Wybór pamięci RAM DDR3 (które są najopłacalniejsze?)
Napisano 21 01 2012 - 01:18
Jednak ciągle nie wiem, co z tym podkręcaniem... Rozumiem, że ty podkręcałeś już coś na tej płycie. Jeśli masz chwilkę, to prosiłbym Cie o jakieś relacje z tego i w czym był problem przy podkręcaniu na tej płycie. Jeżeli nie chcesz robić tutaj offtopu, to możesz Mi napisać na priv, ale wydaje Mi się, że i innym się to może przydać.
Pozdro
Napisano 21 01 2012 - 09:17
Napisano 22 01 2012 - 14:43
Jednak narazie cooler procesora nie będzie zmieniany. Następny będzie zasilacz, bo jak słusznie zauważyłeś obecny rewelacyjny nie jest...
Ciągle ciekawi Mnie to, co działo się z Twoim egzemplarzem płyty głównej Gigabyte podczas podkręcania. Jakie problemy napotkałeś? Na ile udało Ci się wykręcić i co to było?
Pozdro
Napisano 22 01 2012 - 14:55
Kup OCZ / Patriot 1600mhz i będziesz miał spokój na bardzo długo.
Napisano 22 01 2012 - 20:22
Po 2gie pamięci teraz nie działają z prędkością 1600Mhz, bo procesor na tyle nie pozwala (pracują na 1066Mhz, aby pracowały na 1600Mhz trzeba podkręcić procesor).
Po 3cie mowa nie jest o problemach z podkręcaniem proca,(bo ten, z tego co wiem, może nie kolosalnie, zwłaszcza na boxowym chłodzeniu, ale da się podkręcać bez większych problemów) a o problemach z podkręcaniem na tej płycie głównej.
Pozdro
Napisano 23 01 2012 - 15:05
Podkręcanie dla samego wyniku bez realnej poprawy wydajności to głupota
Ale to twoje pieniądze i kupisz co zechcesz my tylko zasugerowaliśmy nieco lepsze rozwiązanie.
Użytkownik Sicknature edytował ten post 23 01 2012 - 15:05
Napisano 23 01 2012 - 19:41
Jeżeli chodzi o podkręcanie, to nie chcę podkręcać samych pamięci, a tylko procesor, by pamięci działały na 1600Mhz a nie 1066Mhz.
Tak więc mówienie, że nic Mi to nie da nie jest wg Mnie dobre, bo poprawa będzie. Może nie ze względu na same pamięci, a na procesor (bo automatycznie wzrośnie taktowanie zegara procesora).
Generalnie wg tego, co Wujek Celdur napisał nawet podkręcenie, aby pamięci działały na 1333Mhz da wzrost wydajności względem 1066Mhz.
Zresztą Ja teraz jestem z nich zadowolony. Do gier 8gb powinno wystarczyć na jakiś czas, a i tak pierwsze, co będzie kuleć przy tym to właśnie procesor (o zasilaczu już nawet nie wspominam;p. Wgle zastanawiam się już nad nowym i może też kupię Corsair;p Myślałem nad modelem GS500, bo wydaje Mi się, że 500W powinno dla tego PCta wystarczyć, ale to już zagadnienie na inny temat. )
Sicknature to podzielisz się z Nami jakimiś relacjami z podkręcania na tej płycie Gigabyte? Szukałem trochę na forum, ale nic nie znalazłem. ;/
Pozdro
Napisano 23 01 2012 - 20:15
No i w skanowaniu systemu programami antywirusowymi kiedy chcemy jednocześnie coś skopiować, posłuchać muzyki i posiedzieć na necie
Napisano 23 01 2012 - 21:07
No i uda Mi się wyciągnąć od Ciebie jakieś informacje na temat tego OC na tej płycie?
Pozdro
Napisano 23 01 2012 - 21:26
Napisano 23 01 2012 - 23:46
Zwykłe Kingi 1333Mhz są po około 160zł, więc wiele więcej nie dałem... Zważając na to, że początkowo te Corsairy były za 169zł:/ Ale Ja przegapiłem "okazję". Potem kupiłem Je za karę samemu Sobie - bo byłem sknęrą i czekałem do "po świąt", a może będą tańsze... Teraz wiem, że się przeliczyłem.
To co z tą płytą? Bo już Sam zaczynam się powtarzać jak zdarta płyta <hahaha>
Pozdro
Napisano 23 01 2012 - 23:49
Napisano 24 01 2012 - 01:24
Jeżeli to miałeś na myśli pisząc "na UD3P i tak wiele nie podkręcisz bo to topór nie płyta (tak miałem takową ) no to się nie martwię. Myślałem, że podczas OC na tej płycie wyskakują jakieś cuda, wianki i nie da się na tej płycie nic zrobić Ale skoro problemem jest tylko to, że trzeba zrobić wszystko samemu w BIOSie, to wg Mnie żaden problem. Zresztą lepiej chyba takie rzeczy robić właśnie w BIOSie, a nie przez jakieś programy z neta, które nieraz mogą robić rzeczy odwrotnie, niż w nich piszą...;p
Pozdro
Napisano 24 01 2012 - 12:31
Lepsze płyty mają odpowiednie profile tylko że nigdzie nie pisze XMP
Nie ma znaczenia akurat czy to AMD czy Intel w przypadku np HyperX'ów bo innych z profilami XMP akurat nie miałem w rekach aby je sprawdzić.
PS: najtańsze budżetowe mobasy akurat nie są robione z myślą o OC i nie mają większości funkcji = nie ma nawet lepszych biosów do nich a jak są takowych funkcji nie wprowadzają no ale nie rozmawiamy tutaj o płytach za 160zł
Po prostu ja swoich OCZ GOLD nie mogłem ustawić na UD3P na stabilne ich realne 1333mhz żadnymi sposobami. Celdur na tej samej płycie miał też problemy z bodajże Patriotami ELK 1600 o ile mnie pamięć nie zawodzi jak i wielu innych.
Co do OC procesora też ona furory nie robiła... Phenom 720 X3 poszedł ledwo na max 3.6 na napięciu wyższym niż AMD zaleca za to po przeskoku na Evo na tych samych ustawieniach już było ponad 3.8Ghz no ale obie płyty dzieli delikatna przepaść i technologiczna i w kwestii rozbudowy biosu-możliwości OC czy chłodzenia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych