware dysku. Może masz jakąś starą wersję bo 840ka nie jest już chyba produkowana.
Napisano 12 02 2015 - 04:06
Ok, zainstalowałem Samsung Magican i wygląda to tak:
Macie pomysł czemu pojawia się informacja, że AHCI jest nieaktywne, skoro w Biosie przy opcji "AMD AHCI BIOS ROM" mam enabled. Tak samo jest informacja że system jest skonfigurowany pod dysk HDD ale nie wiem co mam niby zmienić, klikając w setup w tym programie nic się nie dzieje.
Napisano 12 02 2015 - 08:30
Ściągnij Performance Restoration (soft od Samsunga):
Odpal i zapuść. Masz stary firmware i właśnie na starszej wersji były problemy z wydajnością - akurat problem był z plikami które już długo "leżały", ale lepiej mieć już aktualny Firmware
Ten soft "przemieli" dysk i go uaktualni - tylko musisz postępować zgodnie z tym co tam będzie napisane.
Hmmm, kotroler masz od AMD? To może być kolejny problem - czasami są z nimi problemy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych